• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 19.2°C
  2 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.6°C / 18.3°C
  1 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.7°C / 20.0°C
  3 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 17.2°C
  2 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  63%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.0°C / 17.6°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 14.0°C
  2 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 21.0°C
  6 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 19.9°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 21.1°C
  6 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.7°C / 18.7°C
  2 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 15.1°C
  0 BF
  54%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 13.5°C / 18.8°C
  3 BF
  49%
 • Ρόδος
  Θύελλα
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  1 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.4°C / 19.3°C
  3 BF
  49%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 14.3°C / 19.4°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.7°C / 18.3°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  49%
DREAMSTIME
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Το μέλλον μας έχει πολλή ξηρασία»;

 • A-
 • A+

Μάλλον αργοπορημένα εμφανίζεται η συζήτηση για την πορεία της εγχώριας Αριστεράς: «Τι έγινε, τι μπορεί να γίνει». Στις αρχές του 2016 δημοσιεύθηκε το βιβλίο: «Αριστερά» και «στίβος» (σ. 406), από το οποίο ανθολογώ εδώ ένα μέρος του «Προλόγου» καθώς και το τελευταίο κεφάλαιο (30.11.2015): «Ανταλλάσσοντας δώρα με τον Dorado;»:

 1. Το κύριο σώμα των κειμένων που το απαρτίζουν (Δεύτερο και Τρίτο μέρος) γράφτηκε από τον Ιανουάριο ώς τον Δεκέμβριο του 2015, με το «Πρώτο μέρος» να το «προετοιμάζει» (Δεκέμβριος 2012-Οκτώβριος 2014).
 2. Ο όρος «στίβος» κρατάει την αρχική του σημασία ως «ίχνος» για να συνεχίσει ως «αγωνιστικός χώρος» και ως «pista» στη χώρα που μας φιλοξένησε. Οσο για την «Αριστερά», τελεί υπό συζήτηση για την επακριβή απόδοση της θεωρητικής και πολιτικής της σταδιοδρομίας σε ένα δύσβατο κοινωνικό πεδίο. Επομένως, προτιμώ τα εισαγωγικά από ένα επίδικο επίθετο ή από τον πληθυντικό «Αριστερές».
 3. Σε όσους/ες επιμένουν η «χώρα του Ισημερινού» να ταυτίζεται με τη χώρα τους υποδεικνύω είτε την πρακτική των Περσικών επιστολών είτε την «allotropie» του Breton, ακόμη και τη «Βολιγουάη». Ο,τι δηλαδή προϋποθέτει την επίμονη πρόγευση μιας «μέλλουσας ηπείρου», με τη «δροσιά της ουτοπίας» αμείωτη.

Βράδυ της 30ής Νοεμβρίου, λίγες ώρες πριν από την αναχώρησή μας, επίσκεψη στο γραφείο του πρωθυπουργού. Ο Alejandro, μετά τη δίωρη συνομιλία μας και με βάση τα κείμενα που εδώ προτάσσονται, συμφωνεί να δημοσιοποιήσουμε τις δύο τελευταίες αναφορές. Ετσι, ως προς το κοινωνικό γίγνεσθαι επαναλαμβάνω ότι το 70% των πολιτικών επιλογών μένει το ίδιο, το 25% αποτελεί θέμα οπτικής γωνίας και το 5% εμφανίζεται εντελώς «διαφορετικό». Για να προσθέσει ο ίδιος: Κατά την πορεία της τετραετίας που διανοίγεται θα προσπαθήσουμε να «αναδιατάξουμε» τα ποσοστά, για να μην πω θα τα «ανατρέψουμε». Με δυο στίχους που θα μπορούσαμε να τους «σταθμίσουμε» σε άλλη συνάντηση:

«Γι’ αυτό σου λέω, μην κοιμάσαι: είναι επικίνδυνο.

Μην ξυπνάς: θα μετανιώσεις»…

Πολλά λέγονται και πολλά γράφονται. Μένω μόνο σε ένα άρθρο σου στην εφημερίδα Autogestión για να συλλέξω ό,τι τεκμηριώνει την «πολιτική στατιστική» που μόλις σημείωσα. Ξεκινώ από το 70%, όπως «ηθικά και συμβολικά» εμπεριέχεται ρητά στο κείμενό σου: «Η ίδια η Ευρώπη», «κοινά αποφασισμένη πολιτική», «ανόητοι» είναι όσοι «επιμένουν να θεωρούν εχθρό της Ευρώπης την Αριστερά», η χώρα να «αναδειχτεί σαν Δύναμη Δημοκρατίας», οι «προοδευτικές δυνάμεις ολόκληρης της Ευρώπης» δεν έχουν σχέση με την «υπερσυντηρητική αναδίπλωσή» της, «προοδευτική ευρωπαϊκή πρωτοπορία», δίνουμε τη «μάχη του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης», «σύγκρουση με τα συμφέροντα της διαπλοκής», «για δικαιοσύνη, δημοκρατία, ισονομία», «για κοινωνική συνοχή», «για σταδιακή έξοδο από την κρίση», «με αναδιανομή και νέες θέσεις αξιοπρεπούς εργασίας», «προοδευτικές συμμαχίες στην Ευρώπη», «διασφάλιση της ειρήνης», «προοδευτικές δυνάμεις ολόκληρης της Ευρώπης»…

Συνεχίζω με το 25% της «τακτικής» (έστω κι αν βαφτίζεται «στρατηγική») της τετραετίας που ξεκίνησε με κατεύθυνση την «ανασυγκρότηση» (και όχι την «ανατροπή») της χώρας: «ο οριστικός απεγκλωβισμός» της χώρας «από τη θηλιά της λιτότητας» αποτελεί τον «τελικό στόχο», με ειδικότερες στιγμές τη «μάχη για την προστασία των συντάξεων», την «υπεράσπιση των πιο αδύναμων», «για το δικαίωμα στην εργασία», «για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας». Θα πρόκειται για «μάχη» «μαζί με την κοινωνία» και «με τις προοδευτικές δυνάμεις ολόκληρης της Ευρώπης».

Και κλείνω με το 5%, λαμβάνοντας επακριβώς υπόψη την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για το 2016: εξελίσσεται μια «σύνθετη άσκηση αναδιανομής», σε «πολύ στενό πλαίσιο λιτότητας», ό,τι δηλαδή «επιβάλλεται» από τη «Συμφωνία δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Ειδικότερα, αναμένεται να ενισχυθούν οι «πόροι για την κοινωνική πολιτική» κατά 820 εκατομμύρια, για νοσοκομεία κατά 300, για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 350. Αν προστεθούν τα κονδύλια για τις «αναγκαίες προσλήψεις στην Παιδεία» και ό,τι θα προϋποθέτει η δημιουργία «νέων θέσεων απασχόλησης», συνολικά δεν υπερβαίνουν οι οικείες δαπάνες το 3% των δαπανών του προϋπολογισμού.

Τέλος φθινοπώρου σ’ εμάς, τέλος άνοιξης σ’ εσάς που πράγματι δεν βρίσκεστε σε «θέσεις ευθύνης για τα εύκολα». Για όλους μας έρχεται χρόνος δίσεκτος, δηλαδή με μία μέρα παραπάνω. Σε αποχαιρετώ με δικούς μου στίχους που συγκροτούν την «Αντίστιξη» («Cotrapuntuación»):

«Mucha veces yo canté y libertad no vi,

contresto deshojada

la maryarita»…

Ητοι: «Πολλές φορές τραγούδησα και λευτεριά δεν είδα,

αντιφώνησε αμάδητη

η μαργαρίτα»…

Γιατί όχι, και τώρα «αμάδητη» («deshojada») είναι. Buen viaje!

Επιστρέφουμε, μέσω Λισαβόνος και Μαδρίτης, στην Αθήνα…

Ποιος ήταν ο Alejandro Dorado; Προφανώς ο Αλέξης Τσίπρας (βλ. και Για το Πανεπιστήμιο, 2018, 226).

*Ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας του Παν/μίου Ιωαννίνων

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΣΥΡΙΖΑ: κίνδυνος ενός νέου «επώδυνου συμβιβασμού»;
Αυτών δεδομένων, θα ήταν σκόπιμο, πιστεύω, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να συζητηθεί επειγόντως και αυτή η πολύ εφικτή υπόθεση εργασίας, δηλαδή η εκδοχή όπου όλες αυτές οι αισιόδοξες προσδοκίες υποχώρησης,...
ΣΥΡΙΖΑ: κίνδυνος ενός νέου «επώδυνου συμβιβασμού»;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Καρλ Πόπερ, η πανδημία και ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο κορονοϊός υπάρχει, είναι πιο μεταδοτικός από την κοινή γρίπη και προς το παρόν πιο θανατηφόρος. Αυτά και ορισμένα ακόμη είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα.
Ο Καρλ Πόπερ, η πανδημία και ο ΣΥΡΙΖΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το νέο περιεχόμενο ενός αριστερού ριζοσπαστικού σχεδίου
Η ιδέα ότι η συσσώρευση κεφαλαίου σε μια καπιταλιστική οικονομία και κοινωνία μπορεί να ακολουθήσει μια πορεία συνύπαρξης με ένα κοινωνικό κράτος, αποτελεί σήμερα μια επικίνδυνη αυταπάτη.
Το νέο περιεχόμενο ενός αριστερού ριζοσπαστικού σχεδίου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αρνητική ιδεολογία της Δεξιάς
Κατά την τελευταία δεκαετία, με την κρίση, τα Μνημόνια και την εκλογική εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ, το αντιαριστερό μένος της Δεξιάς επανήλθε δριμύτερο, αλλά προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες.
Η αρνητική ιδεολογία της Δεξιάς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κατάρρευση της Αριστεράς
Θα ξεκινήσω λίγο λαϊκιστικά. Θα μιλήσω, δηλαδή, για στάσεις και νοοτροπίες σημαινόντων (!) στελεχών της Αριστεράς, που, κατά τη γνώμη μου, βρίσκονται στην καρδιά της διαρκούς περιφρόνησης που εισπράττουν οι...
Κατάρρευση της Αριστεράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για την ιδεολογική τεκμηρίωση μιας αριστερής πρότασης
Επειτα από τρία έτη απορρύθμισης, αυταρχικής πολιτικής ρήξεων και μετατόπισης των ορίων του συσχετισμού δύναμης, εκ των οποίων δύο έτη μεροληπτικής και αναποτελεσματικής διαχείρισης της πανδημίας εκ μέρους της...
Για την ιδεολογική τεκμηρίωση μιας αριστερής πρότασης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας