• Αθήνα
  Χιονοπτώσεις
  1°C -0.4°C / 2.2°C
  2 BF
  91%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.9°C / 3.6°C
  3 BF
  35%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 7.9°C
  4 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.4°C / -0.1°C
  4 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.9°C
  5 BF
  34%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.0°C / 3.0°C
  3 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -3°C -2.6°C / -1.6°C
  3 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.4°C / 5.6°C
  3 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.3°C / 7.0°C
  4 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.9°C / 4.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.9°C / 5.7°C
  4 BF
  81%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.6°C / 2.6°C
  7 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  3 BF
  45%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C -1.5°C / 2.9°C
  5 BF
  44%
 • Λαμία
  Χιονοπτώσεις
  0°C -1.5°C / 2.2°C
  3 BF
  69%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.8°C
  0 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  1°C -0.2°C / 2.4°C
  3 BF
  96%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.3°C / 3.2°C
  0 BF
  37%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.7°C / 3.7°C
  4 BF
  49%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  3 BF
  45%
Sergei Bobylev, TASS/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενα έθνος, τρία κράτη...

 • A-
 • A+

Ενα κράτος - δύο συστήματα, έτσι συνόψισε ο Ντενγκ Σιάο Πινγκ την πολιτική του Πεκίνου για ειρηνική ενσωμάτωση της Ταϊβάν στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Ενα έθνος - τρία κράτη είναι το μήνυμα που αναδύεται από το πρόσφατο άρθρο του Πούτιν με τίτλο «Για την ιστορική ενότητα των Ρώσων και των Ουκρανών» που αναρτήθηκε στην Ιστοσελίδα του Κρεμλίνου στις 12/7.

Πρόκειται για εξειδίκευση και εμβάθυνση της συνολικής αντιμετώπισης της πρώην ΕΣΣΔ από τη μετακομμουνιστική Ρωσία, καθώς με εξαίρεση τις τρεις χώρες της Βαλτικής οι υπόλοιπες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες αποκαλούνται από το 1992 «πρόσω εξωτερικό»

Ο Πούτιν, έπειτα από μια συνοπτική ιστορική ανασκόπηση, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι Ρώσοι, Ουκρανοί και Λευκορώσοι αποτελούν τοπικές αποχρώσεις ενός ενιαίου ρωσικού έθνους παρά το γεγονός ότι σήμερα υπάρχουν για ιστορικούς λόγους τρία διαφορετικά ανεξάρτητα κράτη.

Το συμπέρασμα του Ρώσου προέδρου είναι ότι οι κοινές εθνικές ρίζες αποκλείουν τις αντιπαλότητες ανάμεσα στα τρία κράτη, τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, ως αδιανόητες.

Οπως, για παράδειγμα, συνεχίζει, θα ήταν αδιανόητη μια αντιπαλότητα του Καναδά με τις ΗΠΑ ή ακόμη και της Αυστρίας με τη Γερμανία.

Ετσι η πρώην ΕΣΣΔ για τον Πούτιν είναι τρεις ομόκεντροι κύκλοι:

■ Η Ρωσική Ομοσπονδία
■ Τα τρία σλαβικά κράτη
■ Το πρόσω εξωτερικό, δηλαδή οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες πλην των τριών βαλτικών χωρών.

Προφανώς ο ένοικος του Κρεμλίνου δεν είχε ελεύθερο χρόνο για ιστορικά δοκίμια, αλλά ήθελε να διευκρινίσει το πώς βλέπει η Μόσχα τις σχέσεις της με το Κίεβο και το Μινσκ.

Η φόρμουλα της φινλανδοποίησης είναι κοντά στις στοχεύσεις του Κρεμλίνου για τις χώρες του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας, δηλαδή η κατοχύρωση ενός άτυπου βέτο της Μόσχας για το καθεστώς ασφαλείας των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, όμως η ίδια φόρμουλα δεν καλύπτει τη στρατηγική του Κρεμλίνου απέναντι στην Ουκρανία και τη Λευκορωσία. Αν ένα έθνος είναι διαιρεμένο σε τρεις χώρες τότε είναι σαφές ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μια στενή τριμερής διακρατική συνεργασία κατά το πρότυπο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, μια δυναμική που δεν αποκλείει τη μετεξέλιξή της σε Συνομοσπονδία η ακόμη και σε Ομοσπονδία.

Αλλωστε την Ειδική Σχέση ανάμεσα στη Μόσχα, το Κίεβο και το Μινσκ την αναγνώρισαν εμμέσως πλην σαφώς ο Γέλτσιν και οι ομόλογοί του, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας, όταν στις αρχές Δεκεμβρίου του 1991 διέλυσαν την ΕΣΣΔ με κύριο στόχο να διώξουν τον Γκορμπατσόφ από το Κρεμλίνο.

Μέσα σε ένα τέταρτο της ώρας ο Γέλτσιν και η παρέα του ακύρωσαν τρεις αιώνες της ρωσικής ιστορίας, κληροδοτώντας την Ευρώπη με μια ωρολογιακή βόμβα αστάθειας.

Σημαίνουν τα παραπάνω κάτι για την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία και την πρώην ΕΣΣΔ με τον Μπάιντεν να προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της αναζήτησης ενός συνολικού modus vivendi με τον Πούτιν και συγχρόνως να καθησυχάζει τον Ζελένσκι με τη διεξαγωγή νατοϊκών ασκήσεων στη Μαύρη Θάλασσα;

Την άνοιξη του 1992, λίγους μήνες μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, την οποία ειρήσθω εν παρόδω ο απερίγραπτος Γέλτσιν έσπευσε να αναγγείλει πρώτα στον Μπους και στη συνέχεια στον Γκορμπατσόφ, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας στην Ουάσινγκτον έθεσε ως στρατηγική προτεραιότητα των ΗΠΑ την αποτροπή οποιασδήποτε μορφής στενής συνεργασίας και πολύ περισσότερο ενοποίησης των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

Το ζητούμενο είναι αν η δεδομένη αυτή θέση των ΗΠΑ θα εκφράζεται ήπια και διακριτικά ή επιθετικά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μονόδρομος ο διάλογος
Ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε προχθές ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί, με την κατάθεση των ρωσικών προτάσεων για αποκλιμάκωση της έντασης να μην είναι παρά το πρώτο βήμα.
Μονόδρομος ο διάλογος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η συνέχεια επί του πεδίου
Οι εξελίξεις τις επόμενες μέρες και βδομάδες τόσο στην Ανατολική Ουκρανία όσο και στη Μαύρη Θάλασσα θα δώσουν την απάντηση αν Ρωσία και ΗΠΑ αποφάσισαν να ξαναπαγώσουν μια σύγκρουση.
Η συνέχεια επί του πεδίου
ΑΠΟΨΕΙΣ
De facto ενσωμάτωση
Στη σκιά των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων της Ρωσίας με τη Λευκορωσία, επιβεβαιώνεται ότι το Κρεμλίνο αξιοποίησε την πίεση της Δύσης στο καθεστώς Λουκασένκο για να πετύχει μια de facto ενσωμάτωση με μηδενικό...
De facto ενσωμάτωση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Casus belli ad hoc…
Το κόστος μιας προληπτικής ρωσικής αποτρεπτικής επίδειξης και χρήσης ισχύος προβάλλει προφανώς ως ισότιμο αν όχι μικρότερο για το Κρεμλίνο.
Casus belli ad hoc…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ελεγχόμενη (δύσκολα) κρίση
Τα όσα εκτυλίσσονται μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας από την ανάληψη των καθηκόντων του Μπάιντεν και μετά φωτίζουν την εγγενή δυσκολία της οριοθέτησης μιας κρίσης ως ελεγχόμενης.
Ελεγχόμενη (δύσκολα) κρίση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενα πορτρέτο του Βλαντίμιρ Πούτιν
Προς γενική έκπληξη (άλλωστε το συνηθίζει) ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε προς το έθνος στις 12 Ιανουαρίου του 2020 κάποιες καθοριστικές συνταγματικές αλλαγές, που σύντομα θα τεθούν σε δημοψήφισμα.
Ενα πορτρέτο του Βλαντίμιρ Πούτιν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας