• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 29.5°C
  2 BF
  20%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.6°C / 28.0°C
  0 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 28.7°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  44%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 27.3°C
  1 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  1 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 29.2°C
  1 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.9°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.9°C
  3 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 27.2°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  4 BF
  39%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 27.7°C
  2 BF
  44%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 29.0°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.8°C
  2 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 29.8°C
  0 BF
  24%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.9°C / 27.7°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.3°C / 28.1°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  2 BF
  35%
Οι δάσκαλοι θα ακούσουμε τους φοιτητές μας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι δάσκαλοι θα ακούσουμε τους φοιτητές μας

 • A-
 • A+
Στο 2ο Μικρό Θερινό των αποφοίτων του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η γλώσσα του φόβου, της ευθύνης και της ενοχής στη δημόσια σφαίρα, αλλά και ο φόβος ως εργαλείο πειθάρχησης του πλήθους θα είναι από τα θέματα αιχμής τα οποία θα απασχολήσουν τις εργασίες του 2ου Μικρού Θερινού του διαδικτυακού Ομίλου Αποφοίτων του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», που προγραμματίζεται να διεξαχθεί στη Σύρο, 26-29 Αυγούστου. Ο γενικός τίτλος του εγχειρήματος ορίστηκε να είναι «Φόβος, Ευθύνη, Ενοχή. Δοκιμές διαλόγου για τη μετά πραγματικότητα». Ισως είναι από τα σπουδαιότερα προνόμια που μπορεί να απολαμβάνει ένας δάσκαλος, το να παρακολουθεί και να συντονίζει δράσεις που αναλαμβάνουν οι φοιτητές του και μόνο με υψηλό αίσθημα ευθύνης μπορεί να σταθεί στο ύψος αυτής της πολύτιμης «περίστασης».

Ο Ομιλος Αποφοίτων του ΔΘΠ ξεκίνησε τη λειτουργία του το καλοκαίρι του 2019, στο πλαίσιο της διεξαγωγής του 5ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου στη Σύρο. Το κίνητρο πίσω από τη δημιουργία του ομίλου ήταν η έμπνευση που άντλησαν οι φοιτητές και οι φοιτήτριές του από τον διαχρονικό θεσμό του ΔΘΠ, έναν ακαδημαϊκό θεσμό που υπηρετείται με συνέπεια, αφοσίωση και μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια από τους συντελεστές του. Ο Ομιλος Αποφοίτων, το καλοκαίρι εκείνο, έθεσε ως πρώτο του στόχο τη γονιμοποίηση των σπόρων του μητρικού του θεσμού.

Η πανδημία και τα περιοριστικά της μέτρα δεν εμπόδισαν τους αποφοίτους να πραγματοποιήσουν πέρυσι το πρώτο τους εγχείρημα –διαδικτυακά– και φέτος να συνεχίσουν με την οργάνωση της δράσης, σε υβριδική μορφή. Μεταξύ των θεμάτων που θα διαπραγματευτούν είναι ο φόβος ως μορφή (αυτο)λογοκρισίας, η ευθύνη και η ενοχή ως φορείς κατασκευής της συναίνεσης, η ενοχή στην ψυχανάλυση, τη φιλοσοφία και το δίκαιο, η ευθύνη ως ιδρυτικό συμβάν της ηθικής, αλλά και τα βιώματα του φόβου, της ευθύνης και της ενοχής στην εποχή της πανδημίας. Θέματα όπως ο φόβος, η ευθύνη, η ενοχή και το μέλλον της διαπροσωπικής σχέσης μετά την πανδημία, η καλλιτεχνική δημιουργία ως ευθύνη ή/και ως «παυσίπονο της ψυχής», η απεικόνιση του φόβου στη φωτογραφική τέχνη και στον κινηματογράφο, αλλά και ο φόβος, η ευθύνη και η ενοχή στη θρησκευτική εμπειρία, θα μπουν επίσης στο μικροσκόπιο των ενδιαφερόντων τους.

Τη δράση υποστηρίζει το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευσης του ΠΤΝ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (που οργανώνει φέτος στην Υδρα το 7ο κατά σειρά Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο, από 11 έως 14 Ιουλίου). Το 2ο Μικρό Θερινό προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί (εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν), στην αίθουσα Α. Παναγούλη του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, ενώ θα μεταδίδεται και διαδικτυακά. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνονται σταδιακά, λαμβάνοντας υπόψη τα ισχύοντα μέτρα προστασίας.

Το 2ο Μικρό Θερινό προσφέρεται δωρεάν και απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, διδάκτορες, εκπαιδευτικούς, αλλά και επαγγελματίες που έχουν αντίστοιχα ενδιαφέροντα, στο πλαίσιο της διά βίου μάθησης. Περιλαμβάνει πολιτιστικές δραστηριότητες (υπό την αίρεση ότι οι συνθήκες το επιτρέπουν). Το πλήρες πρόγραμμα θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου https://summerschool.ac.uoi.gr/. Θα συμμετέχουν πανεπιστημιακοί καθηγητές καθώς και επαγγελματίες από τον δημοσιογραφικό και καλλιτεχνικό χώρο, όπως ο τραγουδιστής Γ. Νταλάρας, ο σκηνοθέτης Γ. Οικονομίδης και ο υπεύθυνος της «Εφημερίδας των Συντακτών» του Σαββατοκύριακου, Τ. Παππάς.

Οι δάσκαλοι των φοιτητών πάμε εκεί για να ακούσουμε. Να αφουγκραστούμε τη φωνή των αποφοίτων, χωρίς -κατά πώς τα ’πε ο Μπρεχτ- να πιέσουμε πολύ την αλήθεια, γιατί πολύ απλά «δεν το αντέχει».

*Αναπληρώτρια καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ακαδημαϊκή διευθύντρια του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ». Διευθύνει το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευσης του ΠΤΝ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Διδακτορικό, ένας μακρύς δρόμος
Η συζήτηση περί εργατικότητας των διδακτόρων περιττεύει. Είναι όμως αφορμή να εξετάσουμε πώς η έρευνά τους μπορεί να γίνει περισσότερο βιώσιμη και αξιοποιήσιμη, ώστε αφενός να εξελίσσεται, αφετέρου να...
Διδακτορικό, ένας μακρύς δρόμος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μαρμαρυγή
Προφανώς, ο σύμβουλος δεν γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα. Γιατί αυτό που δεν τους έμαθε η ενασχόληση με το διδακτορικό ήταν ένα: το μονοπάτι που οδηγεί στην κερκόπορτα. Φαίνεται ότι αυτό είναι το πρώτο...
Μαρμαρυγή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κυρία υπουργέ της Παιδείας, μην εξωθείτε τους εφήβους...
Με το αποτύπωμα της κιμωλίας στα χέρια μου από την 35χρονη θητεία στα φροντιστήρια, στο Λύκειο και στο Πανεπιστήμιο θα μου επιτρέψετε μια παρέμβαση.
Κυρία υπουργέ της Παιδείας, μην εξωθείτε τους εφήβους...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ευγνωμοσύνη στο chat της πλατφόρμας
Το ξέσπασμα της ευγνωμοσύνης που εισπράξαμε καθ’ όλο το διάστημα της καραντίνας από τους φοιτητές μας στις πλατφόρμες των τηλεμαθημάτων δεν μπορεί να είναι ένα απλό γεγονός.
Η ευγνωμοσύνη στο chat της πλατφόρμας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ζητείται ελπίς
Η διαγόμενη περίοδος θα μπορούσε δίχως άλλο να περιληφθεί αυτοτελώς στην ομώνυμη με τον τίτλο συλλογή διηγημάτων του Αντώνη Σαμαράκη.
Ζητείται ελπίς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί τους ενοχλεί τόσο το άσυλο
Συζητήσεις επί συζητήσεων για το ζήτημα του ασύλου θέτουν στο επίκεντρο τόσο τη σημασία του όσο και τη χρησιμότητα ή μη για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, αλλά και για την ίδια την κοινωνία.
Γιατί τους ενοχλεί τόσο το άσυλο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας