• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.1°C / 29.6°C
  3 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.4°C / 31.0°C
  2 BF
  29%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 25.0°C / 28.3°C
  1 BF
  32%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 27.4°C
  3 BF
  36%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 23.5°C / 31.0°C
  0 BF
  27%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.4°C
  2 BF
  16%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  3 BF
  25%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 22.7°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 25.9°C
  1 BF
  31%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 23.8°C
  3 BF
  35%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 25.1°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  0 BF
  23%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.5°C / 29.9°C
  2 BF
  26%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 29.3°C
  2 BF
  19%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.4°C
  3 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.2°C / 31.1°C
  2 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  28%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενα παγκόσμιο πρότυπο για να αντιμετωπίσουμε τη βία κατά των γυναικών

 • A-
 • A+
Από την οικιακή βία μέχρι τη σεξουαλική εκμετάλλευση, τη διακίνηση, τους γάμους παιδιών, τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων των γυναικών και την ψηφιακή παρενόχληση, ο βίαιος μισογυνισμός έχει αυξηθεί στη σκιά της πανδημίας.

Καθώς ο κόσμος παλεύει με ασύμμετρο τρόπο με τις συνέπειες του COVID-19, μια παράλληλη και εξίσου τρομερή πανδημία απειλεί το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού. Στους πρώτους μήνες της πανδημίας, τα Ηνωμένα Εθνη προέβλεψαν ότι οι καραντίνες και οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον σοκαριστικό αριθμό των 15 εκατομμυρίων επιπλέον περιπτώσεων βίας με βάση το φύλο κάθε τρεις μήνες. Δυστυχώς, αυτές οι προβλέψεις φαίνεται ότι επαληθεύονται.

Από τις 30 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου, ηγέτες από όλο τον κόσμο και άλλοι συναντώνται στο Forum για την Ισότητα των Γενεών στο Παρίσι αλλά και διαδικτυακά, σε μια τεράστια προσπάθεια για την ισότητα των φύλων. Στη συνάντηση αυτή, θα καλέσω τα κράτη, τις εταιρείες και τα άτομα να συμμετάσχουν σε μια παγκόσμια πρωτοβουλία, προκειμένου να θέσουμε τέλος στον φόβο και την ανασφάλεια που απειλούν την υγεία, τα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια και τις ζωές τόσων πολλών γυναικών και κοριτσιών.

Από την οικιακή βία μέχρι τη σεξουαλική εκμετάλλευση, τη διακίνηση, τους γάμους παιδιών, τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων των γυναικών και την ψηφιακή παρενόχληση, ο βίαιος μισογυνισμός έχει αυξηθεί στη σκιά της πανδημίας.

Θα χρειαστεί χρόνος για να συγκεντρώσουμε και να αξιολογήσουμε τα πλήρη στοιχεία. Ωστόσο, οι τάσεις είναι ξεκάθαρες. Σε 12 χώρες που εντόπισαν τα Ηνωμένα Εθνη, ο αριθμός των περιπτώσεων βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών που καταγγέλθηκαν σε διάφορες οργανώσεις αυξήθηκε κατά 83% από το 2019 έως το 2020, ενώ οι περιπτώσεις που καταγγέλθηκαν στην αστυνομία αυξήθηκαν κατά 64%.

Στους πρώτους μήνες της πανδημίας, οι κλήσεις σε τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας αυξήθηκαν κατά 60% σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι κλήσεις στο Περού για περιπτώσεις σεξουαλικής βίας σχεδόν διπλασιάστηκε το 2020 σε σύγκριση με το 2019. Στην Ταϊλάνδη ο αριθμός των ατόμων που επισκέφτηκαν μονάδες αντιμετώπισης της οικιακής βίας τον Απρίλιο του 2020 ήταν υπερδιπλάσιος σε σχέση με την ίδια περίοδο την προηγούμενη χρονιά.

Αυτές οι στατιστικές, αυτές οι ιστορίες υπάρχουν παντού στον κόσμο και προστίθενται σε μία ήδη υπάρχουσα επιδημία βίας κατά γυναικών και κοριτσιών. Πριν από την πανδημία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμούσε ότι μία στις τρεις γυναίκες θα βίωνε τη βία από άνδρα κατά τη διάρκεια της ζωής της.

Μόλις πριν από έναν χρόνο, σήμανε συναγερμός. Ταυτόχρονα με την έκκλησή μου για μια παγκόσμια εκεχειρία, έκανα έκκληση για ειρήνη στο σπίτι, για να τεθεί τέλος σε κάθε μορφή βίας παντού από τις εμπόλεμες ζώνες στα σπίτια των ανθρώπων, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, τον κοινό εχθρό της ανθρωπότητας, με αλληλεγγύη και ενότητα. Περισσότερες από 149 χώρες εξέφρασαν την υποστήριξή τους. Περίπου 800 μέτρα ελήφθησαν σε 149 χώρες, η πλειονότητα των οποίων εστιάστηκε στη στέγαση, στη νομική προστασία και σε άλλες υπηρεσίες και μορφές υποστήριξης.

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, οι δράσεις αυτές ήταν περιορισμένες και βραχυχρόνιες. Ακόμα χειρότερα, άλλες χώρες υποχωρούν μειώνοντας τη νομική προστασία και την υποστήριξη των θυμάτων της βίας αλλά και των υποστηρικτών των δικαιωμάτων που διαμαρτύρονται για αυτές τις υποχωρήσεις.

Η διάδοση της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών έχει οδηγήσει στη συγκατάβαση ότι είναι με κάποιον τρόπο αναπόφευκτη ή αδύνατον να τερματιστεί. Αυτό είναι εξοργιστικό και αυτοκαταστροφικό, όπως είναι και ξεκάθαρα λανθασμένο. Παρά τις δυσκολίες της περσινής χρονιάς, τα Ηνωμένα Εθνη, με τη σημαντική χρηματοδότηση και τη συνεργασία από την Ευρωπαϊκή Ενωση, έχουν δείξει ότι η αλλαγή είναι δυνατή.

Κατά τη διάρκεια του 2020, η Πρωτοβουλία Spotlight για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών είχε σημαντικά αποτελέσματα σε 25 χώρες.

84 νόμοι και πολιτικές για την προστασία των γυναικών και κοριτσιών υιοθετήθηκαν ή ενισχύθηκαν. Η καταδίκη των ενόχων αυξήθηκε κατά 22%. Περίπου 650.000 γυναίκες και κορίτσια δέχθηκαν υπηρεσίες, παρά τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς στη μετακίνησή τους. Σχεδόν 900 χιλιάδες άντρες και αγόρια –συμπεριλαμβανομένων ηγετών, επικεφαλής θρησκευτικών θεσμών και οδηγών ταξί– έγιναν σύμμαχοι στην προσπάθεια για την εύρεση λύσεων. Σε αυτές τις χώρες, οι εθνικοί προϋπολογισμοί για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών αυξήθηκαν κατά 32%.

Με τη συνάντηση στο Παρίσι γύρω από ένα δοκιμασμένο μοντέλο, μπορούμε να αρχίσουμε να εξασφαλίζουμε ότι η επόμενη γενιά κοριτσιών δεν θα ζει με φόβο μόνο και μόνο γιατί μείναμε αδρανείς.

Με τον χρόνο, θα έχουμε μάθει αυτά που ο κόσμος έκανε σωστά και λάθος στον χειρισμό αυτής της πανδημίας. Ενα από τα πρώτα μαθήματα πρέπει να είναι ότι αυτή η άθλια κρυμμένη πανδημία που αντιμετωπίζει το μισό του πληθυσμού μας πρέπει να σταματήσει τώρα.

*γενικός γραμματέας του ΟΗΕ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βία κατά των γυναικών: η σκιώδης πανδημία της βίας δεν έχει τελειωμό
Η πανδημία με τα απανωτά λοκντάουν, τον αναγκαστικό εγκλεισμό στο σπίτι παγίδεψε ακόμη περισσότερο τις γυναίκες πλάι στον δυνάστη τους, τον σύζυγο, τον σύντροφο, τον θύτη – πρώην ή νυν.
Βία κατά των γυναικών: η σκιώδης πανδημία της βίας δεν έχει τελειωμό
ΑΠΟΨΕΙΣ
 H 8η Μάρτη είναι η ημέρα της γυναίκας, είναι η ημέρα όλων μας
Η ανάγκη συμπερίληψης του όρου γυναικοκτονία στο Ποινικό Κώδικα ως ιδιαίτερη και διακριτή περίπτωση μιας ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, που τελείται για το λόγο ότι το θυμα είναι γυναίκα, φαίνεται να  είναι...
 H 8η Μάρτη είναι η ημέρα της γυναίκας, είναι η ημέρα όλων μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εχε γεια, Παναγιά
Αφήσαμε πίσω μας την Παναγιά. Πίσω, σε ένα μικρό εκκλησάκι μιας άνυδρης γης στη μέση του πελάγους. Πίσω, εκεί που φωλιάζουν η ελπίδα μας και οι πιο κρυφοί μας φόβοι.
Εχε γεια, Παναγιά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ψηφιακή μας Τρούμπα
Το διαδίκτυο σήμερα, με την προώθηση της γυναικείας πορνείας αλλά και με την ελεύθερη πρόσβαση σε πορνοταινίες με όλο και πιο κακοποιητικό προς τις γυναίκες περιεχόμενο, συμβάλλει αναμφίβολα στα κύματα...
Η ψηφιακή μας Τρούμπα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ξανα-ορίζοντας τη «γυναίκα»
Αποτελεί υπόθεση όλης της κοινωνίας να σταθεί ενάντια στη λογική της ανάθεσης και καθεμία και καθένας να αποτελέσει μέρος της αναθεώρησης της αφετηριακής βάσης προσέγγισης του έμφυλου ζητήματος.
Ξανα-ορίζοντας τη «γυναίκα»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι γυναίκες στα χρόνια της πανδημίας
Για ακόμη μία φορά οι γυναίκες παραμένουν διαχρονικά ευάλωτες σε κάθε κρίση. Παραμένουν ο εύκολος στόχος σε όλα τα πεδία της ζωής, όπως στην εργασία, τη μητρότητα, τον συζυγικό τους ρόλο
Οι γυναίκες στα χρόνια της πανδημίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας