• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  38°C 35.2°C / 40.6°C
  2 BF
  25%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  36°C 32.4°C / 38.8°C
  1 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  37°C 34.0°C / 39.8°C
  1 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 37.5°C
  1 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.9°C / 35.7°C
  3 BF
  29%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.8°C / 37.0°C
  2 BF
  13%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.8°C / 33.4°C
  0 BF
  12%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  37°C 32.6°C / 38.5°C
  2 BF
  14%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.8°C / 38.3°C
  3 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 36.9°C
  1 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  35°C 29.9°C / 36.1°C
  2 BF
  24%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.6°C / 33.7°C
  2 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 33.9°C
  2 BF
  55%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  36°C 32.5°C / 35.9°C
  0 BF
  21%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  38°C 32.5°C / 38.8°C
  2 BF
  21%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.7°C / 40.8°C
  2 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  38°C 35.4°C / 40.9°C
  1 BF
  11%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.1°C / 33.3°C
  0 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.5°C / 38.9°C
  3 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 33.8°C
  3 BF
  13%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γυναικεία γονιμότητα: οδηγίες χρήσης

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το θρησκευτικό και ιατρικό ιερατείο, εκπροσωπούμενα από άνδρες που θεωρούν ότι αυτονοήτως φέρουν τη σχετική δικαιοδοσία, αποφάσισαν να συνεδριάσουν για τη γυναικεία γονιμότητα. Αλλη μια φορά, επαΐοντες απόγονοι του Αδάμ έχουν άποψη και ντιρεκτίβα για τις Εύες του κόσμου, εν προκειμένω για τις Εύες της πατρίδας που περί τα 40 τους βρίσκονται άτεκνες και, αν και υψηλού μορφωτικού επιπέδου, διαγιγνώσκονται –για δες! – με έλλειμμα ενημέρωσης σε σχέση με το σώμα τους και τους περιορισμούς που θέτει η φύση.

Εκπρόσωποι του εκκλησιαστικού κατεστημένου, αυτοί που εξανίστανται και σταθερά μπλοκάρουν στον 21ο αιώνα την εισαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, είναι εκείνοι που έρχονται στοργικά να φωτίσουν την άγνοια των γυναικών σχετικά με το σώμα τους και τα όρια της φύσης.

Οσα θέλουν οι παράγοντες του συνεδρίου να κοινωνήσουν στην αθώα, ανήξερη γυναίκα που φτάνει στα 40 και αίφνης συνειδητοποιεί την πεπερασμένη της γονιμότητα είναι ό,τι περιλαμβάνεται κανονικά σε ένα σχολικό μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Ολοι αυτοί οι ταγοί της Εκκλησίας και του Εθνους, όμως, στο πλαίσιο μιας δομικής υποκρισίας, προτιμούν την απουσία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και την αποσιωπούμενη εκχώρησή της στο Youporn.com

Από την άλλη, μεγαλογιατροί, μαΐστορες των εξωσωματικών που έχουν στήσει κολοσσιαίες περιουσίες πάνω στη βιομηχανία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, πλασάρονται χωρίς περίσκεψη, χωρίς αιδώ, σαν καλόπιστοι διαφωτιστές των γυναικών. Ερχονται να μιλήσουν την «αντικειμενική» γλώσσα της επιστήμης, μιας επιστήμης τάχα ουδέτερης και γυμνής ιδεολογίας. Εκεί έρχονται οι καλόγεροι του Εθνους, παραλαμβάνουν την «αντικειμενική» ιατρική γνώση για να τη συνδέσουν με το μέλλον του Εθνους, εστιάζοντας στη δημογραφική κρίση και τους κινδύνους που αυτή επιφυλάσσει.

Κι έτσι ξαφνικά το αντικείμενο της συζήτησης από τη μήτρα των γυναικών μετατίθεται στη μήτρα του έθνους. Μας λείπουν παιδιά σε αυτή τη χώρα ή μας λείπουν παιδιά με καθαρότητα αίματος; Ολα τα παιδιά που είναι δεύτερη γενιά μεταναστών, που γεννιούνται, μεγαλώνουν, πάνε σχολείο, στην Ελλάδα, σκέφτονται κι ονειρεύονται στα ελληνικά, τραγουδάνε μικρά το «Μάνα μου τα κλεφτόπουλα», δεν μας κάνουν για τη δημογραφική τόνωση της χώρας. Πρέπει να φέρουν πιστοποιημένα καθαρό, ελληνικό αίμα.

Από τη συζήτηση περί υπογονιμότητας απουσιάζει βεβαίως το εκτεταμένο εργασιακό καθεστώς που ισχύει ρητά ή άρρητα και υποχρεώνει τις γυναίκες να αποφεύγουν εγκυμοσύνες ή η μισθολογική ανισοτιμία. Απουσιάζει όμως πρωτίστως σαν εξοστρακισμένη ανοσιότητα το δικαίωμα των γυναικών να μην επιθυμούν τη μητρότητα. Την ίδια ώρα που οι άνδρες αντιμετωπίζονται με επιείκεια σαν γλυκούληδες, ανώριμοι Πίτερ Παν όταν αποφεύγουν την πατρότητα, οι γυναίκες φέρουν την ευθύνη να κάνουν το πλήρες οργανόγραμμα της ζωής τους εγκαίρως, με συναίσθηση ατομικής αλλά επιπλέον και εθνικής ευθύνης.

Το συνέδριο αυτό μοιάζει σαν θεατρική παράσταση: στο κέντρο της σκηνής το γυναικείο σώμα κι από πάνω του άνδρες με τη στολή των θεσμών που εκπροσωπούν –μαύρη για τους ιερωμένους, λευκή για τους γιατρούς– ρητορεύουν κι αποφασίζουν για το επί αιώνες πατριαρχίας καταπατημένο αυτό σώμα.

* καλλιτέχνιδα, ακτιβίστρια

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Το ιερατείο, η κυβέρνηση, η γονιμότητα
Τι έγκλημα κατά της ανθρώπινης καταγωγής. Τι [παρανοϊκή] ευφροσύνη -τι [ελεεινή] γηθοσύνη! Οι θεωρητικοί αρνητές του ερωτικού σμιξίματος καλούνται στα πάνελ της επιστήμης του εικοστού πρώτου αιώνα και της...
Το ιερατείο, η κυβέρνηση, η γονιμότητα
ΑΝΩ ΚΑΤΩ
Επιστροφή στον Μεσαίωνα; Κάντε λίγο κράτει!
Η διαφήμιση με είχε αφήσει άφωνη. Μια γυναίκα με ένα εντελώς κακόμοιρο κι ενοχικό ύφος να κατακλύζεται από φόβο, τύψεις και αγωνία γιατί πέρασε τα 40 κι ενώ σπούδασε, δούλεψε, μέχρι που βρήκε και τον άντρα των...
Επιστροφή στον Μεσαίωνα; Κάντε λίγο κράτει!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ψηφιακή μας Τρούμπα
Το διαδίκτυο σήμερα, με την προώθηση της γυναικείας πορνείας αλλά και με την ελεύθερη πρόσβαση σε πορνοταινίες με όλο και πιο κακοποιητικό προς τις γυναίκες περιεχόμενο, συμβάλλει αναμφίβολα στα κύματα...
Η ψηφιακή μας Τρούμπα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Όσοι σκοτώνουν δεν είναι άντρες, αγάπη μου!
Σήμερα το βράδυ, θα αγκαλιάσω την κόρη μου και θα της πω ιστορίες για άνδρες που θυσίασαν τη ζωή τους για να σώσουν τις γυναίκες που αγαπούσαν, για αγόρια που μόνη τους έγνοια ήταν να κάνουν την κοπέλα τους...
Όσοι σκοτώνουν δεν είναι άντρες, αγάπη μου!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενα παγκόσμιο πρότυπο για να αντιμετωπίσουμε τη βία κατά των γυναικών
Σε 12 χώρες που εντόπισαν τα Ηνωμένα Εθνη, ο αριθμός των περιπτώσεων βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών που καταγγέλθηκαν σε διάφορες οργανώσεις αυξήθηκε κατά 83% από το 2019 έως το 2020.
Ενα παγκόσμιο πρότυπο για να αντιμετωπίσουμε τη βία κατά των γυναικών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γυναικοκτονία: τα «ου φωνητά» της πατριαρχίας
Μη αποδεχόμενοι το σημαίνον γυναικοκτονία, ουσιαστικά δεν αναγνωρίζουμε την αλήθεια και τη βαρύτητα του σχετικού σημαινόμενου, ότι δηλαδή διαπράττονται φόνοι αποκλειστικά στη βάση εξουσιαστικής, κακοποιητικής,...
Γυναικοκτονία: τα «ου φωνητά» της πατριαρχίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας