• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.2°C / 18.4°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 17.2°C
  0 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 19.0°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.3°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  62%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 16.6°C
  2 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.2°C
  1 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 17.6°C
  0 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 19.2°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.9°C / 17.9°C
  3 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 18.5°C
  4 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.5°C / 15.6°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.9°C
  2 BF
  77%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.4°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.8°C / 21.6°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.6°C / 18.6°C
  2 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.1°C / 14.9°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 17.3°C
  1 BF
  82%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  80%
AP Photo/Jacquelyn Martin

Ούτε «μαστίγιο», ούτε καρότο»: εμπιστοσύνη στον εμβολιασμό και στήριξη του ΕΣΥ

 • A-
 • A+

Η εκθετική, σε σχέση με τον Ιούνιο, αύξηση κρουσμάτων COVID-19 και εισαγωγών βεβαιώνει ότι η Ελλάδα έχει μπει ήδη στο τέταρτο επιδημικό «κύμα». Η συντριπτική πλειονότητα όσων βρίσκονται σήμερα στις ΜΕΘ είναι άνθρωποι που δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν. Το στοιχείο αυτό, καθώς και οι περιορισμένες νέες απώλειες ανθρώπων δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι από τα σημαντικότερα μέσα πρόληψης της COVID-19 που διαθέτουμε.

Παρά τα μηνύματα αυτοεπιβεβαίωσης της κυβέρνησης, οι ρυθμοί εμβολιασμού παραμένουν αργοί, όπως σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Αργός εμβολιασμός, άνοιγμα του τουρισμού και ένα δημόσιο σύστημα υγείας σκόπιμα απαξιωμένο, με κρίσιμες λειτουργίες του αφημένες στο έλεος ιδιωτών και «φιλάνθρωπων» καπιταλιστών, μας φέρνουν μπροστά σε σοβαρό κίνδυνο, το τέταρτο επιδημικό κύμα να αποβεί το πλέον θανατηφόρο.

Με το 46% του πληθυσμού στην Ελλάδα να μην έχει κάνει ούτε μία δόση του εμβολίου, και με δεδομένο ότι οι μη εμβολιασμένοι/ες, ιδίως αν ζουν και εργάζονται σε συνθήκες συγχρωτισμού, στερούνται πρώτα οι ίδιοι/ες την προστασία έναντι ενός ιού που προξενεί βλάβες ή και τον θάνατο, η κυβέρνηση έχει αποτύχει σε δύο κρίσιμα επίπεδα:

·και να δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης στο εμβόλιο, μέσω μιας συνεχούς και τεκμηριωμένης εκστρατείας ενημέρωσης στο επίπεδο της κοινότητας

·και να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας, στηρίζοντας με μαζικές προσλήψεις ανθρώπους και δομές.

Αυτή η διπλή αποτυχία αντιμετωπίζεται με απολύτως σπασμωδικά μέτρα, είτε παροχής οικονομικών κινήτρων για τον εμβολιασμό (αλλά γιατί να σε πληρώνει κανείς για να προστατευτείς και να προστατέψεις τους διπλανούς σου από τον ιό;), είτε «μαστιγίου», όπως η νομοθετική πρωτοβουλία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων κατηγοριών εργαζομένων. Η πρωτοβουλία είναι προβληματική, διότι:

·επιβάλλει δυσανάλογες κυρώσεις, ενώ για τις συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων που τις αντιμετωπίζουν (όπως τελικά για τον μισό πληθυσμό της χώρας, που παραμένει μη εμβολιασμένος), δεν έχει επιχειρηθεί μια συστηματική παρέμβαση ευαισθητοποίησης με αιχμή τις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

·αγνοεί το παράδειγμα χωρών που έπεισαν τους εργαζόμενους σε νοσηλευτικά ιδρύματα να εμβολιαστούν, χωρίς να καταφύγουν σε παρεμβατικά μέτρα, καθώς και τις συστάσεις του ΠΟΥ που θεωρεί τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ύστατο μέσο, εφαρμοζόμενο υπό αυστηρές προϋποθέσεις, για να μη διαρραγεί η εμπιστοσύνη στον εμβολιασμό.

·ανοίγει το δρόμο για την επέκταση υποχρεωτικότητας και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, υπό την απειλή διακοπής μισθού, απόλυσης ή και παραπομπής εργαζομένων σε δίκες. Πέρα από τις προφανείς παραβιάσεις δικαιωμάτων, το κλίμα αυτό μειώνει, αντί να αποκαθιστά, την εμπιστοσύνη στα πραγματικά οφέλη του εμβολιασμού  

·διαχέει την ευθύνη για τον μη εμβολιασμό της μισής χώρας σε αντικοινωνικές, πλην απολύτως μειοψηφικές, ομάδες αρνητών, διακινδυνεύοντας την ισχυροποίησή τους ως άλλου πόλου στη σύγκρουση

·ενοχοποιεί συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, που εκτίθενται οι ίδιες σε κίνδυνο, απαντώντας στους φόβους τους με πυγμή, αντί για πειθώ.

Απέναντι στο τέταρτο επιδημικό κύμα χρειαζόμαστε ισχυρότερο δημόσιο σύστημα υγείας, μέτρα προστασίας ιδίως για όσες/ους εκτίθενται σε συνθήκες συγχρωτισμού (πρόσφυγες, κρατούμενους, φαντάρους, εργαζόμενες στα επαγγέλματα φροντίδας), και βέβαια πολιτική οικοδόμησης εμπιστοσύνης στον μαζικό εμβολιασμό. Στον αντίποδα της κρατικής φοβέρας, ο ρόλος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι, σε όλα αυτά, απολύτως κρίσιμος.

* Μέλη του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Άγ. Σάββας» εναντίον Αγ. Βαρβάρας
Ο «Άγιος Σάββας» όντως χρειάζεται τη συνδρομή της Αγίας Βαρβάρας, αφού μόνο ως «θαύμα» μπορεί να ερμηνευθεί η λειτουργία ενός νοσοκομείου που δεν έχει γιατρούς και ειδικευόμενους γιατρούς, νοσηλευτικό...
«Άγ. Σάββας» εναντίον Αγ. Βαρβάρας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πολιτική του ψεύτη βοσκού
Παράδειγμα από την τρέχουσα επικαιρότητα: η απροθυμία του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετείται ευθέως και χωρίς περιστολές υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε ειδικές ομάδες πολιτών (όπως υγειονομικοί) –έστω...
Η πολιτική του ψεύτη βοσκού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι δείκτες πανδημίας και η αλήθεια των αριθμών
Υπάρχουν βαθύτεροι κοινωνικοί και πολιτισμικοί παράγοντες που επιδρούν στην άρνηση εμβολιασμού μιας μικρότερης μερίδας πολιτών που πρέπει να τους εξετάσουμε και να τους διαχειριστούμε μεσομακροπρόθεσμα.
Οι δείκτες πανδημίας και η αλήθεια των αριθμών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η άρνηση ως στάση ζωής
Οι ελληνικές σημαίες, οι ρασοφόροι που καταγγέλλουν τη νέα τάξη πραγμάτων και το 666 περιφέροντας σταυρούς και εικόνες της Παναγίας.
Η άρνηση ως στάση ζωής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επικίνδυνοι γιατροί ή επικίνδυνοι καιροί*
Σεβόμενος τον όρκο που έδωσα και τις αξίες της επιστήμης που επέλεξα να υπηρετώ, δηλώνω σήμερα πως υπέβαλα την παραίτησή μου από τη δημόσια δομή υγείας στην οποία εργάζομαι. Αναγνωρίζω ότι αυτό που συμβαίνει...
Επικίνδυνοι γιατροί ή επικίνδυνοι καιροί*
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σκέψεις μέσα από τον βυθό…
Ζώντας στην Ελλάδα του Μητσοτάκη έχεις την αίσθηση πως βρίσκεσαι μέσα στον βυθό. Οσο κι αν φωνάξεις, κανείς ποτέ δεν πρόκειται να σ’ ακούσει. Πρόκειται για έναν εφιάλτη.
Σκέψεις μέσα από τον βυθό…

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας