• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.7°C / 32.9°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.3°C / 32.7°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.4°C / 33.2°C
  3 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.9°C
  3 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 29.6°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  4 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  1 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 28.8°C
  1 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 28.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.4°C / 30.8°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 29.7°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  74%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  36°C 31.8°C / 35.9°C
  2 BF
  21%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 29.5°C / 34.5°C
  2 BF
  34%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  4 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.2°C / 32.7°C
  4 BF
  33%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.3°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 31.7°C
  3 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 28.7°C / 28.7°C
  3 BF
  32%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κάτι «σάπιο» υπάρχει στο βασίλειο του ΥΠΠΟΑ!

 • A-
 • A+
Παρά το δήθεν «καλοσχεδιασμένο» άνοιγμα του τουρισμού το 2021, δεν προβλέφθηκε καν το ταυτόχρονο άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων και των αναψυκτηρίων τους! Επιπλέον, σε συνδυασμό με τα αλαλούμ, αποσπασματικά υγειονομικά πρωτόκολλα δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού κατά τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει πολύ συχνά βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Οι αντιδράσεις που προκάλεσαν η υπόθεση Λιγνάδη, το «τσιμέντωμα» της Ακρόπολης, καθώς και τα σχέδια ακρωτηριασμού των αρχαιολογικών ευρημάτων του σταθμού Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη ήταν έντονες και απολύτως δικαιολογημένες.

Ωστόσο, φαίνεται ότι εκτός από το έργο της «διεκπεραιώτριας» κ. Μενδώνη, το υπουργείο της έχει αναδειχθεί και σε «μνημείο» κακοδιαχείρισης, εξυπηρέτησης ημετέρων, διασπάθισης δημόσιου χρήματος και εκποίησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς! Σε αυτό το πλαίσιο αδιαφάνειας και κακοδιοίκησης εντάσσονται και τα αμφιλεγόμενα πεπραγμένα του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), πρώην ΤΑΠΑ, η λειτουργία του οποίου καθορίστηκε με τον πρόσφατο νόμο 4761/2020. Πρόκειται για τον Οργανισμό του ΥΠΠΟΑ που χειρίζεται σημαντικά έσοδα-εισπράξεις από τις επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους, τα οποία το 2019 ανήλθαν στα 130 εκατ. ευρώ!

Με δύο ερωτήσεις που έχω καταθέσει στη Βουλή προς την κ. Μενδώνη από τις αρχές του 2021, αναδεικνύονται οι «ύποπτες» διαδικασίες διεξαγωγής του διαγωνισμού για τη μίσθωση των αναψυκτηρίων σε 14, τους πλέον σημαντικούς, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της χώρας. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις αρχές του 2020 και όφειλε να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του ίδιου χρόνου, ώστε να αξιοποιηθεί η θερινή περίοδος. Με πρόσχημα τις καθυστερήσεις λόγω πανδημίας, δόθηκαν δύο παρατάσεις και ολοκληρώθηκε τελικά τον Αύγουστο του 2020, στη λήξη σχεδόν της τουριστικής περιόδου!

Παρά το δήθεν «καλοσχεδιασμένο» άνοιγμα του τουρισμού το 2021, δεν προβλέφθηκε καν το ταυτόχρονο άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων και των αναψυκτηρίων τους! Επιπλέον, σε συνδυασμό με τα αλαλούμ, αποσπασματικά υγειονομικά πρωτόκολλα δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Για παράδειγμα το γκρουπ που μεταφέρθηκε σε έναν αρχαιολογικό χώρο με ένα λεωφορείο, έπρεπε μετά βάσει άλλου πρωτοκόλλου να ξεναγηθεί σε μικρότερες ομάδες! Οι εικόνες των επισκεπτών που περίμεναν για ώρες μέσα στον καύσωνα, χωρίς να μπορούν να προμηθευτούν ένα μπουκάλι νερό, μόνο κολακευτικές δεν ήταν για τη χώρα…

Η έναρξη των μισθώσεων των αναψυκτηρίων, βάσει της προκήρυξης, έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα στο 2020, εντός μηνός μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.

Ωστόσο, η υπογραφή της σύμβασης εμφανίζεται καθυστερημένα στις αρχές του 2021 και μάλιστα πολύ κοντά χρονικά στην υποβολή της πρώτης δικής μας ερώτησης. Ο ΟΔΑΠ μάλιστα φαίνεται να έχει κάνει αποδεκτή σύμβαση που υπογράφεται από τον ανάδοχο «με επιφύλαξη» και χωρίς να έχουν συμπληρωθεί τα πεδία της χρονικής διάρκειας της σύμβασης!

Αραγε, ποιους αδιαφανείς «διακανονισμούς» υπέρ «ημετέρων» κρύβουν αυτές οι παρατυπίες; Μήπως η μη ταυτόχρονη έναρξη λειτουργίας των αναψυκτηρίων με το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, παρόλο που ήταν μέσα στις υποχρεώσεις τους, είναι διευκόλυνση προς τους μισθωτές για τη μη καταβολή μισθωμάτων κατά το διάστημα χαμηλών εισπράξεων; Επίσης, έχει ελέγξει ο ΟΔΑΠ αν έχει τηρηθεί η προκήρυξη και αν έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες εργασίες ανακαίνισης καθώς και η έκδοση των σχετικών αδειών για τη λειτουργία των αναψυκτηρίων; Τέλος, γιατί δεν προκύπτει σαφώς εάν καταβάλλεται το σύνολο των μισθωμάτων και όλες οι πρόσθετες επιβαρύνσεις, όπως για παράδειγμα το χαρτόσημο;

Τα στοιχεία των προκηρύξεων, των προδιαγραφών και των πλειοδοτών που έχουμε στη διάθεσή μας προδιαγράφουν ένα καθεστώς ασυλίας «φίλα προσκείμενων» πλειοδοτών που με νομικίστικα τερτίπια υπεκφεύγουν των υποχρεώσεών τους και προσπορίζονται υψηλά κέρδη από την εκμετάλλευση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς!

Τα τελευταία δύο χρόνια η λίστα σκανδάλων στο μητρώο πεπραγμένων του υπουργείου της κ. Μενδώνη είναι μακρά… Μήπως, όμως, πρέπει να προστεθεί ακόμη ένα; Περιμένουμε απαντήσεις και στοιχεία.

*Βουλευτής Βοιωτίας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
H επόμενη ημέρα
Ζήσαμε μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους. Ωστόσο, είναι χρέος της γενιάς μας να μετατρέψουμε τις πολλαπλές αυτές προκλήσεις σε μια ευκαιρία για επανεκκίνηση ή αναστοχασμό στη χάραξη πολιτικών σε εθνικό,...
H επόμενη ημέρα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οριζόντια ενίσχυση σε όσους πλήττονται αλλά και κοινωνικές αντιστάσεις στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις στήριξης των πολιτών, στις οποίες εκτός των άλλων συμπεριλαμβάνεται και η χορήγηση ενός εισοδήματος έκτακτης ανάγκης το οποίο θα δίνεται σε όλους τους πολίτες που...
Οριζόντια ενίσχυση σε όσους πλήττονται αλλά και κοινωνικές αντιστάσεις στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο
ΑΠΟΨΕΙΣ
12 προτάσεις για να μείνουν τα νησιά όρθια
Τουλάχιστον όσοι ασκούν πολιτική θα καταλάβουν μετά την πανδημία ότι χρειάζεται ιδιαίτερη νησιωτική πολιτική και όχι οριζόντια μέτρα όπως σε όλη τη χώρα;
12 προτάσεις για να μείνουν τα νησιά όρθια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι θυμάμαι από την πανδημία 2,5 χρόνια μετά
Η απομόνωση, ο εγκλεισμός, τα ρεπορτάζ στα κανάλια, οι καθημερινές ενημερώσεις από το Υπουργείο Υγείας, το κλείσιμο των καταστημάτων και των επιχειρήσεων, δημιουργούσαν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.
Τι θυμάμαι από την πανδημία 2,5 χρόνια μετά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τουρισμός: μαθήματα με αφορμή την πανδημία
«Θυσίες»; Φέτος στην ποδιά του τουρισμού ο κ. Μητσοτάκης θυσίασε –και- την υγεία των Ελλήνων. Είχαν προηγηθεί εξίσου βαριές θυσίες. Αρχικά θυσιάστηκε η «αυτάρκεια».
Τουρισμός: μαθήματα με αφορμή την πανδημία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ελλάδα είχε την 9η μεγαλύτερη πλεονάζουσα θνησιμότητα ανάμεσα στα 27 κράτη - μέλη της ε.ε.
Σύμφωνα με τη Eurostat, πλεονάζουσα θνησιμότητα, κάθε μήνα, για κάθε κράτος - μέλος της Ε.Ε., είναι το ποσοστό, κατά το οποίο το σύνολο των θανάτων, τον συγκεκριμένο μήνα, υπερβαίνει τον μέσο όρο των θανάτων,...
Η Ελλάδα είχε την 9η μεγαλύτερη πλεονάζουσα θνησιμότητα ανάμεσα στα 27 κράτη - μέλη της ε.ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας