• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.2°C / 27.4°C
  1 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 22.5°C
  1 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.0°C / 24.4°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 20.3°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.0°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.6°C / 21.9°C
  2 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 17.3°C
  2 BF
  67%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.6°C / 24.0°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 26.6°C
  2 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 26.3°C
  3 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  90%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 19.5°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.5°C / 22.8°C
  2 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.8°C / 25.4°C
  1 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.4°C / 27.6°C
  1 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.9°C / 22.7°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.7°C / 22.6°C
  1 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  83%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο παλιό λιμάνι

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Εχουν μια αύρα ξεχωριστή τα παλιά λιμάνια, αυτά που δεν είδαν στους κόλπους τους εμπορικά οχηματαγωγά και κρουαζιερόπλοια. Είναι τα λιμάνια με τα οχυρά, τους φάρους και τα μικρά καΐκια. Αυτά που σαν κατέβουμε να ανασάνουμε, καταπώς λένε οι ποιητές, βλέπουμε να φωτίζονται το λιόγερμα σπασμένα ξύλα από ταξίδια που δεν τελείωσαν.

Σε ένα τέτοιο, το παλιό ενετικό λιμάνι των Χανίων, ακριβώς απέναντι από τον φάρο, σε ένα καφενείο που λες πως έχει ξεπηδήσει από μυθιστόρημα συναντώ έναν κύριο που φυσάει και ξεφυσάει λέγοντας «φιου» και σιγομουρμουρίζει «διάλε τσ’ αναγκεμένους σου» και «διάλε τσ’ απομονάρους σου». Δεν καταλαβαίνω απολύτως τίποτα. Είναι πολύ λεπτός με πυκνά μαύρα μούσια, φοράει άσπρα λινά ρούχα και κοιτάζει το λιμάνι τριγύρω σαν να ψάχνει κάτι. Με κόβει από πάνω μέχρι κάτω με βλέμμα διαπεραστικό. Να σας τρατάρω μια ρακή; με ρωτά.

Δέχομαι κι εκεί μου λέει πως ήρθε το πρωί από τον Χάνδακα, κοντεύει να νυχτώσει και το καΐκι δεν ήρθε να τον πάει πίσω. Εσείς; Από που έρχεστε; Από την Αθήνα, δημοσιογράφος, του απαντώ. Με κοιτά απορημένος σαν να του έλεγα πως ήρθα από τον Αρη. «Εγώ Στείαν εγεννήθηκα, στην Στείαν ενεθράφη, εκεί ’καμα κι εκόπιασα πολλά γραψίματα». Μα ποιος είστε; Μήπως σας έχω διαβάσει. Μπα, απίθανο, λέει, μα να σας πω εγώ δε θε να κουρφευτώ κι αγνώριστο να μ’ έχου, μα θέλω να φανερωθώ, κι όλοι να με κατέχου, Βιτσέντζος είν’ ο ποιητής και στη γενιά Κορνάρος, που να βρεθή ακριμάτιστος, σα θα τον πάρη ο Χάρος.

Τον διαβεβαιώνω πως είναι τρανός και δοξασμένος στα πέρατα της Γης. Με κοιτά σαν να είμαι κουζουλή, σαν να μη με πιστεύει. Θέλω να μου πείτε για τον Ερωτόκριτο, μήπως ήσασταν εσείς που χάσατε μια αγάπη; Η Μοίρα και η Τύχη φέρνουν τον έρωτα σε ολωνών της πόρτες, μη ζητάτε άλλα, μου απαντά, διαβάστε αυτό που θα σας πω κι όλα φανερωθούν. Καθώς το δείλι σκεπάζει όλο τον ουρανό, αρχίζει να απαγγέλλει κι η ομορφιά των στίχων του φίμωσε κάθε θόρυβο στο παλιό ενετικό λιμάνι: «Εφανερῶσαν το κ’ οἱ δυὸ πὼς εἶναι ἐκεῖ σωσμένοι, κι ἀπόκει στέκου σὰ βουβοὶ κ’ ἡ γλώσσα τως σωπαίνει.Ἤτρεμ’ ἐκείνη σ’ μιὰ μεριὰ κ’ ἐκεῖνος εἰς τὴν ἄλλη, κι ὁ γεῖς τὸν ἄλλο ἐνίμενε τὴν ἐμιλιὰ νὰ βγάλη˙μιὰν ὥρα ἐστέκα ἀμίλητοι καὶ τὰ πολλὰ ὁποὺ χώνα, εχάσαν τα, σοῦ φαίνεται, τὴν ὥρα ποὺ ἐσιμῶνα. Δεν εἶχαν τὴν ἀποκοτιὰ στὰ θέλου νὰ μιλήσου, δεν ξεύρουν ἀπὸ ποιὰ μεριὰ τὰ πάθη τως ν’ ἀρχίσου».

Με χαιρέτησε, υποκλίθηκε και μπήκε στο καΐκι που του σφύριξε.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Φλογάτη, γελαστή, ζεστή…
Περπατώ στο πευκοδάσος, ένας φλύαρος γκιώνης με ακολουθεί μέχρι την ακτή του Κορινθιακού. Ο αέρας φέρνει μυρωδιές, μυρτιά και κέδρο.
Φλογάτη, γελαστή, ζεστή…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νύχτα της Θεσσαλονίκης
Ξημερώματα περπατάω στο λιμάνι. Ο Θερμαϊκος σκοτεινός, αμίλητος. Οι προβολείς του παλιού σταθμού τον ανακρίνουν μα εκείνος δεν σκάει ούτε ένα τόσο δα κυματάκι. Κρύβει τα μυστικά της πόλης, την υπερασπίζεται...
Νύχτα της Θεσσαλονίκης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ραψωδίες στην παραλία
Σύγχρονες ραψωδίες στην παραλία. Βλέπω τις παρέες δίπλα δίπλα. Λίγα πράγματα θέλουν οι άνθρωποι τελικά για να είναι ευτυχισμένοι. Η ασφάλεια είναι ένα από τα βασικά. Θυμάμαι και τον μέγα ραψωδό, ανυπολόγιστα...
Ραψωδίες στην παραλία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Αύγουστος που αγαπήσαμε
Μπήκε λοιπόν ο «σεβαστός», ο Αύγουστος. Ο Συκολόγος με τους γλυκούς καρπούς, ο Πεντεφάς που τρώμε πέντε φορές τη μέρα, ο Τραπεζοφόρος με τις μεγάλες παρέες στις αυλές, ο Διπλοχέστης -ασχολίαστο-, ο Δριμάρης...
Ο Αύγουστος που αγαπήσαμε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ας ξενυχτήσουμε λίγο ακόμα
Το σώμα του καλοκαιριού, ώριμο, όμορφο και ηλιοκαμένο, κάνει το θαύμα του. Θα το καταλάβετε, στις βραδινές στράτες, όπου κι αν βρίσκεστε, αχνίζει ένα φως θαλασσί.
Ας ξενυχτήσουμε λίγο ακόμα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενας γλάρος στο μπαλκόνι
Μέγας μπαγαπόντης και φιγουρατζής, άνοιξε ύστερα τα φτερά του και πέταξε ψηλά στον ουρανό. Μου θύμισε, όμως, να, εκείνον τον άλλον, τον αποσυνάγωγο γλάρο που δεν χρειαζόταν πια ψαρόβαρκες και μπαγιάτικο ψωμί...
Ενας γλάρος στο μπαλκόνι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας