• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.1°C / 22.2°C
  2 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.2°C / 23.0°C
  2 BF
  36%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.1°C / 26.5°C
  5 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 22.0°C
  3 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.9°C
  3 BF
  37%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 22.4°C
  0 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 20.6°C
  0 BF
  25%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 25.6°C
  2 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 18.8°C / 24.9°C
  5 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.9°C
  4 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 21.8°C
  6 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.2°C / 19.7°C
  3 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.9°C / 24.9°C
  3 BF
  47%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 20.5°C
  0 BF
  32%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.5°C
  2 BF
  46%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 26.8°C
  4 BF
  39%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 16.7°C / 22.0°C
  3 BF
  52%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 22.1°C
  2 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.3°C / 23.1°C
  3 BF
  42%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  2 BF
  28%

«Γέφυρες», λοιπόν, και «πολλά γιοφύρια»… Οχι γενικώς για την ανάπτυξη ή τη διάσωση της ταυτότητας, αλλά για να ανασυγκροτηθεί η ελληνική περιφέρεια

O Aχελώος, το Γιοφύρι του Κοράκου και η περιφέρεια

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Πραγματοποιήθηκε και φέτος στον Αχελώο η εκδήλωση για την Περιφερειακή Πολιτική - Ανάπτυξη με την παρουσία της αρμόδιας επιτρόπου. Ανθρωποι, φορείς και Αυτοδιοίκηση συγκεντρώθηκαν ξανά εδώ στην περιφέρεια, σαν τον Ανταίο που γύρναγε στη γη κι έπαιρνε δύναμη.

Ατέλειωτες είναι στον χρόνο οι συζητήσεις για την περιφερειακή πολιτική και την ανάπτυξη. Οπως ατέλειωτος και άσωτος είναι ο Αχελώος -αυτό το ποτάμιο σύστημα με τις περιστροφές- που ξεκινάει από τα τελειώματα των κορφών της Πίνδου και τελειώνει στην αρχή της θάλασσας.

Εδώ στα κακοτράχαλα αποπέρα και αποδώθε του ποταμού φτιάχτηκαν πολιτισμοί, κοινότητες, οικονομία: χωριά, οικισμοί, μαστόροι, νεροτριβές, μαντάνια, πριστήρια, η τεχνογνωσία της Πίνδου, χιλιάδες τα γιδοπρόβατα, τυροκομιά, τσελιγκάτα, μαξούλια ολόκληρα ταιριαστά με την κίνηση των νερών από τα βουνά στα χειμαδιά και ανάστροφα, προϊόντα και τοπικές ποικιλίες, το βιος των ορεινών να ξεχειμωνιάσουν, μοναστήρια, κατοχή, αντίσταση, αντάρτες, εμφύλιος, ιστορίες που τις ιστόρησαν οι παλιοί, αλλά και με τις μηχανές τους ο Μελετζής, ο Μπαλάφας, ο Τάκης ο Ντάσιος…

Χάθηκαν και ξεθώριασαν όλα τούτα στα περάσματα της ζωής, από την αγροτική στη βιομηχανική και στη σημερινή κοινωνία της τεχνολογίας. Τα πολιτικοκοινωνικά γεγονότα του περασμένου αιώνα (πόλεμος - κατοχή - Εμφύλιος - μετανάστευση) επιτάχυναν την αποψίλωση του ορεινού χώρου, μεγάλωσαν το χάσμα φυσικού περιβάλλοντος και ανθρώπων. Ερήμωσαν οι περιοχές της Πίνδου, στα Αθαμάνια, στα Τζουμέρκα, στ’ Αγραφα χορτάριασαν τα τόπια, τα αγρίμια κατέλαβαν τα χωριά.

Στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (30-04-2015) διατυπώσαμε την πρόταση για ένα «Στρατηγικό Σχέδιο Επανενεργοποίησης της ορεινής ζώνης - Να ξαναμπεί η Πίνδος στον Ευρωπαϊκό Χάρτη», μέσα από την ανάδειξη της ταυτότητάς της. Και αυτό όχι τυχαία.

Διότι η εμπειρία εφηρμοσμένης πολιτικής μάς δείχνει ότι οι «εξασθενημένες» περιοχές για να διαφοροποιηθούν, χρειάζονται συνολικά σχέδια και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες μακράς πνοής, συνέργειες δράσεων, συγκέντρωση πόρων, Δομές Στήριξης, (π.χ. Ανασύσταση τοπικών παραγωγικών συστημάτων - δίκτυα, διαπεριφερειακές υποδομές, στήριξη τοπικών κοινωνιών, ταυτότητα περιοχής). Οχι, δεν επιδιώκουμε την κυβέρνηση των βουνών, ούτε βεβαίως κανένα κομιτάτο της Πίνδου.

Aνοίγει παρένθεση. H σημερινή κυβέρνηση διατύπωσε ένα σημαντικό πρόταγμα, αυτό της παραγωγικής ανασυγκρότησης της πατρίδας, αντιπαραθετικά στο παλιό μοντέλο ανάπτυξης των κοινοτικών «κονδυλίων-πακέτων», που υπέταξε τον αναπτυξιακό προγραμματισμό της χώρας στις επιλεξιμότητες των Διαρθρωτικών Ταμείων, που οδήγησε στην κοινωνικοοικονομική κατάρρευση. Με την πλάτη στον τοίχο -εξαιτίας αυτού- δίνει σήμερα τη μάχη η κυβέρνηση να κρατήσει ζωντανή τη χώρα, να μην υποβαθμιστεί στρατηγικά, αναζητώντας βοήθεια για επανεκκίνηση της οικονομίας, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο πολιτικής.

Καθώς το σχέδιό της είναι μοναδικό, η κυβέρνηση συγκεντρώνει ευρύτατη συναίνεση, η δε κοινωνία περιβάλλει με εμπιστοσύνη τον πρωθυπουργό, που με τους χειρισμούς του δημιουργεί ελπίδες για το αύριο.

Μονόδρομος είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ωστόσο οι συζητήσεις για την περιφερειακή πολιτική νοηματοδοτούνται εφόσον οι θεσμικοί φορείς και η ελληνική αυτοδιοίκηση «διασυνδεθούν» με την τοπική οικονομία - ανάπτυξη. Να (ανα)μετρηθούν δηλαδή με τη διαλυμένη παραγωγική βάση, το παραγωγικό δυναμικό, την αποεπένδυση της περιφέρειας, και να δώσουν λύσεις. Εκτός και αν αρκούνται μόνον στην «έξυπνη εξειδίκευση» του Συμφώνου Εταιρικής Συνεργασίας (ΣΕΣ) 2014-2020, που αφορά άλλες οικονομίες, αλλά δεν αντιμετωπίζει τη σημερινή πραγματικότητα της περιφέρειας.

Τι θα καλύψουν άραγε και ποιες ανάγκες της περιφέρειας, τα 19,1 δισ. του ΣΕΣ, και τα 4,3 δισ. του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, χωρίς ταυτόχρονα ένα ισχυρό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή την ύπαρξη «εξωτερικής βοήθειας»;

Bεβαίως, οι λιγοστοί πόροι των τομεακών - περιφερειακών προγραμμάτων μπορούν να πιάσουν τόπο. Εάν φυσικά δεν κατακερματιστούν σε χιλιάδες έργα-εργάκια. Εφόσον συγκεντρωθούν σε σχέδια στήριξης της κοινωνίας, στην παραγωγή, άρσης του δυϊσμού στις περιφέρειες, σε έργα με αναπτυξιακό αποτέλεσμα.

Διαφορετικά θα συζητάμε αέναα σε ημερίδες για την περιφερειακή πολιτική, για το κακό (ή καλό) κράτος, τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Κλείνει η παρένθεση.

Γέφυρες, γιοφύρια και άλλα πολλά έφτιαχναν οι άνθρωποι στα ορεινά για επικοινωνία και ανταλλαγές συνδύαζαν δε αριστοτεχνικά τους πόρους για να ζήσουν. Θαυμάζουμε στα απομεινάρια, την αρχιτεκτονική, τις αναβαθμίδες, τα ξεχερσωμένα τόπια, που μαρτυρούν εφευρετικότητα, δημιουργικότητα, κοινωνική οργάνωση, ένα τρόπο ζωής.

Από το Γιοφύρι του Κοράκου που ένωνε Ηπειρο και Θεσσαλία έμειναν μόνον οι βάσεις του*, ενώ πώς ήταν κάποτε η τοποθεσία, το μαρτυράει μια φωτογραφία του Μελετζή. Δεν είναι καπρίτσιο η πρωτοβουλία να ξαναφτιαχτούν τα γιοφύρια του Κοράκου, της Πλάκας…, μα κατά μία έννοια σηματοδοτεί την ανάγκη να ξαναζωντανέψουν τα ορεινά.

«Γέφυρες», λοιπόν, και «πολλά γιοφύρια»… Οχι γενικώς για την ανάπτυξη ή τη διάσωση της ταυτότητας, αλλά για να ανασυγκροτηθεί η ελληνική περιφέρεια.

Με στρατηγική όμως, με σχέδιο και συνέπεια.

*Το Γιοφύρι το 'κοψαν μήνα Μάρτη στα 1949 οι αντάρτες του ΔΣΕ του Μέραρχου Διαμαντή, για να μην τους τσακώσουν οι κυβερνητικοί, για να γλιτώσουν τη διαπόμπευση, το λεπίδι, την εκτέλεση (Β. Αποστολόπουλος - Η εποποιία του ΔΣΕ στην Ρούμελη).

* οικονομολόγος, διευθυντής της Ανώνυμης Αναπτυξιακής Εταιρείας ΟΤΑ «ΟΑΣΕ Α.Ε.»

 

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ευθύνη πλέον στην ελληνική πλευρά για την εναρμόνιση της νέας ΚΑΠ
Η συμφωνία για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, έπειτα από μια μακροχρόνια και εξαντλητική διαπραγμάτευση, έκλεισε στις βασικές της γραμμές.
Η ευθύνη πλέον στην ελληνική πλευρά για την εναρμόνιση της νέας ΚΑΠ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Με τους σταφιδοπαραγωγούς ή με τους «Κουνινιώτιδες»
Η άρνηση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Λιβανού να στηρίξει τη μαύρη σταφίδα βάζει ταφόπλακα στη συνέχιση της καλλιέργειας αυτού του σημαντικού προϊόντος και από άποψη διατροφικής αξίας υπερτροφής.
Με τους σταφιδοπαραγωγούς ή με τους «Κουνινιώτιδες»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νέα ΚΑΠ 2023-2027: κεντρικό επίδικο η πράσινη αρχιτεκτονική
Καθώς οδεύουμε, όπως όλα δείχνουν, προς ολοκλήρωση των μακροχρόνιων διαβουλεύσεων για την οριστικοποίηση του μεταρρυθμιστικού πακέτου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027, κορυφώνονται οι...
Νέα ΚΑΠ 2023-2027: κεντρικό επίδικο η πράσινη αρχιτεκτονική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οχι στον αντιδημοκρατικό εκλογικό νόμο της κυβέρνησης
Συζητείται με σκοπό να ψηφιστεί Δευτέρα 31 Μαΐου το νομοσχέδιο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α' και Β' βαθμού με σκοπό να ολοκληρώσει το πραξικόπημα κατά της Δημοκρατίας και της...
Οχι στον αντιδημοκρατικό εκλογικό νόμο της κυβέρνησης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μαζί με τους εργαζόμενους των ΟΤΑ ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο
Επειδή έχουν γραφτεί πολλά για το εργασιακό νομοσχέδιο στο σύνολό του, θα επιμείνω στην παγίωση της τηλεργασίας, που αποτελεί τον Δούρειο Ιππο ώστε η κυβέρνηση να εφαρμόσει πλήρως το αντεργατικό και...
Μαζί με τους εργαζόμενους των ΟΤΑ ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας