Από τη Συμφωνία του Παρισιού τον Ιανουάριο του 1973 για την πλήρη αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Νότιο Βιετνάμ μέχρι την κατάληψη της Σαϊγκόν από τους Βιετκόνγκ τον Απρίλιο του 1975 πέρασαν παραπάνω από δυο χρόνια.
Σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, έξι μήνες μετά την πλήρη αποχώρηση των ΝΑΤΟϊκών και αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν θα καταλάβουν την Καμπούλ και θα αποκαταστήσουν πλήρως το καθεστώς που είχαν εγκαθιδρύσει στην περίοδο 1996-2001.
Είναι φανερό ότι με δεδομένο το παραπάνω σκηνικό η προθυμία της Τουρκίας να αναλάβει τη φύλαξη του αεροδρομίου στην Καμπούλ έχει μικρή και συμβολική κυρίως επικοινωνιακή αξία για την Ουάσινγκτον.
Σε καμιά περίπτωση ένας ολιγόμηνος ρόλος οπισθοφυλακής της Δύσης στο Αφγανιστάν δεν μπορεί να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε αντισταθμιστικές παραχωρήσεις προς την Τουρκία στη Συρία, στη Λιβύη, στην Ανατολική Μεσόγειο και στον Καύκασο.
Πραγματικό παρεμβατικό ρόλο στο Αφγανιστάν την επόμενη μέρα της παλινόρθωσης των Ταλιμπάν μπορούν να διαδραματίσουν οι δυνάμεις της περιοχής: το Πακιστάν, η Ινδία, το Ιράν αλλά και η Ρωσία και η Κίνα.
Ενδεικτική της επικοινωνιακής υπερτίμησης του ρόλου της Τουρκίας στη φύλαξη του αεροδρομίου της Καμπούλ είναι και η δημοσιοποίηση έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που προσθέτει την Αγκυρα στη λίστα των χωρών που χρησιμοποιούν παιδιά-στρατιώτες.
Πιο συγκεκριμένα, το καθεστώς Ερντογάν στηρίζει αντικαθεστωτικές οργανώσεις στη Συρία που χρησιμοποιούν ανήλικους μαχητές.
Ετσι, όλα τα βλέμματα στρέφονται προς την επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου.
Θα προηγηθεί προληπτική παρέμβαση Μπάιντεν ώστε να αποτραπούν τοποθετήσεις Ερντογάν που θα προκαλέσουν ντόμινο περιφερειακής αποσταθεροποίησης;
Εάν ναι, θα πρόκειται για προληπτική παρασκηνιακή σύσταση-παρέμβαση ή για δημόσια ενέργεια;
Τούτων λεχθέντων, η προαναγγελθείσα επιστροφή των Ταλιμπάν στην Καμπούλ είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα προκαλέσει μαζικές προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν προς την Τουρκία, μια εξέλιξη που θα ενισχύσει συγκυριακά τη θέση του Ερντογάν απέναντι στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες.
Με δυο λόγια, ούτε η συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν ούτε η πρόσφατη σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες συνέβαλαν ώστε οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση να γίνουν πιο προβλέψιμες.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας