• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.9°C / 9.0°C
  0 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.6°C / 8.3°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 10.1°C
  2 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.0°C / 3.9°C
  1 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.6°C / 7.6°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.4°C / 2.9°C
  4 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 8.6°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 9.2°C
  3 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 6.9°C
  1 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.4°C
  1 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 7.6°C
  2 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.5°C / 4.4°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 1.5°C / 5.6°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 4.8°C / 9.9°C
  1 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.2°C / 9.2°C
  1 BF
  77%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  7°C 2.3°C / 6.6°C
  2 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.3°C / 8.3°C
  2 BF
  63%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  78%
EUROKINISSI/POOL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., το προσφυγικό και η Τουρκία: μία πρόταση

 • A-
 • A+

Σπάνια παρατηρείται υπερσυγκέντρωση συναντήσεων κορυφής παρόμοια με του Ιουνίου 2021. Σύνοδος των G7, Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ, κατ’ ιδίαν συναντήσεις του Αμερικανού νέου προέδρου με τον Πούτιν, συναντήσεις Ε.Ε. με την ηγεσία των ΗΠΑ και του Καναδά και, τέλος, η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. Δραστηριότητα που σηματοδοτεί τη σταδιακή αποκατάσταση της διπλωματικής «ομαλότητας» μαζί με την αρχή του τέλους της πανδημίας.

Μέσα στον καταιγισμό ειδήσεων και αναλύσεων για τα τεκταινόμενα ήταν δύσκολο να δοθεί βαρύτητα στην Ετήσια Εκθεση της Υπατης Αρμοστείας των Η.Ε. για τους πρόσφυγες, που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες (18/6/2021). Πρόκειται για ένα κείμενο που σχετίζεται άμεσα με το Κεφάλαιο των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που αφορά τους Πρόσφυγες. Η Εκθεση επιβεβαιώνει την κοινή αίσθηση ότι στη σύγκρουση του διεθνούς δικαίου, που κατοχυρώνει το δικαίωμα στην εξέταση της αίτησης ασύλου όσων υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν τις χώρες τους, με το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, που λόγω της πανδημίας θέσπισαν μονομερώς οι χώρες προορισμού, επικράτησε συντριπτικά το δεύτερο.

Κατά το 2020 δεν μειώθηκε ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Αντίθετα, αυξήθηκε κατά 4% έναντι του 2019 και προσέγγισε τα 83 εκατομμύρια, με το ποσοστό των ανηλίκων κάτω των 18 να φτάνει το 42% του συνόλου. Στην κορύφωση της πανδημίας 160 χώρες έκλεισαν τα σύνορά τους και 99 από αυτές δεν επέτρεψαν εξαιρέσεις για άτομα που ζητούσαν προστασία. Τα δυο τρίτα των αιτούντων άσυλο προέρχονταν από πέντε χώρες: Συρία, Βενεζουέλα, Αφγανιστάν, Νότιο Σουδάν και Μιανμάρ. Η Τουρκία είναι πρώτη μεταξύ των χωρών εκείνων που συνεχίζουν να δέχονται πρόσφυγες.

Το Ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής, που αφορά την αναγκαστική μετανάστευση, συνοψίζει το περίτεχνο πλέγμα σχέσεων και συμφωνιών που είχε ήδη διαμορφώσει σε βάθος χρόνου η Ε.Ε. με χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών και που οριστικοποίησε και ενίσχυσε την περίοδο της πανδημίας. Καλεί μάλιστα τα κράτη-μέλη να ενισχύσουν και να διευρύνουν αυτό το πλέγμα στη διάρκεια του 2021 με χώρες-«κλειδιά» για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών. Και καταλήγει «καταδικάζοντας τις τρίτες χώρες που εργαλειοποιούν τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς».

Είναι προφανές ότι η παράγραφος αφορά κυρίως την Τουρκία, η οποία διοργάνωσε, στα τέλη Φεβρουαρίου 2020, μαζική μετακίνηση ανθρώπων προς την Ε.Ε. μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Εβρο και, δευτερευόντως, το Μαρόκο. Το τελευταίο, αντιδρώντας στη φιλοξενία που προσέφερε η Ισπανία στον ασθενούντα ηγέτη του Μετώπου Πολισάριο, το οποίο αγωνίζεται για την ανεξαρτητοποίηση των εδαφών της Δυτικής Σαχάρας από το Μαρόκο, χαλάρωσε πριν από λίγες εβδομάδες την εποπτεία του γύρω από τον ισπανικό θύλακα της Θέουτα με αποτέλεσμα αυτός να κατακλυστεί από πλήθη Αφρικανών που αιτούνταν άσυλο στην Ευρώπη.

Η ενόχληση της Αγκυρας δεν αφορά μόνο αυτό το συγκεκριμένο σημείο του Ανακοινωθέντος. Οι αναφορές στον εκσυγχρονισμό της Συμφωνίας Σύνδεσης, τη συνέχιση της χρηματοδότησης για τη μέριμνα στους Σύρους πρόσφυγες και τον διάλογο για θέματα «υψηλής πολιτικής» όπως η κλιματική αλλαγή, η αντιτρομοκρατία και η δημόσια υγεία επισκιάζονται από τις ασυνήθιστα αιχμηρές αναφορές στην υπολειτουργία της δημοκρατικών θεσμών και του μη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των διώξεων εναντίον πολιτικών κομμάτων και ΜΜΕ. Επίσης από τη σαφή και πλήρη απαξίωση της, υιοθετημένης από την Τουρκία, λύσης των δύο κρατών στο Κυπριακό.

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, το «στρίμωγμα του Ερντογάν» και η θεώρηση της Τουρκίας ως «φύλακα» της «αποθήκης προσφύγων» (αποθήκη που ενίοτε πληρούται και από ενέργειες της ίδιας της Τουρκίας στα νότια σύνορά της) ώστε να μην κρούουν την πόρτα της Ευρώπης, δείχνει και την έλλειψη προοπτικής στις ευρωτουρκικές και κατ’ επέκταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είναι όμως προς το συμφέρον της Ελλάδας ένα καινούργιο άνοιγμα προς την τουρκική κοινωνία.

Το 1991, πριν από τριάντα χρόνια, το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου, που μόλις είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του, πήρε την πρωτοβουλία να οργανώσει συνέδριο για τις Ελληνοτουρκικές Σχέσεις, το πρώτο που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα με τη συμμετοχή Τούρκων επιστημόνων.** Το προσφυγικό ζήτημα και η αντιμετώπισή του από την πολιτική ηγεσία και την τουρκική κοινωνία είναι θέμα που μας αφορά άμεσα. Ας αρχίσουμε ένα δημόσιο διάλογο με Τούρκους επιστήμονες που αντιμετωπίζουν το προσφυγικό ως το διεθνές ανθρωπιστικό πρόβλημα που είναι. Ας μην τα περιμένουμε όλα από τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας.

* Ιδρυτικός διευθυντής του ΙΔΙΣ (1989-2005). Fellow, Πανεπιστήμιο Dalhousie, Χάλιφαξ, Καναδάς

** D. Constas (ed.) The Greek-Turkish Conflict in the 1990s (London: MacMillan,1991)

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πέρα από το προσφυγικό
Aν ο Ερντογάν επιλέξει τη φυγή προς τα εμπρός, είτε στη Συρία είτε στην Ανατολική Μεσόγειο, διακινδυνεύοντας θερμό επεισόδιο, είναι σαφές ότι στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει ρόλος για το Βερολίνο.
Πέρα από το προσφυγικό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φαντασιακή ατζέντα…
Την ώρα που ξεκινούν οι διαδικασίες για την απαγόρευση λειτουργίας του κουρδικού κόμματος ΗDP, η Ε.Ε. των 27 ετοιμάζεται να υιοθετήσει θετική ατζέντα απέναντι στην Τουρκία του Ερντογάν.
Φαντασιακή ατζέντα…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πρώτα η Γερμανία…
Η Γερμανία θα εντείνει την πολιτική κατευνασμού για το προσφυγικό και πέραν της σημερινής ανοχής σε συνενοχή απέναντι στην επιθετική αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Αγκυρας.
Πρώτα η Γερμανία…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συγκοινωνούντα δοχεία
Μπορεί η ατζέντα να προσδιορίζει τη σύνοδο ως φόρουμ διαβουλεύσεων και αποφάσεων για το μέλλον των σχέσεων των 27 με την Τουρκία, αλλά η πραγματικότητα είναι σκληρή.
Συγκοινωνούντα δοχεία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προς σύγκρουση κορυφής;
Αποφασιστικής κρισιμότητας για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θα αποτελέσει η σύνοδος κορυφής των 27 της Ε.Ε. στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
Προς σύγκρουση κορυφής;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ελάχιστος κοινός παρονομαστής…
Αν τελικά πραγματοποιηθεί η συνάντηση κορυφής των Μέρκελ, Μακρόν και του Τζόνσον με οικοδεσπότη τον Ερντογάν, τότε είναι βέβαιο ότι η ενότητα της ευρωπαϊκής πλευράς απέναντι στην Αγκυρα θα είναι στον ελάχιστο...
Ελάχιστος κοινός παρονομαστής…

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας