• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.4°C / 19.5°C
  1 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.2°C / 18.3°C
  1 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.1°C / 20.0°C
  1 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.3°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.2°C
  2 BF
  67%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 14.7°C / 17.6°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 14.0°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 19.6°C
  0 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.4°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 15.9°C / 18.9°C
  3 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 19.6°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.6°C
  2 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  3 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.5°C
  2 BF
  77%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 17.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 22.8°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 19.8°C
  0 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.0°C
  1 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 18.4°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  1 BF
  74%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Εκτός» πατρίδας οι απόδημοι, 200 χρόνια μετά την Επανάσταση

 • A-
 • A+

Μετά την Επανάσταση του 1821, ξέσπασε ένας διχασμός μεταξύ των αυτοχθόνων Ελλήνων και ετεροχθόνων αποδήμων. Αν και έγιναν κάποιες προσπάθειες για την εξομάλυνση της κατάστασης, φαίνεται ότι ακόμα βρισκόμαστε εκεί.

Ο απανταχού Ελληνισμός γιορτάζει φέτος την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της ελληνικής Επανάστασης του 1821, στην οποία αναμφισβήτητο πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε ο Ελληνισμός της Διασποράς.

Αν και θα περίμενε κανείς η σημαντική συμβολή των Ελλήνων του εξωτερικού να αναγνωριστεί από το εθνικό κέντρο, αντίθετα επιβεβαιώθηκε πρόσφατα για μια ακόμα φορά η περιθωριοποίηση των αποδήμων, με τη στέρηση βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων τους, όπως αυτό της ψήφου από τον τόπο κατοικίας τους.

Η μοναδική ευκαιρία που υπήρξε για την ένωση του Ελληνισμού φαίνεται ότι χάθηκε από την πρόσφατη αποτυχία των πολιτικών κομμάτων να συμφωνήσουν. Αυτό αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα στις προσπάθειες να βρεθούν οι Ελληνες του εξωτερικού πιο κοντά στην πατρίδα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου, στις επόμενες εκλογές, οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού θα μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους αν:

• έχουν ζήσει 2 από τα 35 τελευταία χρόνια στην Ελλάδα

• και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Δεν προσπαθούμε να κομματικοποιήσουμε το θέμα και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα σε μια πρόσφατη συνάντηση που είχαμε στη Βουλή πρόεδροι ομογενειακών οργανισμών από όλο τον κόσμο, όπου όλοι συμφώνησαν ότι οι νέες αλλαγές στον νόμο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού πρέπει να υπερψηφιστούν.

Αντιλαμβάνομαι ότι οι ομογενείς δεν ζητούν κομματική λύση, αλλά πάνω από όλα να μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας τους.

Η ψήφιση του σχετικού νόμου στη Βουλή από την πλειοψηφία των κομμάτων, πριν από ενάμιση χρόνο, αποτέλεσε το πρώτο βήμα για την ικανοποίηση του αιτήματος των Ελλήνων του εξωτερικού να συμμετέχουν στις κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα από τον τόπο διαμονής τους.

Η ομογένεια είχε καλωσορίσει την κίνηση αυτή, αλλά ταυτόχρονα επεσήμανε ότι ο νέος νόμος ήταν προβληματικός. Γενικά, δεν βοηθά τους Ελληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν και τους δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα, θέτοντας μια σειρά εμπόδια με τους προβλεπόμενους περιορισμούς.

Ο νόμος που ψηφίστηκε και ισχύει για την ψήφο των ομογενών:

• Εμποδίζει την πλειοψηφία των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν.

• Δημιουργεί δύο κατηγορίες Ελλήνων πολιτών.

• Ατομα που ενδιαφέρονταν να ψηφίσουν, τώα τους εμποδίζει να το κάνουν.

• Δεν προβλέπει την επιστολική ψήφο, υποχρεώνοντας τους ομογενείς να ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις στις χώρες που ζουν για να ψηφίσουν σε προξενεία, πρεσβείες ή αλλού.

• Δημιουργεί παράλογες καταστάσεις –αφενός υποχρεώνει και εμπιστεύεται ένα Ελληνόπουλο του εξωτερικού να υπηρετήσει στρατιώτης και να προστατεύει την πατρίδα και από την άλλη του αρνείται το δικαίωμα να ψηφίσει, επειδή δεν έχει παραμείνει δύο χρόνια συνεχόμενα στην Ελλάδα.

Oι ηγέτες μας θα πρέπει να αντιμετωπίσουν με την πρέπουσα σοβαρότητα το θέμα της ψήφου των ομογενών και να συζητήσουν εποικοδομητικά μαζί τους τις ανησυχίες τους για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού.

To δημοκρατικό δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους είναι ένα σημαντικό ζήτημα, που δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση. Αν πραγματικά η Ελλάδα θέλει τους απόδημους κοντά της, θα πρέπει να εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους και στις εκλογικές διαδικασίες, προσφέροντάς τους τα δικαιώματα που προβλέπει για όλους τους Ελληνες το ελληνικό Σύνταγμα.

Οι απόδημοι Ελληνες βρίσκονταν πάντα στο πλευρό της πατρίδας μας, συμμετέχοντας στους εθνικούς αγώνες και ενισχύοντας με κάθε τρόπο τις οικονομικές και άλλες πρωτοβουλίες. Η επέτειος των 200 ετών από την έναρξης της ελληνικής Επανάστασης του 1821 αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να αναγνωριστεί η προσφορά των αποδήμων και αφετηρία για την ένωση του Ελληνισμού της Διασποράς.

* πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, διευθύνων εταίρος της δικηγορικής εταιρείας «Moray & Agnew Melbourne», πρόεδρος του Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Ελλάς Μελβούρνης

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το εκλογικό δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού
Στη δεκαετία του 1960 ζούσαμε πάνω από μισό εκατομμύριο Ελληνες εργάτες και φοιτητές στη Δυτική Γερμανία και το Δυτικό Βερολίνο, ενώ μετά το πραξικόπημα της χούντας του Απρίλη του 1967 αυξηθήκαμε κατά πολύ.
Το εκλογικό δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προβληματική η συμφωνία για την ψήφο των ομογενών
Οι περιορισμοί και τα κριτήρια που τίθενται δημιουργούν περισσότερα προβλήματα στους απόδημους που επιθυμούν να ασκήσουν το δημοκρατικό εκλογικό τους δικαίωμα.
Προβληματική η συμφωνία για την ψήφο των ομογενών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ψήφος των εκτός επικρατείας και το αγκάθι του εκλογικού νόμου
Αν ο νέος εκλογικός νόμος που θα προτείνει η κυβέρνηση προβλέπει την ύπαρξη μπόνους (προκαθορισμένου ή κλιμακωτού) για το πρώτο κόμμα, τότε ο συνυπολογισμός της ψήφου των εκτός επικρατείας για τον προσδιορισμό...
Η ψήφος των εκτός επικρατείας και το αγκάθι του εκλογικού νόμου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι βρετανικές εκλογές και το σύνδρομο ΣΥΡΙΖΑ
Στις αρχές Μαρτίου προσκλήθηκα από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Οταν ο ταξιτζής που με πήρε άκουσε ότι κατάγομαι από την Ελλάδα μού λέει: «Πιστεύαμε ότι η επανάσταση θα αρχίσει στη Σκοτία. Αλλά εσείς οι...
Οι βρετανικές εκλογές και το σύνδρομο ΣΥΡΙΖΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι γυρεύει η MRB στον ΔΣΑ – και ποιός την πληρώνει;
Πολλές και πολλοί δικηγόροι έχουν δεχτεί τις τελευταίες μέρες τηλεφωνική κλήση από την εταιρεία δημοσκοπήσεων MRB. Οι ερωτήσεις που κλήθηκαν να απαντήσουν αφορούν ζητήματα που απασχολούν τους δικηγόρους, αλλά...
Τι γυρεύει η MRB στον ΔΣΑ – και ποιός την πληρώνει;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γαλλική αβεβαιότητα
Ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ προβάλλει ως αντισυστημική αμφισβήτηση μιας πολιτικής ορθότητας και θέτει νέα δεδομένα μεταξύ Μακρόν και Λεπέν.
Γαλλική αβεβαιότητα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας