• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.9°C / 25.1°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.2°C / 24.9°C
  0 BF
  70%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 23.8°C
  1 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 20.9°C
  0 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 18.9°C
  0 BF
  72%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 24.0°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 19.5°C
  1 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 23.5°C
  1 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 25.8°C
  1 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.1°C / 24.8°C
  3 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.5°C / 20.9°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.8°C / 26.6°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.1°C / 25.3°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 19.9°C / 22.7°C
  1 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.2°C / 25.0°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  52%
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λαβώνοντας την... αξιοπιστία

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ακούμε τις τελευταίες μέρες τις κυβερνητικές ανακοινώσεις που αναμεταδίδουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Η επιφυλακτικότητα τόσο για αυτά που ακούγονται όσο και για εκείνους που τα λένε είναι πλέον διάχυτη. Στην ελληνική κοινωνία –και όχι μόνο– σήμερα, εκτός από τους επιφυλακτικούς, υπάρχουν και οι καχύποπτοι. Πρόκειται γι’ αυτούς που αναζητούν κίνητρα, σκοπιμότητες και επιδιώξεις πίσω από κάθε δήλωση, κάθε ανακοίνωση, κάθε διάγγελμα. Στην πραγματικότητα, καταγράφεται ένας ιδιόμορφος διχασμός που τροφοδοτείται από την κυβέρνηση, η οποία αντί να αποδυθεί σε μια εκστρατεία πειθούς, επέλεξε τον δρόμο της παραπλάνησης με πειθώ. Ουσιαστικά, με όσα λέει και με όσα κάνει απεμπολεί το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτει: την εμπιστοσύνη.

Αν κάποιος μελετήσει και συνδέσει τα επιχειρήματα και τη διαχείριση των αριθμών με τις επικοινωνιακές στρατηγικές, τότε στο συμπέρασμα που καταλήγει είναι ότι η χρήση τους διαπνέεται από μια σχεδόν εξόφθαλμη ασυνέπεια και ότι η επίκλησή τους προσαρμόζεται σε προειλημμένες αποφάσεις. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να διαπιστώσει ότι στον σχεδόν ενάμιση χρόνο της πανδημίας τα επιχειρήματα του ενός μήνα αξιοποιούνται σαν αντεπιχειρήματα τον επόμενο.

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος στατιστικολόγος για να αντιληφθεί ότι ο ίδιος αριθμός που τη μια μέρα χρησιμοποιήθηκε ως κριτήριο για να σημάνει συναγερμός, μερικούς μήνες μετά αντιμετωπίζεται με βοερή αδιαφορία. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός στην επικοινωνία για να διαπιστώσει το πόσο εύκολα οι τωρινοί ήρωες μετατρέπονται σε αναξιόπιστους υπονομευτές, επειδή απλώς διατύπωσαν μια γνώμη που δεν βόλευε. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος πολιτικός επιστήμονας για να διακρίνει ότι για την κυβέρνηση υπάρχει μόνο μία άποψη: η δική της.

Οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται, κρίνουν, αξιολογούν και μετά πράττουν. Και η κυβέρνηση με τον τρόπο που διαχειρίστηκε την υγειονομική κρίση έκανε ό,τι μπορούσε για να απαξιώσει τα πιο αποτελεσματικά όπλα που διέθετε στο οπλοστάσιο της: την εμπιστοσύνη και την πεποίθηση ότι ενδιαφέρεται για τους πολλούς. Πρόβαλλε αντιφατικά και ενίοτε αυτοδιαψευδόμενα μηνύματα. Εκανε κερδοσκοπική αξιοποίηση του φόβου, προκειμένου να ψηφίσει νομοθετήματα που όταν θα έχει τελειώσει η πανδημία θα κάνουν την ήδη δύσκολη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών αφόρητη. Χώρισε τους ανθρώπους σε κατηγορίες με κριτήριο τη σύμπλευση με τις απόψεις της.

Κοντολογίς, απαξίωσε τη δύναμη της πειθούς και αλαζονικά αγνόησε τον βασικό κανόνα της διαχείρισης μιας κρίσης, σύμφωνα με τον οποίο η επιτυχία ή η αποτυχία εξαρτώνται από την εμπιστοσύνη που έχουν οι άνθρωποι στην κυβέρνησή τους. Υπό το πρίσμα αυτό, η επιφυλακτικότητα και η καχυποψία είναι το αποτέλεσμα της αποτυχίας της να εκτιμήσει τη δύναμη της αποδοχής.

Κάποιος δεν χρειάζεται να επιστρέψει στα μεσαιωνικά χρόνια για να βρει παραδείγματα προηγούμενων καταρρεύσεων της κυβερνητικής εμπιστοσύνης που βοήθησαν να εξαπλωθούν οι λοιμώξεις. Οι θεωρίες συνωμοσίας και η έντονη απέχθεια για τις κυβερνητικές εντολές εμπόδισαν τις προσπάθειες για τον έλεγχο του ιού του Εμπολα κατά τους πρώτους μήνες της επιδημίας στη Δυτική Αφρική το 2014. Στην πανδημία γρίπης H1N1 το 2009, έρευνες στην Ιταλία, την Ολλανδία και την Ελβετία διαπίστωσαν ότι η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση συνδεόταν με την ευρύτερη υιοθέτηση προτεινόμενων συμπεριφορών, όπως το πλύσιμο των χεριών, η κοινωνική αποστασιοποίηση και ο εμβολιασμός.

Το ίδιο συνέβη και στο Χονγκ Κονγκ κατά την διάρκεια της επιδημίας SARS το 2003. Μια πρόσφατη μελέτη που έγινε σε 23 χώρες, διαπίστωσε ότι εκείνοι που ζουν σε χώρες με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ήταν πολύ πιο πιθανό να πλένουν τα χέρια τους, να αποφεύγουν τα μέρη με πολυκοσμία και να κάνουν προσωπικές θυσίες για να σταματήσουν τη διάδοση του ιού. Το συμπέρασμα είναι αυταπόδεικτο: πολίτες που εμπιστεύονται την κυβέρνησή τους είναι πιο πιθανό να αποδεχτούν ότι οι κίνδυνοι είναι πραγματικοί και να ακολουθήσουν τις συμβουλές και τις οδηγίες της.

Η αλήθεια είναι ότι η επιφυλακτικότητα και η καχυποψία δεν εμφανίζονται μόνο στην Ελλάδα. Στην Ευρώπη, εκατομμύρια πολίτες έχουν απομακρυνθεί από τις ηγεσίες τους, δεν τις ακούν και δεν συμμορφώνονται στις οδηγίες τους. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί παροδικό, αλλά μπορεί να είναι προάγγελος μιας γενικευμένης πολιτικής κρίσης, με απρόβλεπτες συνέπειες στην ποιότητα της δημοκρατίας. Η κυβέρνηση –σήμερα κιόλας– επιβάλλεται να ανακρούσει πρύμναν ώστε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, όχι μόνο προς την ίδια αλλά και προς την πολιτική. Θα πρέπει όμως να συνειδητοποιήσει ότι η εμπιστοσύνη δεν κερδίζεται ούτε με κατηγορίες ούτε με τιμωρίες ούτε με απαξίωση ούτε...

* δημοσιογράφος, συγγραφέας

ΑΠΟΨΕΙΣ
Σκεφτείτε να...
Σκεφτείτε, αντί για διαγγέλματα, να υπήρχαν πολιτικές εκπομπές, με καλεσμένους της αντιπολίτευσης να λένε τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης.
Σκεφτείτε να...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι παντογνώστες, ο βοσκός και ο λύκος
Η πρόθεση της κυβέρνησης να ελέγξει όλες τις πτυχές της κοινωνικής και προσωπικής ζωής των ανθρώπων, που τις χαρακτηρίζει μη αποδεκτές, είναι πλέον εμφανής.
Οι παντογνώστες, ο βοσκός και ο λύκος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς λύνονται τα παγκόσμια προβλήματα;
Σε κείμενό του που δημοσιεύθηκε προσφάτως («Τα Νέα», 21 και 22 Αυγούστου 2021) με τον τίτλο «Πανδημίες και εξοπλισμοί» ο Νίκος Μουζέλης διατυπώνει μια ρηξικέλευθη πρόταση για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί...
Πώς λύνονται τα παγκόσμια προβλήματα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί κανονικότητας
Εχοντας κατά νου την Ιστορία των 99 χρόνων, η φυσιολογική απάντηση στην «επιστροφή στην κανονικότητα» που επικαλείται ο κ. Μητσοτάκης για να επιβάλλει τα «θέλω του» είναι η ερώτηση: «Σε ποιου την κανονικότητα;...
Περί κανονικότητας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αποψίλωση του ΕΣΥ, αθετήσεις, παλινωδίες και άλλες αντί άλλων αντιδράσεις οργής
Εν τω μεταξύ, η αποψίλωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δικαιώνοντας άλλες αντί άλλων αντιδράσεις, απτόητη συνεχίζεται.
Αποψίλωση του ΕΣΥ, αθετήσεις, παλινωδίες και άλλες αντί άλλων αντιδράσεις οργής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Όσοι μεροληπτούν ασύστολα, ας προετοιμάζονται για τις αντιδράσεις των θιγμένων
Όταν η πολιτική συζήτηση θυμίζει καβγά γυμνασιακού επιπέδου, υπάρχει θέμα. Και τότε είναι που αποκαλύπτονται οι ουσιαστικές μεθοδολογίες του καθενός...
Όσοι μεροληπτούν ασύστολα, ας προετοιμάζονται για τις αντιδράσεις των θιγμένων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας