• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.3°C / 21.2°C
  0 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.7°C / 19.4°C
  0 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.0°C / 21.2°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 14.2°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.1°C / 18.6°C
  1 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 15.0°C
  1 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.6°C / 13.6°C
  2 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.5°C / 20.3°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.1°C / 19.4°C
  3 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  1 BF
  36%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.5°C / 17.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 14.8°C / 22.7°C
  2 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.5°C / 21.4°C
  1 BF
  59%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.3°C / 18.3°C
  1 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.8°C / 19.5°C
  1 BF
  65%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  45%
Φωτογραφία Μάριος Βαλασόπουλος

Στην παραλία Μαραθώνα, «Αυλαία» διασκέδασης, μα κυρίως πολιτισμού

 • A-
 • A+
Διαβείτε και άλλοι την «Αυλαία» της ισοτιμίας
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ας αφουγκραστείτε καθημερινή ιστορία που και βέβαια εμπεριέχει ,άλλη μια, απόδειξη ανεπάρκειας-επικινδυνότητας του κοινωνικού περίγυρου μας, μα και ύπαρξη ,βάσιμης όπως φαντάζει, ελπίδας πως οι εξαιρέσεις ηθικής και πολιτισμού μπορούν ν αλλάξουν την αγριότητα της νεοελληνικής καθημερινότητας… Περί αγριότητας πρόκειται, το ξέρεις, το ξέρω επειδή όλοι έχουμε συμβάλει στην δημιουργία της.

Οι αλλεπάλληλες -και αυτό το καλακαίρι- αποτυχημένες προσπάθειες επισκεπτών με κινητικά προβλήματα να φτάσουν άνετα στο εσωτερικό χώρων εστίασης και όχι μόνο της παραλίας του Μαραθώνα ,μεταξύ άλλων, ενεργοποίησε, με θεαματικά αποτελέσματα, την συνείδηση του ιδιοκτήτη του χώρου αναψυχής «Αυλαία» Χρήστου Κάκκαρη και των συνεργατών του ,όλοι τους νέα παιδιά. Ναι, και την ευαισθησία, φιλοτιμία τους αλλά κυρίως την συνείδηση και βέβαια την υποχρέωση τους να είναι νόμιμοι επειδή ο σχετικός νόμος αναφέρει ρητά «όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι ,μέσω κατάλληλων μέσων πρόσβασης, οφείλουν να εξασφαλίζουν αυτόνομη πρόσβαση στους επισκέπτες, κατόχους κινητικών δυσκολιών». Νόμος που κατά φαεινή εξαίρεση εφαρμόζεται στην χώρα μας!

«Σε λίγες μέρες θα είναι όλα όπως πρέπει» προανήγγειλε ,πριν από λίγες μέρες, ο ιδιοκτήτης της «Αυλαίας», λίγα μέτρα απ'την θάλασσα, σε επισκέπτη που εξέφρασε το ίδιο παράπονο-αίτημα… Και ω της έκπληξης! Σε λίγες ημέρες δημιουργήθηκε ράμπα εύκολης αυτόνομης πρόσβασης στο εσωτερικό του χώρου και μ ενέργειες του κ.Κάκκαρη ,λίγα μέτρα από τη  πρόσοψη της «Αυλαίας» του δημιουργήθηκαν δυο θέσεις πάρκινγκ για οδηγούς αναπηρικών αυτοκινήτων  (με τεράστιες φωτεινές ενδείξεις στην επιφάνεια τους για να μην παραβιάζονται ,ως συνήθως, από άλλους οδηγούς).

Φωτογραφία Μάριος Βαλασόπουλος

«Ντροπή και ανάγκη… Ντροπή ένιωσα όταν έμαθα πως είμαι ρητά υποχρεωμένος από το νόμο να έχω εξασφαλίσει άψογη πρόσβαση ,επειδή και σ ελέγχους αρμόδιων αρχών στο μαγαζί μας με άλλες αφορμές ,κανείς δεν μας το είχε πει επισημάνει μ' έμφαση. Και ανάγκη να λέω μελλοντικά «καλωσορίσατε χωρίς δυσκολία» σε επισκέπτες της «Αυλαίας» με κινητικά προβλήματα» μας είπε ο κ. Κάκκαρης. Αυθόρμητα, δίπλα του οι συνεργάτες του υπερθεμάτισαν:

«Πρέπει να θυμηθούμε και με την εξασφάλιση μέσω πρόσβασης πως είμαστε Έλληνες. Αυτό ,σε χώρα πολιτισμού όπως η δική μας, είναι ευθύνη!» τόνισε ο Αναστάσιος Ανδρέου , «αρκεί να σκεφθούμε πως εμείς θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε στην θέση επισκέπτη με κινητική δυσκολία…» αναλογίστηκε ο Γιάννης Μπουρνούς, «αν ζούσαμε σε υπεύθυνη κοινωνία που υποχρεώνει και ελέγχει τους ιδιοκτήτες χώρων όπως όπως ο δικός μας ,δεν θα κάναμε τώρα αυτή την συζήτηση» σημείωσε ο Γιώργος Αθέρας ενώ ο Θάνος Κάκκαρης ευχήθηκε «μακάρι σαν την «Αυλαία» να σκεφθούν όλοι».

Πρόσβαση στον χώρο, πάρκινγκ, «σε λίγο καιρό και κατάλληλες τουαλέτες» βεβαίωσε ο ιδιοκτήτης. Απέναντι ,στην  παραλία του Μαραθώνα, ο τοπικός Δήμος έχει τοποθετήσει, αφύλακτο όμως απόντος υπάλληλου-χειριστή του, μηχανισμό με ράγες για την είσοδο του κολυμβητή με κινητικά προβλήματα από την παραλία στη θάλασσα. Απούσας φύλαξης του ίδιου μηχανισμού, όπως διαπιστώσαμε, έχει υποστεί φθορές… Ας προστατευθεί από τον γνωστό απείθαρχο-ασεβή μέσο νεοέλληνα! Τον δρόμο δείχνουν τα παιδιά της «Αυλαίας».

ΑΠΟΨΕΙΣ
Δύο αναρτήσεις στις γιορτινές μέρες το απέδειξαν πάλι…
Το «Καλή χρονιά» που ευχόμαστε στην ανάγωγη νεοελληνική κοινωνία οφείλει να έχει συγκεκριμένη στόχευση! Δύο αναρτήσεις, μεταξύ Χριστουγέννων - Πρωτοχρονιάς, στο facebook το μαρτυρούν και πάλι. Κείμενα γραμμένα...
Δύο αναρτήσεις στις γιορτινές μέρες το απέδειξαν πάλι…
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Μάθημα ισοτιμίας - αξιοπρέπειας!
Μεγάλο Σάββατο, ημέρα της κυριολεκτικής Ανάστασης του Θεανθρώπου, βρεθήκαμε ενώπιον και μεταφορικής... ανάστασης! Κι αυτό επειδή στην Ελλάδα, όπου κατά κόρον απουσιάζουν ράμπες και άλλα μέσα πρόσβασης για την...
Μάθημα ισοτιμίας - αξιοπρέπειας!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χωρίς αποκλεισμούς στο δρόμο της ανάπτυξης
Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός ενός βίαιου μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, με την εξαφάνιση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Για εμάς, στο Κίνημα Αλλαγής, δεν νοείται...
Χωρίς αποκλεισμούς στο δρόμο της ανάπτυξης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιχειρηματικότητα και «επιτελικό» κράτος
Στις 13 Οκτωβρίου του 2020 ο πρωθυπουργός είχε πει: «Η επιχειρηματικότητα θα ενταχθεί ως μάθημα στα διευρυμένα προγράμματα του υπουργείου Παιδείας». Εμείς θα ζητήσουμε στη διδακτέα ύλη για την...
Επιχειρηματικότητα και «επιτελικό» κράτος
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Μικτή μάθηση» ή εκπαίδευση «αχταρμάς»;
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριμοδοτεί τον εξοβελισμό της στέρεης και ολοκληρωμένης γνώσης και την αντικατάστασή της από εφήμερες δεξιότητες αλλά και το άνοιγμα του δρόμου για άμεση πρόσβαση των επιχειρήσεων στο...
«Μικτή μάθηση» ή εκπαίδευση «αχταρμάς»;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διαφοροποίηση, κατηγοριοποίηση και επιχειρηματική διείσδυση
Η εισαγωγή του θεσμού του πολλαπλού βιβλίου έρχεται να χτυπήσει τον ενιαίο χαρακτήρα των αναλυτικών προγραμμάτων, ενώ την ίδια ώρα θα ανοίξει πεδίο μεγάλων κερδών για τους ιδιωτικούς φορείς.
Διαφοροποίηση, κατηγοριοποίηση και επιχειρηματική διείσδυση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας