Τα αποτελέσματα των πρόσφατων περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία είναι λογικό να έχουν προκαλέσει νευρικότητα στον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό και τη Λεπέν.
Νευρικότητα η οποία εν πολλοίς οφείλεται σε μια επιτυχία της Γαλλικής Ακροδεξιάς που δεν είναι άλλη από την υιοθέτηση της Ατζέντας της επιβολής του Νόμου και της Τάξης τόσο από τον Μακρόν όσο από και τον βέβαιο υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, Μπερτράν.
Ετσι, με δεδομένες τις αποστάσεις ασφαλείας που κρατά για προφανείς λόγους η Λεπέν από εξεγερσιακές διαμαρτυρίες τύπου «κίτρινων γιλέκων» και αντιεμβολιαστών, τα πεδία αναζήτησης διεύρυνσης της εκλογικής της βάσης δεν είναι και πολλά.
Πριν από μια εβδομάδα, με άρθρο της η Λεπέν δεσμεύθηκε να εγκαταλείψει τη Γερμανία ως προνομιακό σύμμαχο της Γαλλίας, για να αναζητήσει μια στενή ειδική σχέση με τη Βρετανία και με τις ΗΠΑ.
Ο λόγος του αντιγερμανικού πάθους της Λεπέν είναι η άρνηση του Βερολίνου να συνεργαστεί με το Παρίσι προς την κατεύθυνση της αμυντικής χειραφέτησης της Ε.Ε., μια στάση που είναι διαχρονική από την εποχή του Αντενάουερ.
Το ενδιαφέρον στην παραπάνω τοποθέτηση είναι ότι στο άρθρο της Λεπέν απουσιάζει κάθε αναφορά στην εμμονή της Γερμανίας, ακόμη και εν μέσω πανδημίας στην ανάγκη επιστροφής στη σκληρή μόνιμη λιτότητα στην Ευρωζώνη, έτσι όπως αυτή προσδιορίζεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Ο λόγος είναι προφανής, καθώς ο Εθνικός Συναγερμός εδώ και καιρό έχει αποδεχθεί ως δεδομένη την παραμονή της Γαλλίας στην Ευρωζώνη.
Τούτων λεχθέντων, η κρίση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο σοβεί από το 2007, την εκλογή δηλαδή του Σαρκοζί και των διαδόχων του Ολάντ και Μακρόν, οι οποίοι μάταια προσπάθησαν ανεπιτυχώς να βρουν ένα έστω και ελάχιστο κοινό ευρωπαϊκό παρονομαστή με τη Μέρκελ.
Ετσι η ηγέτιδα της γαλλικής Ακροδεξιάς προτείνει προσέγγιση με τη Βρετανία, που, όπως η Γαλλία, έχει πυρηνικά όπλα και μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ταυτόχρονα μια διμερή Συνθήκη με τις ΗΠΑ με σημείο αναφοράς την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό αλλά και στο Διάστημα.
Ειρήσθω εν παρόδω ότι η προεκλογική εκστρατεία του 2022 συμπίπτει με τη γαλλική προεδρία στην Ε.Ε., το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας