• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.8°C / 24.1°C
  0 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.6°C / 22.7°C
  2 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.5°C
  2 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 17.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 20.4°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 16.8°C
  2 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  1 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 22.7°C
  2 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.5°C / 20.9°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.8°C / 22.4°C
  1 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  2 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 17.3°C / 21.6°C
  1 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 15.5°C / 22.2°C
  0 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 22.2°C
  1 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 21.1°C
  1 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  0 BF
  71%
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η καρατόμηση του εργατικού δικαίου

 • A-
 • A+

Ενας κόσμος ανάποδα
Εντουάρντο Γκαλεάνο

Ο σπουδαίος Ουρουγουανός συγγραφέας, που έγραψε το ως άνω βιβλίο αγανακτισμένος από την κατάφωρη κοινωνική αδικία, καταγγέλλει τους διεθνείς οργανισμούς, τις κυβερνήσεις και τα μεγάλα συμφέροντα, καταδικάζει την εκμετάλλευση και την αδικία, υψώνει φωνή διαμαρτυρίας και καλεί σε εγρήγορση και δράση, παραδίδοντας μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για τους απαρνημένους, απατημένους - κρυφούς πρωταγωνιστές της αληθινής ιστορίας και της σημερινής πραγματικότητας, δηλαδή αυτούς που μπορούν να ενσαρκώσουν μια ενδεχόμενη διαφορετική πραγματικότητα.

Το κείμενο αυτό -από καρδιάς- δεν απευθύνεται στους εισηγητές του τερατουργήματος (αντικοινωνικού και απάνθρωπου εργατικού νομοσχεδίου) και τούτο διότι είναι μάταιη κάθε πρόταση ή άλλη άποψη με δεδομένη τη νοσηρή βούληση να το «περάσουν» με βάση τη θηριώδη και υπερφίαλη πλειοψηφία και την καλπάζουσα αλαζονεία τους, αλλά «φωνάζει» στους εργαζόμενους με τις εξής επισημάνσεις: α) βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι η εξίσωση εργοδότη-εργαζόμενου και η αποδυνάμωση-απίσχνανση των συνδικάτων (παλαιός καημός των μεγαλοεργοδοτών και των παχυλά αμειβομένων συμβούλων τους, καθηγητών συνταγματολόγων ή εργατολόγων).

Η φιλοσοφία αυτή, δηλαδή της εξίσωσης, είναι αντίθετη προς βασικές διατάξεις του ισχύοντος Συντάγματος (άρθρα 2, 4, 5, 22 και 23), β) διευρύνεται η εργασιακή ζούγκλα με την κατάργηση του οκταώρου, γ) κόντρα στο άρθρο 22 παρ. 2 του Συντάγματος καταργείται ο θεσμός των ελεύθερων διαπραγματεύσεων που οδηγούν στη σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας και συνακόλουθα πλήττεται καίρια η συλλογική αυτονομία και αντικαθίσταται με την ατομική σύμβαση εργασίας, στην οποία ο ένας συμβαλλόμενος είναι ο ευάλωτος και φοβισμένος για την απόλυση αδύναμος εργαζόμενος έναντι του πανίσχυρου και οργανωμένου εργοδότη με τους συμβούλους του, δ) θεσπίζεται η υποχρέωση του δικαστηρίου να μην αποδέχεται την επαναπρόσληψη σε περίπτωση που κηρύσσει άκυρη την απόλυση ως καταχρηστική. Περιορίζει το δικαίωμα σε αποζημίωση και πλήττει την προσωπικότητα του εργαζόμενου.

Ετσι υποβαθμίζει ταυτόχρονα και προσβάλλει την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, ε) θεσμοθετεί τον απεργοσπαστικό μηχανισμό με τη ρύθμιση ότι σε περίπτωση απεργίας πρέπει να εργάζεται το 1/3 του συνόλου των εργαζομένων και μάλιστα σε περίπτωση μη εφαρμογής της διάταξης αυτής θεσπίζει αστικές και ποινικές ευθύνες για τους εκπροσώπους των απεργών, στ) υιοθετεί την ακραία ευελιξία στην εργασία με τη διευκόλυνση του εργοδότη για απολύσεις, για εργασία όλες τις Κυριακές του χρόνου και για υπέρμετρη αύξηση των υπερωριών σε σχέση με τα σήμερα ισχύοντα, ζ) διαλύει ουσιαστικά τον ελεγκτικό μηχανισμό με την κατάργηση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και «χρυσώνει» το χάπι με ανάδειξη της υπηρεσίας αυτής σε Ανεξάρτητη Αρχή με διορισμό του Δ.Σ. από την κυβέρνηση.

Οπότε με βάση τις καταστροφικές αυτές εμμονές αναδύονται αμείλικτα ερωτήματα για όλους μας:

 1. Μήπως ο «πυρετός» φέρνει φλόγωση και μόλυνση και παραλήρημα;
 2. Μήπως αυτός ο καταιγισμός επικοινωνίας με μονοφωνία, αφανίζει την «κοινωνία» και αποκόπτει την επαφή με την πραγματικότητα και τα ουσιώδη προβλήματα;
 3. Μήπως αυτή η ταχύτατη γνώση άπειρων γεγονότων της κάθε στιγμής, συχνά παραποιημένων για λόγους δημαγωγικούς, πολιτικούς και συμφεροντολογικούς, πνίγει την αληθινή γνώση των πραγμάτων για τα σταθερά και τα γνήσια;
 4. Μήπως αυτός ο βομβαρδισμός με φύρδην μίγδην ενημέρωση για τα επερχόμενα φοβερά, αλλά και τα πλαστά και πεποιημένα μας καταντά τελικώς απαθείς, αναίσθητους και «Μιθριδάτες» για όλα;
 5. Μήπως ο προπαγανδιστικός κατακλυσμός θαμπώνει την όραση και ναρκώνει-παραλύει την κρίση, έτσι που να αδυνατούμε να διακρίνουμε το στάρι από τους τριβόλους, το δίκαιο από το άδικο, το ανθρώπινο από το απάνθρωπο με την επισήμανση ότι το εργατικό δίκαιο είναι κατεξοχήν ανθρωποκεντρικό;

Τώρα είναι η ώρα οι εργαζόμενοι να ακούσουν την κραυγή του Σέξπιρ: «Αχρείος κόσμος...θα ξεσπάσει (το κακό) πριν καιρός περάσει» και έναν πιο παλαιό, τον ημέτερο ελεγειακό ποιητή Φωκυλίδη από τη Μίλητο: «Αρχόμενον το κακό κόπτειν» (σταμάτα το κακό στην αρχή του).

Ας ανατρέξουν οι εργαζόμενοι στην ιστορία του τραγουδιού του Φ. Λάδη «Πάγωσε η τσιμινιέρα» και στο πώς εκείνοι οι απεργοί για τους οποίους γράφτηκε δικαιώθηκαν με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία (από τους 500 εργαζόμενους, συμμετείχαν οι 497, πλην τριών φυλάκων).

Και κλείνω το κάλεσμα προς τους εργαζόμενους με τον συγγραφέα που άρχισα: «Σήμερα πια ο κόσμος δεν σέβεται τίποτα. Κάποτε υποκλινόμασταν μπροστά στην τιμή, την αλήθεια και το νόμο [...] Η διαφθορά έχει φωλιάσει στη ζωή των σημερινών ανθρώπων. Οπου δεν υπάρχει υπακοή στους νόμους, μόνος νόμος γίνεται η διαφθορά. Η διαφθορά υπονομεύει τη χώρα, το ήθος, η τιμή και ο νόμος έχουν εξανεμισθεί από τη ζωή μας». Δηλώσεις του Αλ Καπόνε λίγες μέρες πριν οδηγηθεί στη φυλακή. Οποιαδήποτε ομοιότητα των ανωτέρω με τη σημερινή κατάσταση και πραγματικότητα είναι απολύτως τυχαία.

* δικηγόρος, πρώην γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εσάς τι σας νοιάζει;
Μας νοιάζει γιατί το Δημόσιο δεν είναι πια ο «ασφαλής εργασιακός τόπος» με τις καλές εργασιακές σχέσεις και τους υψηλούς μισθούς. Μας νοιάζει γιατί το νομοσχέδιο καθιστά το δικαίωμα συνδικαλιστικής δράσης...
Εσάς τι σας νοιάζει;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αποδομούν τις εργασιακές σχέσεις, επιβάλλουν εργασιακό μεσαίωνα
Ποιος ο λόγος να θελήσουν οι νέες και οι νέοι μας να εργαστούν σ’ ένα περιβάλλον που προάγει την εξουθενωτική και απλήρωτη εργασία με μειωμένες αποδοχές; Χαμένοι και οι άνεργοι, διότι το νομοσχέδιο ουσιαστικά...
Αποδομούν τις εργασιακές σχέσεις, επιβάλλουν εργασιακό μεσαίωνα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιβίωση ή βιώσιμη κοινωνία;
Η λειτουργία των θεσμών και το νομικό πλαίσιο δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες και στην καθημερινότητά μας, με την ακρίβεια να επελαύνει και την αγοραστική μας δύναμη να μειώνεται δραματικά.
Επιβίωση ή βιώσιμη κοινωνία;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το τοπίο της εργασίας στην οικονομία πλατφόρμας
Η ανάπτυξη μέρους της οικονομίας πλατφόρμας ως τμήματος της άτυπης και σκιώδους οικονομίας, σε συνδυασμό με το γενικότερα δυσμενές εργασιακό τοπίο στην Ελλάδα, καθιστά τους εργαζόμενους σε αυτήν επισφαλείς και...
Το τοπίο της εργασίας στην οικονομία πλατφόρμας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πόσο απέχουμε από μια δίκαιη οικονομία;
Ενας χρήσιμος τρόπος αξιολόγησης της συμβολής της οικονομίας περιστασιακής απασχόλησης σε μια ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς αφορά τη διάκριση μεταξύ της δημιουργίας αξίας και της απόσπασης αξίας.
Πόσο απέχουμε από μια δίκαιη οικονομία;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τους ψήφισαν, τους επέτρεψαν, είναι καιρός να αντιδράσουν!
Εδώ και λίγες μέρες με τις ψήφους μόνο της Ν.Δ. αποτελεί νόμο του κράτους το νέο εργασιακό νομοσχέδιο ή καλύτερα η ταφόπλακα των δικαιωμάτων και των κεκτημένων των εργαζομένων.
Τους ψήφισαν, τους επέτρεψαν, είναι καιρός να αντιδράσουν!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας