• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.6°C / 11.3°C
  3 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.2°C / 8.8°C
  3 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.0°C / 14.0°C
  4 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  25%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  37%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.8°C / 8.1°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.4°C / 4.1°C
  3 BF
  22%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.8°C / 13.6°C
  2 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.8°C / 12.5°C
  5 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 7.9°C
  2 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.3°C
  6 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.2°C / 10.7°C
  3 BF
  40%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.5°C / 9.9°C
  0 BF
  36%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.1°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 8.8°C / 11.8°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 11.5°C
  3 BF
  45%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 8.8°C
  1 BF
  33%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.5°C / 8.8°C
  2 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  51%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι μικρομεσαίοι απειλούνται με αφανισμό

 • A-
 • A+

Ενώ το τέταρτο κύμα της πανδημίας έχει ήδη «χτυπήσει» τη χώρα και εντείνεται η προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνεχίζουν τη μάχη επιβίωσής τους. Το πόσο δραματική είναι η κατάσταση αποτυπώνεται καθαρά στην έρευνα που έκανε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Opinion Poll. Οταν το 75% των μικρομεσαίων δηλώνει ότι υπέστη μεγαλύτερες ή μικρότερες ζημιές κατά την περίοδο της πανδημίας, το 66% ότι δεν θεωρεί ικανοποιητικά τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης και το 53% υποστηρίζει ότι ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας απειλεί με πτώχευση –ακόμα και απώλεια της πρώτης κατοικίας– όλο και περισσότερους επιχειρηματίες, τότε μόνο αισιόδοξη δεν τη χαρακτηρίζεις την κατάσταση.

Ειδικά από τη στιγμή που το υπέρογκο ιδιωτικό χρέος «πνίγει» τους οφειλέτες ενώ η αγορά κινείται σε πολύ χαμηλούς ρυθμούς, η προσπάθεια διάσωσης των επιχειρήσεών τους γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Ο κίνδυνος το φθινόπωρο που έρχεται να μας βρει με εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις λιγότερες, είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός. Μόνος τρόπος για να διασωθούν κάποιες από αυτές και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας που προσφέρουν είναι η στήριξη από την Πολιτεία. Σε αυτή την έκτακτη ανάγκη που έχει προκύψει, χωρίς την παραμικρή ευθύνη των μικρομεσαίων, αποτελεί υποχρέωση για το Κράτος να απλώσει ένα δίχτυ προστασίας.

Ποιες είναι οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν: Πρώτον, η αύξηση των εμβολιασμών. Σίγουρα θα βοηθήσει στο χτίσιμο του τείχους ανοσίας που έχει ανάγκη η χώρα και θα αποτρέψει το ενδεχόμενο νέων περιορισμών που αν εφαρμοστούν θα είναι καταστροφικοί για το επιχειρείν. Δεύτερον αλλά πολύ σημαντικό είναι το μέτρο που έχουμε προτείνει ως Επιμελητήριο, σχετικά με τη διαγραφή μέρους των οφειλών όσων επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία και αποπληρωμή του υπολοίπου σε πολλές δόσεις. Αν δεν υιοθετηθεί αυτή η ρύθμιση, θεωρώ δεδομένο ότι θα μπει λουκέτο σε χιλιάδες επιχειρήσεις. Τρίτον, να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης, με κυριότερο την επιδότηση σε κλάδους που έχουν καταγράψει μεγάλες ζημιές, όπως είναι το λιανεμπόριο. Δηλαδή, ένα πρόγραμμα αντίστοιχο με αυτά της εστίασης και του τουρισμού. Τέταρτον, εξασφάλιση περισσότερων χρηματοδοτικών εργαλείων με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που είναι και αυτές που κινδυνεύουν περισσότερο. Εδώ να θυμίσω ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων δεν κατάφερε να υπαχθεί σε κάποιο από τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εξαιτίας των προϋποθέσεων που υπήρχαν. Πέμπτον, τα κοινοτικά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης να κατευθυνθούν και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Καλή η στήριξη στους μεγάλους, αλλά δεν μπορεί να αγνοηθούν όσοι στηρίζουν την πραγματική οικονομία και την απασχόληση. Αυτό που ζητάμε ως Επιμελητήριο είναι ισονομία. Οχι δυο μέτρα και δυο σταθμά. Χωρίς μικρομεσαίες δεν μπορεί το επιχειρείν να έχει μέλλον. Εκτο, να δοθεί πραγματική στήριξη στις επιχειρήσεις μας για τη μετάβασή τους στη νέα ψηφιακή εποχή. Εμείς ως Επιμελητήριο στηρίζουμε τα μέλη μας για τη δωρεάν δημιουργία e-shop και site. Ψηφιακή αναβάθμιση όμως χρειάζονται κι άλλες επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση οφείλει να καταλάβει ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό. Βρίσκεται λίγο πριν από τον γκρεμό. Αν δεν φροντίσει να τη στηρίξει με έργα, δεν μπορούμε να συζητάμε για πιθανότητες ανάκαμψης της οικονομίας και της χώρας.

* προέδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πού πήγαν τα χρήματα της πανδημίας;
Η στήριξη της οικονομίας της χώρας έναντι της πανδημίας είναι λογικό να δημιουργεί απορίες: Πώς, δηλαδή, ο δημόσιος τομέας, που απαξιώνεται διαρκώς από την κυβέρνηση κατόρθωσε να ανταποκριθεί στην απρόβλεπτη...
Πού πήγαν τα χρήματα της πανδημίας;
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Μια εναλλακτική πρόταση για την ανάκαμψη της οικονομίας
Σύμφωνα με το ΙΝΕ, αποτελεσματική αντικυκλική δημοσιονομική πολιτική πρέπει να θεωρείται όχι αυτή που ενισχύει τη συνολική δαπάνη όταν καταρρέει η ζήτηση του ιδιωτικού τομέα, αλλά αυτή που στοχεύει στη...
ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Μια εναλλακτική πρόταση για την ανάκαμψη της οικονομίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μαρτύριο της σταγόνας για τις μικρές επιχειρήσεις συνεχίζεται...
Όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να εμφανίσει, με όρους επικοινωνιακούς, ότι το σχέδιο της έχει συνοχή, γεγονός είναι ότι επιχειρεί να «καρπωθεί» πολιτικά ακόμα και ευρωπαϊκές πολιτικές, τις οποίες όμως...
Το μαρτύριο της σταγόνας για τις μικρές επιχειρήσεις συνεχίζεται...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τράπεζες και επιχειρήσεις
Οι τράπεζες από την αρχή της πανδημίας διοχέτευσαν χρήματα μόνο σε περίπου 20.000 (!) επιχειρήσεις, είτε αυτοτελώς είτε με συμμετοχή τους στα προγράμματα της κυβέρνησης!
Τράπεζες και επιχειρήσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενας δημοσιονομικός ελέφαντας στο σαλόνι μας
Η οικονομική κρίση του COVID-19 εδραιώνει μια μακρά περίοδο κατά την οποία οι δημόσιες δαπάνες αυξάνονται στην ευρωζώνη, και πρόκειται να αυξηθούν περισσότερο.
Ενας δημοσιονομικός ελέφαντας στο σαλόνι μας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας