• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 24.4°C
  2 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.2°C / 26.1°C
  4 BF
  31%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 18.3°C / 26.0°C
  2 BF
  31%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  3 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  3 BF
  52%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.6°C
  3 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  4 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.1°C / 26.0°C
  2 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.4°C / 24.0°C
  3 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  4 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 23.0°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 22.0°C
  3 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  64%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 26.0°C
  2 BF
  29%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.2°C / 23.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  4 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 23.0°C
  2 BF
  31%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 23.0°C
  3 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.6°C
  2 BF
  45%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  4 BF
  24%
Εσάς τι σας νοιάζει;
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εσάς τι σας νοιάζει;

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Εσάς τι σας νοιάζει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη; Αυτό αφορά μόνο τον ιδιωτικό τομέα κι όχι τους δημοσίους υπαλλήλους». Είναι η νέα εκδοχή του κοινωνικού αυτοματισμού που καλλιεργείται εντέχνως προκειμένου να προκληθούν ρωγμές στο πανεργατικό μέτωπο που έχει συγκροτηθεί ενάντια στην εργασιακή αντιμεταρρύθμιση. Ηταν σαν να ακούγονταν τα αντεστραμμένα είδωλα των ομιλουσών κεφαλών της τηλεόρασης κατά τη διάρκεια της συκοφαντικής εκστρατείας ενάντια στο Δημόσιο και τους εργαζόμενους σε αυτό, στα πρώτα χρόνια του Μνημονίου.

Και είναι ακριβώς η μνημονιακή εμπειρία η αφετηριακή συνθήκη κατανόησης πως ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας και οι εργαζόμενοί τους είναι σε ένα καθεστώς συγκοινωνούντων δοχείων όπου χάνονται ή κερδίζονται εργασιακά, μισθολογικά ή ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ξέρουμε λοιπόν πως αν χαθεί το 8ωρο στον ιδιωτικό τομέα, αργά ή γρήγορα θα χαθεί και στον δημόσιο. Με τον ίδιο τρόπο που οι μειώσεις των μισθών στο Δημόσιο κατά σχεδόν 40% τα πρώτα χρόνια του Μνημονίου και οι απολύσεις που πραγματοποιούσε τότε ο Μητσοτάκης απλά «για να σπάσει το ταμπού», όπως μας έλεγε περιφρονητικά, οδήγησαν σε μειώσεις μισθών και απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, λουκέτα στα μαγαζιά και κατάρρευση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Μας νοιάζει γιατί το Δημόσιο δεν είναι πια ο «ασφαλής εργασιακός τόπος» με τις καλές εργασιακές σχέσεις και τους υψηλούς μισθούς - ειδικά οι τελευταίοι παραμένουν καθηλωμένοι στις τελευταίες θέσεις από πλευράς αγοραστικής δύναμης στην Ευρώπη. Αθόρυβα τα τελευταία δύο χρόνια και με πρόσχημα την πανδημία, οι εργαζόμενοι με διάφορες ελαστικές σχέσεις εργασίας έφτασαν να αποτελούν το 30% των μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο, αφού εξαιρέσουμε τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας.

Αν προσθέσουμε σε αυτά και τις διάφορες εργολαβίες που αποκτούν «πανδημικά» χαρακτηριστικά τα τελευταία δύο χρόνια, τότε το ποσοστό είναι σίγουρα μεγαλύτερο. Το Δημόσιο βαίνει ταχύτατα προς ιδιωτικοποίηση, με εργαζόμενους που έχουν κακούς μισθούς και επισφαλείς εργασιακές σχέσεις και τη ζωή τους να επιδεινώνεται διαρκώς.

Μας νοιάζει γιατί το νομοσχέδιο Χατζηδάκη θα οδηγήσει σε μείωση μισθών και αύξηση της ανεργίας, στερώντας έτσι πολύτιμους πόρους από το ασφαλιστικό σύστημα αλλά και τις κοινωνικές δαπάνες, ειδικά αυτές που αφορούν τη δημόσια υγεία και εκπαίδευση.

Μας νοιάζει γιατί καθιστά το δικαίωμα συνδικαλιστικής δράσης ιδιώνυμο αδίκημα, δυσχεραίνει τη δυνατότητα συλλογικής οργάνωσης των δυνάμεων της μισθωτής εργασίας, απαγορεύοντας πρακτικά τη δυνατότητα προκήρυξης απεργίας, και θέτει τους πιο πρωτοπόρους και μαχητικούς συνδικαλιστές κάτω από τη συνεχή απειλή της ποινικής δίωξης ή της δήμευσης της περιουσίας τους μέσω της «αστικής ευθύνης». Στερεί συνολικά από τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα το δικαίωμα να αγωνίζονται συλλογικά για τη βελτίωση της ζωής τους.

Μας νοιάζει γιατί δεν θέλουμε να καταστραφεί το μέλλον των βιολογικών ή των συμβολικών παιδιών μας, της νέας γενιάς που θα αναγκαστεί να ζήσει ή να φύγει από μια χώρα που θα έχει μεταβληθεί σε έναν δυστοπικό εφιάλτη. Οπου οι άνθρωποι, οι φίλοι μας, οι συγγενείς, οι γείτονες, θα μαραζώνουν δουλεύοντας 10 ή 12 ώρες την ημέρα με τον κίνδυνο του εργατικού ατυχήματος για να πληρωθούν με ένα ρεπό όταν και αν το θελήσει ο εργοδότης. Που δεν θα έχουν κοινωνική και οικογενειακή ζωή, ελεύθερο χρόνο, αλλά ούτε και χρήματα, ψευτοζώντας με μισθούς πείνας που δεν θα φτάνουν ούτε για τα βασικά, πόσο μάλλον για να διασκεδάσουν με την παρέα τους, να πάνε σε μια συναυλία, να δούνε μια παράσταση.

Μας νοιάζει όπως νοιάζει τη συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας, γιατί ως εργαζόμενοι και πολίτες γνωρίζουμε πως η εξαέρωση του ελεύθερου χρόνου και η κατάργηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών συνιστούν συνθήκες δημοκρατικής υστέρησης την οποία έχουμε συνταγματικό καθήκον να αποτρέψουμε.

Και επειδή ακριβώς μας νοιάζει και για όλους αυτούς τους λόγους, το νομοσχέδιο Χατζηδάκη δεν πρέπει να ψηφιστεί και αν ψηφιστεί, δεν πρέπει να εφαρμοστεί, έως ότου με την πρώτη ευκαιρία καταργηθεί. Και ο μοναδικός τρόπος είναι η συνεχής ανυποχώρητη δράση, με πρώτο σταθμό την απεργία στις 10 Ιουνίου.

* Μέλος Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ, αναπληρωματικό μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Public Services International

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η καρατόμηση του εργατικού δικαίου
Ο σπουδαίος Ουρουγουανός συγγραφέας, που έγραψε το ως άνω βιβλίο αγανακτισμένος από την κατάφωρη κοινωνική αδικία, καταγγέλλει τους διεθνείς οργανισμούς, τις κυβερνήσεις και τα μεγάλα συμφέροντα, καταδικάζει...
Η καρατόμηση του εργατικού δικαίου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αποδομούν τις εργασιακές σχέσεις, επιβάλλουν εργασιακό μεσαίωνα
Ποιος ο λόγος να θελήσουν οι νέες και οι νέοι μας να εργαστούν σ’ ένα περιβάλλον που προάγει την εξουθενωτική και απλήρωτη εργασία με μειωμένες αποδοχές; Χαμένοι και οι άνεργοι, διότι το νομοσχέδιο ουσιαστικά...
Αποδομούν τις εργασιακές σχέσεις, επιβάλλουν εργασιακό μεσαίωνα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Είμαστε απέναντι
Εργασιακό νομοσχέδιο που ελαστικοποιεί το ωράριο, παραπέμποντας το 8ωρο στην άνιση ατομική διαπραγμάτευση μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου.
Είμαστε απέναντι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο εργασιακός χρόνος ως αφαίρεση
Η τάση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων ανά τους χρόνους αμβλύνθηκε μέσα από τις συλλογικές διεκδικήσεις των οργανώσεών τους και μέσα από τους, συχνά αιματηρούς, αγώνες τους.
Ο εργασιακός χρόνος ως αφαίρεση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Θάτσερ, το νομοσχέδιο Χατζηδάκη - Μητσοτάκη και το Σύνταγμα
Ευθέως αντισυνταγματική είναι η ουσιαστική κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) μέσω της μετατροπής του σε Ανεξάρτητη Αρχή. Και αυτό γιατί ρητά προβλέπεται στο άρθρο 22 παρ. 1 του Συντάγματος...
Η Θάτσερ, το νομοσχέδιο Χατζηδάκη - Μητσοτάκη και το Σύνταγμα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το... αυγό
Δεν πρόκειται να επιχειρηματολογήσω για το πόσο αντεργατικό είναι το υπό ψήφιση νομοσχέδιο. Οποιος έχει δουλέψει έστω και για λίγο σαν εργάτης ή υπάλληλος το καταλαβαίνει πολύ καλά και δεν παραμυθιάζεται.
Το... αυγό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας