• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.8°C / 9.0°C
  2 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.3°C / 7.6°C
  4 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.0°C / 11.2°C
  3 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  3 BF
  41%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.7°C / 7.0°C
  1 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.4°C / 1.3°C
  3 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.9°C / 10.6°C
  2 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 11.8°C
  5 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 0.9°C / 6.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 10.7°C
  4 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.6°C / 8.6°C
  5 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.5°C / 6.6°C
  2 BF
  43%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 1.5°C / 6.7°C
  1 BF
  71%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 6.8°C / 9.9°C
  4 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.1°C / 9.2°C
  3 BF
  52%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 3.3°C / 7.1°C
  3 BF
  30%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.7°C / 7.7°C
  3 BF
  40%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  69%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πλώρη για εργασιακό μεσαίωνα

 • A-
 • A+

Η Ν.Δ. ψήφισε μόνη της, απομονωμένη από όλα τα υπόλοιπα κόμματα και από την ελληνική κοινωνία, την κατάργηση του οκταώρου, τις απλήρωτες υπερωρίες, τις μειώσεις μισθών, την απελευθέρωση των απολύσεων ασχέτως δικαστικών αποφάσεων και τη μετατροπή της ζωής των εργαζομένων, και ειδικά των νέων, σε λάστιχο.

Η ψήφιση του αντεργατικού νομοσχεδίου αποτελεί ξεκάθαρα πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μια πολιτική που δεν χαρακτηρίζεται πρωτόγνωρη, αφού ο ελληνικός λαός έζησε παρόμοιες καταστάσεις το 2010-2014, την περίοδο των μνημονίων και της βαθιάς αποδιάρθρωσης των δικαιωμάτων. Δεν γίνεται, όμως, να μην αναρωτηθούμε αν τελικά η Ν.Δ. νομοθετεί με δόλο ή ανιδεότητα. Και στις δυο εκδοχές, βέβαια, μιλάμε για επικίνδυνη κυβέρνηση.

Τι σηματοδοτεί η ψήφιση του αντεργατικού νομοσχεδίου; Ολες αυτές τις μέρες κληθήκαμε να συζητήσουμε το νομοσχέδιο της Ν.Δ. για τη δήθεν προστασία της εργασίας. Ενα νομοσχέδιο που δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής, αντιθέτως αποτελεί ξεπλήρωμα γραμματίων στα μεγάλα συμφέροντα και στην εργοδοσία. Γραμμάτια που υποθηκεύουν το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς, αλλά και το παρόν ενός λαού.

Η Ν.Δ. έχοντας ήδη στρώσει το έδαφος, μετά τις εκλογές του Ιουλίου 2019, μέσα από τη μείωση των προστίμων για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης, της προστατευτικής διάταξης για την προστασία των εργολαβικών εργαζομένων, των ρυθμιστικών διατάξεων που καθορίζουν το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη λειτουργία των συλλογικών συμβάσεων, εγκαθιδρύει τώρα τις ατομικές συμβάσεις.

Και αυτό το κάνει για να καταργηθεί το οκτάωρο και να επιβληθεί το δεκάωρο, μέσω της απευθείας συνεννόησης εργαζόμενου και εργοδότη, δηλαδή μέσω της εκβιαστικής πρακτικής «δούλευε παραπάνω για να μην απολυθείς», χωρίς πρόσθετη αμοιβή, με αυξημένες υπερωρίες, αλλά μειωμένο κόστος.

Συνεπώς επιδιώκεται, μεταξύ άλλων, και η μείωση του μισθολογικού κόστους, που, ως γνωστόν, ούτε δημιουργεί προοπτικές ανταγωνιστικότητας, ούτε θέσεις εργασίας. Αντιθέτως, όπως πολύ έντονα το ένιωσε ο κόσμος της εργασίας στο πετσί του την περίοδο 2010-2014, η στρατηγική αυτή οδήγησε στην παγίωση ενός αισχρού πλαισίου στην αγορά εργασίας και στη δημιουργία συνθηκών γαλέρας.

Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η πρόληψη και η αντιμετώπιση της καταπόνησης των εργαζομένων. Η εργασία την Κυριακή θα αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι ο εργαζόμενος θα αφεθεί μόνος απέναντι στις εργοδοτικές απαιτήσεις, χωρίς καμία διαπραγματευτική δύναμη, αφού επιχειρείται και το τελικό χτύπημα στον συνδικαλισμό.

Η Ν.Δ. περιορίζει τις απεργίες και καταστέλλει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Το δικαίωμα για απεργία ποινικοποιείται και πιθανή διεκδίκηση εκ μέρους του κόσμου της εργασίας για καλυτέρευση των εργασιακών όρων και συνθηκών θα τον οδηγεί απευθείας στα δικαστήρια.

ΟΤΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΕΤΑΙ: Το ψάρι βρομάει από το κεφάλι και στην περίπτωση της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς αυτό φάνηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου και των διατάξεων αυτού, που εμπεριέχουν μόνο αμφιβολία και ανασφάλεια για τον κόσμο της εργασίας. Οι βουλευτές της συμπολίτευσης αναλώθηκαν όλες τις μέρες κάνοντας αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, χωρίς να διευκρινίζουν στους φορείς εργαζομένων πώς ακριβώς θα λειτουργήσει στην πράξη το νομοθέτημα αυτό στο σύνολό του, αλλά και πώς θα αποφευχθούν φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας.

ΑΝΕΠΙΔΕΚΤΗ ΜΑΘΗΣΕΩΣ Η Ν.Δ.: Η υποβάθμιση της διαπραγματευτικής θέσης των εργαζομένων δεν συμβάλλει σε καμία των περιπτώσεων στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας. Αποδεδειγμένα, οι παρεμβάσεις στο ύψος του εργασιακού κόστους ακυρώνουν στην πράξη τη βιοποριστική λειτουργία του μισθού, ταυτόχρονα οδηγούν σε βαθιά ύφεση, κατάρρευση της εσωτερικής ζήτησης και εν τέλει σε δραματική αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων.

Η νεοφιλελεύθερη ρητορική εμμένει, όμως, ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι ιδεοληψία της Αριστεράς και ότι η μείωση του μισθολογικού κόστους θα δημιουργήσει προοπτικές ανάπτυξης. Αρα για τον κ. Μητσοτάκη η οικονομία πρέπει να αναπτύσσεται, οι επιχειρήσεις να κερδοφορούν, οι εργοδότες να είναι ευχαριστημένοι, αλλά οι εργαζόμενοι ανυπεράσπιστοι.

ΣΕ ΠΟΙΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΞΑΝΑΓΥΡΙΖΟΥΜΕ: Εκεί ακριβώς που δεσπόζουσα θέση στο εργασιακό περιβάλλον έχει η ευνοϊκή μεταχείριση εργοδοτών που τρομοκρατούν εργαζόμενους. Εκεί που η ασυδοσία δεν τιμωρείται και η παραβατική εργοδοτική συμπεριφορά συγχωρείται.

ΠΩΣ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ: Με την αποδιοργάνωση των ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε οι εργαζόμενοι να μην τυγχάνουν προστασίας από την αδήλωτη εργασία, αλλά να υφίστανται παραβίαση βασικών δικαιωμάτων που πλήττουν και τα δημόσια έσοδα και το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Υπενθυμίζεται, η πλήρης απαξίωση, υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, η μετατροπή αυτού σε Ανεξάρτητη Αρχή αλλά και η κατάργηση του δικαιώματος προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία συνθέτουν τη συνταγή για την επίτευξη του σκοπού αυτού.

Η πολιτική της κυβέρνησης δεν έχει κοινωνικο-οικονομικά δίκαιο προσανατολισμό, δεν στοχεύει σε αγώνες για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την ισχυροποίηση της θέσης τους για τη μείωση της ανεργίας και τη δημιουργία προοπτικών απασχόλησης. Η Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη έχει βάλει πλώρη για τον εργασιακό μεσαίωνα, απέχοντας παρασάγγας από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και τις αρχές της κοινωνικής Ευρώπης.

* Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί «ιδεολογικής καθαρότητας»
Για τις καθεστωτικές δυνάμεις, το πρόβλημα δεν είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εισπράττει δημοσκοπικά τη φθορά που υφίσταται η Ν.Δ. τον τελευταίο καιρό. Αλλά περίπου το αντίστροφο.
Περί «ιδεολογικής καθαρότητας»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τοπίο στην ακροδεξιά ομίχλη
Είναι πολλά, πάρα πολλά αυτά που εξαγγέλθηκαν και δεν έγιναν. Οπως πολλά είναι και εκείνα που δεν εξαγγέλθηκαν και έγιναν. Τα μεν αναγγέλθηκαν για να ξεγελάσουν. Τα δε δεν αναγγέλθηκαν γιατί θα είχαν αρνητικά...
Τοπίο στην ακροδεξιά ομίχλη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κάτι δεν πήγε καλά, πρέπει να ξαναρχίσουμε
Ενώ η χώρα καίγεται, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον, και το «επιτελικό» κράτος έφτασε στην κατάρρευσή του, αποκαλύπτεται η μεγάλη σύγχυση στην οποία βρίσκεται το πολιτικό σύστημα.
Κάτι δεν πήγε καλά, πρέπει να ξαναρχίσουμε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παίζουμε με τη φωτιά
Ο καβγάς με αφορμή τις φωτιές ήταν αναμενόμενος. Στην Ελλάδα κάθε μέρα που περνάει όλο και κάτι συμβαίνει, για το οποίο η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση θα παλέψουν στα μαρμαρένια επικοινωνιακά αλώνια
Παίζουμε με τη φωτιά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τους ψήφισαν, τους επέτρεψαν, είναι καιρός να αντιδράσουν!
Εδώ και λίγες μέρες με τις ψήφους μόνο της Ν.Δ. αποτελεί νόμο του κράτους το νέο εργασιακό νομοσχέδιο ή καλύτερα η ταφόπλακα των δικαιωμάτων και των κεκτημένων των εργαζομένων.
Τους ψήφισαν, τους επέτρεψαν, είναι καιρός να αντιδράσουν!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Είναι ή όχι η Νέα Δημοκρατία κόμμα θατσερικό;
Δεν ξέρω αν όλοι οι νεοδημοκράτες είναι αμετανόητοι και ανίατοι νεοφιλελεύθεροι, όπως δεν ξέρω και αν όλα τα μέλη και φίλοι του ΚΚΕ είναι αμετανόητοι και ανίατοι σταλινικοί.
Είναι ή όχι η Νέα Δημοκρατία κόμμα θατσερικό;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας