• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.3°C / 27.8°C
  3 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 21.6°C / 27.8°C
  1 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 25.5°C
  0 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  82%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.0°C / 24.3°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 20.6°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.4°C / 26.1°C
  3 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  1 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  3 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 26.7°C
  3 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.2°C / 27.2°C
  3 BF
  59%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 21.8°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.7°C / 25.6°C
  2 BF
  55%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  85%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.2°C / 28.0°C
  2 BF
  38%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  38%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 21.7°C / 26.2°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  62%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αλήθειες και ψέματα για το ΕΣΥ

 • A-
 • A+
Δεν γνωρίζω αν συνεχίζει να υπάρχει η κυβερνητική θέση για ιδιωτικοποιήσεις στον δημόσιο τομέα υγείας. Σίγουρο όμως είναι ότι η μέχρι τώρα ενίσχυσή του περιορίζεται σε προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Φυσικά αυτές υπολείπονται κατά πολύ των αναγκών

Η θεσμοθέτηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας υπήρξε αναμφίβολα μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις της μεταπολίτευσης. Εδειξε επάρκεια, ανθεκτικότητα και αποτελεσματικότητα στη μεγάλη υγειονομική κρίση, όταν συστήματα άλλων χωρών και μάλιστα πιο ανεπτυγμένων κατέρρευσαν. Με δηλώσεις ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα υγείας προσπάθησαν να αποδώσουν αυτήν την επιτυχία στη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Χωρίς να θέλω να αμφισβητήσω τη βοήθεια που παρείχε ο ιδιωτικός τομέας, οφείλω να καταθέσω κάποια στοιχεία. Οι νοσηλευτικές κλίνες στη χώρα είναι περίπου 45.000. Από αυτές οι 30.000 ανήκουν στον δημόσιο και οι 15.000 στον ιδιωτικό τομέα. Στην Αττική είναι αντίστοιχα 19.000 και 7.000. Για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τον ιδιωτικό τομέα δόθηκαν 100 κλίνες ΜΕΘ επιπλέον για νοσηλεία non covid περιστατικών και 215 κλίνες κοινής νοσηλείας. Επιπλέον, δόθηκαν και κλίνες για νοσηλεία covid περιστατικών στο στάδιο της αποθεραπείας. Οταν είχαμε 5.500 νοσηλευόμενους πανελλαδικά, υπήρχαν 240 νοσηλευόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Δεν θα μπω στον πειρασμό να μιλήσω για την αποζημίωση που καθορίστηκε, αλλά δεν μπορώ να παραλείψω ότι τα διαγνωστικά τεστ μέχρι και τώρα δεν συνταγογραφούνται και για μεγάλο χρονικό διάστημα η χρέωση γινόταν αυθαίρετα.

Οπως γίνεται αντιληπτό, μόνο ζημιωμένος δεν βγήκε ο ιδιωτικός τομέας από την πανδημία. Δεν γνωρίζω αν συνεχίζει να υπάρχει η κυβερνητική θέση για ιδιωτικοποιήσεις στον δημόσιο τομέα υγείας. Σίγουρο όμως είναι ότι η ενίσχυση του ΕΣΥ μέχρι τώρα περιορίζεται σε προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Φυσικά αυτές υπολείπονται κατά πολύ των αναγκών.

Λείπουν τουλάχιστον 20.000 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και υπάρχουν 6.000 κενές οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού. Τις τελευταίες μέρες ακούμε για οικονομικές ενισχύσεις. Η κυβέρνηση λέει για έκτακτο εφάπαξ βοήθημα 1.000 ευρώ σε 4.000 εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ. Ολοι συμφωνούμε ότι το ΕΚΑΒ το αξίζει. Μάλιστα το υπουργείο προσπαθεί όπως λέει να εξασφαλιστεί αυτό το βοήθημα για όλους τους εργαζόμενους του ΕΣΥ.

Αυτό είναι το λιγότερο που πρέπει να γίνει. Η όποια ενίσχυση πρέπει να έχει καθολικό χαρακτήρα και όχι επιλεκτικό. Δεν ξεχνάμε τι αδικίες και τι απαράδεκτους διαχωρισμούς δημιούργησαν παροχές ιδιωτών το προηγούμενο διάστημα. Ομως ας είμαστε σαφείς και καθαροί. Το ζήτημα της ενίσχυσης του ΕΣΥ δεν αντιμετωπίζεται με τέτοιου είδους παροχές. Οι μισθοί των γιατρών του ΕΣΥ είναι απαράδεκτοι.

Μία από τις αιτίες του brain drain είναι και αυτή. Αν δεν διορθωθεί, θα συνεχίσει αυτή η αιμορραγία πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού. Πάνω από 20.000 γιατροί έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία χρόνια και κανένας δεν θα γυρίσει μόνο για το χειροκρότημα. Το ΕΣΥ χρειάζεται μόνιμες θέσεις εργασίας καλά αμειβόμενες. Φυσικά δεν αποτελεί λύση η σύνδεση μισθού με το προσφερόμενο έργο και η υιοθέτηση ποικίλων μορφών απασχόλησης όπως προτείνει η έκθεση της διαΝΕΟσις.

Ούτε η μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, για να αποκτήσουν ευέλικτη και αποτελεσματική δομή, θα θεραπεύσει γνωστές παθογένειες και ανορθολογισμούς που υπάρχουν στο Δημόσιο και οφείλουν να αντιμετωπιστούν.

Να εισαγάγουμε καλές πρακτικές του ιδιωτικού τομέα στον δημόσιο και όχι να προετοιμάζουμε το έδαφος για ανατροπές και ανομολόγητους σχεδιασμούς. Η αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και ανασφάλειας στον χώρο της υγείας είναι επικίνδυνη και έχει κόστος που μετριέται σε ανθρώπινες ζωές.

Ας μελετήσουν κάποιοι την τραγωδία του Μπέργκαμο. Η δημόσια υγεία δεν προσφέρεται για πειραματισμούς και ιδεοληψίες. Το Κίνημα, αναλαμβάνοντας την κοινωνική του ευθύνη, κατέθεσε συνολική πρόταση για την αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, πιστό πάντα στη σοσιαλδημοκρατική αντίληψη που πρεσβεύει για το Νέο Συμβόλαιο της Αλλαγής.

*Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής «Ευαγγελισμού», μέλος του Π.Σ. του Κινήματος Αλλαγής

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δημόσιο Σύστημα Υγείας: ο μεγάλος ασθενής αλλά και η μόνη ελπίδα
Με την πανδημία ήρθε στο φως η γύμνια του ΕΣΥ. Ενα σύστημα υγείας αθωράκιστο, με σχεδόν ανύπαρκτη την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με ελλιπές...
Δημόσιο Σύστημα Υγείας: ο μεγάλος ασθενής αλλά και η μόνη ελπίδα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νοσηλευτική, η αδικημένη συνιστώσα του υγειονομικού συστήματος
Οι νοσηλευτές, σύμφωνα με μελέτες, είναι συστηματικά εκτεθειμένοι σε ποικιλία κινδύνων: φυσικών, χημικών, βιολογικών, μηχανικών εργονομικών και ψυχοκοινωνικών.
Νοσηλευτική, η αδικημένη συνιστώσα του υγειονομικού συστήματος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εγγραφο ειδικευόμενων ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς»
Με έγγραφο τους οι ειδικευόμενοι γιατροί του ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς» γνωστοποιούν την κατάσταση του νοσοκομείου εν μέσω του τρίτου κύματος της πανδημίας.
Εγγραφο ειδικευόμενων ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ειδικευόμενοι γιατροί: Φτηνοί και χωρίς εκπαίδευση
Οι ειδικευόμενοι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων, μαζί με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) έγκαιρα είχαμε τονίσει την ανάγκη μέτρων ενίσχυσης της δημόσιας περίθαλψης.
Ειδικευόμενοι γιατροί: Φτηνοί και χωρίς εκπαίδευση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η... προίκα της επιδημίας
Πριν καλά καλά συνέλθουμε, τώρα που κάθε άλλο παρά έχει οριστικοποιηθεί η έξοδος από το κύμα της επιδημίας, κάθε άλλο παρά θωρακίστηκε το δημόσιο σύστημα υγείας και ιδίως η Πρωτοβάθμια Φροντίδα,.
Η... προίκα της επιδημίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι νεοφιλελεύθεροι δεν αλλάζουν μυαλά
Για να αποδείξει ο Υπουργός Υγείας και ο Πρωθυπουργός ότι οι δηλώσεις που έκαναν τελευταία είναι ειλικρινείς και όχι επικοινωνιακά παραμύθια, οφείλουν να προχωρήσουν άμεσα στην πράξη και όχι στα λόγια στην...
Οι νεοφιλελεύθεροι δεν αλλάζουν μυαλά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας