• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 15.9°C / 20.9°C
  1 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.6°C / 21.6°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.0°C / 20.5°C
  1 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 18.6°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 16.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.8°C / 21.5°C
  0 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 17.9°C
  2 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 18.8°C
  3 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 15.7°C / 19.9°C
  2 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  1 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.4°C
  0 BF
  55%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.5°C / 16.7°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  1 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.1°C / 21.1°C
  1 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.3°C / 21.0°C
  2 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 22.2°C
  1 BF
  94%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  0 BF
  43%
EUROKINISSI

Αυτά που λείπουν από την κυρία Κεραμέως….

 • A-
 • A+

Κατά κοινή ομολογία, αλλά και σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις, πρόκειται για μια από τις λιγότερο δημοφιλείς υπουργούς της Κυβέρνησης. Στο πρόσωπό της έχει καταφέρει να συγκεντρώσει τις πιο έντονες αντιδράσεις εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών.

Οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες εισηγείται και ψηφίζει, ελέω κυβερνητικής πλειοψηφίας, αδιαφορώντας για τις έκτακτες κοινωνικές, οικονομικές, αλλά και ψυχοσυναισθηματικές συνθήκες, δεν διακρίνονται από καμία ευαισθησία και ενσυναίσθηση. Αυτές δε, παράγονται χωρίς καμία ουσιαστική διαβούλευση και διάλογο με τους άμεσα εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους. Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που βγαίνουν έτοιμες από το κομματικό συρτάρι, ενώ η μόνιμη δικαιολογία που επικαλείται η υπουργός, όταν της γίνεται κριτική, είναι ότι πρόκειται για προεκλογικές δεσμεύσεις.

Η μοναδική νομιμοποίηση που αντλεί αυτό το αυταρχικό αλλά και αυτιστικό μοντέλο διακυβέρνησης είναι ότι η κυβέρνηση εκλέχτηκε δημοκρατικά και άρα μπορεί να νομοθετεί κατά το δοκούν. Πινελιές λαϊκισμού μπορούν να θεωρηθούν οι καφενειακού επιπέδου ατάκες που διαρκώς εκστομίζει η υπουργός, του τύπου «θέλουμε φοιτητές που έχουν περάσει με 2 στο Πανεπιστήμιο;», «οι κακοί μαθητές Λυκείου δεν τελειώνουν ποτέ τις σπουδές τους», «40% των φοιτητών δεν αποφοιτούν ποτέ από τα ελληνικά Α.Ε.Ι.», «δεν θέλουμε να εγκλωβίζουμε τους νέους και τις οικογένειές τους», «η κοινωνία θέλει την αξιολόγηση» και άλλα πολλά. Η υπουργός αξιοποιεί κοινωνικά στερεότυπα, αοριστολογίες, ανακρίβειες, ατεκμηρίωτες, στρεβλές ή και λανθασμένες απόψεις του συρμού για να νομιμοποιήσει στα μάτια της κοινή γνώμης μια εκπαιδευτική πολιτική η οποία δεν πατάει σε κανέναν επιστημονικά τεκμηριωμένο δείκτη και σε σύγχρονα εμπειρικά δεδομένα.

Ο τρόπος παραγωγής πολιτικής που ακολουθεί η κυρία Κεραμέως είναι βαθύτατα αντιεπιστημονικός και ανορθολογικός. Πρόκειται ουσιαστικά για διαστρέβλωση και βιασμό της έννοιας της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της ενεργής συμμετοχής του πολίτη στη διαμόρφωση της πολιτικής κατάστασης.

Μέσα σε 6 ημέρες έχουν συγκεντρωθεί, σε σχετικό ηλεκτρονικό ψήφισμα, σχεδόν 60.000 υπογραφές που ζητούν την παραίτηση της υπουργού και την απόσυρση της Ε.Β.Ε. Και αυτή δεν είναι η μοναδική φορά που γίνεται κάτι τέτοιο από τότε που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιό της. Ενδεικτικό όμως αυτού του πολιτικού habitus είναι επανειλημμένες δηλώσεις πρωτοκλασάτων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος ότι, «όταν ο κόσμος αντιδρά με αυτόν τον τρόπο, σημαίνει ότι κάτι καλό κάνουμε»

Τι και αν τρέχουν λοιπόν ηλεκτρονικά ψηφίσματα που ζητούν την παραίτηση της κ. Κεραμέως και την κατάργηση της ανορθολογικής και άδικης Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής,

τι και αν μαζεύονται 10.000 υπογραφές την ημέρα εναντίον της,

τι και αν η υπουργός στερεί τη δυνατότητα σε αριστούχους να επιλέξουν σε ποιο δημόσιο ίδρυμα θα σπουδάσουν,

τι και αν καταργεί αναιτιολόγητα τις κοινωνικές επιστήμες από το Λύκειο και σπρώχνει στην ανεργία εκατοντάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

τι και αν μόνιμοι κοινωνικοί επιστήμονες εκπαιδευτικοί δεν συμπληρώνουν πια ωράριο,

τι και αν έχουν υπογραφεί εκατοντάδες ψηφίσματα από συλλογικότητες και επιστημονικούς φορείς για την ανάγκη κοινωνικής εκπαίδευσης στο δημόσιο σχολείο,

τι και αν μειώνονται τραγικά οι θέσεις των εισακτέων στα Α.Ε.Ι.

τι και αν οι γονείς δεν έχουν τα απαραίτητα χρήματα για να σπουδάσουν τα παιδιά τους σε μακρινά Α.Ε.Ι., ελέω Ε.Β.Ε.

τι και αν 2 με 3 χρόνια ο οικογενειακός προϋπολογισμός αιμορραγεί για να έχουν τα παιδιά μια ελπίδα για ανώτερες σπουδές

τι και αν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία φορτώνονται στις πλάτες τους τα αποτελέσματα των χείριστων, ανορθολογικών και αντιεπιστημονικών εκπαιδευτικών πολιτικών και μετά καλούνται να απολογηθούν για την ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης

τι και αν η ανασφάλεια, η επαγγελματική εξουθένωση, η ματαίωση, η αρνητική συναισθηματικότητα και η διάβρωση της επαγγελματικής ταυτότητας είναι καθημερινότητα των εκπαιδευτικών

τι και αν φορείς, συλλογικότητες, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί εκφράζονται μέσα από επιστολές

Η λίστα προφανώς, μπορεί να συνεχίζει για πολύ ακόμα. Δυστυχώς, ο τρόπος που η υπουργός νομοθετεί αγνοώντας όλα τα παραπάνω καταδεικνύει ότι βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου. Από το δημόσιο λόγο της εύκολα καταλαβαίνουν και οι μαθητές και οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί ότι δεν έχει την παραμικρή ιδέα για το τι συμβαίνει στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης.

Δεν έχει την παραμικρή αντίληψη για την τεράστια διαφοροποίηση (κοινωνική, οικονομική, πολιτισμική) που επικρατεί στα δημόσια σχολεία.

Δεν γνωρίζει ούτε στο ελάχιστο πώς αισθάνονται εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς.

Δεν μπορεί να αντιληφθεί ούτε στο ελάχιστο τι ματαίωση νιώθει ένας έφηβος όταν συγκεντρώνει 20.000 μόρια αλλά αποτυγχάνει λόγω του τριπλού κόφτη εισαγωγής.

Δεν μπορεί να καταλάβει πώς αισθάνεται ένας έφηβος όταν του φορτώνουν την ταμπέλα του κακού, τεμπέλη, αδιάφορου μαθητή που δεν αξίζει να προσπαθεί και να ονειρεύεται να εισαχθεί σε μια ανώτερη σχολή, επειδή δεν τα πάει καλά σε μια διαγωνιστική διαδικασία, ενώ αν έχει τα χρήματα τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύουν.

Δεν μπορεί να ταυτιστεί με τα προβλήματα και τους κόπους οικογενειών και παιδιών από χαμηλά και μεσαία κοινωνικό-οικονομικά στρώματα.

Δεν μπορεί να αναλογιστεί τι σημαίνει για μια φτωχή οικογένεια να πληρώνει φροντιστήρια για να μπορέσει το παιδί της να έχει μια ελπίδα κοινωνικής ανέλιξης μέσω ανώτερων σπουδών.

Δεν μπορεί, λόγω κοινωνικό-οικονομικής θέσης, να αντιληφθεί ούτε στο απειροελάχιστο τι εμπόδια αντιμετωπίζει ένας μαθητής από τα χαμηλότερα στρώματα σε μια ξεχασμένη επαρχία της ελληνικής επικράτειας.

Αυτή η άγνοια και η αδυναμία ανάπτυξης ενσυναίσθησης από την κ. Κεραμέως την κάνει να μιλάει με κυνισμό απευθυνόμενη στα μη προνομιούχα παιδιά λέγοντας τους ότι δεν είναι ανάγκη να δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις, αλλά μπορούν να σπουδάσουν και σε ένα ΙΕΚ. Προφανώς τη γνωρίζουν αυτή τη διαδρομή. Όταν όμως η υπουργός Παιδείας με κυνισμό συνδέει τις χαμηλές επιδόσεις σε ένα εξεταστικό σύστημα, που είναι το τελευταίο στάδιο επιλογής ενός προβληματικού εκπαιδευτικού συστήματος, με τις χαμηλότερες και λιγότερο προνομιούχες διαδρομές ενός συστήματος κατάρτισης, είναι σα να παραδέχεται ανοιχτά την ταξικότητα των πανελληνίων εξετάσεων. Και το πιο τραγικό όλων είναι ότι αντί να αυξάνει τις ευκαιρίες για όλους ή έστω να δημιουργεί ισότιμες συνθήκες «πάλης», υψώνει ακόμα περισσότερα εμπόδια στις ανώτερες σπουδές με ένα σύστημα, τόσο τραγελαφικά ανορθολογικό, που αποκλείει ακόμα και μαθητές με άριστες επιδόσεις.

Κάθε μέρα που περνάει η διαλεκτική γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρη. Πρόκειται για ένα αυταρχικό, κοινωνικά αποξενωμένο, αυτιστικό μοντέλο διακυβέρνησης που χάνει όλο και περισσότερο την κοινωνική του αναφορικότητα. Όσο πιο πολύ η Κυβέρνηση αντιμάχεται την κοινωνία και κατασκευάζει φαντασιακούς εχθρούς για να νομιμοποιήσει τις πολιτικές της επιλογές, τόσο πιο πολύ ο πολιτικός της χρόνος θα φτάνει προς το τέλος του. Και αφού η Κυβέρνηση και η κα Κεραμέως δεν υπολογίζει ούτε εκπαιδευτικούς που στέλνει στην ανεργία, ούτε ειδικότητες που εξαφανίζονται, ούτε μαθητές με άριστες επιδόσεις που δεν εισάγονται εκεί που επιθυμούν, ούτε λιγότερο προνομιούχους μαθητές που δεν θα καταφέρουν να ακολουθήσουν ανώτερες σπουδές και τέλος, ούτε οικογένειες που στηρίζουν διαχρονικά τις ιδιωτικές δαπάνες εκπαίδευσης χωρίς, όπως φαίνεται, αντίκρισμα, τότε δυστυχώς όλα αυτά φαντάζουν στα μάτια της υπουργού ως παράπλευρες απώλειες.

*Κοινωνιολόγος

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προς την υπουργό Παιδείας
Επιστολή προς την υπουργό Παιδείας σχετικά με την απόφαση σας για την τράπεζα θεμάτων καθώς και την ύλη των πανελλαδικών.
Προς την υπουργό Παιδείας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανοιχτή επιστολή προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως
Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου του Γενικού Λυκείου Αρκαλοχωρίου απέστειλαν επιστολή για να καταθέσουν δύο αιτήματά τους προς την υπουργό Παιδείας.
Ανοιχτή επιστολή προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα «ζαχαρωμένα» λόγια της Υπουργού Παιδείας δεν μπορούν να κρύψουν τις απειλές της
Με την πεποίθηση ότι οι λέξεις μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο μόνο αν μετατραπούν σε κινητήρα δράσης οι Δάσκαλοι με το «Δ» κεφαλαίο συνεχίζουν να πιστεύουν ότι μπορούν «τον κόσμο εμείς να φέρουμε στα μέτρα τους...
Τα «ζαχαρωμένα» λόγια της Υπουργού Παιδείας δεν μπορούν να κρύψουν τις απειλές της
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κάτι βράζει στα σχολεία
Το δημόσιο σχολείο δεν μας δωρίζεται. Και επειδή είναι δημόσιο, δεν σημαίνει ότι είναι ταγμένο να παρέχει φτωχές υπηρεσίες για φτωχούς. Αλλά η κυβέρνηση και η υπουργός έχουν άλλη άποψη.
Κάτι βράζει στα σχολεία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι φοβάται, τελικά, η Υπουργός Παιδείας;
Είχαν το λόγο τους οι επιτελείς του Υπουργείου. Ήθελαν να πάρουν τη ρεβάνς από τους εκπαιδευτικούς που τόλμησαν, την Άνοιξη που μας πέρασε, σε ποσοστά της τάξης του 90%, να μην εφαρμόσουν όσα το Υπουργείο...
Τι φοβάται, τελικά, η Υπουργός Παιδείας;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Νίκη Κεραμέως βιάζεται να υποδυθεί το ρόλο αυτής που γελά καλά επειδή γελά τελευταία
Άμεση ήταν η απάντηση του εκπαιδευτικού κινήματος. Σήμερα διοργανώνεται πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και παρεμβάσεις στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σε όλες τις πόλεις της χώρας.
Η Νίκη Κεραμέως βιάζεται να υποδυθεί το ρόλο αυτής που γελά καλά επειδή γελά τελευταία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας