• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.6°C / 25.2°C
  0 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.2°C / 23.1°C
  2 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.0°C / 22.6°C
  1 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 22.0°C
  1 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 23.0°C
  1 BF
  96%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.6°C / 19.9°C
  0 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.6°C / 22.9°C
  1 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 23.8°C
  1 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 20.9°C / 22.3°C
  3 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.5°C / 24.9°C
  0 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.8°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 25.4°C
  0 BF
  70%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 18.3°C / 21.6°C
  3 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 20.7°C
  2 BF
  98%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.2°C / 18.2°C
  1 BF
  71%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το πρόγραμμα «Μοριάς '21» και η Ενιαία Περιφέρεια Πελοποννήσου!

 • A-
 • A+

Ο επανασχεδιασμός του Διοικητικού Χάρτη της χώρας 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση θα έπρεπε να είναι η μεγάλη συζήτηση της περιόδου. Ο χώρος έχει ταυτότητα και παράγει πολιτική. Ο εικοστός αιώνας ξεκίνησε με τη μεταρρύθμιση του Βενιζέλου και την απελευθέρωση της αυτοδιοίκησης από τον δημαρχοκεντρισμό και τη βαυαροκρατία. Η πολιτική του Βενιζέλου μπορεί να ιδωθεί και ως συνέχεια της πολιτικής του Καποδίστρια σε σχέση με την αναζήτηση ισορροπίας ανάμεσα στο σχήμα Αυτοδιοίκηση - Κοινοτισμός και συγκεντρωτικού τύπου κράτος.

Στις δεκαετίες 2000 και 2010 οι μεταρρυθμίσεις του «Καλλικράτη» και του «Κλεισθένη» δεν έλυσαν το πρόβλημα των περιφερειών και των μητροπολιτικών κέντρων. Πρόσθεσαν, αντίθετα, το πρόβλημα της χωροταξίας στους δήμους της επαρχίας με τη «δολοφονία» του προγράμματος «Καποδίστριας», που δεν αξιολογήθηκε. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις της περιόδου 2019-2021 συρρίκνωσαν ακόμα περισσότερο τη δημοκρατία στον χώρο της αυτοδιοίκησης. Ενίσχυσαν τον δημαρχοκεντρισμό και την αδιαφάνεια.

Μια νέα χωροταξία θα έπρεπε να ενοποιήσει τις ιστορικές περιφέρειες της χώρας, να αναδείξει την ιδιαίτερη ταυτότητα και τις αναπτυξιακές τους δυνατότητες, να απελευθερώσει την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα την ελληνική επαρχία από τα δεσμά του «Καλλικράτη», με χωροταξική αναδιάταξη και ενδυνάμωση των διακοινοτικών και διαδημοτικών συνεργασιών.

Τα 10 ιστορικά γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας (Θράκη, Μακεδονία, Ηπειρος, Θεσσαλία, Ρούμελη, Αττική, Πελοπόννησος, Κρήτη, Ιόνια, Αιγαίο) μετατράπηκαν αυθαίρετα σε 13 περιφέρειες και έτσι παραμένουν.

Η Πελοπόννησος παραμένει τριχοτομημένη σε Πελοπόννησο με έδρα την Τρίπολη και 5 νομούς (Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας), σε Δυτική Ελλάδα με έδρα την Πάτρα και 3 νομούς (Αχαΐας, Ηλείας από την Πελοπόννησο και Αιτωλοακαρνανίας από τη Ρούμελη), ενώ η τ. επαρχία Τροιζηνίας και νυν καλλικρατικοί δήμοι Τροιζηνίας-Μεθάνων και Πόρου έχουν αποσπαστεί στην Αττική, όπως άλλωστε και τα Κύθηρα (Τσιρίγο) που βρίσκονται νότια της Πελοποννήσου.

Ο διοικητικός ακρωτηριασμός της Πελοποννήσου, του στεριανού νησιού με τη μεγάλη ιστορία και την πλούσια παραγωγή, τα παγκόσμια αρχαιολογικά κέντρα και τόπους πολιτισμού, στερεί αναπτυξιακές δυνατότητες και παράγει στρεβλώσεις. Δημιουργεί σύγχυση σε ταξιδιώτες και διαδικτυακούς επισκέπτες, καθώς πλαστογραφείται ο ενιαίος χώρος, ακυρώνει την προβολή της ενιαίας πελοποννησιακής ταυτότητας και παράγει κρίση ταυτότητας σε μέρος των Πελοποννησίων. Η Αρχαία Ολυμπία, ο Πύργος, η Πάτρα, τα μαρτυρικά Καλάβρυτα, η Κυλλήνη, η Ανδρίτσαινα, το Αίγιο (Βοστίτσα), ενώ βρίσκονται στην Πελοπόννησο πρέπει να αναζητηθούν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την Επανάσταση οργανώθηκε το πρόγραμμα «Μοριάς '21» από σημαντικούς φορείς της νυν Περιφέρειας Πελοποννήσου. Πρόκειται για χρήσιμη πρωτοβουλία που όμως δεν αγκαλιάζει ολόκληρο τον Μοριά με τους εφτά (7) νομούς και τα εφτά (7) επιμελητήρια, αλλά ένα μέρος του. Δεν νοείται Μοριάς, γεγονότα, ιστορικές διαδρομές και 1821 χωρίς τη σύσκεψη της Βοστίτσας και την πολιορκία του κάστρου της Πάτρας, χωρίς το Αχαϊκό Διευθυντήριο και τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, χωρίς τον Λόντο, τον Ζαΐμη και τον Σισίνη, χωρίς τη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου και την Αγία Λαύρα, χωρίς τα μαρτυρικά Καλάβρυτα και το Λάλα, τη Γαστούνη και την Ολυμπία.

Η ενοποίηση της Πελοποννήσου και η ταύτιση της διοικητικής περιφέρειας με τη γεωγραφική είναι αίτημα της ιστορίας, της γεωγραφίας, του πολιτισμού, της ανάπτυξης. Η 200ή επέτειος από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης προσφέρεται για την ικανοποίησή του. Οι πολίτες και ο επιχειρηματικός κόσμος, που γνωρίζουν τη διεθνή δύναμη του ονόματος Πελοπόννησος/Μοριάς, το θέλουν. Πολιτική βούληση απαιτείται. Στον Μοριά ξεκίνησαν και έληξαν οι πολεμικές συγκρούσεις με τη νίκη της Επανάστασης του 1821, αλλά και έλαβαν χώρα οι εμφύλιες συγκρούσεις της περιόδου. Η πελοποννησιακή (μοραΐτικη) ταυτότητα εκφράστηκε στη διάρκεια της Επανάστασης, ενώ το πελοποννησιακό γλωσσικό ιδίωμα αποτέλεσε τη βάση της κοινής νεοελληνικής γλώσσας.

Το ζήτημα της έδρας, που κάποτε διαιρούσε, δεν είναι το μείζον στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και των οδικών αξόνων, ενώ η καθιέρωση της άλωσης της Τριπολιτσάς ως παμπελοποννησιακής γιορτής θα κρατάει ζωντανό το πνεύμα της επανάστασης.

Το διαπεριφερειακό πρόγραμμα «Νήσος Πελοπόννησος» άνοιξε ένα μονοπάτι στον κοινό αναπτυξιακό σχεδιασμό. Η ενιαία γεωγραφικά και διοικητικά Πελοπόννησος, μέσω ενός συνεκτικού σχεδίου μπορεί να αναδείξει την ιδιαίτερη ταυτότητά της ως η ιστορικότερη εθνική και ευρωπαϊκή περιφέρεια και να διεκδικήσει ουσιαστικό ρόλο στη Μεσόγειο και πέραν αυτής.

Η ανάπτυξη οδικών δικτύων για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και του περιβαλλοντικού της πλούτου, η επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου με τη μεγαλύτερη μετρική γραμμή της Ευρώπης, η ανάδειξη του νησιωτικού χαρακτήρα της, τα πιστοποιημένα και με «ταυτότητα» προϊόντα της και η δημιουργία διεθνούς πανεπιστημιακού κέντρου στην Ολυμπία μπορούν να αποτελέσουν, ενδεικτικά, μέρος ενός τέτοιου σχεδιασμού.

 * αντιπρόεδρος Εποπτικού Συμβουλίου ΠΕΔ Πελοποννήσου, δημοτικός σύμβουλος Τριφυλίας, τ. δήμαρχος Αετού Μεσσηνίας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ιστορία πρέπει να είναι αντικειμενική όπως η επιστήμη
Ποιο είναι το πρώτο επιτυχημένο εθνικό- απελευθερωτικό κίνημα στην Ευρώπη κατά τον 19ο αιώνα: Απάντηση: Το ελληνικό εθνικό- απελευθερωτικό κίνημα του 1821.
Η Ιστορία πρέπει να είναι αντικειμενική όπως η επιστήμη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Ιωάννης Κωλέττης και η Εποχή του
Ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Πρέβεζας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, την Περιφέρεια Ηπείρου/Π.Ε. Πρέβεζας και τους Δήμους Πρέβεζας και Βορείων Τζουμέρκων διοργανώνει επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Ο...
Ο Ιωάννης Κωλέττης και η Εποχή του
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια ευχάριστη έκπληξη
Η επέτειος είναι μια αφορμή να θυμηθούμε ένα γεγονός που θεωρούμε σημαντικό. Κι αυτή η κατά κανόνα μουσειακή και ρηχή προσέγγιση το μετατρέπει σε κοινοτοπία, η οποία μας ενώνει επειδή όλοι μάθαμε να το...
Μια ευχάριστη έκπληξη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο γιορτασμός των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και η μεταρρύθμιση στην Εκπαίδευση που δεν έγινε! (Β΄ Μέρος)
Είναι κοινά αποδεκτό πια σήμερα ότι το σχολείο δεν μπορεί να αλλάξει την κοινωνία, όμως μπορεί να την επηρεάσει και μπορεί να την επηρεάζει περισσότερο όταν και οι άλλοι κοινωνικοί φορείς το επιτρέπουν. Η...
Ο γιορτασμός των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και η μεταρρύθμιση στην Εκπαίδευση που δεν έγινε! (Β΄ Μέρος)
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο γιορτασμός των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και η Μεταρρύθμιση στην Εκπαίδευση που δεν έγινε!
Η επέτειος των 200 χρόνων είναι μία σημαντική ευκαιρία για να ξαναθυμηθούμε και να τιμήσουμε αυτήν τη μεγαλειώδη περίοδο της ιστορίας μας, που μας άφησε μια σημαντική κληρονομιά.
Ο γιορτασμός των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και η Μεταρρύθμιση στην Εκπαίδευση που δεν έγινε!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα 200 χρόνια αλλιώς
Η δεξιά αντίληψη θέλει την ιστορία των κοινωνιών ιστορία πολέμων, με πρωταγωνιστές μεγάλες προσωπικότητες και όχι τους απλούς ανθρώπους. Για μεγάλες μάχες ακούμε διαρκώς, που χρωματίζονται με πολύ...
Τα 200 χρόνια αλλιώς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας