• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.2°C / 17.9°C
  3 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.5°C
  2 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 20.4°C
  4 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 13.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.0°C
  3 BF
  66%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.8°C
  0 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 10.6°C
  2 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.2°C / 19.6°C
  2 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 20.9°C
  1 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 15.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.7°C
  5 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  5 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 21.9°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.9°C / 14.5°C
  2 BF
  82%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 15.0°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.8°C / 21.8°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 14.4°C / 18.1°C
  3 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 13.8°C
  1 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.6°C
  4 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  59%
© Alba Perez | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι δεν καταλαβαίνεις; Είναι η παγκοσμιοποίηση!

 • A-
 • A+

Τρέχαμε πέρυσι την άνοιξη του 2020 και δεν φτάναμε! Ακολουθώντας την πρώτη άνωθεν εντολή «Μένουμε σπίτι», παρακολουθούσαμε τους από τηλεοράσεως διαφημιστές του εγκλεισμού και την τακτική τηλεοπτική εμφάνιση του κυβερνητικού επιτελείου μαζί με τον εκπρόσωπο της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, ο οποίος με έκδηλη αγωνία ανέλυε τις αυξήσεις στα κρούσματα του κορονοϊού, στους διασωληνωμένους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τους θανάτους ημερησίως.

Ακολουθώντας τη δεύτερη εντολή «Κρατάμε αποστάσεις», φορώντας ή όχι μάσκες, που τότε δεν θεωρούνταν απαραίτητες ως και ασφαλείς, διαμαρτυρόμασταν για τον συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα οποία αποφεύγαμε να χρησιμοποιήσουμε ανάλογα το βαλάντιό μας. Ακολουθώντας την τρίτη εντολή «Μένουμε ασφαλείς», δεν κυκλοφορούσαμε στους δρόμους. Αποφεύγαμε να συναντήσουμε άλλους ενοίκους της πολυκατοικίας στο ασανσέρ και να έχουμε ακόμα και λίγες λέξεις μαζί τους. Αναβάλαμε τις αναγκαίες επισκέψεις στους γιατρούς και βρεθήκαμε να έχουμε αποκλειστεί από προγραμματισμένες νοσοκομειακές επεμβάσεις, δίνοντας χώρο στους πληγέντες από την πανδημία! Παρακολουθούσαμε τους πανηγυρισμούς των αδικαιολόγητα, επιλεκτικά και πλουσιοπάροχα επιδοτούμενων μέσων μαζικής επικοινωνίας για την επιτυχή αντιμετώπιση του κορονοϊού σε σχέση με άλλες χώρες και καταδικάζαμε όσες επιχείρησαν να αντιμετωπίσουν την πανδημία με τη θεωρία της εγκληματικής ανοσίας της αγέλης!

Οταν ξεμύτισε το καλοκαίρι του 2020 εκπλαγήκαμε με την προχειρότητα αντιμετώπισης του θέματος από την κυβέρνηση, που επέτρεψε το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς τον ασφαλή ατομικό έλεγχο εισόδου στην Ελλάδα. Φτάσαμε στο περασμένο φθινόπωρο, οπότε είχαμε εκατό νεκρούς ημερησίως και ξεσπάσαμε εναντίον του υπουργού Μεταφορών για τον παρατεταμένο συνωστισμό στα λεωφορεία και της εμμονής της υπουργού Παιδείας να λειτουργήσει τα σχολεία με 27 μαθητές ανά τμήμα! Καραντίνα γενική και ειδική κατά περιοχές με αποχρώσεις του «κόκκινου», που με δυσκολία έφερναν καλύτερα αποτελέσματα. Κλείσιμο των οικονομικών δραστηριοτήτων με ενέσεις click-away και click-inside. Απαγόρευση διανομαρχιακών ταξιδιών για ένα ολόκληρο έτος και περιορισμός εορτασμού του φετινού Πάσχα.

Και εκεί που όλα προχωρούσαν στην αναμενόμενη σταδιακή, αργή βελτίωση, ήλθε ανέλπιστα η τετάρτη άνωθεν εντολή ανατροπής: «Είμαστε ελεύθεροι», οπότε εντός μιας εβδομάδας τα ξεχάσαμε όλα! Ανοίξαμε τα μαγαζιά, τα σχολεία, και καλωσορίσαμε τους τουρίστες στα νησιά μας και μαζί με εκείνους ξεχυθήκαμε τα τριήμερα στην επαρχία προετοιμαζόμενοι για το καλοκαίρι του 2021! Ολα αυτά, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά διεθνώς! Παγκοσμιοποιημένα οδηγούμαστε στην εφαρμογή της μη ομολογουμένης ανοσίας της αγέλης με τα αδικαιολόγητα λίγα εμβόλια, που και αυτά δεν κατάφερε η κυβέρνηση με τη μεσολάβηση της Ευρώπης να τα αποκτήσει έγκαιρα. Είμαστε πλέον μέλη της αγέλης της παγκοσμιοποίησης από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, αδυνατώντας, ωσάν τα πρόβατα, να αντιδράσουμε στον κυνισμό της!

* Συγγραφέας

[email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πανδημία COVID-19: Διακυβεύεται η ανθρώπινη φύση μας
Η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να δυσκολεύονται να συμμορφωθούν με τους κοινωνικούς κανόνες, αναπτύσσοντας παράλληλα χαμηλή αυτοεκτίμηση, στρες, εχθρότητα.
Πανδημία COVID-19: Διακυβεύεται η ανθρώπινη φύση μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ατομικά δικαιώματα και υποχρεώσεις
Η ανθρωπότητα οφείλει πάρα πολλά στην επιστημονική έρευνα, που μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει κάνει άλματα απίστευτα, με εξίσου απίστευτα αποτελέσματα.
Ατομικά δικαιώματα και υποχρεώσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι δείκτες πανδημίας και η αλήθεια των αριθμών
Υπάρχουν βαθύτεροι κοινωνικοί και πολιτισμικοί παράγοντες που επιδρούν στην άρνηση εμβολιασμού μιας μικρότερης μερίδας πολιτών που πρέπει να τους εξετάσουμε και να τους διαχειριστούμε μεσομακροπρόθεσμα.
Οι δείκτες πανδημίας και η αλήθεια των αριθμών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θεωρίες συνωμοσίας και πραγματικότητα
Η πανδημία ανέδειξε μια ακραία επιφυλακτικότητα απέναντι στους θεσμούς. Αν οι αρνητές πανδημίας και εμβολίων έφτιαχναν κόμματα, σε κάποιες χώρες πιθανά θα κέρδιζαν εκλογές.
Θεωρίες συνωμοσίας και πραγματικότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από το τείχος ανοσίας...στο τείχος ανοησίας!
Τα εμβόλια είναι ένα όπλο στη φαρέτρα μας. Εάν όμως πίσω από αυτά κρυφτεί πάλι η ανικανότητα της Κυβέρνησης να μετριάσει τα αρνητικά αποτελέσματα έναντι του τέταρτου κύματος, είναι κάτι που η ελληνική κοινωνία...
Από το τείχος ανοσίας...στο τείχος ανοησίας!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δείγμα ανικανότητας και αυταρχισμού
Σημαντικό το εμβόλιο και πρέπει, πάντα με πειθώ και ατομική απόφαση, να γίνεται. Αλλά από μόνο του, όπως και τo lockdown, δεν θα λύσει τίποτα.  Υπό τις παρούσες οικονομικές και κοινωνικοπολιτικές συνθήκες, ο...
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δείγμα ανικανότητας και αυταρχισμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας