• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 25.1°C
  2 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  1 BF
  62%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.0°C / 24.3°C
  1 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 18.1°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  3 BF
  69%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 23.7°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.1°C / 17.9°C
  1 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  5 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.9°C / 23.9°C
  4 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 24.9°C
  5 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  4 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.5°C / 17.5°C
  1 BF
  58%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.5°C / 22.3°C
  0 BF
  54%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  3 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  2 BF
  61%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 19.3°C / 23.3°C
  1 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  57%
Η «αμπρακατάμπρα» οδηγεί την ανάπτυξη της οικονομίας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η «αμπρακατάμπρα» οδηγεί την ανάπτυξη της οικονομίας

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Θεωρητικά οι ομάδες πολιτικής πίεσης μέσω των στρατηγικών επιρροής (το γνωστό μας lobbying) μπορούν και πρέπει να λειτουργούν. Είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα όλων να οργανώνονται και να επηρεάζουν τα νομοθετικά σώματα προκειμένου τα τελευταία να νομοθετούν υπέρ των θέσεων εκείνων που οι ομάδες πιστεύουν ότι είναι ορθές. Ωστόσο στην πράξη δεν είναι ακριβώς έτσι.

Το «δικαίωμα όλων», σύμφωνα με την κυβερνητική σύλληψη, είναι μάλλον προνόμιο του ΣΕΒ και των λοιπών εργοδοτικών ενώσεων και λιγότερο δικαίωμα των εργαζομένων και των συναφών εργατικών ενώσεων. Ετσι τα αποτελέσματα που παράγονται με τέτοιες πολιτικές επιλογές, όπως το «Εργασιακό», δικαιώνουν εν μέρει αυτό που είχε πει ο Χένρι Κίσινγκερ για την καθαρότητα και διαφάνεια των δράσεων: «Η πολιτική είναι σαν το μετρό του Παρισιού. 90% υπόγειο και 10% φανερή διαδρομή».

Δεν θα μπω στον πειρασμό να σχολιάσω τον Μαξ Βέμπερ και τις διακυμάνσεις που έβλεπε στην ένταση της σύγκρουσης εργοδοτών και εργαζομένων. Ο Βέμπερ πίστευε ότι τα αμοιβαία συμφέροντα των δύο πλευρών θα έχουν την τάση να υπερισχύουν των διαφορών τους. Υποστήριζε ότι το μέλλον της εργασίας θα βρισκόταν στην ικανότητά της να αποσπά παραχωρήσεις από τον καπιταλισμό -περίπου αυτό που πρέπει να γίνεται σήμερα- και όχι στην προσπάθειά της να τον ανατρέψει.

Θα θυμίσω όμως λίγο το μικρό δοκίμιο του Κέινς με τίτλο «Οικονομικές προοπτικές για τα εγγόνια μας» του 1930, όπου ο θεμελιωτής της μακροοικονομικής υποστήριζε ότι στα εκατό επόμενα χρόνια ο πλούτος που θα προέκυπτε σταθερά από την επένδυση του ήδη συσσωρευμένου κεφαλαίου θα ήταν αρκετός για να καλυφθούν οι βασικές (οι απόλυτες, όπως τις ονόμαζε) ανάγκες, ώστε για πρώτη φορά στην Ιστορία να απελευθερωθεί ο άνθρωπος από το άχθος της εργασίας.

Προφανώς εξαντλούνται τα εκατό χρόνια και, αντίθετα με τις προσδοκίες του Κέινς, ο μεταλλαγμένος «homo economicus» είναι παντού για να ανατρέπει τις ιδέες των άλλων εποχών. Οι παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις με πλήθος εμπειρικών (ή και καταστροφικών φυσικών) παραδειγμάτων, όπως η κρίση του 1997, η «φούσκα του διαδικτύου», το σκάνδαλο Enron, το σκάνδαλο Parmalat, η «φούσκα των ακινήτων», η κατάρρευση της Bear Stearns, η κρίση χρέους της ευρωζώνης, η παρ’ ολίγο χρεοκοπία της Ελλάδας κ.ά. δίνουν έναν θλιβερό απολογισμό των τελευταίων δεκαετιών της κυριαρχίας του άκρατου νεοφιλελευθερισμού, της απορρύθμισης κ.λπ.

Επιπλέον αυτά τα συμπτώματα δείχνουν οργάνωση και μεθόδευση των ιδεολογικο-πολιτικών και οικονομικών επιλογών που ευνόησαν την έκρηξη των κρίσεων. Και ενώ τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας δεν αποκλείουν μελλοντικούς ισχυρούς κλονισμούς -χρηματιστηριακές κρίσεις, ενεργειακές/περιβαλλοντικές, διατροφικές, υγειονομικές, κρίσεις χρέους- οι σχεδιασμοί, όπως το «εργασιακό» της Ν.Δ., επιμένουν σε μοντέλα που γκριζάρουν λιγάκι το μέλλον.

Στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν ένα σύνολο προτάσεων για εκτεταμένες διεθνείς οικονομικές μεταρρυθμίσεις και παραχωρήσεις από τις αναπτυγμένες χώρες που παρουσίασαν στα Ηνωμένα Εθνη οι λιγότερο αναπτυγμένες χώρες στη δεκαετία του ’70 απορρίφθηκε. Το οικονομικό σύστημα συνέχισε να αναπαράγεται με τους πλούσιους να γίνονται πλουσιότεροι και με τους φτωχούς να γίνονται φτωχότεροι.

Οι προτάσεις που περιλάμβαναν αιτήματα των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών για έλεγχο των οικονομιών και των φυσικών τους πόρων, για έλεγχο των ξένων επενδύσεων, για περισσότερη και ουσιαστική βοήθεια για την ανάπτυξη, μεγαλύτερη πρόσβαση στις αγορές των αναπτυγμένων χωρών και την αύξηση της αξίας των προϊόντων που εξάγουν οι λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, ούτε καν συζητήθηκαν. Ούτε συζητιούνται. Ούτε υπάρχει διεθνής διακυβέρνηση ικανή να αντιδράσει στις εξαπατήσεις και τις αποτυχίες της αγοράς, ούτε βέβαια κάποια κυβέρνηση που θα ήταν διατεθειμένη να αναγνωρίσει ποιοι πλήττονται και ποιοι ευνοούνται από τις συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές.

Από την άλλη ας θυμηθούμε ότι οι κλασικοί Ανταμ Σμιθ και Ντέιβιντ Ρικάρντο έστησαν το αυτορρυθμιζόμενο οικονομικό σύστημα και τη σταθερότητά του σε δύο «ιερές» αξιωματικές παραδοχές: πρώτον, ότι το μέτρο της ευημερίας μιας χώρας είναι η παραγωγή και η αύξησή της και, δεύτερον, ότι το οικονομικό σύστημα λειτουργεί πλήρως αποτελεσματικά. Οι παραδοχές αυτές δεν πληρούνται στην πραγματική ζωή. Και δεν πληρούνται στην Ελλάδα.

Βεβαίως ό,τι και να λεχθεί διά πάσαν αμαρτίαν δεν έχει κανένα νόημα. Η μαγική «αμπρακατάμπρα» έχει τη λύση για όλα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχέση με την οικονομία το ξεκαθάρισε -αστρολογικώς πώς- στη Βουλή με τη δευτερολογία της περασμένης Τετάρτης: «Τα άστρα για την καλή πορεία της οικονομίας είναι ευθυγραμμισμένα». Σ’ αυτό το ξαναμάγεμα της χώρας ποιο φυλαχτό και τι ξεμάτιασμα να κομίσει κανείς; Ποιο εθνικό συμφέρον να επικαλεστεί κάποιος μπροστά στην επιχειρηματολογία της φαμίλιας του γαμπρού που έχει παντρευτεί την κρατική εξουσία;

ΑΠΟΨΕΙΣ
Αντίθετοι και στον Λίνκολν
Πόσες δεκαετίες θέλει να γυρίσει τη χώρα μας η κυβέρνηση των «αρίστων» με το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη; Το νομοσχέδιο αυτό επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύει ότι είναι νεοφιλελεύθερη με...
Αντίθετοι και στον Λίνκολν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διερεύνηση νέων παραδειγμάτων πολιτικής
Η κυβέρνηση γοητευμένη από τη δύναμη της αγοράς δεν βλέπει ότι η ευημερία ρέει μόνο στις τσέπες των ημετέρων, αφού είναι θέμα του crony capitalism (του καπιταλισμού των ημετέρων) –το μόνο πεδίο στο οποίο...
Διερεύνηση νέων παραδειγμάτων πολιτικής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θα γίνει... της Διαπαιδαγώγησης!
Τώρα, γιατί τον Σμιθ τον λέμε απατεώνα, τον Ναπολέοντα Μέγα και τον Γεραπετρίτη υπουργό και καθηγηταρά, ακόμα αναρωτιέμαι...
Θα γίνει... της Διαπαιδαγώγησης!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εργασία πίσω σε πολύ σκοτεινές μέρες
Η πανδημία απέδειξε ότι μπορούν άνετα να χωρέσουν εκπτώσεις σε δικαιώματα. Βέβαια η στοχευμένη και σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης για καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων ξεκινάει πριν από την πανδημία.
Η εργασία πίσω σε πολύ σκοτεινές μέρες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μεροληψία δεν ήταν ποτέ δική μας σημαία
Η Ν.Δ. κέρδισε τις εκλογές γιατί κέρδισε στο πεδίο της προοπτικής. Μιας προοπτικής fake, ψεύτικης όπως πια αποδεικνύεται, αλλά κέρδισε. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε στο πεδίο της προοπτικής επειδή δεν πρόβαλε μια εξίσου...
Η μεροληψία δεν ήταν ποτέ δική μας σημαία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το (νέο) εργασιακό τούνελ μετά το τούνελ
Το «όλο γλύκα» σκηνικό κατά τις πρώτες 100 ημέρες της Ν.Δ. δεν μας εμποδίζει να δούμε καθαρά ότι η κυβέρνηση αποφάσισε μια νέα εσωτερική υποτίμηση στους μισθούς για να τονώσει (;) τις επενδύσεις.
Το (νέο) εργασιακό τούνελ μετά το τούνελ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας