• Αθήνα
  Χιονοπτώσεις
  1°C -0.4°C / 2.2°C
  0 BF
  91%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 3.0°C
  2 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.8°C / 7.9°C
  4 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.9°C / -0.1°C
  4 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.9°C
  5 BF
  34%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.2°C / 2.3°C
  3 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -3°C -2.6°C / -2.1°C
  3 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.4°C / 5.6°C
  2 BF
  29%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.3°C / 6.4°C
  1 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 3.9°C
  2 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 4.8°C
  2 BF
  81%
 • Σκόπελος
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 1.6°C / 1.6°C
  7 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 5.9°C
  3 BF
  42%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -1.5°C / 1.9°C
  5 BF
  41%
 • Λαμία
  Χιονοπτώσεις
  0°C -1.5°C / 2.2°C
  3 BF
  68%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.8°C
  0 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  1°C -0.2°C / 2.0°C
  3 BF
  96%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.3°C / 2.7°C
  0 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 3.1°C
  3 BF
  57%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  3 BF
  46%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βραδύτερη του πρώτου η αποκλιμάκωση του ισχυρού τρίτου κύματος του κορονοϊού (παρά τους εμβολιασμούς)

 • A-
 • A+

Το πρώτο κύμα του κορονοϊού ξεκίνησε στη χώρα μας στα τέλη Φεβρουαρίου του 2020 και, με κριτήριο τη θετικότητα, δηλαδή τα κρούσματα ανά 100 τεστ, έφτασε στην κορυφή του την εβδομάδα 5.4.20 (ημερομηνία λήξης της εβδομάδας) με θετικότητα 5,95. Μετά το σκληρό lockdown, άρχισε η ραγδαία αποκλιμάκωσή του και η θετικότητα έφτασε στο κατώτατο επίπεδό της (0,13) την εβδομάδα 24.5.20. Τις επόμενες εβδομάδες, με διακυμάνσεις, βρισκόταν κάτω του 1 μέχρι την εβδομάδα 2.8.20. Στη συνέχεια, κυμάνθηκε πάνω από το 1 και κάτω από το 2 μέχρι την εβδομάδα 12.9.20 και μετά άρχισε το δεύτερο κύμα.

Το τρίτο κύμα ξεκίνησε την εβδομάδα 30.1.21 και έφτασε στην κορύφωσή του την εβδομάδα 3.4.21 με θετικότητα 6,73. Στη συνέχεια, άρχισε η αποκλιμάκωσή του, η οποία συνεχίζεται.

Με δεδομένη την κορύφωση του πρώτου και του τρίτου κύματος του κορονοϊού την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου του 2020 και 2021, αντίστοιχα, είναι ενδιαφέρον να εξετάσουμε πως εξελίχθηκαν τα δύο αυτά κύματα τις 11 επόμενες εβδομάδες, με κριτήριο πάντοτε τη θετικότητα.

Στην 1η στήλη του πρώτου μέρους του πίνακα δίνεται η εβδομάδα κορύφωσης της θετικότητας του πρώτου κύματος και οι 11 επόμενες εβδομάδες, στη 2η τα νέα κρούσματα, στην 3η τα νέα τεστ και στην 4η η θετικότητα τις εβδομάδες αυτές. Στο δεύτερο τμήμα του πίνακα δίνονται τα αντίστοιχα στοιχεία του τρίτου κύματος. Στην τελευταία γραμμή των δύο μερών του πίνακα, δίνεται η ποσοστιαία μείωση της θετικότητας την τελευταία, σε σχέση με την πρώτη εβδομάδα. Ολα τα στοιχεία είναι του ΕΟΔΥ.

Από τη σύγκριση του δεύτερου με το πρώτο τμήμα του πίνακα φαίνεται ότι:

● Η θετικότητα στο τρίτο κύμα, όλες τις εβδομάδες, είναι πολύ πιο ισχυρή από εκείνη στο πρώτο. Η διαφορά αυτή οφείλεται στις μεταλλάξεις του ιού και ιδιαίτερα στη βρετανική (βλέπε τελευταία στήλη των δύο τμημάτων του πίνακα).

● Το τρίτο κύμα είναι πολύ πιο μεταδοτικό από το πρώτο. Συγκεκριμένα, το σύνολο των νέων τεστ του τρίτου κύματος είναι 13 φορές περισσότερα από το αντίστοιχο σύνολο του πρώτου (3.895.225 έναντι 309.841), ενώ το σύνολο των νέων κρουσμάτων του τρίτου κύματος είναι 50 (!) φορές περισσότερα από το αντίστοιχο σύνολο του πρώτου (164.311 έναντι 3.266).

● Η θετικότητα του πρώτου κύματος σημείωσε αυξομειώσεις στη διάρκεια των 12 εβδομάδων, ενώ του τρίτου μειωνόταν συνεχώς, αλλά με πολύ διαφορετικούς ρυθμούς. Η θετικότητα του πρώτου κύματος έφτασε στο κατώτατο επίπεδό της την 7η εβδομάδα και μετά άρχισε να αυξάνεται, ενώ η μείωσή της στο τρίτο κύμα συνεχίστηκε μέχρι και την 11η εβδομάδα.

● Οπως φαίνεται από την τελευταία γραμμή των δύο μερών του πίνακα, η μείωση της θετικότητας του τρίτου κύματος την τελευταία εβδομάδα σε σχέση με την πρώτη, παρά τους εμβολιασμούς, είναι μικρότερη από την αντίστοιχή του πρώτου.

Δεδομένου ότι οι ενδείξεις είναι ότι η αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος θα συνεχιστεί και τη 12η εβδομάδα μετά την κορύφωσή του, τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι: αν όταν η θετικότητα φτάσει στο κατώτατο επίπεδό της, θα ακολουθήσει την πορεία του πρώτου κύματος που αναφέρθηκε στην αρχή του άρθρου και αν, στη συνέχεια (όπως λέγεται ότι) θα υπάρξει τέταρτο κύμα, πόσο ισχυρό θα είναι. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη μια μεριά αν θα επιτευχθεί το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανοσία της αγέλης και, από την άλλη, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της χαλάρωσης των μέτρων, του τουρισμού και της ινδικής μετάλλαξης του ιού. 

* πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο τουρισμός εκτόξευσε στα ύψη τα κρούσματα
Η χαλάρωση των μέτρων γενικά και η απρόσμενα πολύ καλή χρονιά για τον τουρισμό είχαν αποτέλεσμα την επίτευξη υψηλού ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας μας, που είχε «γονατίσει» με τα διαδοχικά lockdown και τα...
Ο τουρισμός εκτόξευσε στα ύψη τα κρούσματα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια «συνωμοσιολογική θεωρία»
Ας το θέσουμε ωμά, όσο και αν μας ενοχλεί: Η σωτηρία της ανθρωπότητας από την πανδημία εξαρτάται από την ερευνητική πολιτική των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών.
Μια «συνωμοσιολογική θεωρία»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κληρικοί και λαϊκοί που αρνούνται να εμβολιαστούν ας πεισθούν από έναν σύγχρονο άγιο
Ας σπεύσουν να εμβολιαστούν για να προστατεύσουν τους δικούς τους και τους γύρω τους, παροτρύνοντας όσους εξαρτώνται ή επηρεάζονται από αυτούς, να πράξουν το ίδιο.
Κληρικοί και λαϊκοί που αρνούνται να εμβολιαστούν ας πεισθούν από έναν σύγχρονο άγιο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εμβόλια και αμφισβητίες σε έναν νέο «ιερό πόλεμο»
Ο τρόπος που οι κρατικοί μηχανισμοί και οι νομοθετικοί τους περιορισμοί αντιμετωπίζουν το κίνημα του αντιεμβολιασμού και η αμφισβήτηση από την άλλη στους κυβερνητικούς θεσμούς παραπέμπουν σε ιστορικές...
Εμβόλια και αμφισβητίες σε έναν νέο «ιερό πόλεμο»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι αρνητές μάς αναγκάζουν να ξανασκεφτούμε
Υπάρχουν κάποιες λέξεις/έννοιες, τις οποίες έχουμε ακούσει και έχουμε πει άπειρες φορές και γι’ αυτό τις θεωρούμε δεδομένες και συνεπώς εκτός συζήτησης. Μια τέτοια έννοια είναι το δίπολο Δεξιάς και Αριστεράς.
Οι αρνητές μάς αναγκάζουν να ξανασκεφτούμε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το εμβόλιο δουλεύει: Η απόδειξη της πουτίγκας, το lockdown, το «εμβόλιο» του Δαυίδ και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός
Η περαιτέρω ομαδική αυτοχειρία που συντελείται εδώ και καιρό μ’ ένα ιδιότυπα μεμονωμένο τρόπο επιτέλους θα ανακοπεί. Έστω κι έτσι. Καθώς το εμβόλιο ναι μεν δουλεύει, η κρατική όμως πειθώ μοιάζει το αυτονόητο...
Το εμβόλιο δουλεύει: Η απόδειξη της πουτίγκας, το lockdown, το «εμβόλιο» του Δαυίδ και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας