• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.3°C / 25.7°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 23.3°C
  3 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.5°C / 24.0°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 16.0°C / 19.9°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 14.8°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.1°C / 23.0°C
  3 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 23.8°C
  3 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  3 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  5 BF
  70%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.4°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.5°C / 22.3°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  3 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 24.3°C
  0 BF
  75%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  1 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.3°C / 22.7°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  0 BF
  85%
ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν υπάρχει εθνική στρατηγική, γιατί;

 • A-
 • A+

Είναι δίδαγμα διεθνούς κοινής πείρας ότι οι μικρές χώρες δεν μπορούν μόνο με τη στρατιωτική ισχύ και με την οικονομική τους δύναμη να προστατεύσουν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα. Γι’ αυτό οι μικρές χώρες θα πρέπει να αγωνίζονται με σθένος και αποφασιστικότητα για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων μέσα στις υπερεθνικές οντότητες και να μην αποδέχονται με οποιονδήποτε τρόπο και με οποιαδήποτε αιτιολογία την παρέκκλιση από αυτά.

Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση με μυστική διπλωματία και χωρίς κανένα διάλογο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης -τον οποίο αρνείται σκοπίμως επίμονα- δεν έχει χαράξει εθνική στρατηγική στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό, παρότι η Τουρκία με προκλητικές και παράνομες ενέργειές της κατ’ εξακολούθηση παραβιάζει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και τις Διεθνείς Συμβάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η έλλειψη εθνικής στρατηγικής και οι συνεχείς υποχωρήσεις της χώρας μας, ακόμη και σε σχέση με τους κυβερνητικούς ρητορικούς λεονταρισμούς, οδήγησαν την Τουρκία ακόμη και στον εμβολισμό χθες (παραμονή της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν) ελληνικού σκάφους του Λιμενικού.

Οι συνεχείς υποχωρήσεις μας συμβάλλουν στην προώθηση των παράνομων διεκδικήσεων της Τουρκίας, με τη δημιουργία κυρίως γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, παρότι κράτη – μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, ουσιαστικά αποδέχονται αυτές τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και των διεθνών συμβάσεων αλλά και της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παρότι φραστικά, για λόγους επικοινωνιακής και μόνο πολιτικής, εμφανίζονται να αντιδρούν «άσφαιρα» στις τουρκικές προκλήσεις.

Μέσα στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ σιωπούν υποτασσόμενοι στα κελεύσματα των Δυνάμεων της Δύσης. Δεν έθεσαν ποτέ στα Συμβούλια Κορυφής της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, με τρόπο τολμηρό, αποφασιστικό, σαφή και στοιχειοθετημένο, τα ζητήματα των συνεχών προκλήσεων και παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συμβάσεων, από την Τουρκία. Δεν έθεσαν ποτέ με αποφασιστικό τρόπο –ακόμη αξιοποιώντας και το δικαίωμα του βέτο- τη λήψη απόφασης για άρση του casus belli, που έχει κηρύξει η Τουρκία στην Ελλάδα, αν αυτή ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμά της για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα δώδεκα μίλια.

Ούτε επέμεινε η κυβέρνηση στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, ενώ αντίθετα ψήφισε υπέρ της επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, γιατί αυτό εξυπηρετούσε τα γεωστρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα των ισχυρών της Δύσης. Επίσης αντίθετα προς τα εθνικά μας συμφέροντα, υλοποιώντας η κυβέρνηση τις επιθυμίες της Γερμανίας και άλλων, παρότι η Τουρκία παραβιάζει συνεχώς μέχρι και σήμερα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο, παραχωρεί πιστοποιητικό διεθνούς νομιμότητας και διαλλακτικότητας, με τη συνάντηση άνευ όρων των κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν, για να παράσχει εικονική αιτιολογία στη Γερμανία για την ικανοποίηση, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., των οικονομικών αιτημάτων της Τουρκίας και την αποφυγή συζήτησης για κυρώσεις. Επίσης, για να διευκολύνει τις ΗΠΑ στην ικανοποίηση των στόχων τους για προσέγγιση της Τουρκίας.

Αυτή όμως δεν είναι εθνική στρατηγική, γιατί δεν εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα. Αντίθετα τα υποσκάπτει με βεβαιότητα. Αλλωστε μέχρι σήμερα αυτή η υποχωρητική πολιτική της χώρας μας απέδειξε ότι αύξησε την προκλητικότητα και τις παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας. Κατά συνέπεια χρειάζεται άμεσα η χάραξη εθνικής στρατηγικής που θα λαμβάνει υπόψη της τα σημερινά δεδομένα, μέσα από σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία της Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία έχει χρέος, σε αυτές τις κρίσιμες ώρες για τη χώρα μας, να πείσει τον κ. πρωθυπουργό να δεχτεί την πραγματοποίηση αυτής της σύσκεψης, πριν είναι ακόμη πολύ αργά, γιατί τέτοιες κινήσεις δικαιώνουν τον ουσιαστικό ρόλο της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Αλλά όμως και τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί οι καιροί ου μενετοί. Μόνο με κάποιες δηλώσεις, χωρίς σύνδεσή τους με αποφασιστικές, συστηματικές, αποτελεσματικές και συνεχείς διεκδικήσεις, δεν προστατεύουν ουσιαστικά τα εθνικά μας συμφέροντα. Επίσης δεν πείθουν τους πολίτες ότι θέλουν πράγματι τη χάραξη εθνικής στρατηγικής διαφορετικής από την εξωτερική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση μέχρι σήμερα.

Θα πρέπει να γνωρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι τα ελληνοτουρκικά ενδιαφέρουν έντονα τους πολίτες και μάλιστα περισσότερο και από τα οικονομικά προβλήματα. Στα θέματα εθνικής στρατηγικής θα πρέπει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμφωνήσουν και να διεκδικήσουν όλα μαζί τη χάραξη μιας ενιαίας πολιτικής στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα θέτει τέλος στη μέχρι σήμερα ασκούμενη κυβερνητική πολιτική που θέτει σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα. Ετσι θα δικαιώσουν και τον πραγματικό ρόλο της αντιπολίτευσης σήμερα, που τα πάντα ρυθμίζονται με βάση τα ποικιλόμορφα συμφέροντα των ισχυρών τη Δύσης και μας γυρίζουν πολλές δεκαετίες πίσω.

* πρώην υπουργός Οικονομικών

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Καμπούλ όπως Σαϊγκόν
Η προαναγγελθείσα επιστροφή των Ταλιμπάν στην Καμπούλ είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα προκαλέσει μαζικές προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν προς την Τουρκία, ενισχύοντας συγκυριακά τη θέση του Ερντογάν.
Καμπούλ όπως Σαϊγκόν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στον δρόμο που χάραξε ο Τραμπ
Από την απειλή σύγκρουσης στην κανονικότητα μιας δύσκολης συνύπαρξης, σε αυτή τη διαπίστωση θα μπορούσαν να συμπυκνωθούν τα συμπεράσματα για τη νέα ισορροπία της Τουρκίας με τις ΗΠΑ.
Στον δρόμο που χάραξε ο Τραμπ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η «Αριστεία» στην υπηρεσία της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ
Στις 15-16 Οκτωβρίου 2019, το διαπιστευμένο από το ΝΑΤΟ Κέντρο Αριστείας «Αμυνας κατά της Τρομοκρατίας» (COE-DAT) με επικεφαλής έθνος την Τουρκία διοργάνωσε στην έδρα του στην Αγκυρα τη Διάσκεψη...
Η «Αριστεία» στην υπηρεσία της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τουρκία: Να δεις τι σου ΄χω... για μετά!
Η αποτυχία στρατιωτικοφασιστικού πραξικοπήματος στην Τουρκία και ό,τι επακολουθεί τώρα από την κυβέρνηση Ερντογάν αναδεικνύει το διχασμό των κυρίαρχων δυνάμεων της Τουρκίας, τη βαθιά πολιτική κρίση και τους...
Τουρκία: Να δεις τι σου ΄χω... για μετά!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιταχυντής χειραφέτησης;
Η αντίδραση της Δύσης στην εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία λειτούργησε στη λογική της αυτοεκπληρούμενης προφητείας που επιταχύνει τη δυσμενή εξέλιξη την οποία υποτίθεται ότι αποσκοπεί να καθυστερήσει και...
Επιταχυντής χειραφέτησης;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιτέλους, υπάρχουν και όρια!
Η «κατασκευή» του 4ετούς Προγραμματισμού χρησιμοποιείται ουσιαστικά σαν άλλοθι, ακριβώς για να μην υπάρξει ποτέ το Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα Προμηθειών.
Επιτέλους, υπάρχουν και όρια!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας