• Αθήνα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 13.6°C / 18.2°C
  2 BF
  94%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  77%
 • Πάτρα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  2 BF
  93%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 14.0°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  2 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  13°C 11.6°C / 12.6°C
  2 BF
  97%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  3 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  85%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.5°C / 11.5°C
  0 BF
  86%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 11.5°C / 11.5°C
  0 BF
  92%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.8°C
  1 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 18.4°C
  0 BF
  100%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.7°C / 14.7°C
  1 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  82%

Τσεκούρι στην απλή αναλογική από το Μ.Βορίδη!

 • A-
 • A+
Τόση δημοκρατία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν την άντεξαν!

Την Τρίτη 18 Μαΐου 2021 κατατέθηκε στη Βουλή Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών», το οποίο καταργεί την απλή αναλογική και βάζει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας τον Νόμο του Κλεισθένη που είχε φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και που εφαρμόστηκε αρκετά αλλοιωμένος (αφού άμα τη εκλογή της ΝΔ τον Ιούλιο του 2019, το Σεπτέμβριο αλλοιώθηκε εντελώς η λαϊκή βούληση αποκλείοντας τους εκλεγμένους των μικρότερων παρατάξεων από την Οικονομική Επιτροπή, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, κτλ, δίνοντας υπερεξουσία στην Οικονομική Επιτροπή έναντι του Δημοτικού Συμβουλίου, κτλ).

Με το νέο αυτό εκλογικό σύστημα της σκληρά νεοφιλελεύθερης με ακροδεξιές αποχρώσεις κυβέρνησης τροποποιείται το ποσοστό πλειοψηφίας που απαιτείται για την ανάδειξη της επιτυχούσας παράταξης στις εκλογές δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, περιφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων από 50% συν μία ψήφο που ίσχυε ως τώρα σε 43% συν μία ψήφο του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων. Εξασφαλίζεται έτσι η εκλογή Δημάρχου και Περιφερειάρχη από τον πρώτο γύρο με όριο εκλογής το 43% και εάν ο πρώτος συνδυασμός λάβει ποσοστό έως 60% εκλέγει τα 3/5 των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου ή του Περιφερειακού Συμβουλίου(για άνω του 60% οι έδρες κάθε συνδυασμού κατανέμονται αναλογικά). Μήπως φοβούνται πιθανή συσπείρωση προοδευτικών δυνάμεων στο δεύτερο γύρο;

Η θητεία της δημοτικής και της περιφερειακής περιόδου αυξάνεται από 4 σε 5 χρόνια, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι αποσκοπούν στον παρατεταμένο πλήρη έλεγχο της αυτοδιοίκησης!

Δικαίωμα εκλογής δημοτικού και περιφερειακού συμβούλου θα έχει ο συνδυασμός που θα έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 3% στον πρώτο γύρο. Φυσικά, με αυτό το πλαφόν, επιχειρούν να αποκλείσουν μικρές προοδευτικές ή και κινηματικές δυνάμεις και από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αυξάνονται πάρα πολύ τα ηλεκτρονικά παράβολα των υποψηφίων (από 50 σε 80 € των υποψήφιων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, από 200 σε 500 € των υποψήφιων Δημάρχων και Περιφερειαρχών, από 10 σε 50 € για τους υποψήφιους των δημοτικών κοινοτήτων όπως μετονομάζονται πια οι τοπικές κοινότητες).Η υποβολή των υποψηφιοτήτων θα γίνεται το αργότερο ως 31 Αυγούστου του έτους των εκλογών (αρχικά είχαν ορίσει την 30η Ιουνιου!!). Ο πρώτος γύρος θα διενεργείται τη δεύτερη Κυριακή του Οκτώβρη, ο δεύτερος την Τρίτη Κυριακή κα η θητεία θα ξεκινά από την πρώτη Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Μειώνεται ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων στα δημοτικά συμβούλια (πχ. στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου από 27 σε 25 ενώ το αρχικό τους σχέδιο ήταν σε 21 από 27!!) και των περιφερειακών συμβούλων στα περιφερειακά συμβούλια. Με όλα αυτά τα μέτρα βάζου προσκόμματα ώστε να αποτρέψουν τους πολίτες να θέσουν υποψηφιότητα και να είναι συμμετοχικοί στις διαδικασίες.

Τα δημοτικά διαμερίσματα μετονομάζονται σε δημοτικές κοινότητες. Οι δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό έως 300 κατοίκους θα εκλέγουν Πρόεδρο τον υποψήφιο που θα έχει λάβει τους περισσότερους σταυρούς στον πρώτο γύρο σε ξεχωριστή κάλπη, ενώ σε δημοτικές κοινότητες άνω των 300 κατοίκων καταργείται η ξεχωριστή κάλπη και καθιερώνεται πάλι το ενιαίο ψηφοδέλτιο. Ο Πρόεδρος και το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας θα αποτελείται κατά τα 3/5 από το συνδυασμό του Δημάρχου.

Ευτυχώς που παρέμεινε ίδια η ποσόστωση φύλου( από το κάθε φύλο θα πρέπει να είναι υποψήφιοι-ες τουλάχιστον το 40 % των συνολικών υποψηφίων) γιατί αρχικά το πλάνο τους ήταν να μειωθεί στο 33,3% δείχνοντας απερίφραστα την αλλεργία τους σε ό,τι αφορά την ισοτιμία των φύλων .

Ο Μ. Βορίδης μπορεί να ισχυρίζεται ότι με αυτό τον εκλογικό νόμο «διορθώνονται οι στρεβλές συνθήκες που προκάλεσε ο Νόμος της απλής αναλογικής του ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησε την πλειονότητα των δημοτικών αρχών σε καθεστώς ακυβερνησίας», η κοινωνία ωστόσο αντιλαμβάνεται ότι η απλή αναλογική που είχε φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η επιτομή της δημοκρατικής λειτουργίας των συλλογικών αυτοδιοικητικών οργάνων που προωθούσε το γόνιμο διάλογο, την ουσιαστική συνεργασία των παρατάξεων, τη διαφάνεια και τη δημιουργική σύνθεση προτάσεων. Τουναντίον, η ΝΔ έχει ως πρωταρχικό στόχο να αποδυναμώσει την αντιπολίτευση και να ενισχύσει την εξουσία του Δημάρχου.

Όσοι και όσες ονειρευόμαστε την τοπική αυτοδιοίκηση με δημοκρατία, διάλογο, συνεργασία, όραμα, διαφάνεια, συμμετοχικότητα, πλουραλισμό, με δυναμική συλλογική διεκδίκηση γενναίων χρηματοδοτήσεων στους Δήμους για έργα πνοής για τους δημότες και για μαζικούς μόνιμους διορισμούς του απαραίτητου προσωπικού σε υπηρεσίες που υπολειτουργούν, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας απέναντι σε όσους θέλουν την αυτοδιοίκηση τσιφλίκι τους, μοχλό απόλυτου ελέγχου από δημάρχους-βαρόνους των απευθείας αναθέσεων και των εργολαβικών συμφερόντων…..

Καληνύχτα Κλεισθένη!

Αυτός ο Νόμος δε θα περάσει!

19-05-2021

*Δημοτική Σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Δήμος για Όλους στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Με το τσεκούρι του Βορίδη κόβουν στα μέτρα της Ν.Δ. καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο
Ο νέος υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ξέθαψε το τσεκούρι της Ακροδεξιάς και το χρησιμοποιεί για το πετσόκομμα της αναλογικής εκπροσώπησης στα δημοτικά συμβούλια με το πλαφόν του 3% για την εκλογή συμβούλων,...
Με το τσεκούρι του Βορίδη κόβουν στα μέτρα της Ν.Δ. καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το νέο εκλογικό σύστημα
Η κυβέρνηση με το εκλογικό σύστημα που σήμερα καταθέτει υπερασπίζεται τον εαυτό της και τις αντιλαϊκές πολιτικές που ετοιμάζει με όχημα τους δήμους και τις περιφέρειες, ώστε αυτοί να εξυπηρετήσουν πιο...
Το νέο εκλογικό σύστημα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κάτω τα χέρια από την απλή αναλογική στους δήμους
Οποιοδήποτε άλλο εκλογικό σύστημα πλην της απλής αναλογικής συνιστά κλοπή, υφαρπαγή της ψήφου των πολιτών! Και όσοι σχεδιάζουν ή συμμετέχουν στη «δοσοληψία» για την αλλαγή του συστήματος είναι συναυτουργοί της...
Κάτω τα χέρια από την απλή αναλογική στους δήμους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα μέσα ατομικής προστασίας των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Κατά τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO), κάθε χρόνο 2.340.000 θάνατοι εργαζομένων οφείλονται σε επαγγελματικές ασθένειες και εργατικά ατυχήματα.
Τα μέσα ατομικής προστασίας των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Όχι» στον αντιδημοκρατικό εκλογικό νόμο της κυβέρνησης
Με το νομοσχέδιο αυτό καταργείται και αυτή τη νοθευμένη - κολοβή Απλή Αναλογική των δύο γύρων του ΣΥΡΙΖΑ (Νόμος ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ) από ένα πολύ πιο συγκεντρωτικό και αντιδημοκρατικό σύστημα.
«Όχι» στον αντιδημοκρατικό εκλογικό νόμο της κυβέρνησης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οχι στον αντιδημοκρατικό εκλογικό νόμο της κυβέρνησης
Συζητείται με σκοπό να ψηφιστεί Δευτέρα 31 Μαΐου το νομοσχέδιο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α' και Β' βαθμού με σκοπό να ολοκληρώσει το πραξικόπημα κατά της Δημοκρατίας και της...
Οχι στον αντιδημοκρατικό εκλογικό νόμο της κυβέρνησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας