• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  4°C -0.3°C / 5.7°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.0°C / 2.7°C
  1 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.9°C / 5.7°C
  2 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -7°C -7.1°C / -1.9°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -2.0°C
  0 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.3°C / 2.1°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.6°C / -2.6°C
  1 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.6°C / 4.6°C
  1 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.4°C / 8.2°C
  4 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.9°C
  0 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  5 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 8.2°C / 8.2°C
  3 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.1°C / -2.5°C
  0 BF
  74%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.5°C / 1.7°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 2.8°C / 5.8°C
  3 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.2°C / 5.9°C
  1 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  2°C -2.4°C / 2.1°C
  1 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.5°C / 2.8°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  1 BF
  66%

φωτογραφία αρχείου

Eurokinissi

Οι «εργολάβοι εξετάσεων» και οι «επαγγελματίες μαθητοπατέρες»!

 • A-
 • A+

Με πολύ έκπληξη διάβασα τις προηγούμενες ημέρες το άρθρο του πολυγραφότατου κ. Κάτσικα που δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και στην εκπαιδευτική ιστοσελίδα «alfavita.gr», με τίτλο «Θαύμα! Τελικά θα γίνουν οι εξετάσεις των μαθητών στα φροντιστήρια!».

Ένα άρθρο που αφορά τις εξετάσεις που αποφάσισαν τα φροντιστήρια μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Φθιώτιδας-Φωκίδας-Ευρυτανίας, του οποίου αποτελώ μέλος.

Το συγκεκριμένο άρθρο κατά την υποκειμενική μου κρίση είναι αδιάφορο και εμμονικό, οπότε δε θα υπήρχε λόγος να ασχοληθεί κανείς περαιτέρω. Ωστόσο, αναγκάζομαι να απαντήσω, ως άμεσα θιγόμενος, καθώς πέραν των ανωτέρω είναι και αντικειμενικά άκρως υβριστικό για τους μαχόμενους εκπαιδευτικούς-φροντιστές.

Αρχικά, είναι κατά τη γνώμη μου ένα αδιάφορο κείμενο καθώς σχολιάζει τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας ιδιωτικών εκπαιδευτικών μονάδων και τις παροχές που αυτές προσφέρουν στους μαθητές τους. Κ. Κάτσικα, οι μαθητές των φροντιστηρίων μας και οι γονείς τους έχουν το απόλυτο δικαίωμα επιλογής στο αν θα δεχτούν ή όχι μία παροχή από εμάς, όπως είναι τα συγκεκριμένα εφ όλης της ύλης διαγωνίσματα. Θα είχε νόημα να γίνει μία δημόσια συζήτηση, με εκατέρωθεν επιχειρήματα, σε σχέση με την πραγματοποίηση ή μη των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων στα σχολεία. Μία τέτοια συζήτηση θα είχε σκοπό καθώς οι σχολικές εξετάσεις εμπεριέχουν υποχρεωτική συμμετοχή των μαθητών ως εκ τούτου κάθε επιχείρημα εκπαιδευτικού, κοινωνικού, ψυχολογικού ή άλλου περιεχομένου θα ήταν χρήσιμο. Συνεπώς δυσκολεύομαι κ. Κάτσικα να συνειδητοποιήσω πως δεν αντιλαμβάνεστε πως είναι πραγματικά άνευ αντικειμένου η δημόσια συζήτηση και τοποθέτηση σας για κάποιο θέμα που ρυθμίζεται αμιγώς και πλήρως μέσω της ελεύθερης βούλησης των συμβαλλόμενων μερών. 

Επιπλέον, το κείμενο σας κ. Κάτσικα διακατέχεται από ιδεοληπτικές εμμονές. Με έναν ακατανόητο συλλογιστικά τρόπο φορτώνεται στις εξετάσεις όλα σχεδόν τα δεινά του καπιταλιστικού τρόπου λειτουργίας του πλανήτη. Μιλάτε για προετοιμασία των μαθητών στην άκαμπτη εργασιακή πειθαρχία, για μεταφορά νοοτροπίας αυτοενοχοποίησης, για προετοιμασία των μαθητών για άκριτη αποδοχή εντολών από τους μελλοντικούς εργοδότες και για καλλιέργεια του ατομικισμού σε κάθε επίπεδο. Προσωπικά δε θεοποιώ τις εξετάσεις, αλλά θεωρώ πως παρά τις όποιες αδυναμίες τους δημιουργούν συνθήκες και προϋποθέσεις αξιοκρατίας σε μια κοινωνία. Δικαίωμα σας να θεωρείται τις εξετάσεις πηγή του απόλυτου κακού αλλά είναι άτοπο να φορτώσετε στα φροντιστήρια όλα τα αμάρτημα του εξουσιαστικού τρόπου λειτουργίας των ανθρώπινων κοινωνιών.

Τέλος, στο κείμενο σας προβαίνετε σε βαρύτατους χαρακτηρισμούς απέναντι στα φροντιστήρια-μέλη του συλλόγου μας καταλογίζοντας μας άγρα πελατών και αποκαλώντας μας «εργολάβους εξετάσεων»! Κ. Κάτσικα για ακόμα μία φορά αναλαμβάνεται εσείς την εργολαβική κατασυκοφάντηση του ελληνικού φροντιστηρίου. Όμως, για μία ακόμα φορά, δεν αντιλαμβάνεστε πως το νόμιμο ελληνικό φροντιστήριο είναι πολύ βαθιά ριζωμένο και καταξιωμένο στην ελληνική κοινωνία και στην ελληνική οικογένεια, που γνωρίζει πως με ένα λογικό οικονομικό αντίτιμο επενδύει στη μόρφωση και την προκοπή των παιδιών της. 

Οι συμπατριώτες μας γνωρίζουν και κρίνουν καθημερινά ποια είναι η προσφορά στον τόπο μας των «εργολάβων εξετάσεων» και ποια αυτή των επαγγελματιών μαθητοπατέρων!

*Φυσικός-Μετεωρολόγος Ε.Κ.Π.Α. και ιδιοκτήτης των φροντιστηρίων της Λαμίας STUDY LAB-Πρότυπο Κέντρο Μάθησης

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η δημόσια παιδεία και τα ιδιωτικά της τέκνα
Καθολική απαγόρευση παροχής ιδιωτικής παιδείας και κατάργηση του εξεταστικού συστήματος (ή έστω τη συρρίκνωσή του), το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα και τη σταδιακή εξαφάνιση της παραπαιδείας.
Η δημόσια παιδεία και τα ιδιωτικά της τέκνα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι «κακοί μαθητές» χαλάνε το όραμα της υπουργού για την εκπαίδευση
Η υπουργός και η κυβέρνηση πρέπει να ενημερώσουν με ειλικρίνεια τον λαό, αντί του να προσπαθούν να βρουν εξιλαστήρια θύματα και με ανήθικο τρόπο να στιγματίζουν τους μαθητές με χαμηλές επιδόσεις στις...
Οι «κακοί μαθητές» χαλάνε το όραμα της υπουργού για την εκπαίδευση
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Δεν ξαναδίνω πανελλαδικές…»
Αυτή τη φορά δίνω υπόσχεση στον εαυτό μου και στην κόρη μου πως οι πανελλαδικές δεν θα αλλάξουν ούτε τη ζωή ούτε την καθημερινότητά μας. Εξετάσεις είναι όπως οι άλλες και θα περάσουν.
«Δεν ξαναδίνω πανελλαδικές…»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αλλάζοντας τα φώτα στην πραγματικότητα!
Έχει γίνει πια συνήθεια στην πρεμιέρα των πανελλαδικών εξετάσεων το ιδιαίτερα «ευαίσθητο» εξεταστικά και ιδεολογικά μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας -και Λογοτεχνίας από φέτος- να σύρεται στην κλίνη του...
Αλλάζοντας τα φώτα στην πραγματικότητα!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και η νέα Γ’ Λυκείου
Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε από το ΥΠΠΕΘ μια πρόταση για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και τη δομή της νέας Γ’ Λυκείου. Αναμφισβήτητα, το πλέον καινοτόμο στοιχείο της πρότασης είναι η δυνατότητα...
Το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και η νέα Γ’ Λυκείου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας