• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  12°C 8.6°C / 14.7°C
  0 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.1°C / 13.3°C
  1 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 13.0°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.3°C
  3 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  93%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 11.7°C
  1 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.7°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.8°C / 13.6°C
  2 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 16.4°C
  3 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  4 BF
  79%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.1°C / 17.9°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  5 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  6°C 4.5°C / 5.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 4.5°C / 12.3°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.0°C
  0 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.8°C / 14.8°C
  0 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 8.8°C / 12.7°C
  1 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.7°C / 13.3°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  84%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δύο θάνατοι: του Σάμη και των βιβλίων

 • A-
 • A+

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Το βιβλίο είναι εμπόρευμα ή κάτι άλλο; Εδώ, ξεχάστε ότι υπάρχει μία και ορθή απάντηση. Από τον πηλό και τις περγαμηνές στους κλάδους χαρτοπολτού και χαρτιού και, από εκεί, στο ανακυκλωμένο χαρτί, από τους βιβλιοπώλες και τους μονοπωλιακά ανταγωνιστικούς εκδότες μέχρι τους ολιγοπωλιακούς πιστωτές και ρευστοποιητές περιουσιακών στοιχείων, και από τον κόσμο των δημιουργών (συγγραφείς, ποιητές, στοχαστές και μεταφραστές) μέχρι τους αναγνώστες των βιβλίων (καταναλωτές-χρήστες), υπάρχουν πολλοί ενδιάμεσοι κοινωνικοί χώροι που θα έδιναν αποκλίνουσες απαντήσεις για το «τι είναι ένα βιβλίο». Χώροι κατοχύρωσης δικαιωμάτων, διανομής και εμπορίου, διαφήμισης. Κι άλλοι, ολωσδιόλου άγνωστοι.

Οι κόσμοι της πειθάρχησης στον βιβλιολογικό κανόνα, των μυστικών της τυπογραφίας (της γραμματοσειράς, της ταυτότητας, της στιγμής, της κεφαλίδας, της σπάσας, του κοψίματος, της κουτσής αράδας και του διάστιχου, του κοσμήματος, του κολοφώνα, του εξώφυλλου, του οπισθόφυλλου και του αυτιού, της διόρθωσης και επιμέλειας, της βιβλιοδεσίας κ.ά.). Σε αυτούς τους άγνωστους κόσμους ανασαίνουν πολλοί Σάμηδες Γαβριηλίδηδες.

Ο εκδότης Σάμης Γιαβριηλίδης ήταν άτυχος. Μέχρι την τελευταία του στιγμή, πάλεψε για να αντιστρέψει την οικονομική κατάσταση. Αν ζούσε, ίσως και να τα κατάφερνε. Και βεβαίως, στην εκδοτική πιάτσα ήταν ένας αναγνωρίσιμος κρίκος των επάλληλων κόσμων του βιβλίου –κυρίως μιας παρέας ποιητών– που μαζεύονταν στην οδό Μαυρομιχάλη, πριν στηθεί το Poems n' Crimes. Οι «Εκδόσεις Γαβριηλίδη» ήταν σπίτι πολλών δημιουργών και ο Σαμίκος ένας καλός οικοδεσπότης.

Οι δύο ταυτόχρονοι θάνατοι, του Σάμη και των «Εκδόσεων Γαβριηλίδη», προκάλεσαν σοκ. Και όλα πήραν τον νομικό δρόμο τους. Αλλά η συνέχεια ήταν που ενόχλησε περισσότερο. Η απόλυτη ανακολουθία μεταξύ δαπάνης που καταβάλλουν οι τράπεζες για την προβολή της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» τους και της πραγματικής θεσμικής κοινωνικής ανευθυνότητας και αναισθησίας τους: πολτοποίησαν τα βιβλία που βρήκαν στου Γαβριηλίδη επειδή, νομικά, έτσι όφειλαν να πράξουν. Η φρίκη που νομίζαμε ότι ήταν πίσω μας ξαναγύρισε: μνήμες Μεσαίωνα, 4ης Αυγούστου του Μεταξά και των ναζιστικών τελετουργικών πυρών καταστροφής των βιβλίων.

Για να καταλήξουμε στις παραμέτρους ύπαρξης και λειτουργίας μιας εκδοτικής επιχείρησης στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Ξεχωρίζει η αδιαφορία για το βιβλίο στην ευρωπαϊκή χώρα που αδυνατεί να συγκροτήσει και να εφαρμόσει ένα εθνικό σχέδιο για τις δημόσιες βιβλιοθήκες. Με το παράδοξο της τελευταίας θέσης ανάμεσα στις χώρες της Ενωσης στις δαπάνες των νοικοκυριών για βιβλία και τη σαφώς καλύτερη θέση του χρόνου που αφιερώνουν οι Ελληνες στην ανάγνωση βιβλίων, τα βιβλία του Γαβριηλίδη άξιζαν μια δεύτερη οικονομικά και, κυρίως, κοινωνικά επωφελή ευκαιρία. Ούτε αυτό μπόρεσε να γίνει. Μόνο ντροπή.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αναγνώσματα και λαϊκές βιβλιοθήκες
Στην Ελλάδα, τα λαϊκά πανηγύρια αποτελούσαν έναν προθάλαμο για φτηνά παιχνίδια, βιβλία, εικονίσματα και άλλα φτηνά είδη, μια που η πελατεία των πανηγυριών δεν είχε παρά μόνο περιορισμένες οικονομικές...
Αναγνώσματα και λαϊκές βιβλιοθήκες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα «Ματωμένα χώματα» της Διδώς Σωτηρίου και η αρχαία Έφεσος
Στο μυθιστόρημα «Ματωμένα χώματα», της Διδώς Σωτηρίου, παρουσιάζεται ο βίος και η πολιτεία του Μανώλη Αξιώτη, δουλευτή της εύφορης μικρασιατικής γης, από το χωριό Κιρκιντζέ κοντά στην αρχαία Έφεσο.
Τα «Ματωμένα χώματα» της Διδώς Σωτηρίου και η αρχαία Έφεσος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η διυποκειμενική φύση των ηθικών και πολιτικών αρετών
Η Pelluchon εκκινεί από την έννοια του προσώπου, αντιλαμβανόμενη την εαυτότητα ως μια δυναμική υπαρκτική κατάσταση που ανατροφοδοτείται διαρκώς χάρη στην ιδιότητά μας ως όντων αναγνωρίσιμων από άλλα ισάξια...
Η διυποκειμενική φύση των ηθικών και πολιτικών αρετών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο συγγραφέας του πολιτισμού, Μήτσος Κασόλας
Ο τόπος του Μήτσου Κασόλα, της οικογένειας Κασόλα αλλά και των ηρώων του, Πρίγκιπα, Αγγελίνας και Γερακίνας: Κοίταζε ολόγυρα τον Κουμαριά, το όρος Παναιτωλικό, που ξεκινούσε από το Αγρίνιο και έφτανε...
Ο συγγραφέας του πολιτισμού, Μήτσος Κασόλας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιστημονικός σκεπτικισμός, πολιτική στράτευση και εγκληματολογία
Ο επιστημονικός σκεπτικισμός δεν ευχαριστεί την πολιτική και διοικητική ελίτ, η οποία και καθορίζει την απονομή του κύρους αλλά και την υλική επιβράβευση των ερευνητών-διανοουμένων.
Επιστημονικός σκεπτικισμός, πολιτική στράτευση και εγκληματολογία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας