• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.1°C / 29.0°C
  0 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.1°C / 23.8°C
  1 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.0°C / 29.3°C
  4 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 27.0°C
  3 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  35%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 20.3°C / 24.7°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 19.0°C / 24.4°C
  2 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.9°C
  4 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.1°C / 27.8°C
  3 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.9°C / 26.8°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.7°C / 22.7°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 28.9°C
  4 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  51%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 26.8°C
  2 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 30.8°C
  4 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.3°C / 29.3°C
  3 BF
  51%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 18.8°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 23.9°C
  3 BF
  73%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  5 BF
  27%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γαύδος: ένα μικρό γαλατικό χωριό μέσα στην τουριστική «Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία»

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η Γαύδος εδώ και δεκαετίες είναι ένα νησί φιλικό προς την ελεύθερη κατασκήνωση. Ισως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπήρχαν και εξακολουθούν να μην υπάρχουν οι υποδομές για ένα άλλο τουριστικό μοντέλο, ίσως να έχει να κάνει με το ανιδιοτελές αίσθημα φιλοξενίας των κατοίκων του νησιού ή, πιθανότερα, σε έναν συνδυασμό των δύο.

Σε προηγούμενες δεκαετίες, η δυσκολία πρόσβασης στο νησί και οι ταλαιπωρίες που είχαν να αντιμετωπίσουν οι επισκέπτες και οι επισκέπτριες δημιούργησε ένα συγκεκριμένο μοντέλο «παραθεριστών της Γαύδου», ανθρώπων δηλαδή που βασικά αποζητούσαν μια αδιαμεσολάβητη επαφή με τη φύση αλλά και γνήσιες και ουσιαστικές σχέσεις τόσο με τους ντόπιους όσο και μεταξύ τους.

Ετσι δημιουργήθηκε μια κοινότητα με μόνιμα χαρακτηριστικά, αφού οι συναντήσεις και η επικοινωνία δεν γινόταν μόνο τα καλοκαίρια στις παραλίες της Γαύδου, αλλά συνεχίζονταν και τον χειμώνα. Το νησί έγινε το συγκολλητικό στοιχείο για να δημιουργηθούν παρέες και συλλογικότητες και σταδιακά η Γαύδος εξελίχθηκε στο χωριό που κάποιοι δεν είχαν ή στο χωριό που (από επιλογή και όχι καταγωγή) αποφάσισαν να υιοθετήσουν και να φροντίζουν.

Η Γαύδος έγινε ένας τόπος πειραματισμού και άσκησης πραγματικά εναλλακτικών διακοπών, αρμονικής συνύπαρξης με τη φύση, συλλογικής λειτουργίας, αυθεντικής διασκέδασης, συνεργασίας και αλληλοβοήθειας. Εκτός από τις παραλίες, τους αμμόλοφους και τους κέδρους της, οι παρέες της είναι συστατικό στοιχείο της ταυτότητάς της.

Η κοινότητα κάθε χρόνο εμπλουτίζεται με νέα μέλη που φέρνουν νέες ιδέες και νέα δυναμική. Αυτό που δεν αλλάζει είναι η αγάπη και το νοιάξιμο για τον τόπο. Το νησί με το πέρασμα των χρόνων άρχισε να εκσυγχρονίζεται, με αργούς όμως και ήπιους ρυθμούς. Ετσι, τα μαγαζιά απέκτησαν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (οπότε τα ψυγεία μπορούσαν να λειτουργούν σε 24ωρη βάση), η σύνδεση με την απέναντι ακτή έγινε πιο συχνή, ενώ κοινόχρηστες ντουζιέρες αντικατέστησαν τα αυτοδιαχειριζόμενα πηγάδια. Το νησί και οι κατασκηνωτές είχαν πια αναπτύξει με τα χρόνια μια σχέση συμβιωτική, μια σχέση αμοιβαίας υποστήριξης.

Οταν λοιπόν φέτος η κοινότητα των παραθεριστών είδε ότι οι κοινόχρηστες ντουζιέρες αντικαταστάθηκαν από ντουζιέρες με κερματοδέκτες, το ερμήνευσε ως επίθεση τόσο απέναντι στην κουλτούρα της Γαύδου όσο και απέναντί της. Επιλέχθηκε μάλιστα η χειρότερη χρονική στιγμή: να δημιουργηθεί πρόσκομμα στην πρόσβαση στο νερό εν μέσω πανδημίας.

Οι κατασκηνωτές, που χρόνια τώρα στηρίζουν την τοπική οικονομία χωρίς όμως να νιώθουν ότι οι σχέσεις τους είναι απλά εμπορευματικές, αντιμετωπίζονται τώρα από τη δημοτική αρχή ως πελάτες και μάλιστα όχι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτοι, αφού πιθανά προσβλέπει σε επισκέπτες με υψηλότερα οικονομικά στάνταρντ.

Προφανώς η εξοικονόμηση νερού δεν επιτυγχάνεται με το να κοστολογείς –υπερβολικά και ανορθολογικά– ένα αγαθό και να το χρεώνεις, έτσι υπόρρητα βγαίνει το συμπέρασμα ότι όποιος μπορεί να το πληρώσει μπορεί και να το ξοδέψει. Εξάλλου πολλοί στο νησί, μεταξύ αυτών και μέλη του δημοτικού συμβουλίου που ανήκουν στην αντιπολίτευση, υποστηρίζουν ότι υπάρχουν αποθέματα νερού που κάλλιστα μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση.

Η προβληματική διαχείριση του συγκεκριμένου θέματος μοιάζει να προστίθεται σε μια σειρά από άλλες προβληματικές και μονομερείς αποφάσεις του δήμου –όπως καταγγέλλουν οι αντιπολιτευόμενες δημοτικές παρατάξεις– και φαίνεται να οδηγούν πολλούς συμβούλους σε παραίτηση ως έκφραση διαμαρτυρίας.

Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η χαμηλή ποιότητα του παρεχόμενου νερού (κάτι με το οποίο πρέπει να ασχοληθεί ο δήμος) για να ενισχυθεί το άκαιρο και παράλογο της απόφασης.

Εάν το διακύβευμα και ο στόχος πίσω από τέτοιες αποφάσεις είναι το ελεύθερο πνεύμα της Γαύδου, η κοινότητα των κατασκηνωτών και των φίλων του νησιού είναι αποφασισμένοι να το προασπίσουν.

* εκπαιδευτικός, μέλος της κοινότητας παραθεριστών και παραθεριστριών Γαύδου

ΑΠΟΨΕΙΣ
Για την εξοικονόμηση νερού στη Γαύδο
Λάβαμε από τη δήμαρχο Γαύδου εκτενέστατη επιστολή για το κείμενο της Ράνιας Καλαντζή «Γαύδος: ένα μικρό γαλατικό χωριό μέσα στην τουριστική ‘‘Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία’’», που δημοσιεύτηκε στις 28/7.
Για την εξοικονόμηση νερού στη Γαύδο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο κορονοϊός και ο τουρίστας από το Μόναχο
Το ελληνικό κράτος, από την εποχή των συνταγματαρχών μέχρι την εποχή των επί πεζοδρομίων χειροκροτητών της αοιδού, προσπάθησε και πέτυχε τελικά να χτίσει τον μύθο του τουρισμού. Ολοι οι κυβερνήτες προσπάθησαν...
Ο κορονοϊός και ο τουρίστας από το Μόναχο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τουρισμός αλληλεγγύης στην Ελλάδα
Οι Φίλοι της Φύσης απευθύνουν πρόσκληση προς τη διεθνή κοινότητα και την Κοινωνία των Πολιτών με το σύνθημα «Εάν θέλεις να στηρίξεις την Ελλάδα – Κάνε τουρισμό στην Ελλάδα». Ετσι αξιοποιούν την έκκληση του...
Τουρισμός αλληλεγγύης στην Ελλάδα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τάξεις, κείμενα, σημεία
Οι κοινότητες αποδέχονται και κατέχουν, με διαφορετικούς τρόπους στη σκακιέρα του φαντασιακού τους, διάφορες τάξεις και σύνολα σημείων που σταδιακά –και μέσα από μια σειρά ακόμη και σύνθετων πράξεων–...
Τάξεις, κείμενα, σημεία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κύκλοι
Ζούμε με ψευδαισθήσεις πιστεύοντας πως απαλλαγήκαμε από παραδοσιακές μορφές συμπεριφοράς. Αυτές επιστρέφουν, ενίοτε ως παραμόρφωση με εστίαση σε ανορθολογισμούς αχρείαστους. Αλλοτε, η επιστροφή γίνεται ως...
Κύκλοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αριστερή πολιτική και οι ανισότητες
Ας πάρουμε, για παράδειγμα, το θέμα των ανισοτήτων. Ενημερωνόμαστε, κατά καιρούς, πόσο βασικός «πυλώνας» της αριστερής πολιτικής είναι οι ανισότητες. Πόσο απαράδεκτη είναι η εξέλιξή τους. Πόσο επιτακτική είναι...
Η αριστερή πολιτική και οι ανισότητες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας