• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.7°C / 35.7°C
  2 BF
  22%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.3°C / 32.9°C
  0 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 31.2°C / 37.0°C
  2 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 34.7°C
  3 BF
  22%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.3°C / 31.9°C
  2 BF
  37%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 32.1°C
  2 BF
  22%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 30.1°C
  3 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 29.6°C / 34.6°C
  1 BF
  23%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 32.1°C
  5 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 31.9°C
  3 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.1°C / 31.4°C
  5 BF
  37%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.6°C / 29.7°C
  0 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 35.9°C
  3 BF
  36%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.5°C / 32.9°C
  3 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.5°C / 34.4°C
  2 BF
  32%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.8°C / 32.8°C
  2 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.9°C / 35.9°C
  3 BF
  16%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  30°C 29.3°C / 31.5°C
  3 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.4°C / 34.4°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  3 BF
  18%
Δρόμοι και μονοπάτια
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δρόμοι και μονοπάτια

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο φίλος μου ο Πάνος βρέθηκε για λίγες μέρες στα πατρογονικά εδάφη. Κι όχι στο χωριό, αλλά σε μια εξοχή, μακριά από τον κόσμο. Πήρε το παμπάλαιο αγροτικό αυτοκίνητο του πατέρα του και ακολούθησε παλιούς, μικρούς, αγροτικούς δρόμους και μονοπάτια. Τη μεγάλη διαδρομή που έκανε την αποτύπωσε πάνω στον χάρτη του νησιού και με τη βοήθεια του πατέρα του ονομάτισε τις αγροτικές περιοχές που περιηγήθηκε και την ανάρτησε στο διαδίκτυο. Με έκπληξη διαπίστωσε ότι κάθε περιφέρεια χωρίζεται σε μικρότερες.

Ενας μικρός χείμαρρος, ένας βράχος, μια συστάδα πρίνων, τα υπολείμματα τοίχου ενός ξωκλησιού είναι τα εσωτερικά όρια, τα αγροτικά τοπόσημα, τα οποία ορίζουν αυτές τις περιοχές. Τι άραγε συμβολίζουν, τι θέλουν να μας πούνε αυτά τα ονόματα, από πού προέρχονται οι λέξεις; Ποιος άγνωστος αγρότης, τσομπάνης, έκανε, χωρίς να το γνωρίζει, άτυπα, χρέη επιτροπής ονοματοδοσίας; Μπριγιάν, Κουκότς, Στρουβίγλια, Παλίκαρ, Καφουρίνα, Ρουμάνα, Λουλούδια, Κούμαρ, κι άλλα ονόματα καταγράφτηκαν στον χάρτη της νοτιοανατολικής Λέσβου. Τώρα θα αρχίσει η αναζήτηση της ετυμολογίας, της ερμηνείας των λέξεων.

Αυτούς τους δρόμους και τις περιοχές όλο και λιγότεροι άνθρωποι τους διαβαίνουν. Οσο δύσβατη κι απομακρυσμένη είναι η περιοχή τόσο μικρότερη είναι η χρονική παραμονή σ’ αυτή. Ισα ίσα να μαζευτούν οι ελιές, όποτε έχει παραγωγή. Κάποιοι άλλοι τις περιηγούνται, με ποδήλατα, μηχανές, αλλά και με τα πόδια για αναψυχή. Ο άνθρωπος απομακρύνεται από τη γη και τις δυσκολίες της. Τώρα φυτεύουν ανεμογεννήτριες και ηλιακά κάτοπτρα. Ευτυχώς παραδίπλα νέοι αγρότες σκύβουν στη γης κι ακούνε την αιώνια φωνή της.

Στους διαδικτυακούς αναγνώστες, από κάθε σημείο της χώρας, ακόμα κι απ’ την Αυστραλία, ήρθαν αναμνήσεις από τα παλιά. Μεσήλικες και ηλικιωμένοι θυμήθηκαν τα μικράτα τους. Τότε που κατοικούσαν τον χειμώνα στα μικρά αγροτόσπιτα πολυμελείς οικογένειες, για να μαζέψουν τις ελιές· τη δύσκολη διαμονή, τις ελλείψεις και δυσκολίες. Από κει πήγαιναν, ποδαρόδρομο αρκετά χιλιόμετρα, στο σχολειό του χωριού που ανήκαν διοικητικά. Θυμήθηκαν τους καλούς δασκάλους, την αυστηρή δασκάλα. Την παγωνιά μετά τόσο περπάτημα στα βουνά, το απαραίτητο λιόξυλο που κουβάλαγαν για τη σόμπα της τάξης. Οι φωτογραφίες που συνόδευαν το δημοσίευμα έφεραν άλλες μνήμες. Τον γάμο των γονιών, κάποιου, στο ξωκλήσι της Αγιά Παρασκευής· όχι από ρομαντική διάθεση, αλλά γιατί δεν είχαν την οικονομική άνεση! Εκεί βαφτίστηκε κάποια κυρία, γιατί ήταν τάμα της οικογένειας και για να ξεπεραστεί κάποιο κακό, παλιό γεγονός.

«Καλά που μας έδειξες τα κτήματά μας στον χάρτη, γιατί σήμερα δεν ξέρουμε πού βρίσκονται», εξομολογήθηκε άλλος. Υποσχέθηκε το καλοκαίρι να επισκεφτεί την περιοχή. Να βαδίσει στους δρόμους και στα μονοπάτια της γενέτειρας, αλλά και σε αυτά των πίσω χρόνων.

* συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ισσα και η έναντι αυτής Αντισσα
Την αρχαία Αντισσα ανασκάπτει αυτή την περίοδο, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου.
Η Ισσα και η έναντι αυτής Αντισσα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μαρτύριο για πρόσφυγες σε ακυβέρνητη βάρκα
32 άνθρωποι βολόδερναν επί 18 ώρες μεταξύ Τουρκίας και Λέσβου με τις λιμενικές αρχές των δύο χωρών να παρακολουθούν απαθείς χωρίς να κάνουν επιχείρηση διάσωσης.
Μαρτύριο για πρόσφυγες σε ακυβέρνητη βάρκα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο δρόμος των ανθρώπων
Το 1915 Ελληνες πρόσφυγες βρέθηκαν στη Λέσβο. Εκατό χρόνια μετά, ο μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών στα νησιά κάνει προβληματική τη διαμονή και τη διαβίωσή τους. Η μακροχρόνια παραμονή και ο...
Ο δρόμος των ανθρώπων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο καμένος ελαιώνας
Ηταν καλλιεργήσιμος ελαιώνας και πευκοδάσος στη δυτική πλευρά του Κόλπου της Γέρας στη Λέσβο, του Κόλπου των Ελαιώνων καταπώς τον κατέγραφαν οι παλιοί περιηγητές κι οι πορτολάνοι. Βουνά ολόκληρα καλύπτουν οι...
Ο καμένος ελαιώνας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τσιμέντο να γίνει ο γιαλός της αρχαίας Ερεσού Λέσβου, κύριε Σκουρλέτη;
Οργίζομαι με την απραξία στο θέμα των αυτοδιοικητικών εκπροσώπων της Ερεσού, με την ηχηρή σιγή του δημάρχου του Δήμου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, ο οποίος τυχαίνει να κατάγεται από τον ιερό τόπο της Ερεσού, αλλά...
Τσιμέντο να γίνει ο γιαλός της αρχαίας Ερεσού Λέσβου, κύριε Σκουρλέτη;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γράμμα από τη Μυτιλήνη...
Νότια του αεροδρομίου της Μυτιλήνης, καθώς το αεροπλάνο πλησιάζει για προσγείωση, το μάτι πάει μια από το παράθυρο στα δεξιά, μια στα αριστερά. Από τη μια η αφρισμένη θάλασσα, από την άλλη οι ακτές με τις...
Γράμμα από τη Μυτιλήνη...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας