• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.2°C / 6.3°C
  0 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -1.3°C / 3.5°C
  1 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.0°C / 7.3°C
  0 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -5°C -5.1°C / 0.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  80%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -2.0°C / 3.2°C
  2 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -5°C -5.6°C / -0.4°C
  1 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.6°C / 3.5°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 7.5°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  2 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.4°C / 8.5°C
  0 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.7°C / 8.7°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  0°C -1.5°C / -0.1°C
  1 BF
  72%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.5°C / 1.7°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.8°C / 7.1°C
  3 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.4°C / 6.6°C
  1 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.3°C / 3.6°C
  1 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  1 BF
  79%
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το ΜέΡΑ25 και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

 • A-
 • A+

Στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (8.6.21) δημοσιεύτηκε κείμενο του κ. Νάσου Θεοδωρίδη -μέλους του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΜέΡΑ25- όπου μέσα από διάφορα λογικοφανή σοφίσματα προτείνει ουσιαστικά να γίνουν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί! Γράφει: «Φυσικά αναφερόμενοι σε υποχρεωτικότητα δεν εννοούμε βαριές καταδίκες, αλλά μία σύμφωνη με τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας επιβολή διοικητικού προστίμου εισπρακτέου από την ΑΑΔΕ, μαζί με θεσμικά εμπόδια σε συναλλαγές...»!

Το επιχείρημα γι’ αυτή την απαίσια πρόταση είναι ότι: «Ο αρνητής (του εμβολιασμού) υπονομεύει έμπρακτα το χτίσιμο του τείχους της ανοσίας». Δεν συζητάμε γι’ αυτούς τους δεξιούς, ακροδεξιούς, μυστικοθρησκευτικούς ή αλλοπαρμένους αρνητές. Αλλά για όλους εκείνους τους δημοκράτες κομμουνιστές και συνειδητοποιημένους στους κοινωνικούς αγώνες πολίτες που δεν θέλουν να διακινδυνέψουν τη ζωή τους με ένα αμφιλεγόμενης προστασίας εμβόλιο. Η μάνα των τριών παιδιών στην Κρήτη, 44 ετών (βλ. «Εφ.Συν.» 1.6.21) που πέθανε από το εμβόλιο και τόσοι άλλοι, για τους οποίους υπάρχει απαράδεκτη σιωπή, θα έπρεπε να κάνουν αρκετά σκεπτικούς αυτούς που μιλάνε για υποχρεωτικότητα. Αυτή επιβάλλεται σε κράτη αυταρχικά και φασιστικά. Πέρα από αυτούς για τους οποίους ο γιατρός τους ή οι ίδιοι γνωρίζουν τον κίνδυνο λόγω αυτοάνοσων, λόγω αλλεργίας, λόγω ανοσοκαταστολής κ.λπ., μιλάω για το δικαίωμα του κάθε πολίτη να αρνηθεί να βάλει μία ουσία στο σώμα του και να διακινδυνέψει να χάσει τη ζωή του ή να του εμφανιστεί μία άλλη σοβαρή πάθηση.

Αυτή η άρνηση, που για μένα αποτελεί δικαίωμα, δεν σημαίνει ότι ο αρνητής δεν υπολογίζει το κοινωνικό σύνολο. Σε πολλές περιπτώσεις αυτός ο αρνητής μπορεί να είναι και διακεκριμένος αγωνιστής στους κοινωνικούς αγώνες. Είναι πολύ φτηνό το επιχείρημα ότι ο αρνητής υπονομεύει έμπρακτα το χτίσιμο του τείχους της ανοσίας. Γιατί, πέρα από το γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό και δεν παρουσίασαν κανένα σύμπτωμα -και γιατί να εμβολιαστούν αυτοί;- «Η πανδημία της Covid-19 δεν θα σταματήσει να υπάρχει σε μια χώρα εάν δεν εξαλειφθεί από παντού». (βλ. «Εφ.Συν.» 5.6.21 θέση του Global Health Summit. Σπ. Μανουσέλης). Και στο ίδιο φύλλο και την ίδια σελίδα: «Επομένως είναι επιστημονικά παραπλανητικό και -το χειρότερο- κοινωνικά εγκληματικό το να καλλιεργείται από τα ΜΜΕ, από τους λαϊκιστές πολιτικούς και από τους πολιτικά διορισμένους “ειδικούς” η ψευδαίσθηση ότι η τρέχουσα πανδημία είναι μία πρόσκαιρη “κατάσταση εξαίρεσης”, που όταν τελειώσει θα επιστρέψουμε αυτομάτως στην πρότερη “κανονική” μας ζωή»!

Ο κ. Ν. Θεοδωρίδης θα έπρεπε να λάβει υπόψη του το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ για την περίπτωση έγκρισης αποζημίωσης σε περίπτωση θανάτου ή σοβαρών παρενεργειών από εμβολιασμό: «Ειδικότερα το Α’ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι η προκαλούμενη από την πραγματοποίηση του εμβολιασμού βλάβη συνιστά υπέρμετρη θυσία για τον παθόντα (βλάβη υγείας και προσβολή της προσωπικότητάς του), η οποία υπερβαίνει τα όρια της θυσίας στην οποία είναι ανεκτό από την έννομη τάξη να υποβάλλονται οι πολίτες χάριν του δημοσίου συμφέροντος και του κοινωνικού συνόλου...». («Εφ.Συν.» 11.5.21).

Ενα τείχος ανοσίας για τους πολίτες θα χτιζόταν εάν η κυβέρνηση έπαιρνε εγκαίρως μέτρα για την ανάπτυξη συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και εάν δεν υπονόμευε το δημόσιο Σύστημα Υγείας με τη μη πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού κ.λπ. Στην «Εφ.Συν.» διάβασα, στα ψιλά γράμματα, ότι το Βιετνάμ με 98 εκατομμύρια κατοίκους, πριν ενσκήψει η νέα μετάλλαξη, είχε μόνο 48 θανάτους από κορονοϊό στους 15 μήνες της πανδημίας! Αυτό γιατί είχε αναπτυγμένη ΠΦΥ. Επίσης η Κούβα με πληθυσμό όσο της Ελλάδας είχε μόνο 600 νεκρούς. (Στοιχεία τα οποία δυστυχώς δεν τα προβάλλει ούτε η «Εφ.Συν.»).

Τελικά εάν το Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΜέΡΑ25 έχει τέτοιες απόψεις για τα δικαιώματα του πολίτη είναι πολύ λυπηρό και απογοητευτικό.

Γιάννενα


Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο φύλλο της «Εφ.Συν.» τη Δευτέρα 28/06/2021.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αξία του σώματος
Στην περίοδο της πανδημίας, ένας υφέρπων ή έκδηλος πατερναλισμός που παρατηρούμε στη συμπεριφορά μιας σημαντικής μερίδας κρατών απέναντι στους πολίτες τους πρόσθεσε ένα ακόμη παράδειγμα επεμβάσεων στον...
Η αξία του σώματος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Μιράντα Ξαφά ζητά να πληρώνουν τα νοσήλια για κορονοϊό οι ανεμβολίαστοι
Η Μιράντα Ξαφά, γνωστή και ως πρωθιέρεια του νεοφιλελευθερισμού, με ανάρτησή της στο Twitter αναρωτιέται γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μας κάνει...
Η Μιράντα Ξαφά ζητά να πληρώνουν τα νοσήλια για κορονοϊό οι ανεμβολίαστοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πανδημία: θανατοπολιτικό αδιέξοδο;
Μετά ενάμιση χρόνο πανδημίας και 16.000 νεκρούς στην Ελλάδα πρέπει να ξανασκεφτούμε τα αίτια αυτού του καταστροφικού αποτελέσματος και τις πιθανές προτάσεις εξόδου από το αδιέξοδο.
Πανδημία: θανατοπολιτικό αδιέξοδο;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι δείκτες πανδημίας και η αλήθεια των αριθμών
Υπάρχουν βαθύτεροι κοινωνικοί και πολιτισμικοί παράγοντες που επιδρούν στην άρνηση εμβολιασμού μιας μικρότερης μερίδας πολιτών που πρέπει να τους εξετάσουμε και να τους διαχειριστούμε μεσομακροπρόθεσμα.
Οι δείκτες πανδημίας και η αλήθεια των αριθμών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επικίνδυνοι γιατροί ή επικίνδυνοι καιροί*
Σεβόμενος τον όρκο που έδωσα και τις αξίες της επιστήμης που επέλεξα να υπηρετώ, δηλώνω σήμερα πως υπέβαλα την παραίτησή μου από τη δημόσια δομή υγείας στην οποία εργάζομαι. Αναγνωρίζω ότι αυτό που συμβαίνει...
Επικίνδυνοι γιατροί ή επικίνδυνοι καιροί*

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας