• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.6°C / 11.9°C
  0 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.2°C / 7.4°C
  3 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.0°C / 10.7°C
  1 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Καταχνιά
  2°C 1.9°C / 4.2°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  3 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.6°C / 6.8°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.4°C / 2.9°C
  3 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.6°C / 10.1°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 14.1°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 5.9°C / 9.9°C
  3 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 14.6°C
  6 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.6°C
  8 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 11.9°C
  3 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.9°C / 4.5°C
  0 BF
  84%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.5°C / 9.0°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 6.8°C / 10.4°C
  1 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.2°C / 12.0°C
  3 BF
  71%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 7.1°C
  2 BF
  38%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.9°C / 7.5°C
  3 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  79%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα «Κείμενα» του Φίλιππου Βλάχου και του Σάμη Γαβριηλίδη

 • A-
 • A+

Με τον αείμνηστο Φίλιππο Βλάχο, που είχε προσφέρει πολλές και σημαντικές υπηρεσίες στα Γράμματά μας, με τις εκδόσεις του των «Κειμένων», είχαμε αποφασίσει να βγάλουμε τα «Απαντα» του συγχωριανού μου, πρόωρα χαμένου και ξεχασμένου ώς τότε συγγραφέα Γιώργου Δενδρινού (1904-1938). Για τον σκοπό αυτόν πήγα τότε στην Κεφαλονιά, τη δεκαετία του 1980 και έκαμα επιτόπια έρευνα, γράφοντας διεξοδική μελέτη για τη ζωή και το έργο του.

Επιστρέφοντας με τη μελέτη έτοιμη, ο Φίλιππος είχε προβλήματα, που ανέστειλαν και τελικά ματαίωσαν τις προθέσεις μας για την έκδοση των «Απάντων» του Κεφαλονίτη συγγραφέα. Και σε λίγο ο Φίλιππος πέθανε από ανακοπή, σε ηλικία μόλις 52 ετών, χορεύοντας στα γενέθλιά του, μέσα στο στούντιο του 3ου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, που ήταν αναγνώστης λογοτεχνικών κειμένων.

Τότε η συνεργάτριά του στα «Κείμενα», στην αρχή της οδού Μαυρομιχάλη, με κάλεσε εκεί και μου παρέδωσε ένα μεγάλο χαρτοκούτι με όλα τα συλλεχθέντα δημοσιεύματα και άλλα από το έργο του Δενδρινού, λέγοντάς μου πως μετά τον θάνατο του Φίλιππου, ο μόνος που δικαιούται να τα κρατάει είμαι εγώ.

Υστερα από πολλές περιπέτειες, η μελέτη μου εκδόθηκε σ’ έναν τόμο, μαζί με τις νουβέλες του Δενδρινού «ΙΧΩΡ (ένα ρομάντσο)» και «Ο ΜΑΜΜΟΥΘ» και το διήγημά του «Ειρήνη Υμίν» από το «Δελφίνι» του μακαρίτη Πέτρου Σταθάτου, που σε λίγο διαλύθηκε και τα αντίτυπα του τόμου χαθήκαν. Πιθανώς να πολτοποιήθηκαν και αυτά.

Ο τόμος ανατυπώθηκε με ενέργειές μου από τον Δήμο Ερύσσου Κεφαλονιάς σε χίλια αντίτυπα το 2004, στα 100 χρόνια από τη γέννηση του αείμνηστου συγγραφέα. Τον καιρό της δικτατορίας, πολιτικός πρόσφυγας στη Δ. Γερμανία και λογοτεχνικός συνεργάτης της Deutsche Welle, παρουσίασα από αυτήν και τα ακόλουθα έργα, έκδοση των «Κειμένων» του Φίλιππου Βλάχου:

 1. Παναγή Λεκατσά: «ΜΗΤΡΙΑΡΧΙΑ και η σύγκρουσή της με την ελληνική πατριαρχία». «Κείμενα», Αθήνα 1970. Μεταδόθηκε από την D.W. στις 29.9.1972.
 2. Παναγή Λεκατσά: «ΦΑΙΑΚΙΑ. Μητριαρχικά στοιχεία στις μυητικές αφετηρίες της Οδύσσειας». «Κείμενα», Αθήνα 1970. Μεταδόθηκε από την D.W. στις 29.9.1972.
 3. 3. Τα Γεωργικά του Βιργιλίου σε μετάφραση Κώστα Θεοτόκη. Ανατύπωση της πρώτης τους έκδοσης του Tübingen της Γερμανίας το 1909. «Κείμενα», Αθήνα 1970. Κριτική παρουσίαση. Μεταδόθηκε από την D.W. στις 4.12.1972.
 4. «Πετρωνίου Σατυρικόν». Ενα σημαντικής αξίας κοινωνικό ντοκουμέντο της ρωμαϊκής παρακμής. «Κείμενα», Αθήνα 1970. Παρουσιάστηκε από την D.W. στην εκπομπή της στις 9.2.1973.

Οταν «έφυγε» ο Φίλιππος, τα «Κείμενα» ανέλαβε ο Σάμης Γαβριηλίδης, που επαξίως συνέχισε το έργο του πρώτου και την προσφορά των «Κειμένων» στα ελληνικά Γράμματα. Αλλά όταν «έφυγε» και ο Σάμης, επακολούθησε η ύβρις: η πολτοποίηση των πολύτιμων εκδόσεων των «Κειμένων», που αποτελούν προσφορά στα Γράμματά μας.

*συγγραφέας-δημοσιογράφος

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συγγραφείς του ιβηροαμερικανικού τόξου σε καιρούς κορονοϊού
Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, αφού κουβέντιασα όλα όσα είχα να πω με τα αγαπημένα μου βιβλία, άρχισα να φαντάζομαι το πώς θα αντιμετώπιζαν οι αγαπημένοι μου συγγραφείς την πανδημία.
Συγγραφείς του ιβηροαμερικανικού τόξου σε καιρούς κορονοϊού
ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Μάστορας του λόγου
Ο λόγος για τον Κωστή Παπαγιώργη, που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1947 στο Νεοχώρι Υπάτης Φθιώτιδας, σπούδασε Νομικά στη Θεσσαλονίκη και Φιλοσοφία στο Παρίσι χωρίς ποτέ να πάρει πτυχίο. Από το 1975 ίσαμε τον...
Μάστορας του λόγου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για την Ελλη Αλεξίου: ένα ίχνος της στην πρώην Ανατολική Γερμανία
Η Ελλη Αλεξίου, μια ζωή δασκάλα, βούτηξε ολόκληρη στον μόχθο της εργασίας σ’ όποια γωνιά του κόσμου κι αν την έριξαν οι περιστάσεις του βίου.
Για την Ελλη Αλεξίου: ένα ίχνος της στην πρώην Ανατολική Γερμανία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Μπόρχες διαβάζει Δάντη
Ο Μπόρχες διαβλέπει στο τελευταίο ταξίδι του Οδυσσέα «τη διαδικασία μιας απόκρυφης και περίπλοκης αυτοκτονίας» όμοια μ’ εκείνη του καπετάνιου Αχάμπ στο «Μόμπι Ντικ».
Ο Μπόρχες διαβάζει Δάντη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από τη «Θεία Κωμωδία» στον «Επιθεωρητή Μονταλμπάνο»
Την ιστορία της ιταλικής λογοτεχνίας (και της κάθε λογοτεχνίας) τη βλέπω σαν ένα μεγάλο σχοινί από εκείνα που χρησιμοποιούσαν στις ταράτσες των σπιτιών, πριν ανακαλυφθούν τα στεγνωτήρια, για να απλώνουν για...
Από τη «Θεία Κωμωδία» στον «Επιθεωρητή Μονταλμπάνο»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα παιδιά «Στα ψηλά βουνά» θα σώσουν το δάσος
Αν όλοι είχαμε βιώσει αυτά που περιγράφει ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου στο υπέροχο βιβλίο του «Τα ψηλά βουνά», θα είχαμε σώσει τα δάση. Ας βάλουμε τις πρακτικές του παιδικού αγαπημένου βιβλίου στο σχολείο.
Τα παιδιά «Στα ψηλά βουνά» θα σώσουν το δάσος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας