• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 26.2°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.4°C / 25.0°C
  1 BF
  74%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 21.0°C / 26.6°C
  3 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 22.3°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.4°C / 17.9°C
  2 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.2°C / 25.2°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 23.9°C
  2 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  4 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 24.7°C
  2 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  2 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 21.9°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 20.6°C
  1 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  2 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 25.4°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.3°C / 24.4°C
  2 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 25.1°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  93%
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δημοκρατικά διλήμματα

 • A-
 • A+

Η δημοκρατία, όπως έχω αναφέρει σε άρθρα μου, είναι παγιωμένη στη χώρα μας, γι’ αυτό εξεπλάγην όταν διάβασα στα ΜΜΕ ότι σε παγκόσμια έρευνα (δημοσκόπηση Ινστιτούτου Latana) σε δείγμα 53.000 ατόμων από πολίτες 53 χωρών, όσον αφορά την Ελλάδα, ενώ 92% θεωρεί τη δημοκρατία πολύ σημαντική, μόνο το 40% όμως πιστεύει πως έχουμε δημοκρατία. Δυσκολεύομαι να κατανοήσω αυτό το αποτέλεσμα και εύλογα διερωτώμενος, χωρίς να είμαι ειδικός και με επιφυλάξεις, θα επιχειρήσω να το ερμηνεύσω.

1) Η σωστή λειτουργία της δημοκρατίας προϋποθέτει την ύπαρξη αποτελεσματικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, που το έργο της είναι ο εποικοδομητικός και ορθός έλεγχος της κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση αυτοδιαψεύστηκε, έχασε το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, στελέχη του επλούτισαν, άλλα βολευτήκανε στο σύστημα έτι περαιτέρω (διότι μερικά ήταν βολεμένα) κ.λπ. Αρα ο ΣΥΡΙΖΑ, ως έχει, δεν πείθει πλέον και κατά συνέπεια είναι δύσκολο να επιτελέσει επιτυχώς το έργο του ως αξιωματική αντιπολίτευση. Κι έτσι η δημοκρατία μας χωλαίνει.

2) Την τελευταία δεκαετία ζήσαμε τη δημιουργία πολλών μικρών κομμάτων, τα οποία, αφού επιτέλεσαν το έργο για το οποίο δημιουργήθηκαν, διαλυθήκανε σαν διάττοντες αστέρες, αφού αποδοκιμάστηκαν από τον λαό. Το παραπάνω φαινόμενο δεν παρατηρείται σε αυτή την έκταση σε προηγμένες Δημοκρατίες (Αμερική, Αγγλία κ.α.) κι έτσι τίθεται το ερώτημα μήπως εδώ χωλαίνει η δημοκρατία μας.

3) Μερικοί εκλεγμένοι πολιτικοί αλλάζουν προεκλογικές τοποθετήσεις τους χάνοντας όμως έτσι την αξιοπιστία τους, αλλά κυρίως εκθέτοντας το κόμμα τους. Αρα και εδώ τίθεται το ερώτημα της ύπαρξης δημοκρατικής ευαισθησίας.

4) Στις Δημοκρατίες ο λαός κυβερνά μέσω των εκλεγμένων αντιπροσώπων (βουλευτών), γι’ αυτό υφίσταται μια υπερβολή όταν σε μια κυβέρνηση επέρχεται διατάραξη ισορροπίας από τον μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων μη εκλεγμένων (τεχνοκρατών, πολιτικών, βουλευτών Επικρατείας). Αυτό είναι ενδεχομένως ένας λόγος δημοκρατικού διλήμματος.

Συμπερασματικά: Η δημοκρατία μας είναι παγιωμένη. Θα πρέπει όμως η αξιωματική αντιπολίτευση να είναι αποτελεσματική στο έργο της, που καθορίζει η δημοκρατία. Θα πρέπει επίσης μερικοί πολιτικοί να αποφεύγουν τις κυβιστήσεις και θα ήταν επιθυμητό η συμμετοχή στην πολιτική ενεργά των δικαστικών λειτουργών και πανεπιστημιακών καθηγητών να επιβεβαιώνει το αρχαίο ρητό «μέτρον άριστον».

Περαιτέρω ας εξετάσει η κυβέρνηση αυτό που αναφέρθηκε στα ΜΜΕ: «Το Μαξίμου αποφασίζει για όλα και αν χρειαστούν διευκρινίσεις τότε ίσως να ρωτήσουμε τον υπουργό» («Θέμα», 16/5/2021). Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ίσως πρέπει να αναθεωρήσει διότι στα ΜΜΕ αναγράφεται: «Αλλά κι αυτή η Αριστερά. Δεν μπορούν οι άνθρωποί της να αρθρώσουν μια πρόταση χωρίς να αναγκάζεται ο ακροατής να στύψει την γκλάβα του για να κατανοήσει τι ακούει ή τι διαβάζει» («Εφ.Συν.», 11/5/2021). Ο κ. πρωθυπουργός, τέλος, που είναι σήμερα πολιτικά κυρίαρχος (βλέπε δημοσκοπήσεις), ας προσπαθήσει στο μέτρο του δυνατού να θεραπεύσει μερικές από τις παραπάνω παθογένειες, διότι, όπως έχει αποδείξει, έχει και τη βούληση αλλά και την ικανότητα να το πράξει.

*τ. συν/στής Δ/ντής ΕΣΥ, τ. ΔΙΥ/ΕΣΥ


Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο φύλλο της «Εφ.Συν.» τη Δευτέρα 31/05/2021.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διαγραφές και εσωκομματική δημοκρατία
Οι παθογένειες στη λειτουργία των κομμάτων ήταν ένας από τους αιτιακούς παράγοντες της περιπέτειας που βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα υπερβούμε τις συνέπειες της...
Διαγραφές και εσωκομματική δημοκρατία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κατόπιν -διαχρονικών- ενεργειών
Σχεδόν όλοι μας θα έχουμε ακούσει, μάθει παρόμοια περιστατικά εξυπηρέτησης, διευκόλυνσης, κοινώς βολέματος των δικών τους κομματικών παιδιών.
Κατόπιν -διαχρονικών- ενεργειών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ευτελισμός της Βουλής υπονομεύει τους θεσμούς και τη δημοκρατία
Θα περίμενε κανείς οι αρχηγοί των δύο κομμάτων –πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης– να καταδίκαζαν τις συμπεριφορές αυτές και να παρέπεμπαν τους υπαιτίους στα αρμόδια όργανα των κομμάτων...
Ο ευτελισμός της Βουλής υπονομεύει τους θεσμούς και τη δημοκρατία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μετεμφυλιοπολεμική Ελλάδα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει ότι δεν ενδιαφέρει πια τους νέους τι έγινε πριν από 60 χρόνια, αναφερόμενος στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.
Μετεμφυλιοπολεμική Ελλάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας