• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.8°C / 23.4°C
  1 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.4°C / 22.4°C
  0 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 22.6°C
  1 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 20.5°C
  0 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 16.4°C
  2 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 19.6°C / 25.8°C
  1 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.8°C / 24.1°C
  1 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.9°C / 23.3°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 20.7°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 18.9°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.5°C / 25.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.8°C / 23.8°C
  2 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.2°C / 23.6°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 21.0°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 18.7°C / 21.2°C
  1 BF
  96%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  61%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια ιστορία ειδησεογραφικής τρέλας

 • A-
 • A+
Η δημοκρατική αρχή της ελευθερίας της έκφρασης είναι καθολική και χαρακτηρίζει τις σύγχρονες πολιτικές κοινωνίες, οι οποίες επιδιώκουν να αυτοπροσδιορίζονται ως ελεύθερες και πολιτικές κοινωνίες.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η χρονική αλληλουχία των γεγονότων έχει ως εξής: πρώτο γεγονός: η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου βγάζει φωτογραφία μπροστά στο τείχος του Εβρου και διατυπώνει τις πάγιες θέσεις της χώρας μας κατά της Τουρκίας. Δεύτερο γεγονός: ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Ν. Φίλης κάνει μία πολιτική δήλωση για το πρώτο γεγονός. Τρίτο γεγονός: ο αρθρογράφος της «Καθημερινής» Τάκης Θεοδωρόπουλος κάνει ένα σχόλιο για το δεύτερο γεγονός. Τέταρτο γεγονός: η ίδια η εφημερίδα η «Καθημερινή» μέχρι και την αρθρογραφία του συντάκτη της δεν έχει ενημερώσει τους αναγνώστες της για τις δηλώσεις Φίλη. Πέμπτο γεγονός: φτάσαμε στην Τετάρτη 19 Μαΐου 2021, οπότε και δημοσιεύεται η πολιτική δήλωση του Φίλη στην εφημερίδα, στις στήλες των επιστολών («Γράμματα Αναγνωστών» επιγράφεται), με πρωτοβουλία όχι της διεύθυνσης, αλλά του Νίκου Φίλη, ο οποίος εξαναγκάζεται να στείλει σχετική επιστολή, στην οποία καταγράφεται η πολιτική δήλωσή του! Επί πέντε μέρες οι αναγνώστες της «Καθημερινής» δεν διάβαζαν, δεν άκουγαν, δεν ρωτούσαν!

Μετά την παράθεση των γεγονότων κατά αλληλουχία, ο ορθολογικός κριτής μπορεί να «κατασκευάσει» τις ερμηνείες του. Προσωπικά θα αναπτύξω τη δική μου κριτικο-ερμηνευτική θέση και φαντάζομαι ότι θα πείσω τους αναγνώστες για το ερμηνευτικό δίκιο μου! Στο σημείο αυτό διευκρινίζω ότι δεν με απασχολεί σ’ αυτή την παρέμβασή μου η «πολιτική των ερμηνειών» ανάμεσα στην κ. Σακελλαροπούλου και τον κ. Φίλη.

Γι’ αυτό το ζήτημα θα επανέλθω με αναλυτική αναφορά μου. Αυτό που μας ενδιαφέρει επί του προκειμένου είναι το εξής: Αραγε ισχύει στην πολιτική κοινωνία μας η «πρώτη αρχή» της συγκροτήσεώς της, η οποία δεν είναι άλλη από την «ελευθερία της έκφρασης»; Η δημοκρατική αυτή αρχή είναι καθολική και χαρακτηρίζει τις σύγχρονες πολιτικές κοινωνίες, οι οποίες επιδιώκουν να αυτοπροσδιορίζονται ως ελεύθερες και πολιτικές κοινωνίες.

Η δημοσιογραφική μεταχείριση που η «Καθημερινή» επεφύλασσε για την πολιτική δήλωση του Φίλη, δείχνει πολλά για τις παθογένειες του ειδησεογραφικού κόσμου στον τόπο μας. Και επειδή τον τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει να αφυπνίζονται τα πνεύματα σχετικά με τη δημοσιογραφική αντικειμενικότητα, τη λογοκρισία και τους ελέγχους της γνώμης και για πολλά άλλα ζητήματα σχετικά με την «ελευθερία της έκφρασης», καλό θα ήταν οι «επιχειρήσεις της ενημέρωσης» να αντιληφθούν ότι δεν ζούμε σε προ-πολιτικό καθεστώς «διαμόρφωσης της κοινής γνώμης». Δεν ζούμε σε φεουδαρχία!

Ενημερώνω τους αναγνώστες μας απ’ αυτή τη στήλη του Δημήτρη Κανελλόπουλου ότι το «πολιτικό συμβάν» ανάμεσα στην «Καθημερινή» και τον Φίλη θα ενταχθεί κατά το επόμενο εξάμηνο στα πρωτοβάθμια μαθήματα του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών. Η ορθολογική πολιτική αφήγηση θα ξεκινούσε από το «πρώτο γεγονός»: δημοσιεύεται η δήλωση του πολιτικού και στη συνέχεια ακολουθεί η ιδεολογική μεθερμηνεία της. Ο κανόνας αυτός της δημοσιογραφίας δεν ίσχυσε στην προκειμένη περίπτωση με αποτέλεσμα να μιλάμε όλοι για τις παθογένειες της δημόσιας σφαίρας στον τόπο μας.

*πολιτικός φιλόσοφος

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Βόρεια Κορέα είναι μόλις ένα τηλεοπτικό κανάλι μακριά
Η ανεπαρκής κάλυψη των γεγονότων των πυρκαγιών από τα μέσα ενημέρωσης έδειξε ακόμη μία φορά τον ρόλο της κυβέρνησης στην ενημέρωση των πολιτών.
Η Βόρεια Κορέα είναι μόλις ένα τηλεοπτικό κανάλι μακριά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ωρα αυτοκριτικής για τα «ΝΕΑ»;
Ο μύθος επιρροής του Συγκροτήματος χτίστηκε με πολύ κόπο και ακόμη πιο πολύ μελάνι από τον Χρήστο Λαμπράκη, συνεχίστηκε από τον Σταύρο Ψυχάρη και η δύναμη της ναυαρχίδας του Τύπου επιβεβαιώθηκε και επί Βαγγέλη...
Ωρα αυτοκριτικής για τα «ΝΕΑ»;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο δημοσκοπικός μύθος
Πώς είναι δυνατόν στα ποιοτικά ερωτήματα ένα 73% να είναι αρνητικό στην κυβερνητική διαχείριση και θετικό στην κυβέρνηση;
Ο δημοσκοπικός μύθος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εμπόδιο ή άλλοθι;
Αυστρία, Δανία, Λετονία, Σλοβακία, Τσεχία, Φινλανδία, Ολλανδία και Σουηδία δηλώνουν χωρίς περιστροφές ότι προέχει η επιστροφή στην προ της πανδημίας περιοριστική δημοσιονομική πολιτική.
Εμπόδιο ή άλλοθι;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας