• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 15.8°C
  2 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.8°C / 11.0°C
  0 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 7.0°C / 15.0°C
  5 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.1°C / 9.8°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.4°C / 4.5°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 17.5°C
  1 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 17.9°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 14.6°C
  5 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 10.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.8°C / 18.2°C
  1 BF
  85%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.3°C
  4 BF
  65%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 4.3°C / 10.5°C
  0 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.2°C / 11.1°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  0 BF
  79%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πράσινη και «ψηφιακή» μετάβαση

 • A-
 • A+

Μεγάλο θόρυβο κάνει η κυβέρνηση με το «Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» (Ελλάδα 2.0), που προβάλλεται ως όχημα «πράσινου» και «ψηφιακού» μετασχηματισμού 2021-2026, το οποίο μέλλει «να οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα εποχή»! Χωρίς διάθεση μεμψιμοιρίας, το όλο «αφήγημα» χαρακτηρίζεται από εξωραϊσμό και κρυψίνοια της βαθιάς νεοφιλελεύθερης λογικής του, που αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση εγχώριων και ξένων ολιγαρχικών συμφερόντων διαιωνίζοντας τα παραγωγικά και κοινωνικά αδιέξοδα της χώρας.

Η γενική εικόνα και οι υποσχέσεις

Το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού «Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». Οι πόροι για την Ελλάδα εκτιμώνται σε 30,5 δισ. € (17,8 δισ. «επιχορηγήσεις» και 12,7 δισ. «δάνεια»), στα οποία θα προστεθούν πόροι από κεφαλαιούχους και τράπεζες με προοπτική οι συνολικές επενδύσεις να ανέλθουν 57 δισ. Οι «επιχορηγήσεις» θα κατευθυνθούν στην «πράσινη» μετάβαση (6 δισ.), στην «ψηφιακή» μετάβαση (2,1 δισ.), σε «απασχόληση-δεξιότητες-κοινωνική συνοχή» (5,2 δισ.), καθώς «στήριξη ιδιωτικών επενδύσεων» (4,8 δισ.), ενώ τα «δάνεια» (12,7 δισ.) όλα πάνε για στήριξη ιδιωτικών επενδύσεων (κίνητρα, ΣΔΙΤ κ.ά.).

Από την ανάγνωση κατανομής των κονδυλίων γίνεται φανερό ότι ωφελημένοι θα είναι μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις και επιχειρηματικοί όμιλοι σε τομείς και κλάδους που υπαγορεύει η Ε.Ε. (τελική αξιολόγηση και έγκριση έργων από Ευρωπαϊκή Επιτροπή), αντί με βάση αναγκαιότητες ανάπτυξης εθνικής οικονομίας, δημιουργίας βιώσιμων ΜμΕ, ανάγκες εργαζόμενων και ελληνικού λαού. Να σημειώσουμε ότι οι «επιχορηγήσεις», που προβάλλονται ως... «λεφτόδεντρα», δεν είναι δωρεάν (η Ελλάδα εισφέρει στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.), ενώ τα «δάνεια» προσαυξάνουν το δημόσιο χρέος, το οποίο ήδη κινείται σε ύψη ρεκόρ (381 δισ. α' τρίμηνο 2021).

Ο «πράσινος» και ο «ψηφιακός» μετασχηματισμός

Σημαντικό μέρος των «επιχορηγήσεων» (38%) προορίζεται σε έργα για την «πράσινη μετάβαση» (αύξηση ενεργειακής απόδοσης κτιρίων, ηλεκτρικά λεωφορεία, υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, επέκταση ΑΠΕ με ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά κ.ά.). Ομως προκύπτουν κρίσιμα ερωτήματα. Η μείωση των ρύπων είναι ασφαλώς αναγκαία. Ωστόσο η μετάβαση στην «πράσινη» ενέργεια έχει πολλές όψεις. Τι θα γίνει με τις υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές; Οι ανεμογεννήτριες δημιουργούν προβλήματα στο περιβάλλον και υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις σε πολλές περιοχές. Από την άλλη το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού για ΑΠΕ είναι εισαγόμενο, κυρίως από Γερμανία, όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ο εξοπλισμός φόρτισής τους. Ποια είναι η «αλυσίδα αξίας» και οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται στην εθνική οικονομία με την «πράσινη» μετάβαση; Αρκεί το «αόρατο χέρι της αγοράς» να τις δημιουργήσει;

Ιδιαίτερα έντονος είναι ο θόρυβος περί «ψηφιακής μετάβασης» με «εξαγγελίες» οι οποίες περιέχονται στη «Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού» 2020-2025. Οι επενδύσεις αφορούν ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών στα κτίρια, διευκόλυνση διαδρόμων δικτύων 5G στους αυτοκινητοδρόμους, ψηφιοποίηση κρατικών αρχείων (υγεία, δικαιοσύνη, πολεοδομία, κτηματολόγιο, ΕΦΚΑ,), ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης συναλλαγών του Δημοσίου, με πολίτες και επιχειρήσεις, ψηφιοποίηση φορολογικών υπηρεσιών κ.ά. Τέλος, σχεδιάζονται δράσεις ψηφιοποίησης στους τομείς υγείας, παιδείας και κοινωνικής προστασίας. Ωστόσο «κομβικά» ζητήματα της ψηφιοποίησης, που αφορούν τους πολίτες, δημόσιες υπηρεσίες και ΜμΕ, μένουν αναπάντητα.

Σε κρίσιμα προβλήματα, εκκωφαντική σιωπή

Ειδικότερα στο πεδίο της απασχόλησης και των εργασιακών σχέσεων οι ελαστικές μορφές απασχόλησης μέσω «τηλεργασίας» διευρύνονται, ενώ δεν προβλέπεται καμιά αύξηση του κατώτατου μισθού. Στον τομέα της παιδείας δεν υπάρχει κάποιο ριζοσπαστικό μέτρο, π.χ. εξασφάλιση δωρεάν σύνδεσης μαθητών-σπουδαστών-διδασκόντων με διαδίκτυο, ούτε εντατικά προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων, εργαζόμενων και μικροεπιχειρηματιών για υπέρβαση ψηφιακού αναλφαβητισμού. Μεγάλα ερωτήματα προκύπτουν με την ψηφιοποίηση δημόσιων αρχείων και αποθήκευση στο «νέφος» (cloud computing) χωρίς τη διασφάλιση του Δημοσίου και την αποφυγή πολύμορφης εκμετάλλευσης (εμπορική, πολιτική) ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Ειδικότερα η ψηφιοποίηση των φορολογικών υπηρεσιών θα μπορούσε να διευκολύνει τον έλεγχο της φοροδιαφυγής. Ομως πρωταρχικά χρειάζεται πολιτική βούληση, η οποία έχει αποδειχτεί ότι δεν υπάρχει (το λαθρεμπόριο καυσίμων διαιωνίζεται λόγω ατελούς συστήματος εισροών-εκροών). Κάτι ανάλογο ισχύει με τους ελέγχους «κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης» (ολιγοπωλιακή δομή αγοράς). Αραγε θα μπει φρένο στο ολιγοπώλιο ΟΤΕ-Vodafone-Wind, που καθορίζει υψηλές τιμές στα τέλη σύνδεσης, και στις υψηλές προμήθειες τραπεζικών ηλεκτρονικών συναλλαγών;

Τέλος, τα συνολικά κονδύλια «Ελλάδα 2.0» (57 δισ.) δεν καλύπτουν ούτε το μεγάλο επενδυτικό κενό, ούτε και εξασφαλίζουν αύξηση ΑΕΠ 7% ώς το 2026! Πολύ περισσότερο δεν εξασφαλίζουν «180.000-200.000 νέες, καλές, μόνιμες θέσεις εργασίας» (!) που δημαγωγικά προβάλλει η κυβέρνηση. Για την πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας και μείωση της ανεργίας χρειάζεται σχέδιο παραγωγικής ανόρθωσης με επίκεντρο τις κοινωνικές ανάγκες, στήριξη αγοραστικής δύναμης μισθών και συντάξεων για αναζωογόνηση της ζήτησης, εφαρμογή εκτεταμένου προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και προώθηση «ψηφιακού» και «πράσινου» μετασχηματισμού και άλλες ριζοσπαστικές αλλαγές.

Αυτά όμως προϋποθέτουν μια πραγματικά φιλολαϊκή κυβέρνηση. Ως τότε, αγώνες διεκδίκησης και αποτροπής!

* διδάκτορας Οικονομικών

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το σύνδρομο του τζαμπατζή
Ο τόπος καίγεται και πνίγεται και η κυβέρνηση, αντί να προλάβει και να συντρέξει, επικαλείται το παγκόσμιο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, πουλάει «πράσινη ανάπτυξη» και συνεχίζει τις εξορύξεις ορυκτών...
Το σύνδρομο του τζαμπατζή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χωρίς αποκλεισμούς στο δρόμο της ανάπτυξης
Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός ενός βίαιου μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, με την εξαφάνιση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Για εμάς, στο Κίνημα Αλλαγής, δεν νοείται...
Χωρίς αποκλεισμούς στο δρόμο της ανάπτυξης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πόσο χρόνο χρειάζεται μια υπογραφή αναπηρικής σύνταξης;
Αναγνώστης της «Εφ.Συν.» μας ενημέρωσε ότι κάθε φορά που λήγει η απόφαση ΚΕΠΑ περί συνέχισης της αναπηρίας, ο ΕΦΚΑ διακόπτει την καταβολή της σύνταξης μέχρι την «υπογραφή του διευθυντή».
Πόσο χρόνο χρειάζεται μια υπογραφή αναπηρικής σύνταξης;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κρίση ως ευκαιρία
Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η Ε.Ε. διαψεύδει σταθερά την παραδοχή ότι η αντιμετώπιση των κρίσεων οδηγεί σε ντε φάκτο εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Η κρίση ως ευκαιρία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Tουρισμός: μετά την πανδημία τι;
Η πανδημία κάποια στιγμή θα τελειώσει. Και μετά τι; Θα συνεχίσουμε το ίδιο ευάλωτο μοντέλο του καλοκαιρινού μαζικού τουρισμού; Oφείλουμε ως χώρα να αναπτύξουμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού με υψηλά στάνταρντ,...
Tουρισμός: μετά την πανδημία τι;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κάτι περίεργες συμπτώσεις... (σχετικά με τις πυρκαγιές)
Αυτά για τη δασοπυρόσβεση και τις δήθεν αναδασώσεις των 720.000 στρεμμάτων που έχουν καεί μέχρι τώρα, παρά τις πομπώδεις δηλώσεις Μητσοτάκη για ύπαρξη «Εθνικού Σχεδίου Αναδασώσεων». Παραμύθια...
Κάτι περίεργες συμπτώσεις... (σχετικά με τις πυρκαγιές)

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας