• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.2°C / 25.9°C
  2 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.1°C / 24.0°C
  1 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 23.3°C
  1 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 19.1°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.5°C / 23.3°C
  0 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  0 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.6°C / 23.6°C
  1 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 23.3°C
  0 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.9°C / 25.4°C
  4 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 20.7°C
  0 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 17.9°C
  0 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 18.5°C
  0 BF
  63%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.5°C / 23.5°C
  1 BF
  33%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.8°C / 23.2°C
  0 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.4°C / 26.1°C
  2 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 15.3°C / 21.0°C
  1 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.2°C / 24.0°C
  0 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  25%
AP Photo/Thanassis Stavrakis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υγειονομική στρατηγική στη νέα φάση της πανδημίας

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η πανδημία για άλλη μια φορά μάς «δείχνει τα δόντια της». Λόγω της ραγδαίας επικράτησης της μετάλλαξης «Δέλτα» βρισκόμαστε, πολύ νωρίτερα από τις αρχικές προβλέψεις, στην αρχή ενός 4ου επιδημικού κύματος με άγνωστη ένταση και διάρκεια. Το συμπέρασμα των επιστημόνων είναι ότι όσο διατηρείται η παγκόσμια ανισότητα στην πρόσβαση στα εμβόλια, όσο κυκλοφορεί ο ιός ανεξέλεγκτος σε «θύλακες» ανεμβολίαστων πληθυσμών, τόσο θα «επωάζονται» μεταδοτικότερες και πιθανόν ανθεκτικότερες μεταλλάξεις.

Και όσο δεν «χτίζεται» παγκόσμια συλλογική ανοσία μέσω των εμβολίων, τόσο τα «υγειονομικά σύνορα» είναι διάτρητα και τα εθνικά σχέδια δράσης για την πανδημία, ακόμα και τα πιο πετυχημένα, έχουν οριακή αποτελεσματικότητα. Και για να «είμαστε όλοι ασφαλείς», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για να μπορέσει η παγκόσμια παραγωγή να καλύψει ισότιμα τις προσεχείς αναμνηστικές δόσεις και τα εμβόλια δεύτερης γενιάς, πρέπει να «απελευθερωθούν» οι πατέντες, όπως δήλωσε πρόσφατα και ο νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς. Και όπως έχουν ζητήσει πολύ διορατικά ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ευρωπαϊκή Αριστερά.

Η ριζική και αποτελεσματική απάντηση στην πανδημία με όρους δημόσιας υγείας, ισότητας και αλληλεγγύης είναι ο καθολικός εμβολιασμός. Δεν υπάρχει, πέραν των εμβολίων και των μέτρων ατομικής προστασίας (κυρίως τις μάσκες), καμιά άλλη παρέμβαση πρωτογενούς πρόληψης και αναχαίτισης της πανδημίας.

Η υγειονομική στρατηγική όμως κατά της Covid-19 προφανώς δεν μπορεί να εξαντλείται μόνο στα εμβόλια. Χρειαζόμαστε ταυτόχρονα καλή επιδημιολογική επιτήρηση, εκτεταμένο testing και έγκαιρη ανίχνευση-ιχνηλάτηση-απομόνωση των κρουσμάτων, αποτελεσματική συνεργασία σε επίπεδο κοινότητας των δομών ΠΦΥ, των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ-διευθύνσεις Δ.Υ. των Περιφερειών) και των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων (Βοήθεια στο Σπίτι), έμφαση στην έγκαιρη αναγνώριση αυτών που θα νοσήσουν βαρύτερα και θα χρειαστούν νοσηλεία ή φαρμακευτική αγωγή σε πρώιμο στάδιο και, κυρίως, σοβαρή ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας σε όλα τα επίπεδα (ΠΦΥ, νοσοκομεία, μετανοσοκομειακή φροντίδα-αποκατάσταση, δομές ψυχικής υγείας) για την αποτελεσματική θεραπευτική φροντίδα των ασθενών και ιδιαίτερα του συνδρόμου long Covid.

Αυτή η πολυεπίπεδη στρατηγική που δεν εστιάζει μόνο στον εμβολιασμό προφανώς δεν νομιμοποιεί τον αντιεπιστημονικό σκοταδισμό και τη συνήθως συνωμοσιολογική και ακροδεξιά ρητορική στην αμφισβήτηση των εμβολίων. Αντίθετα, με δεδομένη την απολύτως τεκμηριωμένη συμβολή των εμβολίων στη μειωμένη νοσηρότητα και θνησιμότητα αυτής της περιόδου, χρειάζεται μια πιο ολοκληρωμένη δέσμη παρεμβάσεων που θα κινείται -όπως έχουν εισηγηθεί αξιόπιστες ερευνητικές ομάδες της χώρας μας και του εξωτερικού (βλ. άρθρο στο περιοδικό «Thrombosis and Haemostasis» 55 συγγραφέων από 32 χώρες, μεταξύ των οποίων οι Γ. Γεροτζιάφας, καθηγητής στη Σορβόνη, και Θ. Δημόπουλος, πρύτανης ΕΚΠΑ)- σε 3 διακριτούς άξονες:

 1. Πρόληψη (Prevention)
 2. Ανίχνευση (Detection)
 3. Πρόβλεψη (Anticipation)

Στόχος είναι η στοχευμένη πρόληψη της διασποράς του ιού, ιδιαίτερα στις εστίες υπερμετάδοσης (χώροι εργασίας και ψυχαγωγίας, μέσα μεταφοράς, κατασκηνώσεις, κλειστές δομές κ.λπ.), η οργανωμένη προνοσοκομειακή διαχείριση των κρουσμάτων, η έγκαιρη ανίχνευση (με ειδικούς προγνωστικούς δείκτες) ασθενών με αυξημένο κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου και η παροχή είτε εξειδικευμένης περίθαλψης στο σπίτι (π.χ. αντιθρομβωτική αγωγή) είτε πρώιμης νοσηλείας και ειδικής αγωγής στο νοσοκομείο με βάση θεραπευτικούς αλγόριθμους.

Είναι προφανές ότι στη φάση αυτή, η μάχη με τον ιό και τις μεταλλάξεις του θα κερδηθεί ή θα χαθεί στην κοινότητα και στα μέτρα δημόσιας υγείας και όχι τόσο στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ. Θα κριθεί στη γρήγορη ανοσοποίηση του γενικού πληθυσμού με ευρύτατη κοινωνική συστράτευση και όχι με απειλές και εκβιασμούς, θα κριθεί στην αποτροπή της εκθετικής μετάδοσης και στην αποτελεσματική φροντίδα σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Γι’ αυτό απαιτείται στήριξη των δημόσιων δομών ΠΦΥ, εκπαίδευση των γενικών-οικογενειακών γιατρών και των συναφών ιατρικών ειδικοτήτων στα σύγχρονα πρωτόκολλα διαχείρισης περιστατικών Covid-19, προστασία των νοσοκομείων από την «κοβιντοποίηση» και αξιοπρεπής κάλυψη όλων των υπόλοιπων υγειονομικών αναγκών των πολιτών. Για να μην έχουμε ξανά «παράπλευρες απώλειες» από άλλα νοσήματα, όπως στο 2ο και στο 3ο επιδημικό κύμα.

Πάνω απ’ όλα όμως χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση επένδυσης στο ΕΣΥ και στη Δημόσια Υγεία, την οποία η κυβέρνηση δεν έχει. Γιατί στην πραγματικότητα δεν πιστεύει στη δημόσια περίθαλψη και αντιμετωπίζει την πανδημία ως μια «μπόρα» που θα περάσει, ένα «διάλειμμα κρατισμού» που πρέπει γρήγορα να κλείσει για να επανέλθει η ατζέντα των ιδιωτικοποιήσεων και των περικοπών. Μόνο ένα αριστερό και προοδευτικό σχέδιο μόνιμης ενδυνάμωσης και ανασυγκρότησης του ΕΣΥ με στόχο την ισότητα και την ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες μπορεί να εγγυηθεί ότι θα υπάρξει σοβαρή παρακαταθήκη στη μετά-Covid εποχή και ότι θα υλοποιηθεί ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους υγειονομικούς και τους λήπτες υπηρεσιών υγείας.

* Πρώην υπουργός Υγείας, τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Εψαχναν για ελονοσία και βρήκαν Covid-19
Ως και το σενάριο του τοπικού λοκντάουν εξετάζεται μετά την εμφάνιση δεκάδων κρουσμάτων (32) κορονοϊού σε μετανάστες εργάτες γης στα χωριά του Δήμου Ευρώτα Λακωνίας.
Εψαχναν για ελονοσία και βρήκαν Covid-19
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το αναγκαίο εργαλείο στη διαχείριση της πανδημίας
Η πορεία της πανδημίας στη χώρα βρίσκεται στο όριο της απώλειας ελέγχου. Δεν «μείναμε ασφαλείς», όπως έταζε η κυβέρνηση, δεν αποτράπηκε η οικονομική καταστροφή στον τουρισμό, δεν «θωρακίστηκαν» το ΕΣΥ και οι...
Το αναγκαίο εργαλείο στη διαχείριση της πανδημίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μεγάλη υστέρηση της Ελλάδας στα τεστ
Τα κρούσματα στη χώρα μας αυξήθηκαν από τις 29 Ιουνίου έως τις 29 Ιουλίου με υπερδιπλάσιο ρυθμό από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Μεγάλη υστέρηση της Ελλάδας στα τεστ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιβιώνοντας στην επιφάνεια σε καιρό κορονοϊού
Αυτή η αναλογία μας δείχνει μια νέα γενιά εσωστρεφή, μοναχική, βυθισμένη στον κόσμο του διαδικτύου. Αυτή η γενιά, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, στον καιρό του κορονοϊού, κάνει κι άλλα βήματα πίσω. Κλεινόμαστε...
Επιβιώνοντας στην επιφάνεια σε καιρό κορονοϊού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο πόλεμος άλλαξε. Εμείς;
Πρόσφατα, ιατροί γνωστοί για την παρουσία τους στα ΜΜΕ, όπως η κυρία Παγώνη και ο κύριος Καπραβέλος αναφέρουν ότι και οι εμβολιασμένοι αποτελούν φορείς και μεταδότες του ιού.
Ο πόλεμος άλλαξε. Εμείς;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενήλικοι και εμβολιασμένοι
Τι «δικαιωματισμός» είναι αυτός, από ένα κίνημα που αρνείται τα δικαιώματα ακριβώς για εκείνους που τα έχουν ανάγκη, προορίζοντάς τα μόνο για τον εθνικώς καθαρό, λευκό και ως επί το πλείστον αρσενικό πληθυσμό;
Ενήλικοι και εμβολιασμένοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας