• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.8°C / 15.8°C
  0 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.1°C / 14.4°C
  2 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.0°C / 16.8°C
  2 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 9.2°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.9°C / 13.3°C
  1 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.3°C / 7.9°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 14.6°C
  1 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 18.8°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 18.5°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  1 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.5°C / 9.5°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.5°C / 11.2°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 15.8°C / 20.8°C
  3 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.0°C / 16.0°C
  2 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 10.4°C / 14.4°C
  0 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.7°C / 14.5°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  0 BF
  87%
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/ANDREA BONETTI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λέσβος: από τον Βενιζέλο στον Τσίπρα, επισκέψεις, συγκεντρώσεις και πλατείες

 • A-
 • A+

Οσο κι αν έχουν αλλάξει οι τρόποι της πολιτικής επικοινωνίας, ένα μέρος συνεχίζει να γίνεται από τα μπαλκόνια και τις εξέδρες των πλατειών. Εκεί συναντιούνται οι πολιτικοί φίλοι και υποστηρικτές των κομμάτων. Κάποτε αυτός ο τρόπος ήταν βασικός και σημαντικός· γίνονταν συγκρίσεις πλατειών, χώρου που καλύπτουν οι συγκεντρωμένοι, πυκνότητας συγκεντρωμένων. Ας θυμηθούμε τις συγκεντρώσεις πλατειών των τελευταίων χρόνων. Σ’ αυτές συναντήθηκαν και συνυπήρξαν άτομα, ποικίλων πολιτικών προελεύσεων, των παλαιών κινηματικών εκδηλώσεων, έως τους αμήχανους, νεόκοπους (οι «μένουμε Ελλάδα») με τα κολονάτα ποτήρια κρασιού!

Με την άφιξη ενός πολιτικού αρχηγού, σε κάποια πόλη, αρχίζει η περιοδεία του. Υποδοχή στο λιμάνι ή στο αεροδρόμιο, συναντήσεις με ψηφοφόρους, μέλη, εκπροσώπους φορέων, καθορισμένα σημεία εκφώνησης λόγων. Κατόπιν υπάρχουν οι κλειστές συναντήσεις με εκλεκτούς φίλους. Τα μαθαίνουμε από πληροφορίες, φωτογραφίες και στις μέρες μας από το αδηφάγο διαδίκτυο. Αυτά είναι μια διαχρονική διαδικασία. Σκέφτομαι παλαιές πολιτικές επισκέψεις και συναντήσεις αρχηγών κομμάτων στη Λέσβο.

Από το μακρινό 1915, τότε που συμμετείχε το νησί για πρώτη φορά σε εθνικές εκλογές. Μετά την περιοδεία και τις ομιλίες του Βενιζέλου έμεινε να φωτογραφηθεί ο αρχηγός με λίγους. Εκεί διακρίνουμε τους οικοδεσπότες της οικογένειας Αλεπουδέλλη (το σόι του Ελύτη), τους δημοσιογράφους της εποχής· ξεχωρίζουν οι Μυριβήλης, Παπανικόλας, Παρίτσης, Νικολαΐδης και άλλοι που τους σκέπασε η αχλή του χρόνου. Τι να είπαν άραγε, όταν έμειναν μόνοι τους; Πώς συμπεριφέρθηκε στον υποψήφιο του κόμματος Παρίτση και εκδότη της βενιζελικής εφημερίδας «Σάλπιγξ»; Την επόμενη χρονιά πλάι στον Βενιζέλο φωτογραφίζεται ο Παπανδρέου, τότε που αρχίζει ο εθνικός διχασμός. Πόσα μας λένε οι φωτογραφίες!

Σήμερα, εκατό χρόνια μετά, το νησί επισκέπτονται πάρα πολλοί πολιτικοί, θρησκευτικοί ηγέτες, προσωπικότητες από όλο τον κόσμο – και λόγω των μεταναστατευτικών ροών. Οι περισσότερες, για την ώρα, είναι άνευ αντικρίσματος. Θα ‘ρθει ο ιστορικός χρόνος και μετά την καταγραφή θα γίνει η αποτίμηση. Χθες επισκέφτηκε τη Λέσβο ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας. Υποδοχή, περιοδείες, συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων. Ο νους πήγε σε ανάλογη επίσκεψή του Μαΐου του 2018.

Τότε ήρθε ως πρωθυπουργός, τον συνόδευαν πάρα πολλοί υπουργοί, στο αναπτυξιακό συνέδριο της περιοχής. Και συνέβη το πρωτοφανές γεγονός, οι εκπρόσωποι φορέων του νησιού αποφάσισαν να μη συναντηθούν μαζί του και να μη συμμετέχουν στο συνέδριο! Οχι, δεν ήταν μια πολιτική απόφαση (όπως μπορεί να ισχυριστούν κάποιοι) αλλά κομματική τής τότε αντιπολίτευσης και σημερινής κυβέρνησης. Ταυτόχρονα πραγματοποίησαν παράλληλη αντι-συγκέντρωση, δηλαδή ήταν η άλλη πλατεία. Κι αυτό θα αποτιμηθεί, εν καιρώ. Ομως όταν έχεις την παρουσία ενός πρωθυπουργού και αρκετών υπουργών τον/τους συναντάς και εκφράζεις τις διαφωνίες σου. Τα προβλήματα στη δημοκρατία ξεπερνιούνται με περισσότερη δημοκρατία.

* συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βραδινή ανατολή
Προσώρας, εδώ στο νησί μας, χαιρόμαστε που κάθε φορά άλλος ένας αρχαιολογικός χώρος, τα μάρμαρα, οι πέτρες του παρελθόντος εντάσσονται στη ζωή τού σήμερα.
Βραδινή ανατολή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι προσκυνητές του όρμου
Επειτα από περπάτημα λίγων λεπτών, πάνω σ’ ένα χωματόδρομο, βρισκόμαστε μπροστά σ’ έναν μικρό όρμο, τα Φαρά. Αποθέτουμε τα λιγοστά πράγματά μας και τον εαυτό μας σε δυο χοντροκομμένες πευκοσανίδες, οι οποίες...
Οι προσκυνητές του όρμου
ΑΠΟΨΕΙΣ
10 Σεπτεμβρίου 1944. Απελευθέρωση της Λέσβου
Από τα μέσα του 1944 άρχισαν να απελευθερώνονται πόλεις και κράτη της Ευρώπης από τη γερμανική κατοχή. Η Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου και στις 18 επιστρέφει η εξόριστη κυβέρνηση. Νωρίτερα απελευθερώθηκαν τα νησιά...
10 Σεπτεμβρίου 1944. Απελευθέρωση της Λέσβου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιτελική ανικανότητα ή αναλγησία;
Η Πολεοδομία Λέσβου βεβαίωσε πρόστιμο εις βάρος του Γιάννη Μπαλπακάκη, έναν χρόνο μετά τον θάνατό του, για μια κατασκευή στο ΚΥΤ της Μόριας, όπου θήτευσε ως διοικητής ● Το οικονομικό βάρος πέφτει στη χήρα του.
Επιτελική ανικανότητα ή αναλγησία;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απογευματινοί λογισμοί
Καθόμαστε έξω από ένα μικρό κατάλυμα λίγων τετραγωνικών πάνω στη θάλασσα. Την κοιτάμε εδώ και ώρα· να σκάει στις πέτρες του γιαλού, να αποτραβιέται μέσα και να επιστρέφει. Απουσία ανθρώπων, λιγοστές κουβέντες.
Απογευματινοί λογισμοί
ΑΠΟΨΕΙΣ
Καταστροφές, απ’ την «καμάδα» στις φωτιές
Αναρωτιόμαστε πώς θα είναι η ζωή μετά τις φωτιές, πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι, ποιο το μέλλον του τόπου, ειδικά της Εύβοιας. Γιατί οι δύο καταστροφές, της Λέσβου του 1850 και της Εύβοιας του 2021, είναι...
Καταστροφές, απ’ την «καμάδα» στις φωτιές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας