• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.9°C / 33.5°C
  3 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 30.4°C
  2 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 31.0°C / 38.7°C
  1 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.9°C
  2 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.4°C
  3 BF
  69%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.8°C / 31.0°C
  3 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 27.4°C
  3 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  3 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 29.9°C
  2 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 29.6°C
  1 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 26.1°C / 29.8°C
  2 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 26.2°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  4 BF
  51%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.1°C / 30.9°C
  4 BF
  35%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.5°C / 27.5°C
  2 BF
  20%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  5 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.3°C / 33.8°C
  3 BF
  35%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 25.3°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 23.9°C / 29.4°C
  3 BF
  54%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 32.3°C / 32.3°C
  4 BF
  20%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξωδικαστικό αίτημα επανόρθωσης από τη Χρ. Σταμούλη και η απάντησή μας

 • A-
 • A+

Η Χρ. Σταμούλη με αφορμή άρθρο του καθηγητή Χάγκεν Φλάισερ στην εφημερίδα μας έστειλε εξώδικο στο οποίο μεταξύ άλλων τονίζει:

«Εκκινώντας από ένα άρθρο που συνυπέγραψα και δημοσιεύθηκε σε περιφερειακή εφημερίδα (ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ, 1.5.2021) και, όχι μόνον διαστρεβλώνοντας όσα σε αυτό περιλαμβάνονται, αλλά και αναπαράγοντας απολύτως αναληθή γεγονότα που ουδέποτε έλαβαν χώρα και ψευδείς ισχυρισμούς, ο υπογράφων το άρθρο που φιλοξενείτε, επιχειρεί ευθεία, χυδαία και ανεπίτρεπτη για το κύρος και τη φήμη του, δολοφονία χαρακτήρων όχι μόνον εμού που μπορώ να υπερασπιστώ τον εαυτό μου με τα μέσα που μου παρέχονται από τον νόμο και με τη βοήθεια της εφαρμογής, εκ μέρους σας, των κανόνων δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αλλά επίσης και κυρίως του εκλιπόντος πατέρα μου Γιάννη Σταμούλη, ο οποίος διετέλεσε μάχιμος δικηγόρος και ενεργός πολιτικός, κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης και μέχρι τα πρώτα χρόνια του 2000.

Λόγω της γνωστής διαφωνίας του με τη δικαστική διεκδίκηση των πολεμικών επανορθώσεων του Β’ Π.Π., της οποία ο Γιάννης Σταμούλης υπήρξε εμπνευστής -για την οποία πιστεύει πως δεν μπορεί να συμβάλει στη διαδικασία διευθέτησης των εκκρεμοτήτων μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας- ο κ. Χάγκεν Φλάισερ προβαίνει σε ανοίκεια στοχοποίηση εμού προσωπικά αλλά και της προσωπικής και πολιτικής ηθικής του εκλιπόντος, προσβάλλοντας τη μνήμη του.

Συγκεκριμένα σε μέρος του κειμένου, ειδικά αφιερωμένο στην προσβολή της μνήμης του εκλιπόντως και την κατασυκοφάντησή του, το οποίο φέρει τον προσβλητικό τίτλο «Η επιτήδεια δικηγορία του οχύρωνε τον αυριανισμό» αναφέρεται σε συμβάν της προεκλογικής περιόδου του 1974, παραθέτοντας ψευδείς ισχυρισμούς και αντιστρέφοντας την πραγματικότητα καθώς υποστηρίζει ότι ο Σταμούλης «επιχειρούσε να εκβιάσει το χρίσμα υποψηφίου βουλευτή για τη Βοιωτία-εισβάλλοντας βραδιάτικα με ‘δυναμική’ συνοδεία στο συντονιστικό πρώτο στέκι (δυάρι) του ΠΑΣΟΚ στην οδό Ακαδημίας 22» καθώς και ότι «Το ‘ντου’ απέτυχε αφού επέμειναν στην απόρριψη». Σε επόμενο σημείο του άρθρου αναφέρει ότι «...οι ενδοκομματικές μετοχές του Σταμούλη ανέβηκαν εξαιτίας της συνεχώς αυξανόμενης επιρροής που είχε ως μόνιμος συνήγορος της νεοϊδρυθείσας ‘Αυριανής’».

Στη συνέχεια σε άλλο σημείο του ίδιου κατάπτυστου κειμένου, στο οποίο εξασφαλίσατε τη σχετική ηλεκτρονική προβολή, αναφέρεται ότι «...με την επιτήδεια αθωωτική δικηγορία του οχύρωνε τον αυριανισμό». Περαιτέρω αναφέρεται στη θητεία του εκλιπόντος ως πρώτου αιρετού Νομάρχη Βοιωτίας υποστηρίζοντας ότι από τη θέση αυτή «κατάφερε να αναβαθμίσει το δικό του πολιτικό προφίλ - μετατρέποντας το τερατώδες γερμανικό κακούργημα του Διστόμου σε αφετηρία για μια νέα καριέρα ως πρωταγωνιστής του ‘τιτάνιου αγώνα’ για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων».

Οι ανοίκειες αυτές, δυσφημιστικές και συκοφαντικές αναφορές που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα, προσβάλλουν κατάφωρα τη μνήμη του αποβιώσαντος πατέρα μου, θίγοντας την τιμή, την υπόληψη, την ηθική του συγκρότηση και την πολιτική του ακεραιότητα και συνιστούν την απόλυτη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, υπερβαίνουν κάθε όριο ανοχής, αναφέρονται δε, εκ μέρους του υπογράφοντα το κείμενο, εν γνώσει του ψεύδους τους».


Η απάντησή μας:

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» έχει δημοσιεύσει επανειλημμένα άρθρα της Χρ. Σταμούλη, ενώ έχει προβάλει κατά καιρούς δεκάδες εκδηλώσεις στις οποίες εκείνη συμμετείχε. Πρόσφατα σε φύλλο του Σαββατοκύριακου (22-23/5) δημοσιεύτηκε ολοσέλιδο άρθρο της.

Μετά τη δημοσίευση του άρθρου του Χ. Φλάισερ (5/6), η κ. Σταμούλη επικοινώνησε τηλεφωνικά (8/6) με τη διεύθυνση της εφημερίδας και απέστειλε (10/6) κείμενο «αποκατάστασης της μνήμης του αποβιώσαντος πατέρα μου Γιάννη Σταμούλη», όπως η ίδια το χαρακτήριζε, το οποίο και προγραμματίστηκε για να δημοσιευτεί το αμέσως επόμενο Σαββατοκύριακο. Πράγματι το κείμενο της κ. Σταμούλη (1.467 λέξεων) μαζί με ένα παρεμφερές κείμενο του Κ. Παπαδάκη (1.110 λέξεων) δημοσιεύτηκαν στο φύλλο του Σ/Κ το οποίο κυκλοφόρησε εκτάκτως στις 18/6.

Πριν καν κυκλοφορήσει η εφημερίδα στις 18/6, η κ. Σταμούλη έστειλε στις 15/6 και το προαναφερόμενο «εξωδικαστικό αίτημα επανόρθωσης» στο οποίο επαναλαμβάνει κυρίως όσα αναφέρει στο κείμενό της που ήδη δημοσιεύσαμε.

Είναι προφανές ότι η «Εφημερίδα των Συντακτών», η μοναδική εφημερίδα που προσφέρει στους αναγνώστες της έναν ζωντανό πολιτικό διάλογο για όλα τα ζητήματα, δεν λογοκρίνει τους αρθρογράφους που φιλοξενεί, όπως δεν λογόκρινε την κ. Σταμούλη ή τον κ. Φλάισερ. Αλίμονο αν καταπατούσαμε τις αρχές της ελευθερίας του λόγου και του Τύπου, λογοκρίνοντας πριν ή μετά τη δημοσίευσή τους τα κείμενα χιλιάδων πολιτικών, επιστημόνων, διανοουμένων ή καλλιτεχνών.

Ελπίζουμε ότι η κ. Σταμούλη θα κατανοήσει πως μια ελεύθερη και ανεξάρτητη εφημερίδα δεν μπορεί να επιβάλλει φίμωτρο στους αρθρογράφους της όταν ασκούν ελεύθερα την κριτική τους προς κάθε κατεύθυνση.


Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο φύλλο της «Εφ.Συν.» τη Δευτέρα 28/062021.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εξώδικο Ιωάν. Γιαννάκενα για το άρθρο «Ο δωσίλογος Δεμέστιχας και η εθνική μνήμη» του Δημ. Κουσουρή και η απάντηση
Εξώδικη Δήλωση-Οχληση-Διαμαρτυρία του κ. Ιωάννη Χρήστου Γιαννάκενα για κείμενο γνώμης του κ. Δημήτρη Κουσουρή που φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα μας.
Εξώδικο Ιωάν. Γιαννάκενα για το άρθρο «Ο δωσίλογος Δεμέστιχας και η εθνική μνήμη» του Δημ. Κουσουρή και η απάντηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Καστοριάδης και ο Μάης 1968
Στο αφιέρωμα της «Εφ.Συν.» για τον Μάη 1968, γράφτηκε από κάποιους ότι ο Καστοριάδης απείχε από το κίνημα και ότι ήταν απλός παρατηρητής. Η αλήθεια είναι διαφορετική. Κατ’ αρχάς ο ίδιος ο Καστοριάδης σε...
Ο Καστοριάδης και ο Μάης 1968
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Λαμπράκης, η «Εφ.Συν.» και ο κ. Κοττάκης
Ο κ. Μανώλης Κοττάκης ασχολήθηκε με το πολυσέλιδο αφιέρωμα για τον φάκελο του Γρ. Λαμπράκη στην Ασφάλεια, που δημοσιεύτηκε στην «Εφ.Συν.» του Σαββατοκύριακου, ισχυριζόμενος πως προσπαθούμε να βγάλουμε τον...
Ο Λαμπράκης, η «Εφ.Συν.» και ο κ. Κοττάκης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γένους θηλυκού
Ο σπόρος κάθε αγώνα απελπισμένων ανθρώπων, κάθε απελπισμένου αγώνα, μπορεί να μην καρπίζει ακόμα αλλά ταξιδεύει μέσα από τα υπόγεια νερά.
Γένους θηλυκού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας