• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.2°C / 19.4°C
  1 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 9.7°C / 13.8°C
  1 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.4°C / 21.0°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 14.2°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 13.2°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 9.0°C
  3 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.3°C / 19.0°C
  1 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 24.9°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 21.8°C
  6 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 15.7°C
  4 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  5 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.5°C
  2 BF
  51%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 15.6°C
  2 BF
  86%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 19.8°C / 24.3°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.4°C / 18.7°C
  4 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.4°C / 13.1°C
  3 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 13.9°C
  1 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  79%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο μονοπάτι του χρησμού

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Περπατούν πάνω στο Δελφικό μονοπάτι σε μια ήσυχη διάταξη. Σαν να πηγαίνουν σε έναν τόπο ιερό. Πρέπει να έχουν έρθει από πολύ μακριά για να βρεθούν στη γη της Φωκίδας. Στον ομφαλό της Γης. Είναι αμέτρητοι οι δελφικοί χρησμοί που καθόρισαν τον αρχαίο κόσμο. «Ηξεις αφήξεις» πάντα, έλκυαν Ελληνες, Λύδους, Φρύγες, Αιγύπτιους και άλλους λαούς της Μεσογείου που πήγαιναν για να ακούσουν τις διφορούμενες προβλέψεις της Πυθίας. Ωσπου μια μέρα όλα γκρεμίστηκαν. Η τελευταία προφητεία ήταν προς τον Ιουλιανό και θα έβαζε οριστικά τέλος στον παλιό κόσμο. Η ιέρεια αποφάνθηκε: «Πέστε του βασιλιά: γκρεμίστηκαν οι πλουμιστές αυλές εχάθη, δεν έχει ο Φοίβος πια καλύβι, ούτε προφητικιά έχει δάφνη μήτε πηγή που να λαλά και το μελητικό νερό βουβάθη».

Η Πυθία προφήτευσε όχι μόνο το δικό της τέλος αλλά και την πτώση όλων των παλαιών θεών. Οσο για τον ίδιο τον Ιουλιανό, τον επόμενο χρόνο θα ήταν κι αυτός παρελθόν, καθώς σε εχθροπραξίες με τους Πέρσες το 363 μ.Χ. θα τρυπιόταν πισώπλατα από το δόρυ Αραβα στρατιώτη και θα άφηνε την τελευταία του πνοή στη σκηνή του.

Σκέφτομαι όλα αυτά καθώς βλέπω εν μέσω πανδημίας ανθρώπους από όλο τον κόσμο να πλησιάζουν το ιερό. Μα δεν ξέρουν πως όλα αυτά είναι μύθοι και κατεργαριές των ανθρώπων; Φυσικά και το ξέρουν. Μα, το υπερφυσικό σε τούτη εδώ τη γη της ανυπέρβλητης ομορφιάς, μέσα στα έγκατα των βουνών, πάνω από τους καταπράσινους δελφίνους ελαιώνες, μοιάζει να αγγίζει μια πανάρχαια αλήθεια: ο άνθρωπος όταν θέλει μπορεί να δαμάσει την πιο άγρια γη. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι έφτιαξαν ένα τέτοιο θαύμα, χωρίς τα μέσα που διαθέτουμε σήμερα, σε τέτοιο υψόμετρο;

Βαθιά μέσα μας, πιστεύουμε πως εκεί θα μας περιμένει ένας χρησμός, μόνο για μας. Θα μας δείξει τον δρόμο σε τούτη την αλλοπρόσαλλη εποχή που οι λογικές διεργασίες που κάνουμε δεν φέρνουν συχνά τα λογικά αποτελέσματα που περιμένουμε, αλλά παράλογα αποτελέσματα μιας αδιέξοδης πορείας για την ανθρωπότητα. Ναι, κάτι είδε η Πυθία όταν έλεγε στον Φίλιππο τον Β’ «Αργυρέαις λόγχαισι μάχου και πάντα κρατήσεις...», εννοώντας πως νικητής θα είναι αυτός που θα μάχεται με τα ασημένια νομίσματα. Η οικονομική υπεροχή διαμόρφωσε τον κόσμο του μέλλοντος.

Μπορώ να καταλάβω γιατί ο Αγγελος Σικελιανός παθιάστηκε τόσο με αυτόν τον τόπο, μπορώ ίσαμε τώρα να τον ακούσω, να ψιθυρίζει εδώ που αγγίζεις θαρρείς τον ουρανό: τ’ αδέρφι Σας το θεϊκό, το χρυσομάλλη Φοίβο, απάνου εκεί στου Παρνασσού τους δίκορφους τους θρόνους, στα κρυσταλλένια τα νερά της Κασταλίας προβάλλει ανάμεσα στα Δελφικά τα πανηγύρια, αφέντης του φημισμένου αυτού βουνού, του μαντικού του βράχου.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα τραπεζάκια του Σεπτέμβρη
Πάνω στα φύλλα του φθινοπώρου πατούν τα τραπεζάκια του Σεπτέμβρη. Σε πλατείες, σε πεζόδρομους και σε δρόμους. Γύρω τους παρέες που ξανάσμιξαν, αλλά και μοναχικοί, προσπαθούν να συντονιστούν στην αλλαγή της...
Τα τραπεζάκια του Σεπτέμβρη
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Νιώθω άνθρωπος εκεί…»
Επιστρέφουν τα πλοία στο μεγάλο λιμάνι. Εχουν μαζέψει χιλιάδες παραθεριστές απ’ τα νησιά. Κουρασμένα, με τις μηχανές στο φουλ και τα πληρώματα ιδρωμένα. Είχε μια άλλη γεύση αυτό το καλοκαίρι για όλους.
«Νιώθω άνθρωπος εκεί…»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι διαπιστώσεις του Αρη Αλεξάνδρου
Μια φράση από το βιβλίο «Εξω από τα δόντια» του Αρη Αλεξάνδρου έρχεται και ξανάρχεται μπροστά μου: «κάθε αγώνας έχει δύο σκέλη: το εναντίον τίνος και το υπέρ ποίου».
Οι διαπιστώσεις του Αρη Αλεξάνδρου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα σιδερένια φτερά της ελευθερίας
Κρεμασμένοι από τα σιδερένια φτερά των αεροπλάνων, απελπισμένοι ικέτες, στρέφουν το βλέμμα στη Δύση. Μα οι καιροί έχουν αλλάξει. Η πανδημία, το μέγεθος της καταστροφής της μέσα στις χώρες του ελεύθερου κόσμου,...
Τα σιδερένια φτερά της ελευθερίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο δρόμος της φωτιάς
Πευκί, Αρτεμίσιο, Γούβες, Αγριοβότανο, Γαλατσάδες, κι ο δρόμος της φωτιάς συνεχίζεται. Ενα φονικό που δεν λέει να τελειώσει. Γνωστά και άγνωστα μέρη μιας πατρίδας που αιμορραγεί. Μιας όμορφης καταπράσινης...
Ο δρόμος της φωτιάς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εχε γεια, Παναγιά
Αφήσαμε πίσω μας την Παναγιά. Πίσω, σε ένα μικρό εκκλησάκι μιας άνυδρης γης στη μέση του πελάγους. Πίσω, εκεί που φωλιάζουν η ελπίδα μας και οι πιο κρυφοί μας φόβοι.
Εχε γεια, Παναγιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας