• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.2°C / 16.2°C
  1 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.1°C / 14.7°C
  0 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 16.2°C
  0 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 10.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 14.0°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 8.4°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.6°C / 13.5°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.2°C / 17.8°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.1°C / 17.9°C
  2 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  1 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  1 BF
  73%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 10.9°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.5°C / 9.5°C
  0 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 14.8°C / 18.8°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.4°C / 16.4°C
  1 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  14°C 9.9°C / 13.8°C
  1 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.7°C / 14.7°C
  1 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  0 BF
  94%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί και θεμελιώδη δικαιώματα

 • A-
 • A+

Το ζήτημα των υποχρεωτικών εμβολιασμών, για το οποίο εμφανίζεται θιασώτης προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει να κάνει με τον έσχατο πυρήνα των ατομικών δικαιωμάτων, το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματος.

Εχει να κάνει και με τον ευρύτερο σεβασμό του δικαιώματος της προσωπικότητας αλλά και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Κάθε άνθρωπος δύναται ελεύθερα να αποδεχθεί ή να αρνηθεί πράξεις από τρίτους που παρεμβαίνουν στην οντότητά του.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα φασιστικά καθεστώτα ανέκαθεν είχαν ως καίριο στόχο την παρέμβαση στο ανθρώπινο σώμα ως βασική πρακτική.

Ιστορικά έχουν καταγραφεί υποχρεωτικές στειρώσεις, ευγονικές παρεμβάσεις, πειράματα σε φυλακισμένους, «θεραπείες» ομοφυλόφιλων, απαγορεύσεις ή επιβολές εκτρώσεων και γενοκτονίες.

Σήμερα, αν και υπάρχει δημοκρατία, γίνονται απόπειρες στρέβλωσης της βιοηθικής και της νομοθεσίας, επιβάλλοντας υποχρεωτικότητα εμβολιασμών με το ευέλικτο περίβλημα της στάθμισης δικαιωμάτων και αξιών. Δηλαδή υγεία με ατομική ελευθερία, συλλογική ωφέλεια με ελευθερία της προσωπικότητας, κοινωνικό με ατομικό δικαίωμα.

Είναι προφανές ωστόσο ότι σε αυτούς τους βαθύτερους συνταγματικούς πυρήνες η προσπάθεια στάθμισης καθίσταται εκ των προτέρων ατελέσφορη.

Ας μην ξεχνάμε τον τρόπο που καθεστώτα του παρελθόντος στάθμισαν τα δικαιώματα Εβραίων, τσιγγάνων ή ομοφυλόφιλων και τα βρήκαν κατώτερα των υπολοίπων, δικαιολογώντας νομικά και «ηθικά» την εξόντωσή τους. Συνεπώς, μόνη αποδεκτή θεώρηση είναι ότι απαράβατη αφετηρία κάθε δικαιώματος αποτελεί η αυτόβουλη διάθεση της ανθρώπινης οντότητας, σώματος και νου.

Μετά τα φρικτά ιατρικά πειράματα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα εκατομμύρια υποχρεωτικών στειρώσεων, τις καταναγκαστικές ιατρικές πράξεις και εμβολιασμούς ακόμα και σε παιδιά, καταρτίστηκε ο «Κώδικας της Νυρεμβέργης» που προέκυψε από την ομώνυμη δίκη.

Σύμφωνα με το βασικό του άρθρο, «Η εθελοντική συναίνεση του εξεταζόμενου είναι απολύτως απαραίτητη».

Στην ελληνική έννομη τάξη, ο νόμος 2071/92 ορίζει ότι «Ο ασθενής έχει το δικαίωμα να συγκατατεθεί ή να αρνηθεί κάθε διαγνωστική ή θεραπευτική πράξη που πρόκειται να διενεργηθεί σε αυτόν».

Ακολούθησε η Διεθνής Σύμβαση του Οβιέδο, η οποία ενσωματώθηκε στο ελληνικό Δίκαιο με τον Νόμο 2619/1998 ως «Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας του ατόμου σε σχέση με τις εφαρμογές της βιολογίας και της ιατρικής: Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Βιοϊατρική».

Σε αυτήν ορίζεται ότι «επέμβαση σε θέματα υγείας μπορεί να υπάρξει μόνον αφού το ενδιαφερόμενο πρόσωπο δώσει την ελεύθερη συναίνεσή του, κατόπιν προηγούμενης σχετικής ενημέρωσής του».

Το ίδιο ισχύει και για τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας που κυρώθηκε ως Νόμος 3418/05. «Ο ιατρός δεν επιτρέπεται να προβεί στην εκτέλεση οποιασδήποτε ιατρικής πράξης, χωρίς την προηγούμενη συναίνεση του ασθενή», ενώ στις ιατρικές πράξεις περιλαμβάνονται και τα εμβόλια, αφού «ιατρική πράξη είναι εκείνη που έχει ως σκοπό τη με οποιανδήποτε επιστημονική μέθοδο πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας του ανθρώπου».

Δεν θα αναφέρω επισταμένως κορυφαίες συνταγματικές διατάξεις, αρχές της βιοηθικής, τις πολιτικές μας αξίες, τον Ιπποκράτειο όρκο και το αξίωμα «voluntas aegroti suprema lex».

Είναι ξεκάθαρο ωστόσο ότι πρέπει να λήξει άμεσα η συζήτηση και για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό παιδιών. Η δυνατότητα υποχρεωτικής εκπαίδευσης είναι κατοχυρωμένη χωρίς προϋποθέσεις εμβολιασμού. Τυχόν δικαστικές αποφάσεις αφορούν την προσχολική εκπαίδευση που δεν είναι υποχρεωτική.

Εξαιρετικά σημαντικά είναι επίσης τα αναφερόμενα στην «Ευρωπαϊκή Πύλη Πληροφοριών Εμβολιασμού» της Ε.Ε., ότι τα εμβόλια αυτά είναι νέας τεχνολογίας που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας με έγκριση υπό όρους- άδεια επείγουσας ή προσωρινής χρήσης, στα οποία δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες μακροχρόνιες μελέτες που μπορούν να διαρκέσουν περίπου δέκα χρόνια από τη στιγμή της αρχικής σύλληψης έως την έγκριση του εμβολίου.

Πριν από λίγο καιρό, είχα αναρωτηθεί δημοσίως με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να επιβληθούν υποχρεωτικοί εμβολιασμοί. Με απολύσεις; Με απαγορεύσεις εισόδου/περιορισμούς κυκλοφορίας; Με ποινικές διώξεις; Με εγκλεισμό; Με απαγόρευση πρόσβασης στην εκπαίδευση;

Σήμερα που αποκαλύπτονται οι κυβερνητικές προθέσεις, αναρωτιέμαι. Πώς θα κοιτάζαμε στα μάτια έναν άνθρωπο, έναν γονιό ή ένα παιδί, αν εμβολιαζόταν υποχρεωτικά και υφίστατο μία σπάνια παρενέργεια με μόνιμες συνέπειες για την υγεία του; Τι θα πούμε στα παιδιά των γονιών που θα απολυθούν ή δεν θα λαμβάνουν μισθό επειδή δεν εμβολιάστηκαν; Με πόση ευκολία βαφτίζουν «προνόμια» τα αυτονόητα δικαιώματα που στέρησαν εξαπατώντας εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους; Μια πραγματικά προοδευτική και φιλελεύθερη ηγεσία θα μπορούσε να προσφέρει θετικά κίνητρα και να προτείνει ανώδυνες υπηρεσιακές μετακινήσεις.

Τελικά, εάν η κυβέρνηση πρώτη σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο απαλείφει με τόση ευκολία θεμελιώδη δικαιώματα, για ποιον λόγο κυρώσαμε ως πολιτεία διεθνείς συμβάσεις και ψηφίσαμε διαχρονικά αυτή τη νομοθεσία;

Ο ιός πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς ηθικές και πολιτικές εκπτώσεις. Διαφορετικά, οι συνέπειες θα είναι νοσηρές, διχαστικές και δυστοπικές.

Για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο επιχειρείται να υλοποιηθεί επίσημα το πλέον απεχθές δόγμα του φασισμού. Θα το επιτρέψουμε;

* Δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αθηναίων και τομεάρχης Περιβάλλοντος - Μέλος Κ.Ε. ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χωρίς ιατρό και πρωτόκολλα παραμένουν οι χώροι εργασίας
Υπήρχε άλλος τρόπος αντιμετώπισης της άρνησης εμβολιασμού; Tι ρόλο θα μπορούσε να έχει ο θεσμός του ιατρού εργασίας; Η «Εφ.Συν.» ανοίγει τον πρώτο κύκλο συζήτησης.
Χωρίς ιατρό και πρωτόκολλα παραμένουν οι χώροι εργασίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από το τείχος ανοσίας...στο τείχος ανοησίας!
Τα εμβόλια είναι ένα όπλο στη φαρέτρα μας. Εάν όμως πίσω από αυτά κρυφτεί πάλι η ανικανότητα της Κυβέρνησης να μετριάσει τα αρνητικά αποτελέσματα έναντι του τέταρτου κύματος, είναι κάτι που η ελληνική κοινωνία...
Από το τείχος ανοσίας...στο τείχος ανοησίας!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δείγμα ανικανότητας και αυταρχισμού
Σημαντικό το εμβόλιο και πρέπει, πάντα με πειθώ και ατομική απόφαση, να γίνεται. Αλλά από μόνο του, όπως και τo lockdown, δεν θα λύσει τίποτα.  Υπό τις παρούσες οικονομικές και κοινωνικοπολιτικές συνθήκες, ο...
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δείγμα ανικανότητας και αυταρχισμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βραδύτερη του πρώτου η αποκλιμάκωση του ισχυρού τρίτου κύματος του κορονοϊού (παρά τους εμβολιασμούς)
Το τρίτο κύμα ξεκίνησε την εβδομάδα 30.1.21 και έφτασε στην κορύφωσή του την εβδομάδα 3.4.21 με θετικότητα 6,73. Στη συνέχεια, άρχισε η αποκλιμάκωσή του, η οποία συνεχίζεται.
Βραδύτερη του πρώτου η αποκλιμάκωση του ισχυρού τρίτου κύματος του κορονοϊού (παρά τους εμβολιασμούς)
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κατάργηση της πατέντας σημαίνει φάρμακο και εμβόλιο ως κοινωνικό αγαθό
Στις ΗΠΑ, όπως παντού, η ασύδοτη δράση των φαρμακευτικών εταιρειών λειτουργεί μέσω μιας ποικιλότροπης δομικής διαπλοκής με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Κατάργηση της πατέντας σημαίνει φάρμακο και εμβόλιο ως κοινωνικό αγαθό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πατέντα της υποκρισίας
Ξαφνικά οι παγκόσμιοι ηγέτες ανακάλυψαν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων. Λόγια του αέρα. Οι κυβερνήσεις των ισχυρών χωρών καθιέρωσαν τις πατέντες και τις υπερασπίζονται μέσω των συλλογικών...
Η πατέντα της υποκρισίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας