• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.6°C / 11.3°C
  3 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.5°C / 10.5°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.6°C / 13.2°C
  2 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 9.4°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.2°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 6.2°C / 8.7°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 5.1°C
  2 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 11.5°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.0°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 11.8°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 6.8°C / 8.7°C
  2 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Ψιχάλες
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  76%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.6°C
  3 BF
  43%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.5°C
  1 BF
  70%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  4 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.2°C / 10.9°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.3°C / 4.9°C
  2 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 9.4°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  1 BF
  52%
© Konstantinos A | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λογαριασμοί της πανδημίας περιμένουν στο συρτάρι

 • A-
 • A+

Πριν από μερικές εβδομάδες ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας των ΗΠΑ αποκάλυπτε ότι, εξαιτίας της πανδημίας, ένας μεγάλος αριθμός καρκίνων είτε δεν διαγνώστηκαν είτε οι πάσχοντες δεν υποβλήθηκαν σε θεραπεία. Οι ασθενείς ανέβαλαν τον ετήσιο έλεγχο ενώ κλινικές και νοσοκομεία ανέστειλαν βιοψίες, χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες.

Οι προληπτικοί έλεγχοι καρκίνου μειώθηκαν κατά 94% κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2020 και έτσι, ο αριθμός των καρκίνων που διαγνώστηκαν ήταν μεν χαμηλότερος κατά 50% για ορισμένες μορφές του, όμως δεν συνέβη επειδή η ασθένεια βρέθηκε σε ύφεση, αλλά διότι σταμάτησαν να γίνονται διαγνώσεις. Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ προβλέπει ότι την επόμενη δεκαετία 10.000 άνθρωποι θα πεθάνουν μόνο από τους καρκίνους μαστού και παχέος εντέρου, επειδή λόγω κορονοϊου καθυστέρησε η διάγνωση και η θεραπεία. Και αυτό θα πλήξει, κυρίως, τις ευάλωτες ομάδες των μαύρων και των Λατίνων οι οποίοι και πριν από την πανδημία ήταν –λόγω οικονομικών και κοινωνικών αποκλεισμών– οι πληθυσμιακές ομάδες τις οποίες χτυπούσε περισσότερο η ασθένεια.

Αυτή είναι μία από τις πολλές παράπλευρες απώλειες της πανδημίας που οι εξουσίες επιλέγουν να τις κρατήσουν αθέατες. Σίγουρα υπάρχουν και πολλές άλλες που θα αρχίσουν να εμφανίζονται η μία μετά την άλλη και τις οποίες οι πολιτικές ηγεσίες θα προσπαθήσουν να αποκρύψουν, να αποσιωπήσουν και να συγκαλύψουν, αποφεύγοντας να τις συνδέσουν με την πανδημία ώστε να καλύψουν λάθη, ανεπάρκειες και σκοπιμότητές τους.

Είναι σίγουρο ότι στα επόμενα χρόνια τα απόνερα της πανδημίας θα πλήξουν τον τόπο. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση σωπαίνει και φροντίζει να φιμώνει με όλους τους διαθέσιμους τρόπους –ακόμα και απαξιώνοντας– όλες τις φωνές που προσπαθούν να προειδοποιήσουν για τις πολλές υγειονομικές, οικονομικές, κοινωνικές κρίσεις που θα ακολουθήσουν την επίσημη «εξαφάνιση» του κορονοϊού.

Και το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο εξαιτίας της αφωνίας της αντιπολίτευσης, η οποία αντί να προσπαθεί συγκροτημένα, τεκμηριωμένα και ολοκληρωμένα να αναδείξει τις επερχόμενες «απώλειες» στη δημόσια υγεία, στην οικονομία, στον πολιτισμό και σε όλες τις δραστηριότητες της κοινωνίας, αναλίσκεται σε επιμέρους θέματα. Σήμερα κανείς δεν έχει πληροφόρηση για ό,τι έχει πραγματικά συμβεί στον χρόνο που πέρασε και κανείς δεν μπορεί να αξιολογήσει τις ζημιές που έρχονται, το κόστος τους, τις επιπτώσεις τους και τον χρόνο που θα εκδηλωθούν. Ζούμε στο συννεφάκι της «επιχείρησης ελευθερίας», ενώ κάτω, στη γη, συμβαίνουν κοσμογονικές καταστάσεις που μπορεί να αλλάξουν τη ζωή.

Ενδεχομένως η σιωπή του πολιτικού συστήματος να συνδέεται με πολιτικές που θέλει να εφαρμόσει και που διευκολύνονται από τα διαφαινόμενα αδιέξοδα. Για παράδειγμα, ένα δημόσιο σύστημα υγείας υποτιμημένο και υποχρηματοδοτούμενο γίνεται πιο εύκολη λεία των ιδιωτών όταν θα αρχίσουν να εμφανίζονται, η μία μετά την άλλη, οι συνέπειες της επιλογής: για έναν χρόνο το ΕΣΥ να έχει «μάτια» μόνο για τον κορονοϊό. Μια νέα κρίση χρέους διευκολύνει τις πωλήσεις των ήδη υποθηκευμένων δημόσιων περιουσιακών στοιχείων με διαδικασίες του... επείγοντος.

Οι λιγότερες θέσεις εργασίας που απαιτούν χαμηλή εξειδίκευση και περιορισμένες δεξιότητες αμβλύνουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων σε αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει την αγορά εργασίας και στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Η επίκληση της ανάπτυξης κάνει πιο εύκολη την αντιμετώπιση των αντιδράσεων σε επενδύσεις που τραυματίζουν το περιβάλλον ή διαβρώνουν την κοινωνία...

Για τη δημοκρατία η «διαφάνεια» είναι ό,τι το νερό για το ψάρι. Χωρίς γνώση και με επιλεκτική πληροφόρηση, η «διαφάνεια» μετατρέπεται σε πρόφαση. Και χωρίς γνώση, πληροφόρηση και διαφάνεια, δεν μπορεί να υπάρξει η εμπιστοσύνη η οποία λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος μεταξύ των πολιτών-ψηφοφόρων και των εκλεγμένων ηγετών τους. Αυτός ο τόπος, δυστυχώς, έχει ταξιδεύσει πολλές φορές σε «συννεφάκια» που κατασκεύαζαν οι ηγεσίες του. Κάποια στιγμή, όμως, τα «συννεφάκια» διαλύθηκαν και έτσι βρεθήκαμε να κουβαλάμε τον ανατοκισμένο λογαριασμό του ανέμελου ταξιδιού που διήρκεσε σχεδόν μισό αιώνα. Ετσι βρεθήκαμε τα τελευταία δέκα χρόνια με τους Γερμανούς στο σβέρκο, να ελέγχουν και να επιβάλλουν την προσαρμογή του τόπου στα γούστα τους. Παρ’ όλα αυτά, κανείς δεν έμαθε. Οι ηγεσίες επέμεναν να επινοούν συννεφάκια στα οποία δίνουν εύηχα ονόματα· και οι απλοί άνθρωποι να προσφεύγουν σε βολικές ψευδαισθήσεις για να δραπετεύσουν από μια ανεπιθύμητη πραγματικότητα.

Δυστυχώς και με την κρίση της πανδημίας η ιστορία επαναλαμβάνεται, αλλά αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί τις ηγεσίες. Το σίγουρο είναι ότι στα κλειδωμένα συρτάρια τους βρίσκονται ακόμα πολλοί ανεπίδοτοι λογαριασμοί, για τους οποίους κάποιος πρέπει να μας ενημερώσει ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι.

 * δημοσιογράφος, συγγραφέας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Καλό και μάχιμο 2022!
Λύση δεν μπορεί να υπάρξει από κάποιον από μηχανής θεό και οι τύχες μας βρίσκονται κυριολεκτικά στα χέρια μας. 
Καλό και μάχιμο 2022!
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη συμπεριφέρεται ως άλλη μία πανδημία προς τους πολίτες»
Η χαρακτηριστική απραξία της κυβέρνησης σε συνδυασμό με τα ελλιπή μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις οδηγούν μια ολόκληρη χώρα σε οικονομική και κοινωνική κατάρρευση.
«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη συμπεριφέρεται ως άλλη μία πανδημία προς τους πολίτες»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στο σαλόνι του «Τιτανικού»
Οπου και όποτε και να καταλήξουν οι 27 της Ε.Ε. ως προς τη στήριξη της επανεκκίνησης της οικονομίας την επόμενη μέρα της πανδημίας, θα πρόκειται για έναν συμβιβασμό με ολιγόμηνο ορίζοντα.
Στο σαλόνι του «Τιτανικού»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πανδημία και οι ποινικές ευθύνες τραπεζικών στελεχών
Οπως είναι γνωστό, η έκδοση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου αποτελεί «εξαιρετικό» δίκαιο και προϋποθέτει την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών, δυνάμει του άρθρου 44 παρ. 1 του Συντάγματος.
Η πανδημία και οι ποινικές ευθύνες τραπεζικών στελεχών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο παιδευτικός της ρόλος και η «εκδίκηση» της δημόσιας υγείας
Πριν από λίγες μέρες έκπληκτος άκουσα τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη να δηλώνει σε περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό «είναι η εκδίκηση του Κέινς αυτό που συμβαίνει αυτές τις ημέρες».
Ο παιδευτικός της ρόλος και η «εκδίκηση» της δημόσιας υγείας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κράτος νυχτοφύλακα, ξημέρωσε! Τα τοτέμ του νεοφιλελευθερισμού πήραν φωτιά
Χρειαζόταν μία παγκόσμια πανδημία για να κατανοήσουμε ότι η κοινωνική φροντίδα είναι κάτι που αφήνει τις αγορές και την πολιτική τάξη που τις εκπροσωπεί, αδιάφορες.
Κράτος νυχτοφύλακα, ξημέρωσε! Τα τοτέμ του νεοφιλελευθερισμού πήραν φωτιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας