• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.4°C / 25.7°C
  2 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 23.4°C
  1 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 24.3°C
  1 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 19.2°C
  2 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 20.2°C
  3 BF
  72%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 22.0°C
  1 BF
  92%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 27.7°C
  0 BF
  40%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  1 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.8°C
  1 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 20.5°C
  2 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  90%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  72%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.5°C / 24.4°C
  2 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 25.8°C
  2 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 25.5°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 20.7°C / 21.7°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 13.7°C
  2 BF
  93%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εσάς τι σας νοιάζει;

 • A-
 • A+

«Εσάς τι σας νοιάζει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη; Αυτό αφορά μόνο τον ιδιωτικό τομέα κι όχι τους δημοσίους υπαλλήλους». Είναι η νέα εκδοχή του κοινωνικού αυτοματισμού που καλλιεργείται εντέχνως προκειμένου να προκληθούν ρωγμές στο πανεργατικό μέτωπο που έχει συγκροτηθεί ενάντια στην εργασιακή αντιμεταρρύθμιση. Ηταν σαν να ακούγονταν τα αντεστραμμένα είδωλα των ομιλουσών κεφαλών της τηλεόρασης κατά τη διάρκεια της συκοφαντικής εκστρατείας ενάντια στο Δημόσιο και τους εργαζόμενους σε αυτό, στα πρώτα χρόνια του Μνημονίου.

Και είναι ακριβώς η μνημονιακή εμπειρία η αφετηριακή συνθήκη κατανόησης πως ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας και οι εργαζόμενοί τους είναι σε ένα καθεστώς συγκοινωνούντων δοχείων όπου χάνονται ή κερδίζονται εργασιακά, μισθολογικά ή ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ξέρουμε λοιπόν πως αν χαθεί το 8ωρο στον ιδιωτικό τομέα, αργά ή γρήγορα θα χαθεί και στον δημόσιο. Με τον ίδιο τρόπο που οι μειώσεις των μισθών στο Δημόσιο κατά σχεδόν 40% τα πρώτα χρόνια του Μνημονίου και οι απολύσεις που πραγματοποιούσε τότε ο Μητσοτάκης απλά «για να σπάσει το ταμπού», όπως μας έλεγε περιφρονητικά, οδήγησαν σε μειώσεις μισθών και απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, λουκέτα στα μαγαζιά και κατάρρευση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Μας νοιάζει γιατί το Δημόσιο δεν είναι πια ο «ασφαλής εργασιακός τόπος» με τις καλές εργασιακές σχέσεις και τους υψηλούς μισθούς - ειδικά οι τελευταίοι παραμένουν καθηλωμένοι στις τελευταίες θέσεις από πλευράς αγοραστικής δύναμης στην Ευρώπη. Αθόρυβα τα τελευταία δύο χρόνια και με πρόσχημα την πανδημία, οι εργαζόμενοι με διάφορες ελαστικές σχέσεις εργασίας έφτασαν να αποτελούν το 30% των μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο, αφού εξαιρέσουμε τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας.

Αν προσθέσουμε σε αυτά και τις διάφορες εργολαβίες που αποκτούν «πανδημικά» χαρακτηριστικά τα τελευταία δύο χρόνια, τότε το ποσοστό είναι σίγουρα μεγαλύτερο. Το Δημόσιο βαίνει ταχύτατα προς ιδιωτικοποίηση, με εργαζόμενους που έχουν κακούς μισθούς και επισφαλείς εργασιακές σχέσεις και τη ζωή τους να επιδεινώνεται διαρκώς.

Μας νοιάζει γιατί το νομοσχέδιο Χατζηδάκη θα οδηγήσει σε μείωση μισθών και αύξηση της ανεργίας, στερώντας έτσι πολύτιμους πόρους από το ασφαλιστικό σύστημα αλλά και τις κοινωνικές δαπάνες, ειδικά αυτές που αφορούν τη δημόσια υγεία και εκπαίδευση.

Μας νοιάζει γιατί καθιστά το δικαίωμα συνδικαλιστικής δράσης ιδιώνυμο αδίκημα, δυσχεραίνει τη δυνατότητα συλλογικής οργάνωσης των δυνάμεων της μισθωτής εργασίας, απαγορεύοντας πρακτικά τη δυνατότητα προκήρυξης απεργίας, και θέτει τους πιο πρωτοπόρους και μαχητικούς συνδικαλιστές κάτω από τη συνεχή απειλή της ποινικής δίωξης ή της δήμευσης της περιουσίας τους μέσω της «αστικής ευθύνης». Στερεί συνολικά από τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα το δικαίωμα να αγωνίζονται συλλογικά για τη βελτίωση της ζωής τους.

Μας νοιάζει γιατί δεν θέλουμε να καταστραφεί το μέλλον των βιολογικών ή των συμβολικών παιδιών μας, της νέας γενιάς που θα αναγκαστεί να ζήσει ή να φύγει από μια χώρα που θα έχει μεταβληθεί σε έναν δυστοπικό εφιάλτη. Οπου οι άνθρωποι, οι φίλοι μας, οι συγγενείς, οι γείτονες, θα μαραζώνουν δουλεύοντας 10 ή 12 ώρες την ημέρα με τον κίνδυνο του εργατικού ατυχήματος για να πληρωθούν με ένα ρεπό όταν και αν το θελήσει ο εργοδότης. Που δεν θα έχουν κοινωνική και οικογενειακή ζωή, ελεύθερο χρόνο, αλλά ούτε και χρήματα, ψευτοζώντας με μισθούς πείνας που δεν θα φτάνουν ούτε για τα βασικά, πόσο μάλλον για να διασκεδάσουν με την παρέα τους, να πάνε σε μια συναυλία, να δούνε μια παράσταση.

Μας νοιάζει όπως νοιάζει τη συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας, γιατί ως εργαζόμενοι και πολίτες γνωρίζουμε πως η εξαέρωση του ελεύθερου χρόνου και η κατάργηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών συνιστούν συνθήκες δημοκρατικής υστέρησης την οποία έχουμε συνταγματικό καθήκον να αποτρέψουμε.

Και επειδή ακριβώς μας νοιάζει και για όλους αυτούς τους λόγους, το νομοσχέδιο Χατζηδάκη δεν πρέπει να ψηφιστεί και αν ψηφιστεί, δεν πρέπει να εφαρμοστεί, έως ότου με την πρώτη ευκαιρία καταργηθεί. Και ο μοναδικός τρόπος είναι η συνεχής ανυποχώρητη δράση, με πρώτο σταθμό την απεργία στις 10 Ιουνίου.

* Μέλος Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ, αναπληρωματικό μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Public Services International

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η καρατόμηση του εργατικού δικαίου
Ο σπουδαίος Ουρουγουανός συγγραφέας, που έγραψε το ως άνω βιβλίο αγανακτισμένος από την κατάφωρη κοινωνική αδικία, καταγγέλλει τους διεθνείς οργανισμούς, τις κυβερνήσεις και τα μεγάλα συμφέροντα, καταδικάζει...
Η καρατόμηση του εργατικού δικαίου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αποδομούν τις εργασιακές σχέσεις, επιβάλλουν εργασιακό μεσαίωνα
Ποιος ο λόγος να θελήσουν οι νέες και οι νέοι μας να εργαστούν σ’ ένα περιβάλλον που προάγει την εξουθενωτική και απλήρωτη εργασία με μειωμένες αποδοχές; Χαμένοι και οι άνεργοι, διότι το νομοσχέδιο ουσιαστικά...
Αποδομούν τις εργασιακές σχέσεις, επιβάλλουν εργασιακό μεσαίωνα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιβίωση ή βιώσιμη κοινωνία;
Η λειτουργία των θεσμών και το νομικό πλαίσιο δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες και στην καθημερινότητά μας, με την ακρίβεια να επελαύνει και την αγοραστική μας δύναμη να μειώνεται δραματικά.
Επιβίωση ή βιώσιμη κοινωνία;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το τοπίο της εργασίας στην οικονομία πλατφόρμας
Η ανάπτυξη μέρους της οικονομίας πλατφόρμας ως τμήματος της άτυπης και σκιώδους οικονομίας, σε συνδυασμό με το γενικότερα δυσμενές εργασιακό τοπίο στην Ελλάδα, καθιστά τους εργαζόμενους σε αυτήν επισφαλείς και...
Το τοπίο της εργασίας στην οικονομία πλατφόρμας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πόσο απέχουμε από μια δίκαιη οικονομία;
Ενας χρήσιμος τρόπος αξιολόγησης της συμβολής της οικονομίας περιστασιακής απασχόλησης σε μια ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς αφορά τη διάκριση μεταξύ της δημιουργίας αξίας και της απόσπασης αξίας.
Πόσο απέχουμε από μια δίκαιη οικονομία;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τους ψήφισαν, τους επέτρεψαν, είναι καιρός να αντιδράσουν!
Εδώ και λίγες μέρες με τις ψήφους μόνο της Ν.Δ. αποτελεί νόμο του κράτους το νέο εργασιακό νομοσχέδιο ή καλύτερα η ταφόπλακα των δικαιωμάτων και των κεκτημένων των εργαζομένων.
Τους ψήφισαν, τους επέτρεψαν, είναι καιρός να αντιδράσουν!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας