• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 9.5°C
  0 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.3°C / 8.5°C
  2 BF
  48%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 11.0°C
  1 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.5°C / 7.9°C
  1 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.9°C
  0 BF
  49%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.7°C / 7.9°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.4°C / 4.0°C
  2 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 11.6°C
  1 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 10.4°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 7.9°C
  1 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 10.2°C
  3 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  2 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.5°C / 7.5°C
  1 BF
  61%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.5°C / 9.4°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.8°C / 9.8°C
  2 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 9.8°C
  1 BF
  46%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 6.0°C
  0 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.4°C / 8.6°C
  1 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  65%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η συζήτηση με επίκεντρο την απλή αναλογική άνοιξε

 • A-
 • A+

1. Η απλή αναλογική και οι συζητήσεις

Η απλή αναλογική δυναμώνει τη συζήτηση που περιλαμβάνει και το θέμα των συμμαχιών. Μόνο που στις περισσότερες προσεγγίσεις γίνεται μεροληπτική παρουσίαση! Γιατί το διακύβευμα δεν είναι οι άνευ όρων συμμαχίες διακυβέρνησης! Η χώρα για την αντιμετώπιση της πολύπλευρης κρίσης καλείται να διαχειριστεί, την τρέχουσα περίοδο, ένα σημαντικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάκαμψης.

Εχει σημασία, λοιπόν, για τις κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις να γίνει κατανοητό με ποιους αποδέκτες και για ποιο μοντέλο ανάπτυξης σχεδιάζεται η πρόσβαση σ’ αυτούς τους πόρους. Τα προηγούμενα καθιστούν προφανές πως είναι σε εξέλιξη η σύγκρουση δύο διαφορετικών σχεδίων για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή.

Το πρώτο αναφέρεται στη νεοφιλελεύθερη εκδοχή, τα χαρακτηριστικά της οποίας βιώνει ήδη η παραγωγική και κοινωνική βάση. Το δεύτερο σηματοδοτείται από τις προγραμματικές θέσεις που έχει θέσει σε διαβούλευση ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για ένα βιώσιμο παραγωγικό και κοινωνικό μοντέλο.

2. Σεναριογράφοι εκλογών...

Δεν είναι άσχετο ότι πυκνώνουν οι συζητήσεις σχετικά με τον πιθανό χρόνο των εκλογών. Πεποίθηση, όμως, πολλών αναλυτών είναι πως ο χρόνος των εκλογών υπερβαίνει τη Ν.Δ. και προσδιορίζεται από τη θέληση και τις επιδιώξεις των συστημικών κέντρων που στήριξαν τον κ. Μητσοτάκη να γίνει πρωθυπουργός. Αυτά όμως τα κέντρα, πέρα από τις τρέχουσες εξυπηρετήσεις, αναμένουν αξιόπιστα ανταλλάγματα. Ως βάση και κριτήριό τους δείχνει να εξελίσσονται οι δεσμεύσεις πρόσβασης που θα διαμορφώσει η κυβέρνηση σε κονδύλια, πάνω από 72 δισ., που θα εισρεύσουν στη χώρα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Και επειδή τα δημοσκοπικά ευρήματα επισημαίνουν ότι διευρύνεται η κοινωνική αποστασιοποίηση από τις κυβερνητικές πολιτικές, η επιδίωξη των συστημικών κέντρων δείχνει να προσανατολίζεται όχι μόνο στην αποτροπή των διαρροών από τη Ν.Δ. σε επιλογές πολιτικής αλλαγής, αλλά και στο να «οδηγηθεί» η κοινωνική ρευστότητα σε όμορα της Ν.Δ. πολιτικά σχήματα ή την αποχή. Για να διασφαλίσουν, λόγω απλής αναλογικής, την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα συνεχίσει τις ίδιες πολιτικές.

3. Συνεργασίες για την πολιτική αλλαγή

Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο οι προγραμματικές θέσεις που συζητά ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, γιατί: α) προσδιορίζονται πολιτικές για ένα εναλλακτικό παραγωγικό και κοινωνικό μοντέλο που αφορά τόσο την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγικής βάσης όσο και τη δίκαιη συμμετοχή των συντελεστών και β) αναφέρονται με σαφήνεια οι κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις που θα ωφεληθούν διεκδικώντας την πολιτική αλλαγή.

Για να σπάσει ο φαύλος κύκλος των πολιτικών που συρρικνώνουν την εγχώρια παραγωγική βάση, οξύνουν τις κοινωνικές και γεωγραφικές ανισότητες, εμπορευματοποιούν την πρόσβαση στα αγαθά της υγείας, της παιδείας, της ασφάλισης κτλ... Εχει λοιπόν σημασία ότι, στη βάση των αρχών της διακήρυξης και των προγραμματικών κατευθύνσεων, οικοδομείται κοινωνικά ένα εναλλακτικό πλαίσιο σύγχρονης ενότητας για τη νικηφόρα συμπόρευση των δυνάμεων και των ρευμάτων που αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο.

Γι’ αυτό αποκτούν ιδιαίτερο συμβολισμό οι πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με τον πρόεδρο Αλ. Τσίπρα. Η παρουσίαση των προγραμματικών κατευθύνσεων, με αντιπροσωπευτικές των κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών συνθέσεις στα πάνελ, πρέπει να γίνει καθολική επιλογή! Στοιχείο ταυτότητας της προοδευτικής πλειοψηφίας! Για να καταστεί η κοινωνία -και όχι άλλα κέντρα- ρυθμιστής των συμμαχιών διακυβέρνησης.

* Μέλος Π.Σ. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Με ποιους και για ποιους πρέπει να γίνει ο διάλογος για τις συμμαχίες
Πρέπει να ανοίξει άμεσα ένας πλατύς και μαζικός διάλογος ανάμεσα σε όλες τις τάξεις και τα στρώματα που πλήττονται από τον νεοφιλελευθερισμό και τις συνέπειές του. Και αυτός ο διάλογος πρέπει να αφορά όλους...
Με ποιους και για ποιους πρέπει να γίνει ο διάλογος για τις συμμαχίες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προβληματισμός ή υπεκφυγή
Διαισθάνομαι όμως ότι η συζήτηση για το μέλλον της Αριστεράς ίσως λειτουργήσει ως υπεκφυγή, εφόσον αυτό που καταλογίζεται στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η ελλιπής εκπροσώπευση αλλά η έλλειψη αξιοπιστίας.
Προβληματισμός ή υπεκφυγή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ΣΥΡΙΖΑ δύο χρόνια μετά τις εκλογές: στρατηγικά διλήμματα και προοπτικές
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξανανοίξει με έντονο τρόπο τη συζήτηση για τη δημοκρατία και για τον ρόλο της πολιτικής στην οικονομία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δύο χρόνια μετά τις εκλογές: στρατηγικά διλήμματα και προοπτικές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δομή της πολιτικής εξουσίας και εκλογικό σύστημα
Η ισοτιμία της βούλησης των εκλεκτόρων είναι μία σοβαρή και διά γυμνού οφθαλμού εντοπιζόμενη όψη του δημοκρατικού πολιτισμού. Και όσοι υποστηρίζουν την κατάργηση της απλής αναλογικής θα πρέπει να δώσουν μία...
Δομή της πολιτικής εξουσίας και εκλογικό σύστημα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πιρουέτες κατά της απλής αναλογικής
Μια εκτρωματική μεθόδευση για να γίνουν οι επόμενες εκλογές με νέο πιο αντιδημοκρατικό εκλογικό νόμο εισηγείται στον πρωθυπουργό ο συνταγματολόγος κ. Νίκος Αλιβιζάτος μέσω της κυριακάτικης «Καθημερινής».
Πιρουέτες κατά της απλής αναλογικής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η "γύμνια" Μητσοτάκη και η προσθετική δημοσκοπικών "τριχών" από την Αbacus
Πολιτικές αλλαγές κυοφορούνται. Και υποδεικνύουν στην Αντιπολίτευση και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στον Πρόεδρο του την ανάγκη για αλλαγή προτεραιοτήτων.
Η "γύμνια" Μητσοτάκη και η προσθετική δημοσκοπικών "τριχών" από την Αbacus

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας