• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.3°C / 25.8°C
  1 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.0°C / 24.0°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 17.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.5°C / 20.5°C
  4 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.6°C / 22.6°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  2 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.7°C
  5 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  4 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 24.6°C
  7 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 23.6°C
  5 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  58%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 21.8°C
  1 BF
  59%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 24.8°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 25.4°C
  2 BF
  60%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.3°C / 20.4°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.7°C / 24.5°C
  1 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  58%
Οικογενειακό δίκαιο - γυναικείες οργανώσεις: Αγώνας για την υπεράσπιση της δημοκρατίας
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οικογενειακό δίκαιο - γυναικείες οργανώσεις: Αγώνας για την υπεράσπιση της δημοκρατίας

 • A-
 • A+
Εφτασε η ανατροπή του οικογενειακού δικαίου για να μας αποκαλυφθεί σε όλη της τη διάσταση και την εισχώρηση στην κυβερνητική πολιτική η δυναμική της Ακροδεξιάς των ανδρών και η έντονη παρουσία της στα πολιτικά πράγματα της χώρας.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Επειτα από ένα άγριο σφυροκόπημα από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης και τις δύο βουλευτίνες της Ν.Δ., από θεσμικούς φορείς και γυναικείες οργανώσεις, πέρασε από τη Βουλή με 156 ψήφους το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου. Μια μεταρρύθμιση που αποτελεί ανατροπή ενός προοδευτικού νόμου για την ισότητα των φύλων και την προστασία του παιδιού. Ενός νόμου που αποτέλεσε τον προπομπό για τη διατύπωση της Διεθνούς Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού και πήρε τα εύσημα του ΟΗΕ.

Αυτή η ανατροπή φέρει τη σφραγίδα της Ακροδεξιάς των ανδρών, που ξεκίνησε την πορεία της από το 1970 στην Αμερική και θεωρεί ότι απειλείται από οτιδήποτε θετικό για το γυναικείο φύλο, τους/τις ιθαγενείς, τις μειονότητες, τους μετανάστες και τις μετανάστριες κ.λπ. Αυτή την πολιτική της διεθνούς Ακροδεξιάς των ανδρών εκπροσωπεί στη χώρα μας ομάδα συλλογικοτήτων μπαμπάδων που με στόχο το οικογενειακό δίκαιο έκανε αισθητή την παρουσία της από χρόνια στην πολιτική σκηνή της χώρας μας με επισκέψεις σε πολιτικούς φορείς και δεν δώσαμε την πρέπουσα προσοχή. Αγνοήσαμε τον κίνδυνο που εξέπεμπε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα και ισονομία των πολιτών, εν τέλει για την ίδια τη Δημοκρατία και την ύπαρξη μιας ευνομούμενης πολιτείας.

Εφτασε η ανατροπή του οικογενειακού δικαίου για να μας αποκαλυφθεί σε όλη της τη διάσταση και την εισχώρηση στην κυβερνητική πολιτική η δυναμική της Ακροδεξιάς των ανδρών και η έντονη παρουσία της στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Η συμμετοχή της στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του νομοσχεδίου και η επικράτηση των απόψεών της έναντι της πλειοψηφίας των μελών της νομοπαρασκευαστικής. Είναι πολύ ανησυχητικό ότι τις απόψεις της ενστερνίζεται και ένας αριθμός ανθρώπων που διατρέχει διάφορους πολιτικούς χώρους.

Οι γυναικείες οργανώσεις, έχοντας πληροφόρηση για τη δράση τους μέσω του VOX στην Ισπανία, της Λέγκας του Βορρά στην Ιταλία, την παρέμβαση της grevio για την αποτροπή των επιδιώξεών τους και τη νίκη των γυναικών σε Ισπανία και Ιταλία, ανέδειξαν αυτά τα ζητήματα (πολλά εύσημα στις φίλες του γυναικείου σωματείου Μωβ) και ξεκίνησαν έναν μαραθώνιο συναντήσεων, συζητήσεων με πολιτικά κόμματα, βουλευτές και βουλευτίνες όλων των κομμάτων, θεσμικούς φορείς, διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις (εδώ τα εύσημα στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της βίας για τα εξαιρετικά αποτελέσματα), τους υπεύθυνους ευρωβουλευτές/τίνες στην ομάδα Ισότητας και Δικαιοσύνης του Ευρωκοινοβουλίου, ώστε να πείσουν για την ορθότητα των απόψεών τους.

Ηταν μια τεράστια προσπάθεια που προσομοιάζει με τον αγώνα Δαβίδ και Γολιάθ. Στη θέση του Δαβίδ, βέβαια, οι γυναικείες οργανώσεις χωρίς ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους απέναντι σε ένα εύρωστο οικονομικό λόμπι ανδρών που είχε μπλοκάρει όλα τα μέσα ενημέρωσης, ακόμα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σ’ αυτό το κλίμα οι γυναικείες οργανώσεις έδωσαν τη μάχη απέναντι στο πισωγύρισμα στην πατριαρχία και ανέδειξαν, στις διαδικτυακές εκδηλώσεις που οργανώθηκαν για το οικογενειακό δίκαιο, τον κίνδυνο επέλασης ενός νέου φασισμού.

Και εδώ έγκειται το μεγάλο πρόβλημα. Θα δώσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης βάση σ’ αυτόν τον επερχόμενο κίνδυνο και θα δημιουργήσουν μέτωπο αντίστασης και απόκρουσής του; Ο κίνδυνος δεν είναι προ των πυλών. Πέρασε την πύλη και βρίσκεται ανάμεσά μας. Καθήκον των προοδευτικών ανθρώπων, να αντισταθούμε.

*Μέλος της επιτροπής των γυναικείων οργανώσεων για το οικογενειακό δίκαιο και τη συναινετική συνεπιμέλεια

ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο δρόμος της Αριστεράς
Τα συσσωρευμένα χρέη από τη μνημονιακή πολιτική, όσο και από την καταιγίδα της πανδημίας, το κλείσιμο επιχειρήσεων και τα δάνεια δημιουργούν στον κόσμο ένα εκρηκτικό κλίμα και δεν έχει τη δυνατότητα...
Ο δρόμος της Αριστεράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η δολοφονία της ηθικής
Η δεξιά Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία και σχέδιο εξόντωσης της Αριστεράς παραπέμπει τον Παππά για δωροληψία, ξέροντας ότι δεν έχει κανένα στοιχείο για αυτό.
Η δολοφονία της ηθικής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αδύνατη σταθεροποίηση
Στη Βουλγαρία ο ένας λαϊκισμός διαδέχεται τον άλλο και διαιωνίζει την εκτεταμένη διαφθορά σε όλες τις βαθμίδες της κεντρικής και της τοπικής εξουσίας.
Η αδύνατη σταθεροποίηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πόσο κοστίζει η απαξίωση μιας γενιάς και μιας ολόκληρης χώρας;
Η Πολιτεία με τον λόγο της και τα επιχειρήματά της απαξιώνει τη νέα γενιά θέτοντας σαν προτεραιότητα μια επικίνδυνη ατομικιστική θεώρηση του κόσμου, στην οποία τα πάντα εξαγοράζονται για το προσωπικό όφελος.
Πόσο κοστίζει η απαξίωση μιας γενιάς και μιας ολόκληρης χώρας;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί και θεμελιώδη δικαιώματα
Το ζήτημα των υποχρεωτικών εμβολιασμών, για το οποίο εμφανίζεται θιασώτης προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει να κάνει με τον έσχατο πυρήνα των ατομικών δικαιωμάτων, το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του...
Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί και θεμελιώδη δικαιώματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας