• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 15.2°C
  2 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  10°C 6.2°C / 11.0°C
  1 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.7°C / 16.8°C
  5 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.1°C
  4 BF
  71%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.5°C / 9.8°C
  1 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.8°C / 4.5°C
  2 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 15.6°C
  2 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 15.2°C / 18.1°C
  4 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 17.4°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  5 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  71%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 10.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 11.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 14.8°C / 18.8°C
  1 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 14.9°C
  3 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  11°C 6.5°C / 13.1°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.7°C / 11.1°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  1 BF
  92%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παραμύθι απ’ την αρχή

 • A-
 • A+

Τον φοβάμαι τον φόβο. Ισως γι’ αυτό μ’ αρέσει να γράφω συχνά γι’ αυτόν. Μιλώντας γι’ αυτά που μας φοβίζουν συχνά τα ξορκίζουμε. Οσο μεγαλύτερη απόσταση παίρνουμε από αυτά τόσο πιο κοντά μας έρχονται.

Γιατί αυτό που μας τρομοκρατεί δεν είναι αυτό καθαυτό το γεγονός, αλλά ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε μέχρι να το συναντήσουμε. Στην ουσία, όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα συνειδητοποιούμε πως τα πράγματα διαφέρουν εντελώς από αυτό που είχαμε φανταστεί. Και συνήθως διαφέρουν προς το καλό. Η διαφορά έγκειται στην οπτική που έχουμε για τον εαυτό μας και στο ποιοι είμαστε τελικά. Φουσκώσανε τόσο τα μυαλά μας από τις δήθεν αδυναμίες μας, που συχνά απορούμε με τις δυνατότητές μας.

Μικρή, φοβόμουν τα παραμύθια με λυπημένο τέλος. Εκείνα τα παραμύθια που ο ήρωας δεν επέστρεφε ποτέ στο κάστρο του. Κι εκείνα που ο δράκος τελικά ήταν όντως ο κακός της υπόθεσης και όχι ένα απλό κατοικίδιο της εκάστοτε ηρωίδας. Τους «κακούς» των παραμυθιών δύσκολα τους αποφεύγεις. Μετά τα τέσσερα-πέντε πρώτα παραμύθια που σου διαβάζουν έχεις αρχίσει να καταλαβαίνεις από την αρχή ποιος θα σωθεί και ποιος θα βγει ηττημένος στο τέλος. Ποτέ μου, όμως, δεν κατάφερα να εξοικειωθώ με την έννοια του απόλυτου καλού και του απόλυτου κακού. Ούτε στα παραμύθια ούτε και στη ζωή.

Μεγαλώνοντας, έρχονται οι πραγματικοί φόβοι και παίρνουν σάρκα και οστά. Τους λέμε απώλειες. Και το προστατευτικό περιβάλλον, κέλυφος που σπάει, και οι φόβοι μπάζουν από παντού. Λένε, ας μη μας τύχουν όσα μπορούμε να αντέξουμε. Κι όμως, όταν έρχεσαι αντιμέτωπος ακόμα και με τον χειρότερο φόβο σου, και πάλι κερδισμένος βγαίνεις. Γιατί βλέπεις ότι μπορείς. Οτι πάντα μπορούσες.

Αν πριν από μερικά χρόνια είχαν μοιράσει στον καθένα από εμάς ένα ερωτηματολόγιο με γεγονότα που ζούμε σήμερα και μας ζητούσαν να τσεκάρουμε ποια από αυτά πιστεύαμε ότι θα αντέχαμε, σίγουρα τα ερωτηματολόγια θα επέστρεφαν στον αποστολέα άθικτα. Μπορεί εμείς να μη βγήκαμε άθικτοι από όλα αυτά, όμως σίγουρα βγήκαμε πιο συνειδητά δυνατοί.

Το θέμα είναι τι θα φτιάξουμε με αυτή μας τη συνειδητή, πλέον, δύναμη. Και ποιο θα είναι το «ηθικό δίδαγμα» της όλης ιστορίας. Να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας για ένα μέλλον, όπως και να έχει, αβέβαιο: φυλακισμένοι απ’ τους φόβους μας αλλά προφυλαγμένοι; Να βγούμε στον έξω κόσμο σαν να μην υπάρχει αύριο γιατί συνειδητοποιήσαμε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο;

Νομίζω ότι η απάντηση είναι κάπου στη μέση. Να ξαναπιάσουμε το παραμύθι απ’ την αρχή: Να δούμε πως και στη ζωή δεν υπάρχει απόλυτο «καλό» και «κακό», ούτε κάποιοι είναι «πιο ήρωες» από κάποιους άλλους, παρά τη συνεχή προσπάθεια διαχωρισμού μας.

* πολιτικός επιστήμονας, τραγουδοποιός

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χέρια
Τα χέρια είναι το πιο φλύαρο ανθρώπινο μέλος. Σε αντίθεση με τα μάτια. Ή και το πρόσωπο. Που εκπαιδεύονται στην απόκρυψη. Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής, λέγεται. Εκπαιδεύεται ο άνθρωπος όμως να τραβάει...
Χέρια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απο-ουμανισμός προ των πυλών
Το πρόβλημα είναι ότι η κοινωνία μας έχει πάει πολύ πιο πίσω και σε μια κατάσταση που αμφισβητείται και το κίνημα που έθεσε τις βάσεις για το τέλος της φεουδαρχικής κοινωνίας, ο ουμανισμός.
Απο-ουμανισμός προ των πυλών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ανασυγκρότηση του ελληνικού αστισμού
Τα άτομα χωρίζονται σε φοβικά και τολμηρά, ικανά και ανίκανα, νικητές και ηττημένους... Ο νέος κόσμος δεν τους χωρά όλους. Καλεί όμως όλους να ανταγωνιστούν για μια θέση σ’ αυτόν.
Η ανασυγκρότηση του ελληνικού αστισμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο οσφυοκάμπτης
Αχ καημένε, οσφυοκάμπτη, ένα φοβισμένο ανθρωπάκι είσαι, που εύχεσαι το τώρα να μείνει αιώνια. Γιατί αλλιώς θα σε φάει η μαρμάγκα της λήθης. Οπως και θα γίνει.
Ο οσφυοκάμπτης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ξαναδιαβάζοντας τον Ηράκλειτο
Δεν μπορείς να μπεις δύο φορές στο ίδιο ποτάμι. Ο ήλιος όχι μόνο είναι καινούργιος κάθε μέρα, αλλά είναι πάντοτε νέος συνεχώς. Δύο αποσπάσματα από τον Ηράκλειτο, το πρώτο πολύ γνωστό, το δεύτερο λιγότερο.
Ξαναδιαβάζοντας τον Ηράκλειτο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κοινωνική ψαθυρότητα και η εξέγερση που επέρχεται
Η δημιουργία ζωντανών-νεκρών είναι ένα εγχείρημα-απόρροια του «δευτερεύοντος φόβου» όπου η συμπεριφορά της ανθρώπινης ύπαρξης τροποποιείται ή μάλλον προσανατολίζεται με βάση τον φόβο της εξουσίας.
Η κοινωνική ψαθυρότητα και η εξέγερση που επέρχεται

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας