• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  5°C 0.8°C / 6.8°C
  0 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.4°C / 3.0°C
  2 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 8.4°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.1°C / -6.1°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  0 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.0°C / 2.3°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -5.6°C / -3.2°C
  1 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.6°C / 6.8°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.8°C / 7.0°C
  2 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C -5.1°C / 2.9°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.2°C / 6.4°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  3 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.3°C / 9.3°C
  1 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.5°C / -1.8°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.5°C / -2.5°C
  1 BF
  65%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C -0.2°C / 6.0°C
  2 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.0°C / 7.0°C
  1 BF
  75%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.3°C / 3.3°C
  1 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -1.3°C / 3.1°C
  1 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  2 BF
  54%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το χέρι της αγοράς θα μπει πιο βαθιά και στη δική σας τσέπη

 • A-
 • A+
Η ελληνική κυβέρνηση μίλησε για τη βαθμιαία «μετατροπή του συστήματος από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό κατά το σουηδικό μοντέλο» κρύβοντας σε μια πρόταση την κατάργηση του συστήματος αλληλεγγύης και στις επικουρικές συντάξεις.

Αγαπητοί συμπατριώτες, καλημέρα σας! Ηρθε η ώρα για τους «άριστους» να βάλουν χέρι και στις επικουρικές συντάξεις. Είναι ανυπόμονοι. Και με το δίκιο τους. Γιατί σε άλλες χώρες η λεηλασία έχει αρχίσει πριν πολλά χρόνια.

Στη Σουηδία, ας πούμε, η πόρτα άνοιξε διάπλατα στις αρχές της δεκαετίας του 2000 κάτω από το σύνθημα της ελευθερίας επιλογής. Δεν προβλέφθηκε κανένας μηχανισμός ελέγχου. Μέσα σε λίγους μήνες εμφανίστηκαν εκατοντάδες εταιρείες επενδύσεων, που ζητούσαν από τους ασφαλισμένους να τους ορίσουν διαχειριστές των εισφορών τους υποσχόμενες τεράστιες αποδόσεις στο μέλλον. Και δυστυχώς ήταν εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί που τσίμπησαν το δόλωμα. Κυρίως άτομα με χαμηλή μόρφωση και χαμηλά οικονομικά μέσα (ISF RAPPORT 2012).

Και τα σκάνδαλα δεν άργησαν να βγουν στη φόρα παρά την αδιαφορία των κρατικών υπηρεσιών. Μία από τις πιο γνωστές περιπτώσεις είναι η περίπτωση της επενδυτικής εταιρείας ALLRA. Η εταιρεία αυτή με πολύ επιθετική διαφήμιση και βάζοντας διάφορους «άριστους», «πετυχημένους» και «υπέρκομψους» στη διοίκησή της κατόρθωσε μέσα σε λίγο χρόνο να συγκεντρώσει 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα των ασφαλισμένων. Τεράστια επιτυχία βέβαια και η «χαρά» τους δεν μπορούσε να κρυφτεί. Παντού ήταν θέμα συζήτησης τα πολυτελή διαμερίσματά τους των 5.000.000 ευρώ, τα κότερα, οι Ferrari και τα πάρτι τους.

Κάποτε βέβαια αποκαλύφθηκε ότι έδιναν ψεύτικα στοιχεία για τις αποδόσεις των επενδύσεών τους και, όταν έγινε ο έλεγχός από την αρμόδια υπηρεσία, διαπιστώθηκε ότι είχαν φτιάξει ακόμη μία εταιρεία μέσω της οποίας έκαναν όλες τις επενδύσεις τους εισπράττοντας οι ίδιοι τεράστιες προμήθειες, τις οποίες χρέωναν στους πελάτες τους. Αυτή ήταν η κορυφή του παγόβουνου μια και αρκετές είναι οι εταιρείες που είχαν έδρα φορολογικούς παραδείσους, όπου κατέληγαν τα χρήματα των ασφαλισμένων και γίνονταν άφαντα και πλήθος οι εταιρείες με αρνητικές αποδόσεις επί σειρά ετών.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να ξεκινήσει στη Σουηδία μια συζήτηση για την κατάργηση αυτού του συστήματος. Η συζήτηση βέβαια πνίγηκε εν τη γενέσει της από τα κόμματα εξουσίας με υποσχέσεις για αυστηρότερο έλεγχο και προστασία του ιερού δικαιώματος της ελευθερίας επιλογής. Η ελληνική κυβέρνηση, βέβαια, μίλησε για τη βαθμιαία «μετατροπή του συστήματος από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό κατά το σουηδικό μοντέλο, κάτι το οποίο αποτελούσε εξάλλου κεντρική προεκλογική μας δέσμευση» κρύβοντας σε μια πρόταση την κατάργηση του συστήματος αλληλεγγύης και στις επικουρικές συντάξεις. Και φρόντισε φυσικά να βάλει το κράτος (δηλαδή τους φορολογούμενους) εγγυητή για την κάλυψη της πιθανής ζημιάς που θα προκληθεί από τους απατεώνες που θα πέσουν πάνω στο μέλι. Υπάρχει λοιπόν τεχνογνωσία για τον κύριο Μητσοτάκη. Καληνύχτα και καλή τύχη λοιπόν!

Στοκχόλμη


Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο φύλλο της «Εφ.Συν.» τη Δευτέρα 28/06/2021.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ψέμα και η πολιτική
Ο Αντρέ Φοντέν είχε γράψει ότι «από καταβολής κόσμου το ψέμα έχει γίνει η δεύτερη φύση στις κυβερνήσεις». Αυτά όμως που τώρα συμβαίνουν στον τόπο μας έχουν ξεπεράσει κάθε αποδεκτό όριο.
Το ψέμα και η πολιτική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πολιτική της κολακείας και η... τιμωρία
Αν προσπαθήσουμε να ξύσουμε κάτω από την επιφάνεια των προσεκτικά διατυπωμένων δηλώσεων που διαχωρίζουν τους πολίτες, μπορεί να ανακαλύψουμε μικροπολιτικά κίνητρα και ευτελή ελατήρια. Τι μπορεί να κρύβεται...
Η πολιτική της κολακείας και η... τιμωρία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πανδημία και βιοπολιτική
Οι συνέπειες της πανδημίας στην Ευρώπη αρχικά φάνηκαν να μην αφήνουν περιθώρια στην Ε.Ε. να ασκήσει πολιτική εξόντωσης υπερχρεωμένων χωρών, καθώς το όριο άντλησης οφέλους των δανειστών από την πολιτική...
Πανδημία και βιοπολιτική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα SLAPP και η Δικαιοσύνη
Στη δίκη που ξεκινά στη Σύρο οι εναγόμενοι θέλουν να αποδείξουν ότι δεν άσκησαν κριτική για να εξυπηρετήσουν ίδια συμφέροντα, αλλά για την προάσπιση του περιβάλλοντος από τη ρύπανση με καρκινογόνες ουσίες.
Τα SLAPP και η Δικαιοσύνη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σσσσσ… Η ανάπτυξη μετακομίζει Αθήνα και εδώ κουνάμε μαντίλι
Μελετώντας τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου «Στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος» ξεχωρίζει ένα χαρακτηριστικό που επηρεάζει και την περιφέρειά μας. Το χαρακτηριστικό του...
Σσσσσ… Η ανάπτυξη μετακομίζει Αθήνα και εδώ κουνάμε μαντίλι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας