• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.0°C / 30.0°C
  4 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.6°C / 31.4°C
  2 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.5°C / 32.6°C
  1 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.7°C / 29.9°C
  3 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  4 BF
  32%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.9°C / 31.4°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 25.1°C / 30.9°C
  2 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 28.6°C / 33.5°C
  2 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.6°C / 29.9°C
  5 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.2°C / 27.2°C
  4 BF
  43%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  6 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  4 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  51%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.5°C
  3 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 33.3°C
  3 BF
  43%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 31.8°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.9°C / 32.0°C
  3 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 29.9°C
  0 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  4 BF
  42%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  1 BF
  21%
Το θέμα της προέλευσης του ιού αντικείμενο διαπάλης
AP Photo/Ng Han Guan, FILE

Το θέμα της προέλευσης του ιού αντικείμενο διαπάλης

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Καθώς τα κρούσματα του κορονοϊού στις ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει τα 33 εκατομμύρια και οι θάνατοι τους 594.000 (σε παγκόσμιο επίπεδο 170 εκατ. κρούσματα και 3,5 εκατ. θάνατοι), γίνεται πλέον φανερό ότι το σύστημα εμπορευματοποίησης της Υγείας στις ΗΠΑ, απέτυχε παταγωδώς. Οι ελάχιστες δημόσιες λειτουργίες του κλάδου περίθαλψης, αποδείχθηκαν απολύτως ανεπαρκείς για να καλύψουν τον τεράστιο αριθμό κρουσμάτων, κυρίως των εργατολαϊκών στρωμάτων, που χτυπήθηκαν από τον «κινέζικο ιό», όπως συνεχίζει να αποκαλεί το ιό SARS-Cov-2  η αμερικανική κυβέρνηση. 

Για να καλύψουν τις τεράστιες ευθύνες από την εγκληματική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, ήδη επί προεδρίας Τραμπ, οι ΗΠΑ προσπαθούν να μεταθέσουν το πρόβλημα στα αδιερεύνητα αίτια της προέλευσης του ιού, επινοώντας διάφορα συνομωσιολογικά σενάρια, με βασικό σκοπό να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο από τις εγκληματικές ευθύνες τους.

Πάνω σε αυτόν ακριβώς τον καμβά, εξυφαίνεται μία προβοκάτσια που έχει σαν στόχο τη σπίλωση όχι μόνον της  άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης της πανδημίας από την κυβέρνηση του Πεκίνου στο εσωτερικό της χώρας (ή ακόμα και της σκόπιμης, δωρεάν αποστολής εκατομμυρίων κινέζικων εμβολίων στον Τρίτο κόσμο για την διείσδυσή της ), αλλά βεβαίως της κινέζικης οικονομίας γενικότερα.

Ήδη, από το 2020, με τις προκλητικές επιθέσεις Τραμπ είχαν ξεκινήσει οι κατηγορίες για την εργαστηριακή προέλευση του θανατηφόρου ιού από το διεθνώς αναγνωρισμένο Ινστιτούτο Ιολογίας της κινεζικής πόλης Γουχάν. Ωστόσο και όσο αυξάνονταν οι θάνατοι και παράλληλα αποδεικνύονταν η ακραιφνώς κερδοσκοπική διάσταση του αμερικάνικου ιδιωτικού συστήματος Υγείας στην αντιμετώπιση πανδημιών, ο τωρινός πρόεδρος Μπάιντεν έδωσε πρόσφατα (25/05) διορία 90 ημερών στις αμερικανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών προκειμένου να εντοπίσουν που και πως γεννήθηκε ο ιός και να καταλήξουν σε... «πλήρη και διαφανή» συμπεράσματα.

Να προσθέσουμε ότι πριν δύο εβδομάδες, ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, Α. Φάουτσι, αποκάλυψε ότι οι δύο χώρες συνεργάζονταν από το 2000 σε επιστημονικό επίπεδο σε ένα πρόγραμμα που αφορά στο Αναπνευστικό Σύνδρομο-Sars, (το οποίο μάλιστα οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν με 600.000 δολάρια για πέντε χρόνια) στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι κορονοϊοί μεταδίδονται από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο.

Τέλος, η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» παρουσιάζει εκτεταμένη «έρευνα» δύο επιφανών επιστημόνων οι οποίοι «αποδεικνύουν» ότι ο κορωνοϊός προήλθε τεχνητά από Κινέζους επιστήμονες σε εργαστήριο στην Γουχάν, από πειράματα που έκαναν σε έναν ιό που εντόπισαν σε νυχτερίδες, αυξάνοντας τη μολυσματικότητα του, με σκοπό να μπορέσουν να προετοιμαστούν καλύτερα για μια πιθανή πανδημία. Ήδη, τα αμερικάνικα ΜΜΕ προβάλλουν τις ενδείξεις που αποφαίνονται υπέρ μιας μη φυσικής προέλευσης του κορονοϊού κάνοντας λόγο για την πιθανότητα ενός «εργαστηριακού ατυχήματος». Το ζήτημα βέβαια είναι αν έχουμε να κάνουμε με έρευνα επιστημόνων .η με χαλκεία μυστικών υπηρεσιών...

Σε κάθε περίπτωση,  οι Δυτικοί αφήνουν επιμελώς να διαχέεται από τα ΜΜΕ η εντύπωση ότι ο ιός διέρρευσε από κάποια σκοτεινά βιοτεχνολογικά εργαστήρια κατασκευής βιολογικών όπλων στην Κίνα, ενισχύοντας έτσι τις θεωρίες συνομωσίας. 

***

Από την πλευρά της η Κίνα αρνείται τις κατηγορίες ότι ο ιός μπορεί να διέφυγε από κάποιο εργαστήριο του Ινστιτούτου Ιολογικών Ερευνών της Γουχάν ή ότι υπήρξαν δήθεν κρούσματα της νέας νόσου ήδη από τον Νοέμβριο του 2019 και ότι απέκρυψε από τη διεθνή κοινότητα την εμφάνιση της νέας επιδημίας. Παράλληλα,  επικαλείται την πρόσφατη Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που θεωρεί «εξαιρετικά απίθανο» ο ιός να διέφυγε από κάποιο εργαστήριο και πιθανότατα ο ιός που ευθύνεται για την πλανητική επιδημία της νόσου COVID-19 στους ανθρώπους, προήλθε από την τυχαία μετάλλαξη ενός κορονοϊού των ασιατικών νυχτερίδων. Ο μεταλλαγμένος ιός, κατόπιν, άρχισε να μολύνει κάποιο άλλο είδος ζώων που ζουν στην Κίνα και από αυτούς τους ενδιάμεσους ξενιστές του ο κορονοϊός, αφού μεταλλάχθηκε εκ νέου, μεταφέρθηκε πρόσφατα στους ανθρώπους. Την άποψη αυτή της φυσικής προέλευσης του ιού, συμμερίζονται οι περισσότεροι λοιμωξιολόγοι σε όλο τον κόσμο.

Περνώντας στην αντεπίθεση, η κυβέρνηση του Πεκίνου αναφέρει ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν περισσότερα από 200 βιολογικά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο και άρα θα πρέπει και εκεί να γίνουν έρευνες από διεθνείς επιθεωρητές.

Πάντως, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, βασιζόμενο στα συμπεράσματα της τελευταίας έκθεσης του ΠΟΥ, δήλωσε: «Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν τη θεωρία της διαρροής του ιού από το εργαστήριο. Κάτι τέτοιο είναι απίθανο και διαψεύστηκε από τις επιτόπου έρευνες των ειδικών του ΠΟΥ. Οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται να φτάσουν στην πηγή του προβλήματος ή επιχειρούν απλώς να στρέψουν την προσοχή των ανθρώπων σε ανύπαρκτα προβλήματα;».

Όπως και στη Γιουγκοσλαβία του Μιλόσεβιτς, όπως στο Ιράκ του Χουσεϊν, όπως και στο Ιράν του Αχμαντινετζάντ, όπως και στη Λιβύη του Καντάφι, ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, υπεύθυνος για εκατοντάδες εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αυτοανακηρύσσεται σαν ο ελεγκτής, κριτής και τιμωρός κάθε παρέκκλισης της διεθνούς νομιμότητας, που ο ίδιος βέβαια για δεκαετίες καταπατά βάναυσα. Ακόμη περιμένει η ανθρωπότητα να δει τα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ που γι αυτά υποτίθεται έκαναν οι ΗΠΑ ερείπια τη χώρα...

Εκείνο όμως που είναι αυταπόδεικτο σε παγκόσμιο επίπεδο και προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποσιωπήσουν και να συγκαλύψουν είναι η πλήρης εγκατάλειψη και ανεπάρκεια των δημοσίων συστημάτων Υγείας, όσο και η παντελής έλλειψη ετοιμότητας εμβολίων για την άμεση αντιμετώπιση μιας πανδημίας, που στοίχισαν σε εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές.

Και εδώ θα πρέπει να καταγγελθεί η αντιδραστική φύση του παγκόσμιου καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος που ανάγει τα πάντα στη σφαίρα της καπιταλιστικής κερδοσκοπίας.

* Μέλος της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ

ΑΠΟΨΕΙΣ
Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την εκπαίδευση είναι σύγχρονος σκοταδισμός που δεν θα περάσει!
Ενα σχολείο πιο φθηνό για το κράτος και άρα ακόμα πιο ακριβό για τους γονείς και, φυσικά, πιο «φιλικό» για τις επιχειρήσεις. Αυτή είναι όλη η ουσία του δήθεν αυτόνομου, αλλά τελικά περισσότερο εξαρτημένου...
Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την εκπαίδευση είναι σύγχρονος σκοταδισμός που δεν θα περάσει!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για Α.Ε. και όχι για σχολεία η «αξιολόγηση» που προωθεί η Κεραμέως
Στη σκιά του αποκλεισμού 20.000 υποψήφιων για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια μέσω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύεται «αμετανόητη»...
Για Α.Ε. και όχι για σχολεία η «αξιολόγηση» που προωθεί η Κεραμέως
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πίσω από το ... «δάφνινο στεφάνι» των Ολυμπιακών αγώνων
Με αφορμή την πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο ανασύρθηκαν και επιστρατεύτηκαν μια σειρά ιδεολογήματα και μύθοι με στόχο την κατασκευή και προβολή μιας ειδυλλιακής εικόνας σχετικά με τη...
Πίσω από το ... «δάφνινο στεφάνι» των Ολυμπιακών αγώνων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γαλάζιος ίασπις
Ο Οδυσσέας φτάνει στο ανάκτορο του Αλκίνοου μετά την Ναυσικά για να μην τους δούνε μαζί οι περαστικοί και δημιουργηθούν παρεξηγήσεις του τύπου: Τι γυρεύει η κόρη του βασιλιά μ` έναν ξένο. Μήπως είναι ο...
Γαλάζιος ίασπις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ψηφιακή μας Τρούμπα
Το διαδίκτυο σήμερα, με την προώθηση της γυναικείας πορνείας αλλά και με την ελεύθερη πρόσβαση σε πορνοταινίες με όλο και πιο κακοποιητικό προς τις γυναίκες περιεχόμενο, συμβάλλει αναμφίβολα στα κύματα...
Η ψηφιακή μας Τρούμπα
ΑΠΟΨΕΙΣ
... Η αποτυχία μας ως πολιτείας
Ευθύνη δεν έχει ποτέ η κυβέρνηση αλλά ο πολίτης, ο οποίος θα επιβραβευθεί ή θα τιμωρηθεί ή θα εκβιαστεί ή θα χρηματοδοτηθεί, για να οδηγηθούμε διά της «βίας» και όχι διά της πειθούς στην επιταγή των Αρχών.
... Η αποτυχία μας ως πολιτείας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας