• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 15.6°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 7.6°C
  2 BF
  93%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  4 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  94%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 9.0°C
  3 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 12.6°C / 15.6°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.9°C
  4 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 13.6°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  4 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  7°C 3.5°C / 6.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 3.5°C / 3.5°C
  1 BF
  81%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.8°C
  2 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.0°C / 15.8°C
  3 BF
  55%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 9.7°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  96%
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το τέλος της «ανεξαρτησίας» των Ανεξάρτητων Αρχών

 • A-
 • A+
Η πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για τη σύνθεση του ΑΣΕΠ νομιμοποιεί πλέον κάθε (επόμενη) κυβέρνηση, ώστε να παρεμβαίνει με όποιον τρόπο νομίζει στη σύνθεση και τη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών. Επί της ουσίας, και τυπικά πλέον, δεν υπάρχουν «Ανεξάρτητες Αρχές».

Η πρόσφατη απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας (ουσιαστικά) για τον πρόεδρο, αντιπρόεδρο και μέλη του ΑΣΕΠ δεν πρέπει να περάσει με χαμηλή ένταση μέσα στη ρουτίνα της πολιτικής καθημερινότητας. Συνιστά μια μείζονα τομή αντιδραστικής φοράς για το κράτος και τους θεσμούς. Φέρει βεβαίως τη σφραγίδα του ακροδεξιού Βορίδη (του ανθρώπου που έχει πλήρη συναίσθηση του «πολέμου θέσεων» που κάνει το βαθύ δεξιό κράτος μέσα στους θεσμούς), αλλά συνιστά κάτι πολύ μεγαλύτερο.

Πριν απ’ όλα επισημοποιεί την επιστροφή στην κομματικοποίηση του κράτους. Καταργεί κάθε επίπονη προσπάθεια εκσυγχρονισμού της διοίκησης που έγινε τα τελευταία χρόνια. Καταργεί κάθε απόπειρα ευρύτερης συναίνεσης στη σύνθεση των κορυφών της διοίκησης, αλλά και κάθε προσπάθεια σεβασμού της γνώμης και των προτάσεων επιστημονικών οργανώσεων, δικαστικών ενώσεων, αλλά και του ίδιου του Συμβουλίου του ΑΣΕΠ.

Κατά δεύτερο λόγο, επισημοποιεί το τυπικό τέλος της «ανεξαρτησίας των Ανεξαρτήτων Αρχών». Είναι μια πολιτική που η κυβέρνηση Μητσοτάκη την ασκεί με συνέπεια από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής της, αλλά που στην περίπτωση του ΑΣΕΠ κορυφώνεται δραματικά.

Η δυνατότητα η εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία να μπορεί να καταργεί κάθε εγγύηση ανεξαρτησίας και κάθε αναζήτηση ευρύτερης συναίνεσης επανέρχεται με δραματικό τρόπο και είναι βέβαιον ότι ανοίγει τους ασκούς της απονομιμοποίησης των διοικήσεων και κατ’επέκταση των πράξεών τους. Ενας πρόεδρος ή ένα συμβούλιο που προκύπτει από μονοκομματικές επιλογές συν κάποια παζάρια ανταλλαγών είναι προφανές ότι, αφενός μεν είναι «εξαρτημένος» και όχι ανεξάρτητος φορέας από την εκάστοτε κυβερνητική βούληση και αφετέρου είναι αδύνατον να εγγυηθεί στην κοινωνία το τεκμήριο της αμεροληψίας.

Η κυβερνητική απόφαση για τη σύνθεση του ΑΣΕΠ νομιμοποιεί πλέον κάθε (επόμενη) κυβέρνηση, ώστε να παρεμβαίνει με όποιον τρόπο νομίζει στη σύνθεση και τη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών. Επί της ουσίας, και τυπικά πλέον, δεν υπάρχουν «Ανεξάρτητες Αρχές».

Η εξέλιξη αυτή δεν βαρύνει μόνον τον ακροδεξιό υπουργό και τους «πρόθυμους» να συνδιαλέγονται μαζί του. Υπάρχει, επίσης, τεράστια ευθύνη του προέδρου της Βουλής ο οποίος αντιλαμβάνεται το θεσμικό του ρόλο περισσότερο ως τοποτηρητή των συμφερόντων του κόμματός του. Δυστυχώς, η προεδρία του –σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες– επισφραγίζει μια πολιτική τομή και αλλοιώνει ό,τι είχε μέχρι σήμερα κατακτηθεί από το πολιτικό σύστημα και από όλες τις κυβερνήσεις, ακόμα και της Ν.Δ.

Η επόμενη ημέρα για το ΑΣΕΠ –του εμβληματικού θεσμού που απολάμβανε μέχρι σήμερα μια ευρύτερη κοινωνική αναγνώριση– θα είναι τελείως διαφορετική. Η διοίκησή του δεν χαίρει της αποδοχής του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων. Θα είναι μια διοίκηση «εξαρτημένη» από το κομματικό παρακράτος της Ν.Δ. Δυστυχώς, θα περάσει κάτω από τον πήχη που έχουν βάλει όλες οι προηγούμενες διοικήσεις και οι πρόεδροι του ΑΣΕΠ.

*Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Α΄ Αθήνας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εξωτερική πολιτική στα μουλωχτά
Το να ξέρεις ποια είναι η σωστή γραμμή, αλλά να φοβάσαι να το πεις δημοσίως και να επιχειρείς να την υπηρετήσεις στα μουλωχτά σε κάνει αναξιόπιστο στους έξω και επιτρέπει στους μέσα να σε κατηγορούν για ύποπτη...
Εξωτερική πολιτική στα μουλωχτά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κανονικότητα: η επιστροφή των ακρίδων!
Η κλασική δεξιά αντίληψη για το κράτος-λάφυρο, διαδικασίες κλειστές χωρίς προκήρυξη και λογικές κουμπάρων, κολλητών και κολαούζων υπουργών που μας γυρίζουν χρόνια πίσω.
Κανονικότητα: η επιστροφή των ακρίδων!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Kαταγγελία των ρουσφετιών προεκλογικά και πλήρης νομιμοποίησή τους μετεκλογικά από τη Ν.Δ.
Ολες οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να παρακάμψουν το ΑΣΕΠ, όμως το ΑΣΕΠ στα 25 χρόνια της λειτουργίας του αποτέλεσε τη νομιμοποιητική βάση για αξιοκρατικές προσλήψεις. Αν δεν κατήργησε εντελώς, οπωσδήποτε...
Kαταγγελία των ρουσφετιών προεκλογικά και πλήρης νομιμοποίησή τους μετεκλογικά από τη Ν.Δ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η υποκρισία τελειώνει, οι νοοτροπίες παραμένουν
Το τέλος της υποκρισίας. Ετσι θα μπορούσαμε να περιγράψουμε την αλλαγή στάσης της Ν.Δ. ως κυβέρνησης απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ως αξιωματική αντιπολίτευση επένδυσε στον εθνολαϊκισμό για να αποκομίσει...
Η υποκρισία τελειώνει, οι νοοτροπίες παραμένουν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Όλα καθαρά και τσεκουράτα για τον Βορίδη
Στηλίτευσε στον ραδιοσταθμό του ΔΟΛ τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στη δημιουργία μιας Ευρώπης φρούριο και ζήτησε συμφωνία με την Τουρκία για ανάσχεση του προσφυγικού κύματος. Ο βουλυετής της Ν.Δ. μίλησε...
Όλα καθαρά και τσεκουράτα για τον Βορίδη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Δημοκρατία μας κάθε μέρα λιγοστεύει
Ο λόγος τής υπό τον Κ. Μητσοτάκη Ν.Δ. περί δικαιωμάτων και ελευθεριών εκκινούσε από την αρχή ότι η κοινωνία είναι άθροισμα ατόμων που ενεργούν για το δικό τους ατομικό καλό. Η αντίληψη αυτή ακυρώνει αμέσως τα...
Η Δημοκρατία μας κάθε μέρα λιγοστεύει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας