• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 12.8°C
  3 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.5°C / 8.6°C
  4 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.0°C / 13.8°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.1°C
  2 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  4 BF
  29%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.4°C / 7.9°C
  3 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 5.7°C
  4 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.6°C / 13.5°C
  2 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 16.0°C
  3 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.9°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 14.6°C
  6 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.6°C
  7 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 10.5°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 11.1°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.8°C / 11.8°C
  3 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 13.0°C
  3 BF
  45%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.2°C / 9.4°C
  1 BF
  30%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.4°C / 8.6°C
  3 BF
  50%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  47%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα Greek Statistics της Κεραμέως

 • A-
 • A+
Πόσοι τελικά αποφοιτούν από τα ΑΕΙ;

Τις τελευταίες ημέρες, ο αριθμός των αποφοίτων των ελληνικών πανεπιστημίων αλλάζει με κάθε δημόσια τοποθέτηση της Νίκης Κεραμέως. Οταν η συζήτηση είναι χαλαρή «αποφοιτά το 9,17% των φοιτητών». Οταν η πίεση αυξάνει «παίρνει πτυχίο το 40%», ενώ, αν χρειαστεί, «πτυχίο παίρνουν 3 στους 10».

Ωστόσο, τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για την Ελλάδα φανερώνουν πως το 43,7% μεταξύ των ηλικιών 25-34 έχει λάβει πτυχίο πανεπιστημίου, ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό στόχο για 40% το 2020. Προπορεύεται οριακά η Φινλανδία με 43,8%, ενώ ακολουθεί -και πάλι οριακά- η Εσθονία με 43,1%. Μάλιστα, η Ελλάδα βρίσκεται ήδη κοντά στην επίτευξη του 45%, δηλαδή του νέου στόχου που έθεσε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το 2030. (ΠΙΝΑΚΑΣ 1)

Δεν είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Παιδείας και ειδικά η Νίκη Κεραμέως «συγκρούονται» με την πραγματικότητα των αριθμών. Αξίζει να θυμηθούμε πως, όταν η αραίωση των μαθητών στις τάξεις τέθηκε ως επιτακτικό μέτρο για τον περιορισμό της πανδημίας, η υπουργός Παιδείας σκαρφίστηκε το «μέσο όρο των 17 μαθητών ανά τάξη», για να δικαιολογήσει την απραξία και το όποιο πιθανό κόστος σε υποδομές και προσωπικό.

Σήμερα, η κακή χρήση δεδομένων και στατιστικών είναι και πάλι σκόπιμη, ώστε να αιτιολογηθούν αντικοινωνικά και αντιεκπαιδευτικά μέτρα, όπως η δραστική περικοπή των υποψήφιων φοιτητών και η συρρίκνωση των δημόσιων πανεπιστημίων.

Πώς, λοιπόν, η Νίκη Κεραμέως «υπολογίζει» τον ρυθμό αποφοίτησης από τα δημόσια πανεπιστήμια; Πώς αξιολογεί και χρηματοδοτεί τα ΑΕΙ με βάση τον αριθμό αποφοίτων, αλλά και πώς κατασκευάζει επιχειρήματα του τύπου «δεν μας ενδιαφέρει πόσοι μπαίνουν, αλλά πόσοι βγαίνουν» (… και γι’ αυτό κόβουμε το 30% των μαθητών);

Τα χαμηλά ποσοστά μπορούν να προκύψουν με έναν και μόνο τρόπο, παραπλανητικό και δόλιο. Προσμετρώντας κάθε εγγεγραμμένο φοιτητή, είτε ενεργό είτε ανενεργό, χρησιμοποιώντας τους «αιώνιους» ή «λιμνάζοντες» -κατά τη νεοδημοκρατική φρασεολογία- για να «φουσκώσουν» τα νούμερα που βολεύουν και δικαιολογούν τις κυβερνητικές επιλογές. Δεν είναι τυχαίο πως καμία έκθεση και καμία μελέτη δεν υπολογίζει τον ρυθμό αποφοίτησης με τον συγκεκριμένο τρόπο, ούτε καν ο ΟΟΣΑ. Μόνη εξαίρεση αποτελεί η έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ελλάδα, επιστημονικός υπεύθυνος της οποίας ήταν ο κ. Αποστόλης Δημητρόπουλος, δηλαδή ο σημερινός γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης της Νίκης Κεραμέως.

Ο απλούστερος και ασφαλέστερος τρόπος για τον υπολογισμό του ρυθμού αποφοίτησης είναι η σύγκριση του αριθμού πτυχιούχων με τον αριθμό πρωτοετών ανά έτος. Τα στοιχεία που προκύπτουν από συνδυασμό δεδομένων της Eurostat και του υπουργείου Παιδείας δείχνουν πως, από το 2013 έως το 2019, το ποσοστό αποφοίτησης κυμαίνεται μεταξύ 61,7% και 78,86%. (ΠΙΝΑΚΑΣ 2)

Ο ρυθμός αποφοίτησης ή αλλιώς ο λόγος μεταξύ πτυχιούχων/πρωτοετών ανά έτος είναι παραπάνω από ικανοποιητικός, συγκριτικά και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πράγματι, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται επιβράδυνση του ρυθμού, με τις αιτίες να ανιχνεύονται στα προγράμματα λιτότητας, στην έλλειψη οικονομικής υποστήριξης των φοιτητών, στην ανάγκη για εργασία παράλληλα με τις σπουδές, ακόμα και στην αποθάρρυνση λόγω των υψηλών ποσοστών ανεργίας και την αβεβαιότητα της αγοράς εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, ο ρυθμός είναι πολύ καλύτερος από τα παραπλανητικά στοιχεία που παρουσιάζει η υπουργός Παιδείας, το έργο της οποίας κινδυνεύει να καταστεί μια στατιστική ασημαντότητα.

* Βιοφυσικός

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μπράβο σας κ. Κεραμέως σπάσατε όλα τα ρεκόρ!
Η υπουργός Παιδείας δεν μας διέψευσε καθόλου. Ίσα ίσα σε κάποιες περιπτώσεις μας έκανε να φαινόμαστε μετριοπαθείς. Στις βάσεις εισαγωγής αναφερόμαστε και στον αριθμό των υποψηφίων που αποκλείστηκαν.
Μπράβο σας κ. Κεραμέως σπάσατε όλα τα ρεκόρ!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το υπ. Παιδείας «ψήνει» μαθητές και γονείς... στα «κάρβουνα»
Η πλειονότητα των γονέων θεωρούν ότι η εκπαίδευση των παιδιών τους, ενώ τους στοιχίζει πολύ ακριβά, δεν είναι ικανή να τα προετοιμάσει για την ομαλή ένταξή τους στην αγορά εργασίας.
Το υπ. Παιδείας «ψήνει» μαθητές και γονείς... στα «κάρβουνα»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αγάπη μου, συρρίκνωσα τους φοιτητές!
Ομως η κυρία Κεραμέως θα μπορούσε την περασμένη εβδομάδα να ανακοινώσει θριαμβευτικά είτε στον σύζυγό της είτε στον ελληνικό λαό «Αγάπη μου, έβαλα λουκέτο στην Αρχιτεκτονική Σχολή!».
Αγάπη μου, συρρίκνωσα τους φοιτητές!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σοκ και δέος με 40.000 αποκλεισμένους!
Οσα είπαμε ισχύουν. Η υπουργός Παιδείας δεν μας διέψευσε καθόλου. Ισα ίσα σε κάποιες περιπτώσεις μας έκανε να φαινόμαστε μετριοπαθείς. Στις βάσεις εισαγωγής αναφερόμαστε και στον αριθμό των υποψηφίων που...
Σοκ και δέος με 40.000 αποκλεισμένους!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το «τούτο» τρώει το «εκείνο»
Προφανώς, ο πλούσιος «στούρνος» θα πάρει πτυχίο. Αλλά ο φτωχός «στούρνος» θα μείνει στούρνος και φτωχός. Το εκπαιδευτικό λειτουργεί ως σύστημα επιλογής και προνομιακής μεταχείρισης των προνομιούχων.
Το «τούτο» τρώει το «εκείνο»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι φοιτητές δεν είναι ηλίθιοι
«Η εγκαθίδρυση οικονομικά αιμοβόρου και ασυνάρτητου με την διδασκαλία αστυνομικού σώματος...ισοδυναμεί με κοροϊδία»
Οι φοιτητές δεν είναι ηλίθιοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας