• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.2°C / 19.4°C
  1 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 9.7°C / 13.8°C
  1 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.4°C / 21.0°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 14.2°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 13.2°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 9.0°C
  3 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.3°C / 19.0°C
  1 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 24.9°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 21.8°C
  6 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 15.7°C
  4 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  5 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.5°C
  2 BF
  51%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 15.6°C
  2 BF
  86%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 19.8°C / 24.3°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.4°C / 18.7°C
  4 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.4°C / 13.1°C
  3 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 13.9°C
  1 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  79%
© Pop Nukoonrat | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εν όψει ηφαιστειακών άμεσων μεταβολών

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Φαίνεται πως το χαλί έχει αρχίσει να τραβιέται και να ξηλώνεται με γρήγορο ρυθμό, από ό,τι πριν από λίγο καιρό. Στο εσωτερικό της χώρας μοιάζει να επικρατεί ένας εφησυχασμός, του τύπου «άκρα του τάφου σιγή», όπου η εντύπωση που μοιάζει να είναι κυρίαρχη είναι πως «δεν χρειάζεται καμία αλλαγή», τη στιγμή που οι κοινωνίες οριοθετούνται αποκλειστικά από μικρές και μεγάλες μεταβολές. Η μείωση, μέσω διαφόρων τεχνασμάτων και νόμων, του αριθμού των εισακτέων στις Ανώτατες Σχολές εμφανίζεται σαν βήμα προόδου, όταν την ίδια στιγμή στη Βουλή όσοι συνηγόρησαν σε αυτά τα μέτρα χαρακτηρίζονται ξεκάθαρα dealers (=μεταπράτες) ιδιωτικών συμφερόντων (των ιδιωτικών εκπαιδευτήριων).

Το ερώτημα που πλανάται ολοένα και περισσότερο εντατικά στην «αγορά» των δημο(σ)κοπήσεων είναι: Μήπως οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες ρωτάνε σχεδόν τα ίδια άτομα (τον ίδιο κύριο όγκο ερωτώμενων) λαμβάνοντας περίπου τις ίδιες απαντήσεις, πράγμα που θυμίζει αυτό που είχε πει ο Αϊνστάιν: Ο ορισμός της ηλιθιότητας είναι όταν κάνεις (λ.χ. σε ένα πείραμα) τα ίδια και τα ίδια ακριβώς, ενώ περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα.

Ευρύτερα όμως, η αχαλίνωτη διαχείριση των ψηφιακών ιδιωτικών πλατφορμών, χωρίς καμία ρύθμιση, οδηγεί σε τερατογονίες, όπως τη λογοκρισία που ασκούν τα facebook, twitter, google κ.λπ., και σε ψηφιακούς χαφιέδες τύπου Πήγασου (εντελώς πρόσφατο σκάνδαλο παρακολούθησης συνομιλιών)(1). Η βασική διαφορά ανάμεσα στην Ασία και τη Δύση (=Β. Αμερική+Ευρώπη) είναι ο μακροπρόθεσμος προγραμματισμός της Ασίας και ο δυτικός προγραμματισμός που είναι το πολύ 24 ώρες (η διαφορά δύο μεγάλων «δελτίων ειδήσεων»). Λ.χ. η κακοφωνία των ΜΜΕ της Δύσης [που αποτελούν το αποκορύφωμα (;) της ολόπλευρης ενημέρωσης ή μήπως της κακοφωνίας και της κενότητας των ΜΜΕ] μπετονάρει τη μαζική άγνοια και τη διεύρυνσή της π.χ. στο θέμα των εμβολίων. Τραγικό παράδειγμα είναι η θνητότητα από τον ιό Η1Ν1, που εξαπλώθηκε από το Μεξικό, με 12.500 νεκρούς σε όλο τον κόσμο. Κάνετε σύγκριση με τους σημερινούς αριθμούς του Covid.

Για παράδειγμα, το δεδομένο ότι έχουμε το διαδίκτυο, τα έξυπνα κινητά και σωρεία άλλων gadgets σημαίνει μόνο ότι η διευρυμένη κακοφωνία τού σήμερα, του αιώνα της ολικής προπαγάνδας, έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να επικρατήσει, δημιουργώντας πολυεπίπεδες καταστροφές σε έναν κόσμο που δεν μπορεί να ξεχωρίσει την προπαγάνδα (μια που δεν ξέρει από Ιστορία) από αυτό που συμβαίνει μπροστά στα μάτια του.

Η κυρίαρχη συζήτηση σήμερα στους οικονομολόγους που σέβονται τον εαυτό τους είναι το πότε θα προχωρήσει το ηλεκτρονικό γουάν και ποια θα είναι η πτώση της αξίας του δολαρίου (κάποιοι μιλούν για ένα -30% τουλάχιστον). Αυτοί είναι οι βρυχηθμοί του ηφαιστείου στις μέρες μας.

(1): Βλέπε, μεταξύ άλλων https://www.firstpost.com/tech/news-analysis/the-pegasus-leak-what-you-need-to-know-right-now/

*oμότιμος καθηγητής Τμήματος ΕΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθηνών

ΑΠΟΨΕΙΣ
Θα τελειώσουμε ποτέ με το σύστημα πρόσβασης;
Εδώ και περίπου μισό αιώνα (!) οι συζητήσεις μας για την εκπαίδευση περιστρέφονται σε σημαντικό βαθμό γύρω από το σύστημα πρόσβασης των μαθητών στο πανεπιστήμιο.
Θα τελειώσουμε ποτέ με το σύστημα πρόσβασης;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το υπ. Παιδείας «ψήνει» μαθητές και γονείς... στα «κάρβουνα»
Η πλειονότητα των γονέων θεωρούν ότι η εκπαίδευση των παιδιών τους, ενώ τους στοιχίζει πολύ ακριβά, δεν είναι ικανή να τα προετοιμάσει για την ομαλή ένταξή τους στην αγορά εργασίας.
Το υπ. Παιδείας «ψήνει» μαθητές και γονείς... στα «κάρβουνα»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μεταμοντέρνοι καιροί
Η Κεραμέως για το κόψιμο 40.000 μαθητών (μεταξύ αυτών και αριστούχων): «Είναι για το καλό τους, δεν εγκλωβίζονται στα Πανεπιστήμια» - ύβρις και απόλυτη περιφρόνηση απέναντι στους νέους ανθρώπους.
Μεταμοντέρνοι καιροί
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Διά του παραδείγματος»
«Διά του παραδείγματος» έλεγε ένας αξιοσέβαστος δάσκαλός μου. Ποιο είναι λοιπόν το ιδιότυπο παράδειγμα που εκπέμπει ο πρωθυπουργός μιας χειμαζόμενης χώρας με το τετραήμερο στις ΗΠΑ και την επιλογή αμερικανικού...
«Διά του παραδείγματος»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αγάπη μου, συρρίκνωσα τους φοιτητές!
Ομως η κυρία Κεραμέως θα μπορούσε την περασμένη εβδομάδα να ανακοινώσει θριαμβευτικά είτε στον σύζυγό της είτε στον ελληνικό λαό «Αγάπη μου, έβαλα λουκέτο στην Αρχιτεκτονική Σχολή!».
Αγάπη μου, συρρίκνωσα τους φοιτητές!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας